Politiikka

Jotakin uutta, pääosin vanhaa: Tuleva hallitus siirtää soten pois kunnilta

HS selvitti, millainen seuraavan hallituksen sote-mallista on muotoutumassa. Demaritaustaiset kaupunginjohtajat ovat vedonneet Sdp:hen, että kunnat saisivat tehdä yhteistyötä eikä maakuntia perustettaisi. Entinen 18 alueen rakenne on kuitenkin nyt vahva suosikki.

Seuraavan hallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen malli näyttää rakentuvan samalle pohjalle kuin edellisen: sote siirretään pois kuntien vastuulta laajemmille alueille, joiden määrä on neuvottelujen tässä vaiheessa sama kuin aiemmin eli 18.

Se, sanotaanko näitä alueita vastaisuudessakin maakunniksi vai kutsutaanko niitä jollakin muulla nimellä, on vielä auki.

Tarkoituksena on sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio eli se, että palvelut sovitetaan yhteen. Alueiden tehtävänä on tässä vaiheessa soten järjestäminen eikä mikään muu.

”Kukaan ei puhu monialaisesta sote-alueesta”, yksi neuvotteluihin osallistuva henkilö sanoo HS:lle.

Keskustan yksi kynnyskysymyksistä hallitusneuvotteluissa oli se, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvataan 18 maakunnan pohjalta. Lisäksi puolue vaati, että uudistuksessa maakunnista tehdään monialaisia.

Rkp ajaa neuvotteluissa läpi vaatimustaan siitä, että Vaasan sairaalasta tehdään laajan päivystyksen keskussairaala. Tällaisia sairaaloita on Suomessa nyt 12, eikä Vaasaa alun perin kelpuutettu joukkoon. Nyt myötätuulta päivystysasetuksen avaamiseen tuntuu olevan.

Viime kaudella sote kaatui perustuslakiin ennen kaikkea siksi, että asiakkaan valinnanvapaudesta syntynyt lakiesitys ei mennyt eduskunnassa läpi. Nyt Säätytalolla neuvottelevat puolueet, jotka eivät halua avata julkista terveydenhuoltoa yksityisille yrityksille sillä tavalla kuin edellinen hallitus suunnitteli.

Jatkovalmistelun suurimmat kysymykset liittyvät tulevien alueiden rahoitukseen ja verotusoikeuteen. Viimeksi verolakeja ei alettu valmistella lainkaan, koska maakuntien oli tarkoitus ensi vaiheessa saada rahoituksensa valtiolta.

Oma kysymyksensä on se, saako pääkaupunkiseutu erillisratkaisun soteen. Esimerkiksi Helsinki on yksinään suurempi kuin pienimmät maakunnat ja pystyisi järjestämään soten itse.

Viimeksi tällaista erillis­ratkaisua ei herunut, mikä nostatti raivoa alueen kaupungeissa. Nyt Säätytalolla neuvotte­lemassa on pääkaupunki­seudun vihreitä ja demareita, joille asia on tärkeä.

Hallitus­neuvotteluissa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta käsitellään laajassa neuvottelu­ryhmässä, jota vetää Sdp:n Krista Kiuru.

Kiuru on saanut suuren tontin, sillä hänen vetämällään neuvottelu­ryhmällä on kaksi alaryhmää. Keskustan Anu Vehviläisen ryhmä pohtii soten rakennetta ja Sdp:n Tarja Filatovin ryhmä sosiaali­turvan uudistamista.

Vehviläinen vastasi Juha Sipilän (kesk) hallituksessa maakuntauudistuksen valmistelusta.

Sote-ryhmästä ei tule valmista sote-mallia, vaan sen tehtävänä on asettaa raamit soten jatkovalmistelulle. Työryhmästä kerrotun mukaan nämä ohjeet jatkoa varten asetetaan selkeästi ja tiukasti.

Sdp on sotessa hankalassa välikädessä.

HS:n tietojen mukaan suurimpien kaupunkien demaritaustaiset kaupunginjohtajat ovat lähettäneet Sdp:lle luottamuksellisen kannanoton, jossa he torjuvat maakunnat tarjoamalla tilalle kuntien vapaaehtoista yhteistyötä.

Allekirjoittajina ovat muun muassa Tampereen pormestari Lauri Lyly ja Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Kaupunginjohtajien ajatus olisi ehkä saanut vastakaikua, jos Säätytalolla neuvottelisi kokoomus. Se hylkäsi vaaliohjelmassaan maakunnat ja halusi soten etenevän kuntien yhteistyön pohjalta. Nyt vastassa on keskusta, joka ei tähän suostu.

Pirkanmaa ilmoitti viime viikolla, että maakunnan kunnat aloittavat yhteisen sote-uudistuksen valmistelutyön. Pirkanmaa pyrkii siihen, että sote hoidettaisiin kuntien välisenä vapaaehtoisena yhteistyönä.

Vastaavanlaisia suunnitelmia on vireillä muuallakin Suomessa. Säätytalon sote-työryhmässä kuntien aktiivisuuteen suhtaudutaan viileästi eikä niitä rohkaista kovin voimallisiin irtiottoihin.

”Sote ratkaistaan Säätytalolla eikä Pirkanmaalla. Suomeen tehdään yksi sote eikä 18:aa erillistä”, kuuluu yksi arvio.

Useissa maakunnissa on jo siirrytty vastaavanlaisiin vapaaehtoisiin sote-kuntayhtymiin tai niitä suunnitellaan.

Koko maakunnan kattavia ovat Kainuun sote, Etelä-Karjalan Eksote, Keski-Pohjanmaan Soite, Pohjois-Karjalan Siun sote ja Kymenlaakson Kymsote. Päijät-Hämeessä ja Etelä-Savossa on lähes koko maakunnan kattavat ratkaisut. Vuoden 2019 alussa kuusi Keski-Uudenmaan kuntaa muodosti Keusote-kuntayhtymän vastaamaan sotesta alueillaan.

Sdp:ssä tiedetään piinallisen hyvin, että maakuntiin suostumalla puolue suututtaa kunnat tärkeillä äänestysalueillaan muun muassa Pirkanmaalla, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Maakunnat puolestaan ovat keskustalle niin tärkeät, että keskusta tuskin suostuu niissä vesityksiin.

Todennäköinen lopputulos on se, että Säätytalon puolueet suhtautuvat hallitusohjelmassa kuntien vapaaehtoiseen yhteistyöhön ja siitä syntyviin sote-kuntayhtymiin myönteisesti, mutta samaan aikaan ne aloittavat laajan valmistelun soten siirtämisestä laajemmille alueille.

Kuntien puuhat ja maakunnissa viime kaudella tehty valmistelutyö ovat arvion mukaan sovitettavissa yhteen sen kanssa, mitä sote-ryhmässä saadaan aikaan.

Sdp on luvannut soteen parlamentaarista valmistelua, mikä tarkoittaa, että myös oppositio olisi jatkossa mukana.

Nykyisin kunnat vastaavat sosiaali- ja terveydenhuollosta. Sote-palveluiden tarve kasvaa lähivuosina väestön ikääntymisen takia, eivätkä kaikki kunnat enää selviä vastuistaan.


Säätytalolla tiedetään, että jo nyt perusterveydenhuollossa ongelmana on hoitoon pääsy. Se koskee julkisia terveyskeskuksia, joissa on suuria eroja siinä, miten nopeasti lääkärin puheille pääsee.

Hallituksesta neuvottelevissa puolueissa on kiinnostusta kiristää niin sanotun hoitotakuun nykyisiä rajoja. Nyt raja on väljä: hoidon tarpeen arviointiin pitää saada terveyskeskusaika kolmen arkipäivän kuluessa, mutta varsinaiseen hoitoon pääsyssä rajana on kolme kuukautta.

Hoitotakuuta pohditaan, mutta kuten yksi neuvottelija sanoo, ”sillä on hintalappu”. Hoitotakuun kiristäminen vaatisi lisää henkilökuntaa – muun muassa Sdp on puhunut tuhannen uuden terveyskeskuslääkärin palkkaamisesta.

Hoitotakuun kiristämisen yhteydessä on puhuttu, että jonoja purettaisiin nopeasti palveluseteleillä. Kunta antaisi setelin ja asiakas hakeutuisi yksityiselle palveluntuottajalle.

Osa asiantuntijoista pitää tätä todellisten ongelmien laastarointina, eikä seteli innosta Säätytalolla neuvottelevia puolueitakaan. Muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on varoittanut, että terveyskeskusten ja sosiaalipalvelujen päälle kaatuvat ongelmat eivät korjaannu yksittäisillä kehittämishankkeilla, vaan koko järjestelmää pitää muuttaa.

 

Fakta

Sote-uudistus jäi kesken


 Juha Sipilän (kesk) hallitus päätti tehdä maakunta- ja sote-uudistuksen, jossa olisi perustettu uudet maakunnat, uudistettu sosiaali- ja terveydenhuollon rakenne, palvelut ja rahoitus sekä siirretty maakunnille uusia tehtäviä.

 Tarkoitus oli hillitä julkisten terveysmenojen kasvua, vahvistaa perustason palveluita ja tuoda perustasolle asiakkaan valinnanvapaus.

 Mikään näistä ei toteutunut. Uudistus ei mennyt eduskunnassa läpi, minkä todettuaan Sipilän hallitus jätti maaliskuussa eronpyyntönsä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui, kun lääke­tiede käänsi kelkkansa ja lääkärit ovat viemässä toisiaan ladon taakse?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen nuorilla on taskussaan EU-vaalien jymy-yllätys, jonka avulla voitto Ruotsista on viimein mahdollinen

  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  5. 5

   Vegasin tähti Mark Stone kohtaa Leijonat MM-finaalissa jo toisen kerran: ”Suomi on upea joukkue”

  6. 6

   Armeliainta olisi potkaista Britannia ulos EU:sta ja lakata odottamasta ihmettä

  7. 7

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  8. 8

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  9. 9

   Leijonat on sulattanut monta uutta sydäntä ja pelaajista puhutaan jo etunimillä

  10. 10

   Rikottiinko lukiot? Nuoret valitsevat nyt pitkän matematiikan pakon edessä, ja se uhkaa koulujen arkea ja huippujen menestystä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  6. 6

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää