Politiikka    |   HS-selvitys

Kymmenet europarlamenttiin pyrkivät olleet syytettynä rikoksista

Eduskuntapuolueiden eurovaaliehdokkaista langettavan rikostuomion on saanut kahdeksan henkilöä, joista puolet on perussuomalaisia.

HS-selvitys

Europarlamenttivaaleissa on ehdolla kymmeniä ihmisiä, jotka ovat saaneet 15 viime vuoden aikana rikossyytteen, käy ilmi HS:n tekemästä selvityksestä.

Selvityksen mukaan vuosina 2004–2019 rikossyytteen on saanut yhteensä 33 ehdokasta, jotka pyrkivät nyt europarlamenttiin. Se tarkoittaa noin 12 prosenttia ehdokkaista, joita on yhteensä 269.

Tulokset ovat hyvin samantapaisia kuin Helsingin Sanomien selvityksessä eduskuntavaaliehdokkaista, joista 13 prosenttia oli istunut syytettyjen penkillä.

Samassa ajassa vuosina 2004–2019 suomalaisista keskimäärin noin 15 prosenttia on saanut syytteen, joten europarlamenttiehdokkaat ovat keskimäärin hieman nuhteettomampia kuin muu väestö.

Puolueiden välillä on kuitenkin suurta vaihtelua, sillä esimerkiksi perussuomalaisten eurovaaliehdokkaista 25 prosenttia on saanut syytteen, mutta vihreiden ja Rkp:n ehdokkaista ei kukaan.

Syytteen saaneista ehdokkaista 82 prosenttia on miehiä.

Noin puolet ehdokkaista eli 16 henkilöä on saanut tarkastelujaksolla enemmän kuin yhden rikossyytteen – enimmillään yksi ehdokas oli istunut syytettyjen penkillä kahdeksan kertaa. Kaikkiaan ehdokkaille on luettu 67 syytettä.

Hakukoneella voit tarkastella, mistä eurovaaliehdokkaat ovat saaneet syytteitä tammikuun 2004 ja 19. maaliskuuta 2019 välisenä aikana:HS:n selvitys kattaa kaikki Suomen käräjäoikeuksissa nostetut syytteet vuoden 2004 alusta vuoden 2019 maaliskuun puoliväliin. Tiedot syytteistä ovat peräisin käräjäoikeuksista.

Syytteet eivät vielä tarkoita, että ehdokas olisi syyllistynyt rikokseen.

Ennen syytteen nostamista rikosasian on tutkinut poliisi, joka on siirtänyt asian syyttäjälle, joka puolestaan on arvioinut, että rikosepäily ylittää syytekynnyksen. Tuomioistuimet päättävät lopulta syyllisyydestä tai syyttömyydestä.

Korkean kynnyksen vuoksi syytteet antavat melko kattavan kuvan ehdokkaiden epäillyistä rikoksista, sillä Suomessa noin 95 prosenttia nostetuista syytteistä johtaa tuomioon.

Syytteiden lisäksi HS kävi käräjäoikeuksien tiedoista läpi eduskuntapuolueiden asettamien ehdokkaiden tuomiot vuosilta 2004–2019. Analyysi tuomioista on tämän kirjoituksen lopussa.

HS:n syytteistä tekemästä selvityksestä käyvät ilmi esimerkiksi seuraavat asiat:
 • Kappalemääräisesti eniten eli 29 syytettä on Suomen kansa ensin -puolueen euroehdokkailla.
 • Eduskuntapuolueista perussuomalaisten ehdokkaat ovat saaneet eniten rikossyytteitä, yhteensä seitsemän kappaletta. Ne jakaantuvat viidelle ehdokkaalle.
 • Suhteellisesti eniten rikossyytteitä on Suomen kansa ensin -puolueen ehdokkailla, joista yli puolet on saanut syytteen.
 • Ehdokkaat ovat saaneet eniten syytteitä pahoinpitelyistä (12 prosenttia syytteistä) sekä törkeistä rattijuopumuksista (10 prosenttia syytteistä) ja huumausainerikoksista (10 prosenttia syytteistä).

Suomen kansa ensin -puolueella eniten syytteitä

Eduskuntavaaleista alkanut pienten puolueiden ja liikkeiden sijoittuminen syytetilastojen kärkeen näyttää jatkuvan eurovaaleissa. Vielä kaksi vuotta sitten kuntavaaleissa syytetilastojen ykkönen oli eduskuntapuolue perussuomalaiset.

Rekisteröidyistä puolueista määrällisesti ja prosentuaalisesti eniten syytteen saaneita on Suomen kansa ensin -puolueessa. Sen 18 eurovaaliehdokkaasta 56 prosenttia on saanut ainakin yhden rikossyytteen. Syytteitä puolueen ehdokkaat ovat saaneet 29, joista yleisimpiä ovat pahoinpitelyt ja erilaiset rattijuopumukset sekä huumausainerikokset ja lähestymiskiellon rikkomiset.

Yksi Suomen kansa ensin -puolueen ehdokas on saanut käräjille useita haastehakemuksia, joista oikeus on todennut hänet syylliseksi muun muassa kahteen kunnianloukkaukseen, ampuma-aserikkomukseen, pahoinpitelyyn, vaarallisen esineen hallussapitoon, virkamiehen vastustamiseen, kahteen törkeään rattijuopumukseen, tavalliseen rattijuopumukseen, kulkuneuvon luovuttamiseen juopuneelle sekä ryöstöön.

Tässä grafiikassa on esitetty syytteiden määrä puolueittain ja valitsijayhdistyksittäin:Eduskuntapuolueista perussuomalaisilla eniten syytteitä

Eduskuntapuolueista eniten syytteitä, seitsemän kappaletta, on perussuomalaisten ehdokkailla. Perussuomalaisten ehdokkaista ainakin yhden syytteen on saanut viisi ehdokasta eli noin 25 prosenttia kaikista ehdokkaista.

Muiden isojen puolueiden joukossa osuus on 0–5 prosenttia. Kaksi eduskuntapuoluetta, vihreät ja Rkp, ovat asettaneet yhteensä 40 eurovaaliehdokasta, joista yksikään ei ole saanut rikossyytettä vuosina 2004–2019.

Myös eduskuntavaalien 2019 ja kuntavaalien 2017 alla perussuomalaisten ehdokkaat johtivat isojen eduskuntapuolueiden syytetilastoa selvästi. Yleisimmät syytteet perussuomalaisten eurovaaliehdokkaiden keskuudessa ovat kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

Perussuomalaisille myös eniten tuomioita

HS selvitti eduskuntapuolueiden euroehdokkaiden osalta myös sitä, kuinka moni syytteistä johti tuomioon. Yhteensä 14 syytteestä langettava tuomio tuli 11 kertaa.

Perussuomalaisten 20 eurovaaliehdokkaasta langettavan tuomion on saanut neljä henkilöä eli 20 prosenttia. Muiden eduskuntapuolueiden eli sosiaalidemokraattien, kokoomuksen, keskustan ja kristillisdemokraattien ehdokkaista lainvoimaisen tuomion on saanut viisi prosenttia kaikista ehdokkaista.


Kovimmat tuomiot eli ehdolliset vankeusrangaistukset tulivat ehdokkaille törkeistä rattijuopumuksista ja kovimmat sakkorangaistukset pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta.

Tuomiot rattijuoppoudesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ovat yleisimpiä, ja peräti kaksi eduskuntapuolueen ehdokasta on tuomittu kuolemantuottamuksesta liikenteessä.

Vailla lainvoimaista rikostuomiota ovat vihreiden, vasemmistoliiton ja ruotsalaisen kansanpuolueen eurovaaliehdokkaat.

HS julkaisi eduskuntavaaleissa yli vuoden vankeustuomion saaneiden ehdokkaiden nimet, ja jatkaa samaa linjaa eurovaaleissa. Selvityksen perusteella tällaisia ehdokkaita ei eduskuntapuolueista ole ehdolla, mutta pienemmistä puolueista tähtiliikkeen ehdokas Peter Fryckman on saanut talousrikoksista 2,5 vuotta vankeutta vuonna 2005.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  2. 2

   Tutkimus: Kuubassa omituisia oireita saaneiden yhdysvaltalaisten diplomaattien aivoista löytyi muutoksia

  3. 3

   Tutkimus: Keskimääräistä fiksummat ostavat muita useammin tietyntyyppisiä autoja

  4. 4

   Silminnäkijä: Ampujaksi epäilty lähti paikalta pistooli kädessä kävellen rauhallisesti – paikalla oli lapsiakin

  5. 5

   Yli 300 iskua kehässä perjantaina saanut nyrkkeilijä kuoli

  6. 6

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  7. 7

   Historiallinen käänne työttömyystuissa näyttää, miksi työministeri Harakka joutuu helteiseen paikkaan

  8. 8

   Artistien peruutuksista on tullut festivaaleille arkipäivää, ja järjestäjien mitta alkaa tulla nyt täyteen: ”Kaikki sonta sataa festivaalin niskaan”

  9. 9

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  10. 10

   EU uhkaa Yhdysvaltoja 35 miljardin euron vastatulleilla, jos maa asettaa tuontitulleja eurooppalaisille autoille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  2. 2

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  3. 3

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  4. 4

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  5. 5

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  6. 6

   Kuluttajien himoitsemasta ihmepulverista tuli hirveä pula

  7. 7

   Helle voi oikeuttaa vuokranalennukseen

  8. 8

   Tutkimus: Keskimääräistä fiksummat ostavat muita useammin tietyntyyppisiä autoja

  9. 9

   Tutkimus: Kuubassa omituisia oireita saaneiden yhdysvaltalaisten diplomaattien aivoista löytyi muutoksia

  10. 10

   Vanhemmat ottivat käyttöön menetelmän, joka lopetti parissa viikossa vauvan yöheräilyt ja nopeutti nukahtamista – näin unikoulu toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  8. 8

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  9. 9

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää