Politiikka

Kommentti: Moni ajattelee, että EU:ssa on voimassa vieläkin kurkku­direktiivi – ja sillä vedotaan äänestäjiin näissäkin vaaleissa

Kokoomuksen ehdokas haluaa valkoposkihanhista riistalajin, keskustan ehdokas vaatii Suomelle sananvaltaa susikannan suhteen ja perussuomalaista huolestuttaa vanhan pölynimurin kohtalo. Kaikkea yhdistää sana direktiivi, joka on yhteisen EU-inhon kohde.

Ensi viikon sunnuntaina pidettävissä Euroopan parlamentin vaaleissa on monella taitavalla ehdokkaalla ja puolueella pelin paikka. Eurovaaleissa äänestetään erityisen ponnettomasti – viime kerralla vain 39,1 prosenttia suomalaisista teki niin.

Siksipä on mahdollisuus vedota yksittäisillä asiakysymyksillä äänestäjiin, jotka eivät muuten välttämättä innostuisi koko vaalista.

Esimerkki kekseliäisyydestä tulee kokoomuksen ehdokkaalta Tuomas Tikkaselta. Hän kertoo olevansa ”Suomen Eurooppamyönteisin ehdokas”, jonka mukaan ”Euroopan puolustajaa tarvitaan nyt”. Hänen verkkosivullaan kerrotaan, että Eurooppa ”tuo turvallisuutta, suojelee ympäristöä ja turvaa vapautta”.

Mutta tällaisella abstraktilla maalailulla ei välttämättä saa näkyvyyttä eikä ääniä. Niinpä Tikkanen on huomannut yhdistää EU:n ja valkoposkihanhien muodostaman yhteisongelman. Tällä avauksella hän sai esimerkiksi Maaseudun Tulevaisuuden tarttumaan vaatimukseensa: Valkoposkihanhesta on tehtävä riistalaji.

Valkoposkihanhet tuhoavat peltoja ja käyttävät kaupunkipuistoja käymälöinään, kertoo Tikkanen. Näin ehdokas puhuttelee sekä maaseudun että kaupunkien äänestäjiä ja onnistuu olemaan ruraali-urbaani-globaali vaihtoehto. Ja hän muistuttaa, että ongelman syynä on EU:n lintudirektiivi vuodelta 1979. Se estää suomalaisia ja muita EU-kansalaisia metsästämästä hanhia, ja tähän on saatava tulevalla parlamenttikaudella muutos.

EU ei anna meidän puolustautua villiä luontoa vastaan – on huolenaiheena myös keskustan europarlamentaarikolla ja ehdokkaalla Elsi Kataisella. Hänen mukaansa jäsenmaiden on saatava itse päättää susikannastaan. Tässäkin ongelmassa taustalla on direktiivi, jota Euroopan komissio suomalaisten kiusaksi valvoo.

Kiinnostavaa on, että aina kun asian taustalla on direktiivi, se ehdottomasti mainitaan. Se luo tietenkin vaikutelmaa tarkoista taustatöistä, mutta perustuu myös siihen, että direktiivi on sangen vihattu sana. Osasyynsä on sillä, että moni suomalainen ajattelee ehkä vielä tänäänkin, että EU:ssa on voimassa se kirottu kurkkudirektiivi, joka säätää kurkun käyryyttä.

Perussuomalaisten eurovaalimainoksessa duunari manaa, kuinka hänen on hankittava uusi pölynimuri, koska vanha on direktiivien vastainen. Toisella kaverilla ongelmana on EU:lle kelpaamaton ”laiton kahvinkeitin”.

Sanailu tuo mieleen Britanniassa tutut takavuosien väitteet, joiden mukaan direktiivit ovat viemässä pölyinimureilta tehot ja vedenkeittimiltä potkun ja joita komissio yritti huonolla menestyksellä oikoa.

”Siellä ne EU:n viisaat nyt miettii, voidaanko laittaa saunapalvia leivän päälle”, duunari toteaa toiselle perussuomalaisten vaalivideossa. ”Juu, sillähän ne Reikan velat saadaan maksettua”, toinen vastaa.

Koska käsillä ovat EU-vaalit, pari vuotta sitten julkisuudessa ollut väitetty saunapalvikielto on yhdistetty Kreikkaan, joka on ollut suurin murheenkryyni euroalueessa. Monet perussuomalaiset haluavat Suomen irtautuvan yhteisvaluutasta.

Duunareiden jutustelu saunapalvesta tuo mieleen perussuomalaisten eduskuntavaalien yhteydessä nostaman kysymyksen, että ”viekö ilmasto öyhötys lauantaimakkarankin duunarin suusta?” kuten puolueen puuhamies Matti Putkonen kysyi, todennäköisesti harkittuine yhdyssanavirheineen Twitterissä.

Onkohan EU muuten kieltämässä saunapalvikinkun? ”Ei ole kieltämässä missään nimessä. Saunapalvea saa syödä tappiin asti”, kertoo maa- ja metsätalousministeriön elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm.

Eikä se kurkkudirektiivikään ole enää voimassa, se kumottiin yli vuosikymmen sitten. Eikä se ollut direktiivi, vaan asetus, jota kurkuntuottajat olivat aikoinaan EU:lta toivoneet.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  2. 2

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  3. 3

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  4. 4

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  5. 5

   Mikä selittää Eero Heinäluoman valtaisan äänivyöryn? Professori löytää kolme syytä

  6. 6

   Kuka oikeastaan on satuhahmo Mörkö? Kylmyyden levittäjän voi nähdä naisten välisen seksin vastustajana

  7. 7

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  8. 8

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  9. 9

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  10. 10

   Tästä rakennuksesta saa hakea tavaraa niin paljon kuin haluaa ympäri vuorokauden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  4. 4

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  5. 5

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  6. 6

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  8. 8

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  9. 9

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää