Politiikka    |   Lauantaivieras

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mielestä Suomen on pakko uskaltaa investoida: ”Velka on suhdannepoliittinen kysymys”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaatii ”koko kansan” ilmastopolitiikkaa. ”Muuten menetämme kansalaisten tuen ilmastopoliittiselle työlle.”

Tilaajille
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin piina saattaa pian lieventyä.

Andersson on neljä vuotta todistellut väsymättömästi, kuinka Juha Sipilän (kesk) hallituksen politiikka on ollut köyhyyttä lisäävää ja eriarvoistavaa.

Hän on huokaillut ärtyneenä kokoomuksen ja keskustan puheille siitä, ettei ole muuta vaihtoehtoa kuin leikata menoja ja alentaa veroja.

Andersson saapuu keskiviikkona haastatteluun Helsingin Säätytalosta, jossa hän on ollut viikon ajan neuvottelemassa hallitusohjelmasta.

Jos sopu syntyy, vasemmistoliitto hallitsee yhdessä Sdp:n, keskustan, vihreiden ja Rkp:n kanssa Suomea seuraavat neljä vuotta.

Silloin Anderssonilla olisi mahdollisuus näyttää, että vaihtoehdottomuudelle on olemassa vaihtoehto.

”Kyllä se lähentelee kymppiä”, hän sanoo kysyttäessä, kuinka innoissaan hän on asteikolla yhdestä kymmeneen.

Vasemmistoliiton päätehtävä hallituksessa on pitää pienituloisten puolta, Andersson määrittelee.

”Jokaisella puolueella pitää olla olemassaolon oikeutus, ydintehtävä, ja vasemmistoliitolla se on juuri tuo.”

Andersson sanoo, että seuraavan hallituksen pitää tehdä runsaasti muutoksia, jotta pienituloisten asema paranisi ja eriarvoistuminen vähenisi.

”Lapsiperheköyhyys on kaikkein haitallisin köyhyyden muoto, koska lapsena koettu niukkuus ennakoi vahvasti vastaavaa aikuisiällä. Lapsiperheiden toimeentulokykyä pitää siis parantaa.”

Andersson haluaa perua indeksikorotusten jäädytykset, koska tukien heikentäminen on vain saanut ihmiset siirtymään toimeentulotuen piiriin.

”Esimerkiksi kokoomus on kovasti huolissaan kannustinloukuista, mutta toimeentulotuki on sosiaalietuuksista kaikkein huonoiten yhdistettävissä työntekoon. Se on pahin kannustinloukku.”

Myös varhaiskasvatus, peruskoulu ja perusterveydenhuolto pitäisi Anderssonin mukaan saada nykyistä parempaan kuntoon.

 

”Pitää tehdä kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, mutta sosiaalisesti oikeuden­mukaisella tavalla.”

Miten tämä kaikki tehdään?

”En pysty kommentoimaan”, Andersson sanoo.

Aivan kuin oppositiopoliitikon laaja sananvapaus alkaisi kaventua tulevan ministerin rajoitettuun sananvapauteen, sillä sama kieltolause toistuu haastattelun aikana ainakin 19 kertaa.

Se tiedetään, että hallitusohjelmaan tulee useita ympäristöä ja ilmastoa säästäviä kirjauksia.

”Olen tykästynyt ajatukseen, josko nyt voisi tehdä koko kansan ilmastopolitiikkaa.”

Hallitusohjelmaa ovat neuvottelemassa vihreiden ja Sdp:n kaltaiset kaupunkilaispuolueet ja syrjäseutujen asukkaista huolehtiva keskusta.

”Pitää tehdä kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, mutta sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla. Vastakkainasettelun sijasta pitää nähdä, että esimerkiksi maatalous voi olla osa ratkaisua. Rakennetaan laaja hiilinielu- ja maankäyttösektoriohjelma, jossa linjataan vaikkapa yksityisten metsänomistajien kannustimia, jotta he antaisivat metsiensä kasvaa ja myöhentäisivät metsien hakkuita.”

Anderssonin mukaan kokonaisuuden pitää olla tuloeroja kaventava.

”Jos joihinkin ympäristöveroihin tehdään korotuksia, ne pitää kompensoida pienituloisille. Muuten menetämme kansalaisten tuen ilmastopoliittiselle työlle.”

Anderssonin mielestä Sipilän hallituksen kovien keinojen työllistämispolitiikka ei etenkään enää toimi. Tämä johtuu siitä, että suuri osa nyt työttöminä olevista on alityöllisiä eli ihmisiä, jotka tekisivät enemmän töitä, jos joku ottaisi heidät töihin.

”Kun pitkäaikaistyöttömyyden taustalla ovat vaikkapa osaamisen puutteet, ratkaisu ei ole vastikkeellisuuden lisääminen vaan esimerkiksi palvelujen parantaminen ja palkkatukijärjestelmän luominen yrityksiä kuunnellen sellaiseksi, että myös yksityiset yritykset haluaisivat käyttää palkkatukea.”

Andersson sanoo, ettei hän halua lisätä työttömyysturvaan enää yhtään velvoitteita.

”Jo nyt on tarpeeksi karenssia ja muuta. Ei niitä tarvita lisää. Jos ne olisivat ratkaisu, työttömyysongelma olisi jo ratkennut.”

Eritoten kokoomus ja perussuomalaiset ovat pitäneet ääntä siitä, että seuraava hallitus on ottamassa vastuuttomasti lisää velkaa.

Anderssonin mielestä Suomen on pakko uskaltaa investoida osaamiseen vaikka velalla, koska leikkausten takia Suomi on jäänyt jälkeen koulutuksen kehittämisessä.

”Vasemmistoliitolle velka on suhdannepoliittinen kysymys. Tiettyjä investointeja on pakko tehdä velkarahalla: eihän esimerkiksi hävittäjiä tai liikennehankkeita ole ennenkään ilman velkaa maksettu. Pitää olla pelivaraa, jos suhdanne muuttuu.”

Andersson haluaisi toppuutella Elinkeinoelämän keskusliittoa (EK) ja Suomen Yrittäjiä, jotka pelkäävät Antti Rinteen (sd) mahdollisen hallituksen korottavan omistajien ja yrittäjien veroja niin, että Suomi ajautuu perikatoon.

”Toivon, että elinkeinoelämän järjestöt toimisivat vastuullisesti. Katsoin A-studiota, jossa EK:n edustaja puhui, että elinkeinoelämän investointihalukkuus on jo nyt laskussa. Nurinkurista, jos he tieten tahtoen lähtevät heikentämään yleisilmapiiriä siksi, että on tulossa heidän mielestään väärä pääministeripuolue.”

Andersson ihmettelee, mikä lopulta on tärkeää näille järjestöille. ”Olen luullut, että osaamiseen ja innovaatiotoimintaan sekä infrastruktuuriin panostaminen olisi suomalaiselle elinkeinoelämälle tärkeää.”

 

”Politiikassa pitää oppia tekemään ero ihmisen ja hänen poliittisen linjansa välillä.”

Anderssonin puheen piikit osuvat kokoomukseen mutta eivät enää niinkään keskustaan, jonka väistyvä puheenjohtaja Sipilä on aikaisemmin ollut pääkritiikin kohde. Nyt Andersson etsii Sipilän kanssa kompromisseja hallitusneuvotteluissa.

Anderssonin mukaan keskusta pohtii linjansa muuttamista, josta on selvin todiste se, että puolue on vasemmistoliiton kanssa Säätytalolla.

”Minä en ole haukkunut Sipilää henkilönä vaan hänen hallituksensa politiikkaa. Politiikassa pitää oppia tekemään ero ihmisen ja hänen poliittisen linjansa välillä. Keskustan mukaantulo oli ratkaisu tähän hallituskokoonpanoon.”

Äskettäin Andersson sanoi Me Naiset -lehdessä, että paras lääke maailmantuskaan on toimiminen politiikassa tai järjestöissä.

Politiikassa puolestaan saa aikaan eniten, jos toimii ministerinä hallituksessa.

Onko tuska pienentynyt Säätytalolla?

”Minun huoleni maailmasta ei ole kadonnut minnekään. Tietyssä mielessä se voimistuu, kun tietää, että aika kuluu ja ilmastopäätöksillä on tietty aikaraami. Mutta kyllä minun maailmantuskaani lievittää se, että saan käyttää tähän toimintaan kaiken energiani sekä päivät, aamut ja yöt.”


Li Andersson on monien gallupien mukaan Suomen vetovoimaisin ja imagoltaan paras puheenjohtaja sekä suosituin pääministeriehdokas. Hänen asiaosaamistaan kehutaan usein ja yleisesti.

Anderssonin johdolla vasemmistoliiton kannatuksen pitkäaikainen alamäki on loppunut ja suosio on alkanut kasvaa. Hän sanoo olevansa onnekas, koska on saanut kaiken vihapostin ohella paljon hyvää palautetta, joka auttaa jaksamaan.

Andersson myös tietää hyvin tarkkaan, että mahdollinen ministerin pesti tuo tullessaan jokseenkin automaattisesti kielteistä julkisuutta.

”Politiikka on tosi nopeatempoista ja superraadollista. Paha käänne voi tulla hyvinkin yllättäen. Jos hyvän palautteen ottaa liikaa huomioon, silloin pitää osata odottaa myös sitä huonompaa päivää. Siksi oman jaksamisen ja mielenterveyden kannalta on yritettävä pitää tiettyä etäisyyttä hyväänkin palautteeseen.”

Viisi kysymystä Li Anderssonille

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”MTK [Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto] kutsui tällä viikolla kahville Säätytalon edustalle. Se oli lyhyt lobbaus.”

2. Ketä keskustan nykypoliitikkoa arvostat?

Annika Saarikkoa.”

3. Mikä tekee sinut iloiseksi?

”Lämpö tällä hetkellä. Kesä voisi jo alkaa.”

4. Minkä kirjan luit viimeksi?

Pascal Engmanin Patrioternan. Se on myös suomennettu. Se on eräänlainen yhteiskunnallinen dekkari.”

5. Mitä teet viikonloppuna?

”Sunnuntaina Säätytalolla on hallitusneuvottelut. Jos lauantaina ei tarvitse neuvotella, osallistun Kirkkopäivien köyhyyspaneeliin Jyväskylässä ja puolueen eurovaalitilaisuuteen Tampereella.”

Kuka?

Li Andersson


 Syntynyt vuonna 1987 Turussa.

 Vasemmistoliiton puheenjohtaja kesästä 2016 lähtien.

 Kansanedustaja vuodesta 2015 lähtien.

 Vasemmistonuorten puheenjohtaja vuosina 2011–2015.

 Turun kaupunginvaltuuston jäsen.

 Koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  2. 2

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  3. 3

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  4. 4

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  5. 5

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  6. 6

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  7. 7

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  8. 8

   Britannian poliisi pidätti miehen jalkapalloilija Emiliano Salan taposta epäiltynä

  9. 9

   Pekka Haavistolla ministerien suurin velka 530 000 euroa – ministereistä vauraimmalla Timo Harakalla 609 000 euron sijoitusomaisuus

  10. 10

   Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  4. 4

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  6. 6

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  7. 7

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  8. 8

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  9. 9

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  10. 10

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  10. 10

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  11. Näytä lisää