Politiikka    |   HS-selvitys

Kymmenet europarlamenttiin pyrkivät olleet syytettynä rikoksista

Eduskuntapuolueiden eurovaaliehdokkaista langettavan rikostuomion on saanut kahdeksan henkilöä, joista puolet on perussuomalaisia.

HS-selvitys

Europarlamenttivaaleissa on ehdolla kymmeniä ihmisiä, jotka ovat saaneet 15 viime vuoden aikana rikossyytteen, käy ilmi HS:n tekemästä selvityksestä.

Selvityksen mukaan vuosina 2004–2019 rikossyytteen on saanut yhteensä 33 ehdokasta, jotka pyrkivät nyt europarlamenttiin. Se tarkoittaa noin 12 prosenttia ehdokkaista, joita on yhteensä 269.

Tulokset ovat hyvin samantapaisia kuin Helsingin Sanomien selvityksessä eduskuntavaaliehdokkaista, joista 13 prosenttia oli istunut syytettyjen penkillä.

Samassa ajassa vuosina 2004–2019 suomalaisista keskimäärin noin 15 prosenttia on saanut syytteen, joten europarlamenttiehdokkaat ovat keskimäärin hieman nuhteettomampia kuin muu väestö.

Puolueiden välillä on kuitenkin suurta vaihtelua, sillä esimerkiksi perussuomalaisten eurovaaliehdokkaista 25 prosenttia on saanut syytteen, mutta vihreiden ja Rkp:n ehdokkaista ei kukaan.

Syytteen saaneista ehdokkaista 82 prosenttia on miehiä.

Noin puolet ehdokkaista eli 16 henkilöä on saanut tarkastelujaksolla enemmän kuin yhden rikossyytteen – enimmillään yksi ehdokas oli istunut syytettyjen penkillä kahdeksan kertaa. Kaikkiaan ehdokkaille on luettu 67 syytettä.

Hakukoneella voit tarkastella, mistä eurovaaliehdokkaat ovat saaneet syytteitä tammikuun 2004 ja 19. maaliskuuta 2019 välisenä aikana:HS:n selvitys kattaa kaikki Suomen käräjäoikeuksissa nostetut syytteet vuoden 2004 alusta vuoden 2019 maaliskuun puoliväliin. Tiedot syytteistä ovat peräisin käräjäoikeuksista.

Syytteet eivät vielä tarkoita, että ehdokas olisi syyllistynyt rikokseen.

Ennen syytteen nostamista rikosasian on tutkinut poliisi, joka on siirtänyt asian syyttäjälle, joka puolestaan on arvioinut, että rikosepäily ylittää syytekynnyksen. Tuomioistuimet päättävät lopulta syyllisyydestä tai syyttömyydestä.

Korkean kynnyksen vuoksi syytteet antavat melko kattavan kuvan ehdokkaiden epäillyistä rikoksista, sillä Suomessa noin 95 prosenttia nostetuista syytteistä johtaa tuomioon.

Syytteiden lisäksi HS kävi käräjäoikeuksien tiedoista läpi eduskuntapuolueiden asettamien ehdokkaiden tuomiot vuosilta 2004–2019. Analyysi tuomioista on tämän kirjoituksen lopussa.

HS:n syytteistä tekemästä selvityksestä käyvät ilmi esimerkiksi seuraavat asiat:
 • Kappalemääräisesti eniten eli 29 syytettä on Suomen kansa ensin -puolueen euroehdokkailla.
 • Eduskuntapuolueista perussuomalaisten ehdokkaat ovat saaneet eniten rikossyytteitä, yhteensä seitsemän kappaletta. Ne jakaantuvat viidelle ehdokkaalle.
 • Suhteellisesti eniten rikossyytteitä on Suomen kansa ensin -puolueen ehdokkailla, joista yli puolet on saanut syytteen.
 • Ehdokkaat ovat saaneet eniten syytteitä pahoinpitelyistä (12 prosenttia syytteistä) sekä törkeistä rattijuopumuksista (10 prosenttia syytteistä) ja huumausainerikoksista (10 prosenttia syytteistä).

Suomen kansa ensin -puolueella eniten syytteitä

Eduskuntavaaleista alkanut pienten puolueiden ja liikkeiden sijoittuminen syytetilastojen kärkeen näyttää jatkuvan eurovaaleissa. Vielä kaksi vuotta sitten kuntavaaleissa syytetilastojen ykkönen oli eduskuntapuolue perussuomalaiset.

Rekisteröidyistä puolueista määrällisesti ja prosentuaalisesti eniten syytteen saaneita on Suomen kansa ensin -puolueessa. Sen 18 eurovaaliehdokkaasta 56 prosenttia on saanut ainakin yhden rikossyytteen. Syytteitä puolueen ehdokkaat ovat saaneet 29, joista yleisimpiä ovat pahoinpitelyt ja erilaiset rattijuopumukset sekä huumausainerikokset ja lähestymiskiellon rikkomiset.

Yksi Suomen kansa ensin -puolueen ehdokas on saanut käräjille useita haastehakemuksia, joista oikeus on todennut hänet syylliseksi muun muassa kahteen kunnianloukkaukseen, ampuma-aserikkomukseen, pahoinpitelyyn, vaarallisen esineen hallussapitoon, virkamiehen vastustamiseen, kahteen törkeään rattijuopumukseen, tavalliseen rattijuopumukseen, kulkuneuvon luovuttamiseen juopuneelle sekä ryöstöön.

Tässä grafiikassa on esitetty syytteiden määrä puolueittain ja valitsijayhdistyksittäin:Eduskuntapuolueista perussuomalaisilla eniten syytteitä

Eduskuntapuolueista eniten syytteitä, seitsemän kappaletta, on perussuomalaisten ehdokkailla. Perussuomalaisten ehdokkaista ainakin yhden syytteen on saanut viisi ehdokasta eli noin 25 prosenttia kaikista ehdokkaista.

Muiden isojen puolueiden joukossa osuus on 0–5 prosenttia. Kaksi eduskuntapuoluetta, vihreät ja Rkp, ovat asettaneet yhteensä 40 eurovaaliehdokasta, joista yksikään ei ole saanut rikossyytettä vuosina 2004–2019.

Myös eduskuntavaalien 2019 ja kuntavaalien 2017 alla perussuomalaisten ehdokkaat johtivat isojen eduskuntapuolueiden syytetilastoa selvästi. Yleisimmät syytteet perussuomalaisten eurovaaliehdokkaiden keskuudessa ovat kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

Perussuomalaisille myös eniten tuomioita

HS selvitti eduskuntapuolueiden euroehdokkaiden osalta myös sitä, kuinka moni syytteistä johti tuomioon. Yhteensä 14 syytteestä langettava tuomio tuli 11 kertaa.

Perussuomalaisten 20 eurovaaliehdokkaasta langettavan tuomion on saanut neljä henkilöä eli 20 prosenttia. Muiden eduskuntapuolueiden eli sosiaalidemokraattien, kokoomuksen, keskustan ja kristillisdemokraattien ehdokkaista lainvoimaisen tuomion on saanut viisi prosenttia kaikista ehdokkaista.


Kovimmat tuomiot eli ehdolliset vankeusrangaistukset tulivat ehdokkaille törkeistä rattijuopumuksista ja kovimmat sakkorangaistukset pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta.

Tuomiot rattijuoppoudesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ovat yleisimpiä, ja peräti kaksi eduskuntapuolueen ehdokasta on tuomittu kuolemantuottamuksesta liikenteessä.

Vailla lainvoimaista rikostuomiota ovat vihreiden, vasemmistoliiton ja ruotsalaisen kansanpuolueen eurovaaliehdokkaat.

HS julkaisi eduskuntavaaleissa yli vuoden vankeustuomion saaneiden ehdokkaiden nimet, ja jatkaa samaa linjaa eurovaaleissa. Selvityksen perusteella tällaisia ehdokkaita ei eduskuntapuolueista ole ehdolla, mutta pienemmistä puolueista tähtiliikkeen ehdokas Peter Fryckman on saanut talousrikoksista 2,5 vuotta vankeutta vuonna 2005.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty on 14-vuotias ja elää väärän suku­puolen kehossa

  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Maailma jännittää Trumpin ja Xin tapaamista – osa asian­tuntijoista pelkää kauppa­sodan laajenemista ja pikaista taantumaa

  6. 6

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  7. 7

   Some teki teinityttöjen paineista jatkuvia, mutta se on vain yksi syy heidän yhä pahenevassa pahoinvoinnissaan

   Tilaajille
  8. 8

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  9. 9

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  10. 10

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää