Politiikka

Näin uudet tiedusteluoikeudet mylläävät Supoa – tiedusteluyksikön päälliköksi nousee Mirkka Kreus

Supo palkkasi päällikön myös yhteiskuntasuhteiden hoitoon. Viestinnästä vastannut Jyri Rantala nousee esikuntapäälliköksi.

Tiedustelulakien käyttöönottoa valmisteleva suojelupoliisi myllää rakenteitaan ja on nimittänyt töihin päälliköitä aivan uudenlaisiin yksiköihin kesäkuun alusta. Niistä keskeisin on tiedusteluyksikkö, jonka osastopäälliköksi nimitettiin Mirkka Kreus.

Supo luonnehtii Kreusia vain kertomalla, että hänelle on laaja-alainen kokemus suojelupoliisista. Supo perustelee vaiteliaisuuttaan sillä, että uusien toimivaltuuksien myötä muiden valtioiden tiedustelupalvelut kohdistavat suojelupoliisiin, sen organisaatioon ja henkilöstöön aiempaakin suurempaa mielenkiintoa.

Julkisten lähteiden perustella Kreus on työskennellyt muun muassa suojelupoliisin läntisen alueen päällikkönä lokakuussa 2014 alkaen. Sitä ennen hän on kirjoittanut Poliisiammattikorkeakoulun 2010 kustantaman kirjan Terrorismin torjunta Suomessa.

Kreusin taustan perusteella Supo näyttää korostavan erityisesti terrorismin torjunnan merkitystä, kun uusia tiedustelulakeja otetaan käyttöön. Supon toinen suuri työsarka on vastavakoilu eli vastatiedustelu, joka takavuosina vei suurimman osa sen resursseista.

Siviili- ja sotilastiedustelulait antavat suojelupoliisille ja sotilastiedustelulle luvan toteuttaa aivan uudenlaisia operaatioita kansallisen turvallisuuden nimissä. Merkittävin työkalu on internetliikenteen seulonta Suomen ulkomaanrajoilla, mutta Supo ja sotilastiedustelu saavat käyttää uudenlaisia tiedustelun keinoja myös Suomen sisällä.

Lue lisää: Tiedustelulait hyväksyttiin: nämä uudet salaiset oikeudet Supo saa, ja näin ne vaikuttavat tavallisen kansalaisen elämään.

Suojelupoliisi ei kerro tarkasti, millä aikataululla se ottaa uudet toimivaltuudet käyttöön. Osan niistä se ottaa käyttöön heti 1. kesäkuuta, mutta Supon mukaan ”täyden toimintakyvyn luominen tulee viemään aikansa”.

Aikataulu näyttää olevan on samanlainen kuin sotilastiedustelulla. Puolustusvoimien uusi tiedustelupäällikkö Pekka Toveri sanoi pari viikkoa sitten Helsingin Sanomissa, että puolustusvoimat ei saa uusia sotilastiedustelun oikeuksia käyttöön heti muun muassa tietotekniikkaosaajien pulan vuoksi.

Supolla ja sotilastiedustelulla on verkkotiedustelussa tiivistä yhteistyötä, sillä sotilastiedustelu toteuttaa Supon tilauksesta käytännön hakupyyntöjä.

Supon yhteiskuntasuhteista vastaavaksi päälliköksi nousee Supon nykyinen pääanalyytikko Saana Nilsson. Myös tämä tehtävä on täysin uusi Supossa.

Yhteiskuntasuhteiden hoito Supossa tarkoittaa käytännössä yhteydenpitoa valtion ylimpään johtoon, jolle Supo kerää ja analysoi tiedustelutietoa. Päällikön avuksi tulevan asiantuntijan tehtäväkuvauksen mukaan työ tarkoittaa Supon asiakkuuksien ja kumppanuuksien hoitamista sekä verkostojen ylläpitämistä keskeisiin yhteistyötahoihin.

Yhteiskuntasuhteiden hoitajat pitävät myös yhteyttä yksityisen sektorin toimijoihin kuten yrityksiin, joiden kanssa Supo tekee paljon vastatiedustelu- ja muuta turvallisuustyötä.

Kolmas uusi yksikkö on Supoon perustettava esikunta, josta tulee päällikön Antti Pelttarin oikea käsi.

Esikuntayksikön päälliköksi nousee Supon nykyinen viestintäpäällikkö Jyri Rantala. Rantalan alaisuudessa on muun muassa viestintä ja yhteiskuntasuhteiden hoito.

Nykyisistä työntekijöistä Supo on määrännyt analyysipäälliköksi Pekka Hiltusen, joka työskentelee tällä hetkellä erikoistutkijana terrorismintorjunnan yksikössä.

Supo on täyttänyt yksiköiden päälliköiden tehtävät sekä muita avaintehtäviä niin sanottuina sisäisinä tehtävämääräyksinä, koska ne vaativat syvällistä asiantuntemusta Suojelupoliisin toiminnasta. Avoimeen hakuun on tulossa lisäksi arviolta 80 virkaa.

Suojelupoliisi on kasvattanut henkilöstömääräänsä ja budjettiaan voimakkaasti viime vuosina. Tiedustelulakien voimaantulo antaa sille vielä enemmän voimavaroja. Supon henkilöstö on kasvanut vuoden 2010 noin 220 henkilöstä yli 400 työntekijään ja kasvaa lakiesitysten mukaan yli 500 henkilöön.

Supon uusista rekrytoinneista peräti 70 prosenttia on siviilejä, hallituksen esitys siviilivitiedustelulaiksi arvioi.

Supon budjetti oli 2010 noin 18 miljoonaa euroa, mutta viime vuonna jo noin 44 miljoonaa euroa. Lakiesitysten mukaan Supon vuosibudjetti kasvaa tästä vielä kymmenellä miljoonalla eurolla.

Supo kasvaa, koska tiedustelulait tuovat sille paljon uusia tehtäviä ja työkaluja. Tehtävät eivät enää ole rikostutkintaa, vaan turvallisuustiedustelua eli tiedon keräämistä, analyysiä ja esittämistä. Siihen tarvitaan erityisesti siviiliväkeä, jolla on akateemista koulutusta ja osaamista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui, kun lääke­tiede käänsi kelkkansa ja lääkärit ovat viemässä toisiaan ladon taakse?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen nuorilla on taskussaan EU-vaalien jymy-yllätys, jonka avulla voitto Ruotsista on viimein mahdollinen

  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Vegasin tähti Mark Stone kohtaa Leijonat MM-finaalissa jo toisen kerran: ”Suomi on upea joukkue”

  5. 5

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  6. 6

   Armeliainta olisi potkaista Britannia ulos EU:sta ja lakata odottamasta ihmettä

  7. 7

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Leijonat on sulattanut monta uutta sydäntä ja pelaajista puhutaan jo etunimillä

  10. 10

   Rikottiinko lukiot? Nuoret valitsevat nyt pitkän matematiikan pakon edessä, ja se uhkaa koulujen arkea ja huippujen menestystä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  6. 6

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää