Politiikka    |   HS-gallup

Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

Vihreillä on nyt yksi paikka EU-parlamentissa. Heidi Hautala on lähes yhtä suosittu kuin Niinistö. Vaalien korkea äänikynnys vaikeuttaa pienten ryhmien edustajien läpimenoa.

Vihreiden ehdokkaat Ville Niinistö ja Heidi Hautala nousevat kärkeen HS-gallupissa, jossa suomalaisilta kysyttiin, keitä he voisivat ajatella äänestävänsä europarlamenttivaaleissa.

Heistä Niinistö on entinen kansanedustaja, vihreiden puheenjohtaja ja ministeri, joka ei aiemmin ole ollut ehdolla EU-vaaleissa. Hautala on nykyisin vihreiden ainoa euroedustaja.

Ehdokkaiden vetovoimaa selvittävässä gallupissa kolmanneksi nousee Sdp:n entinen kansanedustaja Eero Heinäluoma.

Kantar TNS selvitti Helsingin Sanomille eurovaaliehdokkaiden suosiota internetpaneelilla toukokuussa.

Tutkimukseen osallistuneille esitettiin puolueittain EU-vaaliehdokkaat. Jokaisen puolueen kohdalla saattoi ilmoittaa, keitä kaikkia puolueen ehdokkaita voisi ajatella äänestävänsä toukokuun lopun eurovaaleissa.

Vastaaja sai siis kertoa useita nimiä toisin kuin aidossa äänestystilanteessa, jossa voi valita yhden ehdokkaan 269:n ehdolla olevan joukosta. Eurovaaleissa vaalipiirinä on koko maa, eli ketä tahansa ehdolla olevaa voi äänestää.

HS:n kysely ei mittaa niinkään ehdokkaiden todellista kannatusta, vaan heidän tunnettuuttaan. Viimeksi viisi vuotta sitten vastaava kysely ennusti ykköspaikan oikein: tuolloin kokoomuksen Alexander Stubb oli suosituin niin HS-gallupissa kuin tosielämässä.

Vaalitutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta ei ylläty Ville Niinistön kärkisijasta.

”Niinistö oli suosittu puheenjohtaja ja sai puolueen kannatusta nousuun. Tällaisessa kysymyksenasettelussa puolueiden johtotehtävissä tai ministereinä toimineet ovat suuressa etulyöntiasemassa”, Borg sanoo.

Istuvia europarlamentaarikkoja on puolet kärkikymmeniköstä, vaikka he EU-parlamenttiin lähdettyään eivät ole samalla tavalla mediajulkisuudessa kuin kotimaan poliitikot.

”Oletan, että ne ihmiset, jotka ottavat näissä kyselyissä kantaa, myös äänestävät eurovaaleissa. Äänestäjäkunta on selvästi seuloutuneempi ja yhteiskunnallisesti valveutuneempi verrattuna eduskuntavaaleihin. Se väki tietää ja tuntee europarlamentaarikot”, Borg sanoo.

Neljäntenä HS-gallupissa on kristillisdemokraattien Sari Essayah, joka valittiin juuri kansanedustajaksi. Hän on sanonut olevansa valmis europarlamenttiin ainakin Suomen EU-puheenjohtajuuden ajaksi eli vuoden loppuun saakka.

Suunnitelmaa mutkistaa se, että eurovaaleissa on korkea piilevä äänikynnys, 7,1 prosenttia. Ehdokaslistan on saatava tämä laskennallinen osuus kaikista vaaleissa annetuista äänistä, jotta yksi ehdokas menisi läpi.

Vuoden 2014 eurovaaleissa Essayah sai yli 61 000 ääntä, viidenneksi eniten koko maassa, mutta ei silti tullut valituksi. Kristillisdemokraattien lista ei saanut kokonaisuudessaan tarpeeksi ääniä.

Tuolloin pienimmällä äänimäärällä läpi pääsi Rkp:n Nils Torvalds, joka sai 29 000 ääntä.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä muistuttaa, että EU-vaalit ovat luonteeltaan samanlaiset listavaalit kuin eduskuntavaalit.

”Kun menee äänestämään, kannattaa miettiä ensin puolue ja sitten ehdokas. Saa toki äänestää pelkästään henkilöäkin, mutta ei pidä yllättyä, jos paljon ääniä saavilta listoilta mennään läpi pienemmillä henkilökohtaisilla äänimäärillä.”

Puolueiden tarve maksimoida äänimääränsä on syy ehdokasasetteluun, jossa vastavalittuja kansanedustajia on eurovaaliehdokkaina.

HS-gallupin kärkisijoilla tällaisia ehdokkaita ovat Essayahin lisäksi kuudentena oleva Laura Huhtasaari (ps) ja kahdeksantena oleva Merja Kyllönen (vas). Huhtasaari aikoo EU-parlamenttiin, jos pääsee läpi, mutta Kyllönen on tällä kertaa keräämässä ääniä. Hän aikoo jäädä kotimaan politiikkaan.

Vaaleissa valitaan edustajat Euroopan parlamenttiin seuraaviksi viideksi vuodeksi.

Suomesta europarlamenttiin valitaan 13 + 1 edustajaa. 13 edustajaa aloittaa työnsä heti vaalien jälkeen, ja 14. valittu edustaja nousee parlamenttiin, jos Britannia eroaa EU:sta ja parlamentin uusi paikkajako tulee voimaan.

Nykyisessä parlamentissa kokoomuksella ja keskustalla on kolme edustajaa, Sdp:llä ja perussuomalaisilla kaksi ja vasemmistoliitolla, vihreillä ja Rkp:llä kullakin yksi edustaja.

Ehdokkaita koskevien vastausten perusteella voi tarkastella myös puolueiden koko listan vetovoimaa eli sitä, kuinka moni vastaajista voisi ajatella äänestävänsä ehdokasta puolueen listalta.

Näin mitattuna houkuttelevimmat ovat vihreät, sitten Sdp ja kokoomus. Perussuomalaiset ovat edellä keskustaa.

HS-gallupin aineistosta voi tarkastella myös, millaisia valintoja kyseisen puolueen kannattajiksi ilmoittautuneet tekivät. Kannattajat laittavat ehdokkaita hieman eri järjestykseen kuin koko vastaajajoukko.

Esimerkiksi kokoomuksen ehdokkaista vahvimpia läpimenijöitä kokoomuslaisten mielestä ovat Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen. Jos kokoomus pitää kolme paikkaansa, Sirpa Pietikäinen ja Eija-Riitta Korhola käyvät siitä kovan kisan.

Keskustan kannattajien ykkösvalinta on Elsi Katainen. Mirja Vehkaperä ja Mauri Pekkarinen ovat keskustalaisten mielestä melkein yhtä houkuttelevia.

Perussuomalaisten ykkösnimi on Laura Huhtasaari. Muista ehdokkaista Teuvo Hakkarainen ja Sebastian Tynkkynen ovat vahvimmissa asemissa omiensa keskuudessa.

Vasemmistoliiton kannattajat nostavat Silvia Modigin korkeammalle kuin Merja Kyllösen.

”Suossa tarpomisen vaalit”

Vaalikentillä tunnelma on ollut laimea. Puolueet ovat satsanneet myös mainontaan vähemmän kuin viisi vuotta sitten. Nyt konkretisoituu se, mitä sanotaan vaaliväsymykseksi.

”Suossa tarpomisen vaalit”, tiivistää perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

”Ajankohta on ihan käsittämättömän surkea. Miten saada ihmiset innostumaan edes uurnille?”

Slunga-Poutsalon mukaan perussuomalaisten kannattajat ovat aina olleet vastahakoisia äänestämään EU-vaaleissa. Puolue on yrittänyt viestittää, että äänestämättä jättäminen ei ole oikea tapa protestoida.

Kokoomuslaiset sen sijaan ovat tunnollisia äänestäjiä myös eurovaaleissa. Puoluesihteeri Janne Pesonen uskoo tulevan viikon puheenjohtajaväittelyiden nostavan vähitellen muidenkin vaali-intoa.

”Omaa väkeä ei tarvitse eurovaaleihin patistella. Tuntuma on, että äänestysprosentti voisi jopa nousta viimekertaisesta.”

Eduskuntavaalit ja eurovaalit pidettiin samana vuonna viimeksi vuonna 1999, ja silloin niiden välissä oli kolmisen kuukautta eikä kuusi viikkoa kuten nyt.

”Asetelma, jos eduskuntavaalit on käyty näin lähellä eurovaaleja, on poikkeuksellinen”, sanoo tutkija Sami Borg.

Eurovaalien äänestysprosentti jäi vuonna 1999 ennätysalhaiseksi, 31,4 prosenttiin. Viimeksi 2014 äänestysprosentti oli 39,1.

Borg luonnehtii eurovaaleja politiikasta ja yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneiden vaaleiksi.

”Se on realismia, kun äänestysprosentti on neljänkymmenen prosentin hujakoilla. Heikko prosentti, mutta sen verran näitä politiikasta melko tai hyvin kiinnostuneita meillä on. Ne, joita politiikka, EU tai kumpikaan näistä ei kiinnosta, jättävät vaaleissa äänestämättä.”

Eurovaalien ennakkoäänestys alkoi 15. toukokuuta ja päättyy 21. toukokuuta. Varsinainen vaalipäivä on 26. toukokuuta.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Kantar TNS toteutti tutkimuksen 15.–16.5. Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

 Tutkimukseen osallistuneille esitettiin puolueittain eurokansanedustajaehdokkaat Suomessa. Jokaisen puolueen kohdalla tehtävänä oli ilmoittaa, keitä kaikkia puolueen ehdokkaita voisi ajatella äänestävänsä europarlamenttivaaleissa.

 Tutkimukseen vastasi 1 002 suomalaista. He edustavat 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Tulosten virhemarginaali on suurimmillaan noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty on 14-vuotias ja elää väärän suku­puolen kehossa

  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  5. 5

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  6. 6

   KT: Kuntien henkilöstö­kulut kasvavat 150 miljoonaa euroa enemmän kuin hallitus on laskenut

  7. 7

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  8. 8

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  9. 9

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  10. 10

   Vastaanottokeskuksen avaaminen 2015 sai Kauhavan tolaltaan, nyt Migri sulkee sen ja kaksi muuta keskusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää