Politiikka

Helsinkiläinen syöpälääkäri ja kreikkalainen fysiikanopettaja luulivat olevansa eri mieltä melkein kaikesta – keskusteluhetki kuitenkin paljasti yhteisiä ajatuksia

Tuhannet eurooppalaiset kokoontuivat lauantaina keskustelemaan muun muassa pakolaisuudesta ja EU:n Venäjä-suhteista.

rac
Euroopan halki kulkeva Skype-puhelu kilauttaa Heikki Junkkarin tietokoneelta ilmoille monille tutun soittoäänen.

”This is Heikki from Finland”, helsinkiläinen Junkkari tervehtii hänelle täsmällisesti sovittuun kellonaikaan soittavaa kreikkalaista keskustelukumppaniaan.

Kreikan päästä tervehdykseen vastaa 55-vuotias Giota Detsi. Keskustelu muun muassa veronkorotusten tarpeellisuudesta ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi ja rajavalvonnan tarpeellisuudesta voi alkaa.

Lauantain aikana tuhannet eurooppalaiset ovat kohdanneet kasvokkain tai videopuhelun välityksellä toisesta maasta olevan erimielisen ja entuudestaan ventovieraan keskustelukumppanin kanssa.

Tapahtumaan ilmoittautui 33 Euroopan maasta yli 16 200 keskustelijaa. Suomestakin ilmoittautui lopulta 966 keskustelijaa.

Seuraa tapahtumaan liittyvää suoraa lähetystä Brysselistä tästä jutusta.

Kuinka samalle aaltopituudelle voivat päästä 28-vuotias erikoistuva syöpälääkäri ja 55-vuotias fysiikanopettaja, kun puhutaan pakolaisuuden ja talouspolitiikan kaltaisista suurista kiistakapuloista?

Lopulta varsin samalle, vaikka ilmoittautumis­lomakkeen kyllä vai ei -kysymyksiin he vastasivat etukäteen täysin päinvastaisella tavalla. Etukäteiskysymyksissä kysyttiin kantaa muun muassa pakolaisten määrään Euroopassa ja siihen, pitäisikö Euroopan tiivistää Venäjä-suhteitaan.


Alun leppoisa ja varsin samanmielinen keskustelu esimerkiksi pakolaisuudesta sähköistyy hieman siinä vaiheessa, kun päästään keskustelemaan talouspolitiikasta.

Kreikkalainen keskustelukumppani kuulostaa yllättyneeltä, kun Junkkari kertoo, ettei kannata tulonsiirtoja rikkaammista EU-maista köyhempiin, koska jokaisen maan tulisi viime kädessä olla itse vastuussa taloudestaan. Detsi taas näkee tämänkaltaisen vuorovaikutuksen olevan nimenomaan EU:n tarkoituksen ytimessä, jota ilman unioni menettää merkityksensä.

Niin ikään suhtautuminen ilmastoon jakaa mielipiteitä: Junkkari myöntää hymähtäen ajattelevansa ”nuoresti ja naiivisti”, että asioita voi vielä muuttaa, kun taas Detsi kertoo olevansa sitä mieltä, ettei ilmastonmuutokselle enää voi tehdä mitään. Detsi myös painottaa sitä, että muutosten vuoksi vaarassa ovat ihmiset, ei niinkään ilmasto.

Samoille linjoille kaksikko pääsi esimerkiksi käsitellessään pakolaisuuteen ja kansalaisuuteen liittyvää keskustelua. Kuinka suomalaisuus ylipäätään määritellään, pohtii Junkkari. Samaa mieltä tämän kanssa on Detsi, joka kertoo, ettei edellytä maahan tulevilta esimerkiksi sitä, että he kuuntelisivat kreikkalaista musiikkia.

Junkkari naurahtaa, että tästäkin kysymyksestä löytyi yhteinen sävel, vaikka alkuperäiset vastaukset erosivat toisistaan.

Keskustelun antia molemmat pitävät jälkikäteen hyvänä. Junkkarin mukaan keskustelua voi luonnehtia silmiä avaavaksi, vaikka mielipiteet eivät runsaan puolen tunnin keskustelun jälkeen muuttuneet.

Jotakin uuttakin kenties oppivat toisistaan kaksi eurooppalaista, joista toinen muistaa ainoastaan EU-ajan, kun taas toisella on näkökulmaa myös EU-jäsenyyttä edeltäville vuosikymmenille.

Etukäteen keskustelijat tiesivät toistensa kotimaista varsin vähän.

”Hän paljasti, että tietää Suomesta toisen maailmansodan ja Simo Häyhän ja valkoisen kuoleman ja tällaisia asioita. Minulla ehkä menee Kreikan-osaaminen Ateenaan ja Herkulekseen ja filosofijuttuihin”, Junkkari sanoo ja naurahtaa.

Etukäteen Junkkaria kiinnosti kuulla kreikkalaista näkökulmaa nimenomaan niihin asioihin, joissa kreikkalaiset lähtökohdat poikkeavat suomalaisista eniten, kuten talouspolitiikkaan, pakolaisuuteen ja Venäjään.

Internetin keskustelupalstoilla keskustelu usein kärjistyy, tietää Junkkari, kohtasivatpa tilanteissa erimieliset tai turvallisiin kupliinsa linnoittautuneet samanmieliset. Hän ilmoittautui mukaan tapahtumaan, koska pitää erilaisista näkökulmista asioita tarkastelevien ihmisten kohtaamisia tärkeänä.

”Mielestäni on tervettä, että hyvin erilaisista lähtökohdista peräisin olevat ihmiset keskustelevat keskenään”, summaa Junkkari.

”Antoisa keskustelu”

Myös espoolainen kauppakorkeakoulussa opiskeleva Jukka Song ja kirjanpitoalalla työskentelevä latvialainen kahden lapsen äiti Anita Jakimčus havaitsivat olevansa lopulta samoilla linjoilla monestakin kysymyksestä, vaikka ensimmäiset vastaukset erosivatkin toisistaan.

Saman sävelen kaksikko löysi esimerkiksi Venäjää koskevasta kysymyksestä. 25-vuotias Song ja 34-vuotias Jakimčus kävivät keskustelua Songin mukaan kaiken kaikkiaan ystävällisessä hengessä.

Eroavaisuudet mielipiteissä tuntuivat selittyvän hieman erilaisella näkökulmalla, joten keskustelu ei päässyt kärjistymään. Esimerkiksi kysymykseen siitä, pitäisikö eurooppalaisilla olla kansallisten passien sijaan yhteinen EU-passi, Song koki vastaavansa enemmän ideaalien näkökulmasta, kun taas Jakimčus lähestyi aihetta käytännöllisemmästä kulmasta.

”Tuntui kummankin puolelta hyvin avoimelta. Oli antoisa keskustelu”, Song tiivistää keskustelun antia.

Song arvelee, että keskusteluihin on todennäköisesti muutenkin hakenut mukaan sellaisia osallistujia, jotka osaavat keskustella. Hän kertoo hakeneensa itse mukaan ”ihan uteliaisuudesta”.

”Laittoi ajattelemaan uudella tapaa Eurooppaa”

Rovaniemeläinen Kaarina Kantele ja hänen kreikkalainen keskustelukumppaninsa George Tzortzínis löysivät keskustelun kiinnostavimman sisällön puhuessaan Venäjästä.

Yhteiskuntatieteiden tohtorin koulutuksen saanut, jo eläkkeellä oleva 67-vuotias Kantele toteaa, että yhteisiä mielipiteitä löytyi keskustelun kuluessa lähes kaikesta.

Molemmilla oli Kanteleen mukaan aiheisiin lopulta varsin humanistinen lähestymistapa, vaikka 45-vuotias, tällä hetkellä työttömänä oleva keskustelukumppani, oli täysin erilaisessa elämäntilanteessa.

Kantele kertoo, että eniten hän yllättyi siitä, kuinka he löysivät vertailukohdan Suomen ja Venäjän suhteen rinnastamisesta Kreikan ja Turkin suhteeseen.

”Toisen kontekstin ja valtion politiikan erilainen näkökulma laittoi ajattelemaan uudella tapaa Eurooppaakin”, Kantele sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jari Aarnion 10 vuoden huumetuomio pysyy voimassa: ”Poikkeuksellista häikäilemättömyyttä”, toteaa hovioikeus tuomiossaan

  2. 2

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  3. 3

   Finnairin lento myöhästyi lähes kymmenen tuntia: Lentoyhtiö yritti luikerrella korvausvastuusta, mutta epäonnistui

  4. 4

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  5. 5

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  7. 7

   Keskellä Puu-Vallilaa on korttelikapakka, joka on sinnitellyt vuosikymmeniä, vaikka siellä on vain kymmenkunta asiakaspaikkaa

  8. 8

   ”Välimerellisestä” Littoistenjärvestä tuli toissa kesänä nähtävyys, mutta nyt järvi on taas täyttynyt levästä

  9. 9

   Onko Äänislinnasta mitään jäljellä? Suomalaismiehityksen päättymisestä Petroskoissa on kulunut 75 vuotta, eikä teatteriin enää tahdo riittää suomalaisia näyttelijöitä

  10. 10

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  3. 3

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  4. 4

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  7. 7

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  8. 8

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  9. 9

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  10. 10

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää