Politiikka    |   Lauantaivieras

Aikamoinen sirkus tästä tulee, ennustaa Petteri Orpo, jota kokoomuksen oppositio­taival ”kyrsii”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on vieläkin valmis hallitukseen mutta ei välttämättä Sdp:n kanssa. Kokoomus ei ole siirtynyt aikaisempaa enempää oikealle, Orpo sanoo HS:n Lauantaivieras-haastattelussa.

Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo on pitkän linjan poliitikko, mutta pian hän kokee jotain aivan uutta.

Hänestä tulee elämänsä ensimmäistä kertaa oppositiopoliitikko, mikäli Sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp lopulta saavat hallituksen aikaiseksi.

Kokoomus on ollut viimeisten 28 vuoden aikana vain neljä vuotta oppositiossa. Se oli vuosina 2003–2007.

Petteri Orpo valittiin eduskuntaan vuonna 2007.

Orpo ei salaile, että häntä ketuttaa. Vaikka kokoomus oli vaalien jälkeen valmistautunut myös oppositiotaipaleeseen, halu hallitukseen oli kova.

”Kahdeksan”, hän määrittelee harmituksensa määrän, kun asteikko on yhdestä kymmeneen.

”Ei tämä ihan täyden kympin kyrsimistä ole, koska me pidimme kiinni talouspolitiikan periaatteistamme”, Orpo sanoo. ”Se vasta onnetonta olisi, jos lähtisimme oppositioon hallitusneuvotteluissa periaatteemme myyneenä. Ehkä tätä Sdp ajoikin.”

Orpo uskoo, että kokoomus ja Antti Rinteen johtama Sdp kävivät aitoja hallitusneuvotteluja. Kokoomus myös uskoi tämän viikon alkuun asti, ettei keskusta lähde hallitukseen.

”Rinne kuitenkin halusi kepun ja vihervasemmiston. Siihen asti, kun hänellä ei ollut tästä varmuutta, me neuvottelimme ihan tosissamme. Tiistaina tunnelma vaihtui, kun kepun johto oli selkeästi sanonut Sdp:lle kyllä. Sen jälkeen se oli kepun ryhmien pehmentämistä.”

 

”Keskustan kysely puolue-elimille oli sirkusta, tai ainakin se oli pohjustettu hyvin.”

Edelleen Orpo on sitä mieltä, että kokoomus ja Sdp pystyisivät sopimaan useimmista asioista helpommin kuin parhaillaan Säätytalolle hallitusohjelmasta neuvottelevat puolueet.

”Perhevapaauudistus ja maksuton puolipäiväinen esiopetus. Koulutuskentän kehittämisestä meillä oli varsin sama näkemys, mutta oppivelvollisuuden pidentäminen jäi käsittelemättä.”

Myös kuntapohjainen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus (sote), ilmastopolitiikka ja suuret väyläpanostukset olisivat onnistuneet.

”Nyt Säätytalolla on sisäänrakennettu valtavasti jännitteitä, kuten perhevapaauudistus, talouspolitiikka ja ympäristö- ja maatalous. Aikamoinen sirkus tästä tulee.”

”Jos vaikkapa perhevapaauudistus ei synny, tulen aivan taatusti siitä oppositiossa usein utelemaan Rinteeltä, vihreiltä ja Rkp:ltä.”

Orpo sanoo, että ratkaisu olisi löytynyt myös eläkeläisten tilanteen parantamiseksi.

”Olisimme pystyneet kaivamaan 1–1,5 miljardia euroa budjetin uudelleenkohdennuksilla, kärkihankerahoituksella ja yritystukien järjestelyillä velkaa lisäämättä.”

Palkkaverotuksen alennus olisi kokoomuksen mallissa hoidettu siirtämällä verotuksen painopistettä haittaveroihin.

”Mutta kun Sdp:n vaaliohjelman lupaukset ovat loputtomia. Mikään ei riitä. Rinne koko ajan hoki, että lupaatko, että lupauksien toteuttaminen hoidetaan velkarahalla joka tapauksessa, vaikka talous ei kasvaisi hyvin. Sanoin, että en lupaa.”

Kokoomus vaati, että taloutta pitää sopeuttaa suurimmallaan jopa parilla miljardilla eurolla, jos talouskehitys ei ole riittävä eikä valtiontalous ole tasapainossa vuoteen 2023 mennessä. Kokoomukselle oli täysin mahdotonta kiristää työn, yrittämisen ja omistamisen verotusta.

Orpon mukaan Sdp ei pystynyt lupaamaan minkäänlaista takuuta siitä, että valtiontalous saadaan tasapainoon. Sdp:n mielestä kokoomus puolestaan ei ymmärrä koulutusta investointina, jota varten voi ottaa myös velkaa.

Kaikki tämä sama talousvääntö on edelleen Rinteen edessä, Orpo sanoo. Hän sanoo, että keskustan reunaehdot valtiontaloudessa ovat yhtä tiukat kuin kokoomuksen.

”Varoitin Rinnettä, että moni tulee pettymään rankasti, kun lupauksia ei kuitenkaan kyetä toteuttamaan tässä taloustilanteessa ja kun on rahalle muitakin tarpeita.”

Hän toivoo, että keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä ja keskusta puolustavat talouspoliittista linjaansa, mutta arvelee keskustan ”jakoporukan” kävelleen Sipilän ylitse.

 

”Juha Sipilä näytti olevan kovin eksyksissä hallituspohjakuvassa.”

”Mitä mahtoi hänen [Sipilän] päässään liikkua, kun hänen ympärillään oli vain ihmisiä, jotka ovat neljä vuotta haukkuneet hänen talous- ja työllisyyspolitiikkaansa?”


Kokoomuksella on iso kynnys palata takaisin neuvotteluihin ainakaan Sdp:n kanssa, jos hallitusneuvottelut epäonnistuvat.

”Mutta onhan se myös niin, että hallitus maahan pitää saada.”

”Vaalitulosta pitää kunnioittaa, eikä tämä ole mikään kannanotto, mutta jos nyt kova yritys epäonnistuu, silloin täytyy tarkastella myös muita ratkaisuja.”

Hän sanoo, että jos tämä vaihtoehto ei onnistu, pitää entistä enemmän keskustella myös perussuomalaisten kanssa. ”Mutta on myös vaihtoehto ilman perussuomalaisia.”

Hän mainitsee hallituspohjan, jossa on kokoomus, keskusta, vihreät, Rkp ja kristilliset. Sillä olisi 103 paikkaa eduskunnassa.

Oppositiossa kokoomus alkaa Orpon mukaan tehdä heti ohjelma- ja järjestötyötä, jota puolueet eivät hallituksessa ollessaan ehdi tehdä. Vähän samaan tapaan kuin puolue teki vuonna 2003, kun se jäi oppositioon.

Sen verran Orpolla on kokemusta oppositiosta, että hän oli vuonna 2003 kokoomuksen apulaispuoluesihteeri ja mukana suunnittelemassa oppositiopolitiikkaa toimiston puolella.

Kokoomus aikoo keskittyä hallituksen haastamiseen mutta ei aio räksyttää hallitukselle kaikesta, Orpo sanoo.

”Tämä menee hyvin paljon asiakysymys kerrallaan ja sivistyneesti argumentoiden. Ei tule olemaan kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteistä oppositiorintamaa, mutta tulee olemaan vahva oppositio, jossa on kaksi hyvin erilaista puoluetta.”

Hän yrittää välttää oppositiossa vastakkaisasettelua ja leiriytymistä.

”Meidän kaikkien on opittava keskustelemaan kaikkien kanssa, myös perussuomalaisten. Ei ole mitään järkeä eristää ketään. Totta on, että olemme monesta asioita täysin eri mieltä, mutta tässäkin voi olla pragmaattinen.”

Kokoomus ei Orpon mielestä ole siirtynyt aikaisempaa enempää oikealle, kuten julkisuudessa yleisesti on väitetty.

Hän sanoo, että kokoomuksessa on aina ollut liberaalimpi ja konservatiivisempi leiri, kuten myös sosiaalireformistit ja markkinaliberaalit.

”Talouspolitiikan linjan osalta aika on sellainen, että kokoomus korostaa hyvin vahvasti vastuullista talouspolitiikkaa, koska vain sillä voidaan turvata hyvinvointipalvelut. Se on vahvistunut, että eduskuntaryhmässä on todella paljon talouspolitiikan osaajia. Mitä enemmän on osaamista, sitä enemmän korostetaan, että talouden perustan pitää olla kunnossa.”

Petteri Orpon nimen yhteydessä usein mainitaan, että puheenjohtajuus on pian siirtymässä Elina Lepomäen tai Antti Häkkäsen kaltaisten, Orpoa tiukemman linjan oikeistolaisten käsiin.

Onko paikkasi puheenjohtajana uhattuna?

”Ei. Sain täyden tuen eduskuntaryhmältä hallitusneuvottelujen vetämisestä. Olen voittanut kahdet vaalit: kuntavaaleissa olimme suurin puolue ja eduskuntavaaleissa tuli kaikesta huolimatta lisäpaikka. Koen, että minulla on vahva tuki eduskuntaryhmältä ja puoluevaltuustolta lähteä viemään kokoomusta oppositioon.”

Viisi kysymystä Petteri Orpolle

Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Olen saanut lukuisia viestejä muun muassa yrittäjiltä, että koettaisimme vielä tehdä jotain, jotta hallitusneuvotteluissa ei sössittäisi Suomen taloutta.”

Ketä Sdp:n nykypoliitikkoa arvostat?

”Sanon Ilkka Kantola. Hän on hieno poliitikko ja hyvä ihminen. Ikävä kun hän putosi eduskunnasta.”

Miten lohdutat itseäsi vaikealla hetkellä?

”Menen kotiin vaimon luo ja teen perheelle hyvää ruokaa. Kuntoilen ja yritän päästä vaikka kalastamaan. Olennaista kuitenkin on asenne. Minulla on luottamus, että asiat aina järjestyvät jotenkin.”

Kun sinulla on aikaa oppositiossa, minkä kirjan aiot lukea ensimmäisenä?

Raija Orasen Hirmuisen miehen. Se käsittelee presidentti Paasikiveä. Sain sen lahjaksi.”

Mitä teet viikonloppuna?

”Osallistun kokoomuksen puoluevaltuuston ja puoluehallituksen kokouksiin. Aiheena on eurovaalit, eikä Suomi oikein ole vielä ymmärtänyt, että pian järjestetään tärkeät vaalit.”

Kuka?

Petteri Orpo


 Syntynyt 3. marraskuuta 1969 Köyliössä. Asuu nykyisin Turussa.

 Kansanedustaja vuodesta 2007.

 Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri kesäkuusta 2016 lähtien. Sitä ennen sisäministerinä sekä maa- ja metsätalousministerinä.

 Koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri.

 Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  2. 2

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa: MM-hopeaa voittaneet Naisleijonat kutsuttu iltajuhlaan

  3. 3

   Oikeuskansleri moittii ankarasti puolustusministeri Jussi Niinistöä epäasiallisesta ja loukkaavasta arvostelusta

  4. 4

   Leijonat saapuu Suomeen kello 14 vesitervehdyksien saattelemana, illalla joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää suorina lähetyksinä

  5. 5

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  6. 6

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  7. 7

   Eurovaaleista povattiin oikeistopopulistien aaltoa, mutta niskan päälle pääsivätkin EU-myönteiset puolueet – HS kysyi kolmelta asiantuntijalta, mistä tulos kertoo

  8. 8

   Tällainen on koko eurovaalien tulos: parlamentin valtapuolueet hävisivät, voittajia liberaalit, vihreät ja kansallismieliset

  9. 9

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  10. 10

   Google investoi 600 miljoonaa euroa uuteen palvelinkeskukseen Haminassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  5. 5

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  6. 6

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  7. 7

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  8. 8

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  9. 9

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  10. 10

   HS:n tulospalvelu näyttää, miten oma ehdokkaasi pärjäsi eurovaaleissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  10. 10

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  11. Näytä lisää