Politiikka

Viestintätoimistojen työn­tekijöitä neuvottelee hallitus­ohjelmasta puolueiden kutsusta – Vihreitä edustanut Moisio jättäytyi ulkopuolelle

Miltton ja Rud Petersen edustavat Suomessa lentokonevalmistajia, jotka yrittävät myydä Suomelle seuraavia hävittäjiä.

Hallitusneuvotteluihin osallistujien joukossa on ollut myös yksityisten viestintätoimistojen työntekijöitä.

Vihreitä neuvotteluissa edustanut Elina Moisio on töissä viestintätoimisto Miltton Networksissa, jossa hän on lisäksi osakkaana. Moisio ilmoitti perjantai-iltana jättävänsä neuvottelut.

”Koen, että rooliini hallitusneuvotteluissa ja ammatilliseen asemaani ei liity intressiristiriitaa. Asiasta nousseen keskustelun myötä olen kuitenkin tullut siihen johtopäätökseen, että selvyyden vuoksi on parempi etten jatka vihreiden neuvotteluryhmässä”, Moisio päätteli vihreiden tiedotteen mukaan.

”Hallitusneuvottelut ovat yhteiskunnallisesti herkkä tilanne ja on tärkeää varmistaa että vihreällä neuvotteluryhmällä on täysi työrauha.”

Moisio oli jäsenenä yhdessä hallitusneuvotteluiden keskeisimmistä työryhmästä, joka käsittelee työelämän kehittämistä, perhevapaita ja palkkatasa-arvoa.

HS kertoi torstaina, että työmarkkinajärjestöillä on ryhmässä iso rooli: poliitikkojen lisäksi jäseninä on asiantuntijoita SAK:sta, JHL:stä, Akavaan kuuluvasta YTY:stä ja Sivistystyönantajista.

Rkp:ta edustava Marcus Rantala ja Sdp:tä edustava Matias Mäkynen työskentelevät viestintätoimisto Rud Petersenin palveluksessa. Rantala on myös yrityksen osakas.

Marcus Rantala kuuluu Rkp:n edustajana hallitusneuvotteluiden poliittiseen asiantuntijaryhmään. Matias Mäkynen on jäsenenä Oikeusvaltion kehittäminen -ryhmässä.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi perjantaina aamulla Säätytalolle tullessaan, että neuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajat ovat keskenään käyneet läpi, millaisessa asemassa ihmiset voivat olla.

”Ollaan nimenomaan lähdetty siitä, että lobbaaminen jonkun tietyn organisaation eteen ei ole mahdollista. Mutta tietysti on ihmisiä, joilla on laaja poliittinen kokemus valtuustotyöstä ja muuta, parhaan mahdollisen harkinnan mukaan heitä pyritään hyödyntämään.”

Moisiolla, Rantalalla ja Mäkysellä on pitkä poliittinen tausta, mikä on yksi syy siihen, että he ovat viestintätoimistojen palveluksessa. Viestintätoimistojen asiakkaina on pääosin yrityksiä, jotka käyttävät toimistoja saadakseen yhteyksiä poliittisiin päättäjiin.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että ulkopuolinen ei tiedä tarkalleen, ketkä näiden viestintätoimistojen asiakkaita ovat, ja onko asiakkailla mahdollisia intressejä Suomen tulevan hallituksen suhteen.

Yksi asiakasryhmä kuitenkin tiedetään tarkasti: hävittäjiä Suomelle kauppaavat kansainväliset yritykset käyttävät viestintätoimistojen palveluksia pyrkiessään lähestymään poliitikkoja ja muita sidosryhmiä. Suomalaiset yhteistyötahot on listattu puolustusministeriön nettisivulla.

Milttonin asiakkaana on Saab, joka yrittää myydä Suomelle Gripeneitä, ja Rud Petersen (Public Affairs) puolestaan edustaa Dassaultia, joka tarjoaa Rafale-hävittäjäänsä.

Hallitus tekee lopullisen päätöksen hävittäjähankinnasta vuonna 2021.

Puolustusministeriön sivujen mukaan Marcus Rantala on yksi Rud Petersenin nimetyistä konsulteista, joka on mukana hävittäjähankinnassa. Rantala on toiminut valtiosihteerinä puolustusministeriössä.

Marcus Rantala sanoo olevansa hallitusneuvottelijoiden listalla, koska on Rkp:n puoluehallituksen jäsen. Hän sanoo, ettei osallistu aktiivisesti neuvotteluihin.

”En ole käynyt Säätytalolla enkä ehkä edes mene. Jos on tarvetta pitää puoluehallituksen kokousta, niin silloin menen Säätytalolle”, Rantala sanoo.

Rantala ei näe roolissaan ristiriitaa, koska ei koe olevansa varsinaisissa neuvotteluissa mukana. Hän kertoo Dassaultin olevan suurin hänen hoitamistaan asiakkuuksista Rud Petersenillä.

Rud Peterseniä Suomessa vetävä managing partner Esa Suominen sanoo, että toimistolla ei ole asiakkaita, joilla olisi intressejä Matias Mäkysen edustaman oikeusvaltiotyöryhmän suhteen. Mäkynen on ollut toimistosta vapaalla eduskuntavaaliehdokkuutensa takia, ja tätä vapaata on jatkettu hallitusneuvotteluiden ajan.

”Kaikilla on oma taustaryhmänsä. En voi kaveria irtisanoa siksi, että hänen poliittinen taustaryhmänsä haluaa hänet neuvotteluihin”, Suominen sanoo.

Milttonin Networksin toimitusjohtaja Stefan Wallin sanoo, että on hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden oma asia, keitä he kutsuvat Säätytalolle.

”Miltton ei näe lähtökohtaisesti esteitä sille, että ihmiset osallistuvat yhteiskunnalliseen työhön.”

Wallinin mukaan Moisio on ollut lomalla hallitusneuvotteluiden aikana. Hän ei kommentoi, mistä asiakkuuksista Moisio on vastannut Milttonilla.

”Edustamamme alan luonteeseen kuuluu, että me emme kommentoi asiakkuussuhteitamme millään tavalla. Ne ovat asiakkaiden ja firman keskinäisiä asioita”, Wallin sanoo.

Miltton Networksin hallituksen puheenjohtaja Jussi Kekkonen kirjoittaa Facebook-sivullaan, että ”mikään tai kukaan ei voi viedä puolueelta oikeutta päättää siitä, kuka sitä neuvotteluissa edustaa”.

Kekkosen mukaan keskustelussa tuntuu unohtuvan myös se, että puolue ei ole sama asia kuin sen eduskuntaryhmä tai puoluevirkailijat, vaan puolueen muodostavat sen jäsenet.

”Kokonaan toinen asia on, onko edunvalvojilla oikeus ja mahdollisuus olla neuvotteluissa paikalla lobbarin roolissa. Vaikuttaisi siltä, että työmarkkinajärjestöjä lukuun ottamatta tällaista mahdollisuutta ei nyt ole tai heitä kutsutaan paikalle vain tarpeen mukaan”, Kekkonen kirjoittaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  2. 2

   Leijonat sai kiekon jo Venäjän maaliviivalle, mutta Kaapo Kakko ei ehtinyt sutia sitä verkkoon, yhä 0–0, HS seuraa hetki hetkeltä jääkiekon MM-välierää

  3. 3

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  4. 4

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  5. 5

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  6. 6

   Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä

  7. 7

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  8. 8

   Entä jos etelänlomalle voisikin matkustaa junalla? Ruotsalaiset matkatoimistot ovat jo haistaneet markkinaraon

  9. 9

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  10. 10

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  6. 6

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  7. 7

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää