Politiikka

Työmarkkina­järjestöt miehittivät yhden hallitus­neuvottelujen tärkeimmistä pöydistä – Sdp:n toinen neuvottelija on SAK:n johto­ryhmän jäsen

Puolueiden edustajat hallitusneuvotteluiden 18 eri ryhmässä julkaistiin torstaina. Etenkin työelämän kehittämistä käsittelevässä ryhmässä useita puolueita on edustamassa työmarkkinajärjestöjen edustajia.

rac
Lobbareilla ei ole vapaata pääsyä Säätytalolle hallitusneuvotteluihin, sanoi hallitustunnustelija Antti Rinne (sd) tiedotustilaisuudessa torstaina. Jos neuvottelijat haluavat kuulla etujärjestöjen edustajia, nämä kutsutaan kuultaviksi erikseen.

Silti osa ammattijärjestöistä on saanut suoran pääsyn neuvotteluiden ytimeen. Etenkin eräs neuvotteluiden keskeinen ryhmä, joka pohtii työelämän kehittämistä, perhevapaita ja palkkatasa-arvoa, on työmarkkinaosapuolten edustajien miehittämä.


Ryhmässä Sdp:n toisena neuvottelijana istuu SAK:n johtoryhmän jäsen Saana Siekkinen. Ryhmää vetää Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Lisäksi ryhmässä istuvat vasemmistoliiton edustajina Teija Asara-Laaksonen JHL:stä ja Anu Tuija-Lehto SAK:sta. Rkp:n toinen edustaja ryhmässä, Mats Nyman, on toiminnanjohtajana Esimiehet ja Asiantuntijat YTY:ssä, joka on yksi Akavan jäsenliitoista.

Ryhmän sihteerinä toimii Sdp:n nimittämä Sivistystyönantajien asiantuntija Jussi-Pekka Rode. Eri puolueiden poliitikkoja ryhmässä istuu Lindtmanin lisäksi neljä.

Myös joissakin muissa neuvotteluryhmissä istuu muutamia työntekijä- ja työnantajapuolen edustajia mutta ei läheskään yhtä paljon kuin työelämää käsittelevässä ryhmässä.

Kaikkien ryhmien kokoonpanot näet täältä tai jutun lopusta löytyvästä tietolaatikosta.

Sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp neuvottelevat tulevan hallitusohjelman sisällöstä Säätytalolla uudella tavalla. Pääneuvotteluryhmiä on kahdeksan, ja niillä kaikilla on neuvoteltavanaan laajat asiakokonaisuudet eli ilmiöt.

Tästä on kyse, kun hallitusneuvotteluita vetävä Antti Rinne puhuu ”ilmiöpöydistä”. Sen lisäksi näillä kahdeksalla ilmiöpöydällä on vielä yhteensä kymmenen alapöytää.


Rinteen mukaan tavoitteena on, että jokaisessa pöydässä olisi joka puolueelta kaksi edustajaa. Jokaisessa pöydässä on siis ainakin kymmenen neuvottelijaa, ja kun pöytiä on 18, Säätytalolla riittää vilskettä.

Sdp:llä toinen kunkin ryhmän kahdesta edustaja on poliitikko ja toinen asiantuntija.

Esimerkiksi SAK-johtaja Saana Siekkinen on tällainen asiantuntija. Rinne ei halua kommentoida työryhmien yksittäisiä jäseniä.

”Jokaisella puolueella on kaksi puolueen nimeämää ihmistä neuvottelemassa. Meillä ne ovat poliitikkoja ja puolueen työryhmissä mukana olevia henkilöitä. Neuvotteluissa kaikki heistä edustavat vain Sdp:tä”, Rinne sanoo HS:lle.

Siekkinen sanoo, että hän ei ole ollut mukana Sdp:n työelämätyöryhmissä.

”Hallitusohjelmaneuvotteluissa tehtäväni on tukea puolueen neuvottelijaa, eikä mitään muita tavoitteita voi olla”, hän viestittää.

Ryhmät voivat halutessaan kutsua neuvotteluiden ulkopuolisia etujärjestöjen edustajia kuultavakseen erikseen. Ensi viikolla tällaisille kuulemisille on varattu kolmena päivänä kaksi tuntia eli yhteensä kuusi tuntia.

Kahdeksassa pääpöydässä käsiteltävät ilmiöt ovat samat, joita Rinne pyysi muita puolueita kuvaamaan siinä vaiheessa, kun lähetti hallitustunnustelijan kysymykset.

Ryhmien vetäjistä voi tehdä jonkinlaisia päätelmiä siitä, ketkä ovat vahvoilla ministeripörssissä. Osalle asiantuntijajäsenistä tulee käyttöä silloin, kun puolueet nimeävät valtiosihteereitä ja erityisavustajia.

Kahdeksasta pääryhmästä viisi on Sdp:n ja kolme keskustan vetovastuulla.

Rinteen kysymyslistan perusteella Hiilineutraali ja luonnon monimuotoisuuden turvaava Suomi -ryhmä keskittyy kirjoittamaan hallitusohjelmaan ne kohdat, jotka liittyvät ilmastonmuutoksen torjuntaan. Ryhmää vetää Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin. Tämän ryhmän alatyöryhmä käsittelee asuntopolitiikkaa.

Suomi kokoaan suurempi maailmalla -ryhmä keskittyy ulkopolitiikkaan, EU:hun ja kehitysyhteistyöhön. Ryhmän vetäjä on keskustan Antti Kaikkonen.

Turvallinen oikeusvaltio Suomi -ryhmän alaisuudessa on oikeus- ja sisäministeriön asioita, muun muassa ihmisoikeudet, kansalliskielten asema, lainvalmistelu, sisäinen turvallisuus ja puolustuspolitiikka. Keskusta vetää myös tätä ryhmää: puheenjohtaja on Markus Lohi.

Elinvoimainen Suomi -ryhmässä ovat muun muassa liikenneverkon parannukset, maatalous, uuden vientivetoisen kasvun edistäminen ja Suomen eri alueiden kehittäminen. Puheenjohtaja toimii Sdp:n Ville Skinnari.

Kestävän talouden Suomi -ryhmä on keskeinen: sen tehtävänä on pohtia keinoja työllisyysasteen kasvattamiseen ja julkisen talouden kestävyyden turvaamiseen. Tätä ryhmää vetää Sdp:n entinen kansanedustaja ja SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen.

Oikeudenmukainen, yhdenvertainen ja mukaan ottava Suomi -ryhmä keskittyy eriarvoisuuden vähentämiseen muun muassa sosiaalipalveluiden ja tulonsiirtojen avulla. Tässä ryhmässä ovat esimerkiksi ikääntyneiden ja lapsiperheiden palvelut, ja sitä johtaa Sdp:n Krista Kiuru.

Ryhmällä on kaksi merkittävää alaryhmää: toinen pohtii sosiaali- ja terveydenhuollon rakennetta, ja sitä vetää keskustan Anu Vehviläinen. Toinen alaryhmä käsittelee sosiaaliturvan uudistamista, ja sitä vetää Tarja Filatov Sdp:stä.

Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden Suomi -ryhmä on nimensä mukainen: se pohtii koulutuksen kehittämistä ja esimerkiksi sitä, miten kaikki nuoret varmasti jatkaisivat opintojaan peruskoulun jälkeen. Ryhmää vetää keskustan Hanna Kosonen.

Sdp ei ole keksinyt uutta lähestymistapaa itse, vaan Sitra, valtioneuvoston kanslia ja valtiovarainministeriö ovat jo pitkään puhuneet ilmiöpohjaisen työtavan puolesta. Tarkoituksena on saada ote sellaisista ongelmista, jotka eivät rajoitu vain yhden ministeriön hallinnonalalle.

Esimerkiksi nuorten syrjäytyminen ja ilmastonmuutos ovat teemoja, joissa on kaivattu nykyistä kokonaisvaltaisempaa otetta ja laajaa asiantuntemusta eri aloilta.

Valtiovarainministeriössä on selvitetty myös ilmiöpohjaista budjetointia. Nykyisin budjetti rakennetaan ministeriöittäin.

Hallitusneuvotteluihin valmistautuvat puolueet ottivat Sitran ja muiden tahojen neuvoista onkeensa, ja Sdp rakensi myös hallitustunnustelijan kysymykset ilmiöpohjaisiksi. Pyrkimyksenä on käsitellä teemoja ja kokonaisuuksia eikä yksittäisten ministeriöiden pääluokkia.

Sitran ajatukset ilmiöpohjaisesta lähestymistavasta etenevät niin, että ilmiöiden pitäisi hallitusohjelman lisäksi näkyä hallinnossa. Nykyiset ministeriöt jatkaisivat entisen kaltaisina, mutta ilmiöistä vastaisivat erilliset tilannehuoneet, joihin koottaisiin parhaat osaajat eri ministeriöistä.


Oikaisu klo 21.07: Jutussa luki aiemmin, että vihreitä neuvotteluryhmässä edustava Elina Moisio työskentelisi työntekijäjärjestö Akavassa. Todellisuudessa hän ei enää työskentele siellä. Oikaisu 10.5. klo 12:48: Jutussa luki aiemmin, että Mats Nyman työskentelee Akavassa. Hän toimii akavalaisen liiton Esimiehet ja Asiantuntijat YTY:n toiminnanjohtajana.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  2. 2

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  3. 3

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  4. 4

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  5. 5

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  6. 6

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  7. 7

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  8. 8

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  9. 9

   Euroopan ”vihreän aallon” nostama Ville Niinistö lupaa, että EU:n ilmastopolitiikassa alkaa nyt todella tapahtua

  10. 10

   Oikeuskansleri moittii ankarasti puolustusministeri Jussi Niinistöä epäasiallisesta ja loukkaavasta arvostelusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  4. 4

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  5. 5

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  6. 6

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  7. 7

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  9. 9

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  10. 10

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  10. 10

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  11. Näytä lisää