Politiikka

Kenelle ääni menee, kun äänestää suomalaista eurovaaliehdokasta? Tällaisille ryhmille annat äänesi

Eurooppalaisten poliittisten ryhmittymien valtasuhteet ratkeavat eurovaaleissa.

Kenelle ääni menee, kun äänestää suomalaista eurovaaliehdokasta?

Ehdokkaan lisäksi äänen saa hänen puolueensa, mutta sillä on kolmaskin vastaanottaja: Euroopan parlamentin poliittinen ryhmittymä. Parlamentissa europarlamentaarikko ei edusta suomalaista puoluettaan vaan eurooppalaista poliittista ryhmäänsä.

Jäsentensä erilaisten puoluetaustojen vuoksi ryhmien sisällä on paljon erilaisia jännitteitä, eikä suoranaista ryhmäkuria ole. Silti ryhmät perustuvat ainakin jossain määrin yhteiselle arvopohjalle, ja europarlamentaarikot äänestävät ryhmien sisällä keskimäärin melko yhtenäisesti.


Nykyisessä parlamentissa virallisia ryhmittymiä on kahdeksan, mutta eurovaalien jälkeen ryhmien kokoonpanot todennäköisesti muuttuvat. Suomalaisista puolueista ainakin mahdolliset perussuomalaisten edustajat voivat siirtyä johonkin toiseen ryhmään kuin ECR:ään, jossa heidän edustajansa Jussi Halla-aho ja Pirkko Ruohonen-Lerner nyt istuvat.

Lue lisää täältä: Kyselyt povaavat laitaoikeistolle menestystä eurovaaleissa: pystyykö se yhdistämään voimansa ja kääntämään EU:n suunnan?

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin puolue ei myöskään ole vielä vahvistanut aikeitaan, mutta sen europarlamentaarikkojen odotetaan liittyvän liberaaliryhmä Aldeen.

HS kävi läpi parlamentin ryhmät ja esittelee, miten ne ovat äänestäneet joissakin keskeisissä kysymyksissä. Kysymykset ja niiden vastaukset perustuvat Votewatch-ajatushautomon tietoihin kuluvan parlamenttikauden äänestyksistä.

Kokoomus ja kristillisdemokraatit kuuluvat Euroopan kansanpuolueen ryhmään (EPP)

Euroopan kansanpuolueen (EPP) ryhmä on europarlamentin suurin ja vanhin. Puolueen arvopohja perustuu kristillis-juutalaiselle ajattelulle, ja se määrittää arvoikseen esimerkiksi vapauden, vastuun ja tasa-arvon. EPP:n odotetaan menettävän paikkojaan tulevissa vaaleissa mutta pysyvän parlamentin suurimpana.

Perinteitä kunnioittavalle keskustaoikeistolaiselle europuolueelle tärkeitä kysymyksiä ovat EU:n kilpailukyvyn, sisämarkkinoiden ja kauppasuhteiden edistäminen sekä integraation syventäminen.


EPP on Votewatchin mukaan sisäisesti jakautunein sukupuoleen liittyvissä kysymyksissä. Sääntelyä pääsääntöisesti vastustava ryhmän ilmastokannat ovat eronneet muista suurista puolueista. Enemmistö EPP:n europarlamentaarikoista on vastustanut esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden tukien pikaista lakkauttamista ja tiukempia metaanipäästöjen vähentämistavoitteita.


Euroopan kansanpuolueeseen kuuluu paitsi kristillisiä konservatiiveja myös liberaalimpaa perinnettä korostavia puolueita.

Sisäiset jännitteet ovat kiristyneet äärimmilleen suhtautumisessa unkarilaiseen Fidesz-puolueeseen, jonka edustajat kuuluvat EPP:hen. Fideszin puheenjohtaja on Unkarin pääministeri Viktor Orbán. Häntä on syytetty muun muassa oikeusvaltioperiaatteen murentamisesta ja EU:n perusarvojen polkemisesta. Maaliskuussa EPP jäädytti puolueen jäsenyyden. Viime viikolla Orbán ilmoitti, ettei puolue enää tue EPP:n asettamaa kärkiehdokasta.


EPP:n kärkiehdokas on saksalainen, katolilaistaustainen konservatiivi Manfred Weber, joka voitti puolueen sisäisessä kärkiehdokaskamppailussa Alexander Stubbin.

Sdp kuuluu sosiaalidemokraattien ryhmään (S&D)

Euroopan sosiaalidemokraattisista puolueista koostuva ryhmä on perinteisesti ollut parlamentin toiseksi suurin. Ryhmällä on melko vankka yhteinen arvopohja, jonka periaatteita ovat sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja yhteisvastuu.

S&D nimeää tärkeimmäksi tavoitteekseen kaikkien ihmisten hyvinvoinnin edistämisen. Ryhmälle tärkeitä kysymyksiä ovat esimerkiksi työllisyys, perusturva ja verotus. Se on kannattanut yritysverotuksen minimitason asettamista ja jäsenmaille yhteistä vähimmäispalkkaa.


Kaikkein eniten ryhmän jäsenillä on Votewatchin mukaan erimielisyyksiä maatalouspoliittisissa kysymyksissä.

Sosiaalidemokratian on sanottu olevan Euroopassa kriisissä. Monien maiden sosiaalidemokraattisten puolueiden kannatus on jatkanut laskuaan. Ranskassa entinen valtapuolue sosialistit kyntää noin 5–6 prosentin kannatuskuopassa. Saksan liittopäivillä vuonna 2017 sosiaalidemokraattien kannatus romahti heikommaksi kuin koskaan aiemmin.

Ryhmittymän ennustetaan menettävän myös eurovaaleissa paikkojaan.

Lisäksi sitä kutistaa Britannian EU-ero: nykyisin Britannian työväenpuolueella on 20 edustajaa S&D-ryhmässä.

Tämän lisäksi brexit tulee vaikuttamaan ryhmän kokoonpanoon huomattavasti, sillä nykyisin Britannian työväenpuolueen edustajat muodostavat ison joukon S&D-ryhmässä.


Sosiaalidemokraattien kärkiehdokas on alankomaalainen Frans Timmermans, joka on tällä hetkellä komission ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Keskusta ja Rkp kuuluvat liberaalidemokraattien ryhmään (Alde)

Liberaalioikeistolainen Alde ajaa ryhmistä voimakkaimmin EU:n integraatiota. Nimensä mukaisesti ryhmittymä korostaa ihmisten vapautta ja yhteisiä eurooppalaisia arvoja. Se on markkinamyönteinen ja suhtautuu kriittisesti EU:n maataloustukiin. Keskustalle maataloustuet ovat elintärkeitä, joten puolueen linja eroaa selvistä liberaaliryhmän kannoista.

Kauppaa koskevissa kysymyksissä Alde on usein liittoutunut EPP:n kanssa, koska ryhmittymillä on samankaltaisia kilpailukyvyn ja tehokkuuden painotuksia. Molemmat esimerkiksi vastustavat unionin laajuista yritysverotuksen minimitasoa.

Aldeen kuuluvien europarlamentaarikkojen näkemykset poikkeavat Votewatchin mukaan eniten toisistaan työllisyys- ja sosiaalipolitiikkaa koskevissa kysymyksissä.

Kolmanneksi suurimman parlamenttiryhmän ennustetaan nostavan paikkamääräänsä tulevissa vaaleissa.

Alde on asettanut useita kärkiehdokkaita, joihin kuuluu Belgian entinen pääministeri, brexit-neuvotteluissa parlamentin pääedustajana ollut Guy Verhofstadt ja EU:n kilpailukomissaari, tanskalainen Margrethe Vestager.

Perussuomalaiset osa konservatiivien ryhmää (ECR)

Väistyvässä parlamentissa oikealla laidalla on kolme eri ryhmittymää, joista yksi on konservatiivien ryhmä. Vuoden 2009 vaalien jälkeen perustettuun ryhmään kuuluvat vielä toistaiseksi esimerkiksi Britannian konservatiivipuolueen euroedustajat.

Ryhmittymä on hyvin EU-kriittinen. Sen ydintavoite on tuoda päätöksenteko lähemmäs EU-maiden kansalaisia. ECR:n mukaan Euroopan unionin tärkein tehtävä on ylläpitää alueen turvallisuutta ja vähentää rikollisuutta.

Maahanmuutto on yksi ryhmittymän tärkeimmistä kysymyksistä. ECR:n mukaan EU ei esimerkiksi voi pakottaa jäsenmaata vastaanottamaan turvapaikanhakijoita yhteisen kiintiön perusteella.


ECR ei ole nykyisen parlamentin EU-vastaisin ryhmä. Sitäkin kielteisemmin unioniin suhtautuvat Kansakuntien ja vapauden Eurooppa -ryhmä ENF ja Vapauden ja suoran demokratian ryhmä EFDD. Jälkimmäinen on Votewatchin mukaan äänestyksissään kaikkein hajanaisin ryhmä. Populististen kansallismielisten puolueiden välillä on ylipäänsä isoja eroja siinä, minkälaista EU-politiikkaa ne ajavat. Näissä ryhmissä ei ole suomalaisedustajia.

ECR:n kärkiehdokas on tšekkiläinen konservatiivipoliitikko Jan Zahradil.

Vasemmistoliitto on osa Euroopan yhtynyttä vasemmistoa (GUE/NGL)

Parlamentin vasemmalla laidalla olevaan ryhmään kuuluu edustajia, joita yhdistää kriittinen suhtautuminen vapaakauppaan ja markkinaliberalismiin. GUE/NGL ei esimerkiksi kannata EU:n ja Yhdysvaltojen välisten suhteiden tiivistämistä mutta on kannattanut Venäjä-pakotteiden lakkauttamista.


Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen on edustanut ryhmän maltillista linjaa. Ryhmään kuuluu monesta maasta kommunisteja ja muita radikaaleja vasemmistolaisia.

Ryhmän mukaan EU:n on oltava ”sen kansalaisten, eikä eliitin projekti”. Tästä syystä se on suhtautunut osin kriittisesti EU-integraation syventämiseen. Ryhmittymä on vastustanut esimerkiksi sitä, että EU voisi taloudellisesti rangaista oikeusvaltioperiaatetta rikkovia jäsenmaita.

Ryhmälle tärkeitä teemoja ovat työntekijöiden oikeudet sekä rasismin ja fasismin vastustaminen. Se suhtautuu kielteisesti puolustusyhteistyöhön.

GUE/NGL-ryhmässä on kaikista ryhmittymistä suhteellisesti eniten naisia. Sen 52 edustajasta puolet on naisia. Ryhmän paikkamäärän odotetaan laskevan tulevissa vaaleissa.

Vasemmisto on nimennyt kärkiehdokkaakseen slovenialaisen Violeta Tomičin sekä Belgian metallityöntekijöiden liiton puheenjohtajan Nico Cuén.

Vihreät kuuluu vihreiden ja Euroopan vapaan allianssin ryhmään (GREENS/EFA)

Vihreiden ja vapaan allianssin ryhmään kuuluvat eurooppalaiset ympäristöpuolueet sekä piraattipuolueen edustajia ja sitoutumattomia ehdokkaita.

Ryhmittymän tavoitteena on luoda ihmisarvoa ja ympäristöä kunnioittava Eurooppa. Sen eurovaalikampanjassa isot teemat ovat ilmastonmuutos, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja luonnon monimuotoisuus.


Ryhmittymä on Votewatchin tilastojen mukaan yksi kaikkein yhtenäisimmistä. Se on vastustanut yhteisen EU-armeijan luomista ja kannattanut oikeusvaltioperiaatetta rikkovien maiden sanktioimista.

Vihreille on tullut vaali- tai gallupmenestystä Suomen lisäksi myös esimerkiksi Hollannissa ja Belgiassa. Ryhmän ennustetaan kasvattavan paikkamääränsä myös Euroopan parlamentissa.

Vihreiden kärkiehdokkaat ovat saksalainen Ska Keller ja hollantilainen Bas Eickhout.

Juttuun lisätty klo 15.05, että suomalaismepeistä myös perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner edustaa ECR:ää.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  2. 2

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  3. 3

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  4. 4

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  5. 5

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  6. 6

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  7. 7

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  8. 8

   Euroopan ”vihreän aallon” nostama Ville Niinistö lupaa, että EU:n ilmastopolitiikassa alkaa nyt todella tapahtua

  9. 9

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  10. 10

   Oikeuskansleri moittii ankarasti puolustusministeri Jussi Niinistöä epäasiallisesta ja loukkaavasta arvostelusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  4. 4

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  5. 5

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  6. 6

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  7. 7

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  9. 9

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  10. 10

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  10. 10

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  11. Näytä lisää