Politiikka    |   HS-analyysi

Kokoomus lähtee oppositioon – Se on puolueelle iso henkinen loikka, joka voi tehdä myös hyvää

Kolmenkymmenen viime vuoden aikana kokoomuksella on kokemusta oppositiosta vain neljän vuoden verran.

Hallitusneuvotteluista ulos pullautettu kokoomus piti keskiviikkona eduskunnassa ryhmäkokouksen. Kokous oli eräänlainen hallitustunnusteluiden debriefing, joka määritelmänsä mukaisesti on järkyttävän tapahtuman jälkeinen psykologinen jälkipuinti.

Kokoomus on ollut hallituksessa yhtäjaksoisesti vuodesta 2007, yhden jakson myös pääministeripuolueena. Kolmenkymmenen viime vuoden aikana kokoomuksella on kokemusta oppositiosta vain neljän vuoden verran.

Edessä voi olla melkoinen henkinen loikka kohti välikysymysten ja vastalauseiden maailmaa.

Ulospäin kokoomuksen pokka piti. Kokouksen aikana Petteri Orpon (kok) avustaja Heikki Kuutti Uusitalo tviittasi Orpon saaneen ”raikuvat, pitkät aplodit” eduskuntaryhmältä sanottuaan, että kokoomus ei myynyt tavoitteitaan saadakseen pääsylipun hallitukseen.

Myös kokouksen jälkeen kokoomuslaiset vakuuttivat, että ryhmä oli hyvin yhtenäinen ja täysin johtajansa tukena.

Kokoomuslaiset ovat hyviä tämänkaltaisissa tilanteissa. Porvariston charmi ei murene, ryhmähalit ja tsempit annetaan, vaikka sisällä myllertäisi.

Keskeinen kysymys on se, menikö kokoomuksen neuvottelutaktiikka Sdp:n Antti Rinteen kanssa kiville. Valtionhoitajan roolin omaksunut kokoomus veti tiukkaa linjaa tulevan hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikan suhteen ilmeisen luottavaisena siihen, että keskusta ei hallitukseen lähde.

Jo ennen vappua Sdp kuitenkin alkoi levittää tietoa, että Rinne olisi mielistynyt keskustavaihtoehtoon.

Kokoomuksesta nämä puheet kuitattiin neuvottelutaktiikaksi – mitä ne tietysti olivatkin. Demaritkin ovat vuosien mittaan oppineet kokoomuksen tavoin spinnaamaan eli ohjailemaan julkisuutta haluamaansa suuntaan.

Vaalitappionsa jälkeen keskusta jähmettyi hokemaan, että suunta on vain oppositioon, mutta hallitushalut alkoivat kasvaa Rinteen kanssa neuvotellessa. Keskustassa voimistui käsitys, että oppositiotaival ei ole enää nykyaikana, puoluekentän pirstouduttua, mikään automaattinen lihotuskuuri.

Tiukan talous- ja työllisyyslinjan lisäksi kokoomus rajasi jo etukäteen vasemmistoliiton pois mieluisten hallituskumppaneiden joukosta.

Sdp sai siitä ainakin hyvän syyn kokoomuksen diskaamiseen. Sdp:lle oli olennaista saada vasemmistoliitto mukaan – se ei halunnut vasemmalle puolelleen oppositiopuoluetta.

Sdp:n Antti Lindtman sanoi HS:lle keskiviikkona, että kokoomus ja keskusta erottuivat toisistaan myös niin, että kokoomus oli ainoa puolue, jolla oli jyrkkä kanta hallituspohjaan.

”Oli asiakysymyksiä, joissa oli helpommin yhteistä suuntaa keskustan kanssa. Sitten oli myös hallituspohjakysymys, jossa kokoomus poikkesi muista ja asetti ehtoja hallituspohjalle”, Lindtman sanoi.

Kokoomuksessa voi raikuvien aplodien jälkeen alkaa vähitellen jälkipuinti siitä, oliko näin tiukka linja sittenkään viisas. Olisiko parempi ollut tehdä pikku myönnytyksiä ja päästä edes Säätytalolle?

Toisaalta voi olla niin, että Antti Rinne oli alusta pitäen päättänyt tavoitella punamultaa, ja olisi kokoomus tehnyt mitä tahansa, se olisi lopulta päätynyt pois pelistä.

Nyt kokoomus sentään voi mennä kohti oppositiota pää pystyssä. Mummo jäi myymättä, periaatteista ja linjauksista pidettiin kiinni loppuun asti.

Oppositio voi tehdä pitkään hallituksessa olleelle kokoomukselle myös hyvää.

Hallitusvastuussa tuppaa käymään niin, että ministerinsalkkujen hoitaminen nousee päärooliin, ja puolueen tarkoitus jää sivurooliin. Kokoomuksen ohjelmatyö on ollut viime vuodet köykäistä, mutta oppositio tarjoaa nyt aikaa ja mahdollisuuksia uudistua.

Petteri Orpon on pakko onnistua vetämään nyt edessä oleva kokoomuksen murrosvaihe onnistuneesti läpi, tai muuten iskevät haastajat.

Ilmeisimmät ovat Antti Häkkänen ja Elina Lepomäki, jotka kumpikin saivat eduskuntavaaleissa kovat äänimäärät. Heillä on kynnys Orpon haastamiseen, koska Orpo on ollut pidetty johtaja – tai oli ainakin vielä silloin, kun kokoomus oli hallituspuolue.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  2. 2

   Suomalaiset riehaantuivat kiekko­kullasta – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  3. 3

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  4. 4

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  5. 5

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  6. 6

   Jukka Jalosen satumaiset Leijonat ovat suosituin jääkiekko­joukkue sitten vuoden 1995

  7. 7

   EU-mieliset voittivat eurovaalit, ja se voi tarkoittaa myös tiukempaa ilmastokeskustelua

  8. 8

   Yksi kaikkien aikojen suomalaisista joukkueista – tässä ovat jääkiekon maailmanmestarit 2019

  9. 9

   Nämä kiinalaiset tekonaamat ovat niin tarkkoja kopioita ihmis­kasvoista, että uusi iPhonekin menee halpaan – ja juuri se on tarkoituskin

   Tilaajille
  10. 10

   Leijonat saapuvat Suomeen maanantaina iltapäivällä, illalla maailmanmestareille järjestetään kansanjuhla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  4. 4

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  5. 5

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset riehaantuivat kiekko­kullasta – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  9. 9

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  10. 10

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  10. 10

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää