Politiikka    |   HS-gallup

Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

Vihreillä on nyt yksi paikka EU-parlamentissa. Heidi Hautala on lähes yhtä suosittu kuin Niinistö. Vaalien korkea äänikynnys vaikeuttaa pienten ryhmien edustajien läpimenoa.

Vihreiden ehdokkaat Ville Niinistö ja Heidi Hautala nousevat kärkeen HS-gallupissa, jossa suomalaisilta kysyttiin, keitä he voisivat ajatella äänestävänsä europarlamenttivaaleissa.

Heistä Niinistö on entinen kansanedustaja, vihreiden puheenjohtaja ja ministeri, joka ei aiemmin ole ollut ehdolla EU-vaaleissa. Hautala on nykyisin vihreiden ainoa euroedustaja.

Ehdokkaiden vetovoimaa selvittävässä gallupissa kolmanneksi nousee Sdp:n entinen kansanedustaja Eero Heinäluoma.

Kantar TNS selvitti Helsingin Sanomille eurovaaliehdokkaiden suosiota internetpaneelilla toukokuussa.

Tutkimukseen osallistuneille esitettiin puolueittain EU-vaaliehdokkaat. Jokaisen puolueen kohdalla saattoi ilmoittaa, keitä kaikkia puolueen ehdokkaita voisi ajatella äänestävänsä toukokuun lopun eurovaaleissa.

Vastaaja sai siis kertoa useita nimiä toisin kuin aidossa äänestystilanteessa, jossa voi valita yhden ehdokkaan 269:n ehdolla olevan joukosta. Eurovaaleissa vaalipiirinä on koko maa, eli ketä tahansa ehdolla olevaa voi äänestää.

HS:n kysely ei mittaa niinkään ehdokkaiden todellista kannatusta, vaan heidän tunnettuuttaan. Viimeksi viisi vuotta sitten vastaava kysely ennusti ykköspaikan oikein: tuolloin kokoomuksen Alexander Stubb oli suosituin niin HS-gallupissa kuin tosielämässä.

Vaalitutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta ei ylläty Ville Niinistön kärkisijasta.

”Niinistö oli suosittu puheenjohtaja ja sai puolueen kannatusta nousuun. Tällaisessa kysymyksenasettelussa puolueiden johtotehtävissä tai ministereinä toimineet ovat suuressa etulyöntiasemassa”, Borg sanoo.

Istuvia europarlamentaarikkoja on puolet kärkikymmeniköstä, vaikka he EU-parlamenttiin lähdettyään eivät ole samalla tavalla mediajulkisuudessa kuin kotimaan poliitikot.

”Oletan, että ne ihmiset, jotka ottavat näissä kyselyissä kantaa, myös äänestävät eurovaaleissa. Äänestäjäkunta on selvästi seuloutuneempi ja yhteiskunnallisesti valveutuneempi verrattuna eduskuntavaaleihin. Se väki tietää ja tuntee europarlamentaarikot”, Borg sanoo.

Neljäntenä HS-gallupissa on kristillisdemokraattien Sari Essayah, joka valittiin juuri kansanedustajaksi. Hän on sanonut olevansa valmis europarlamenttiin ainakin Suomen EU-puheenjohtajuuden ajaksi eli vuoden loppuun saakka.

Suunnitelmaa mutkistaa se, että eurovaaleissa on korkea piilevä äänikynnys, 7,1 prosenttia. Ehdokaslistan on saatava tämä laskennallinen osuus kaikista vaaleissa annetuista äänistä, jotta yksi ehdokas menisi läpi.

Vuoden 2014 eurovaaleissa Essayah sai yli 61 000 ääntä, viidenneksi eniten koko maassa, mutta ei silti tullut valituksi. Kristillisdemokraattien lista ei saanut kokonaisuudessaan tarpeeksi ääniä.

Tuolloin pienimmällä äänimäärällä läpi pääsi Rkp:n Nils Torvalds, joka sai 29 000 ääntä.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä muistuttaa, että EU-vaalit ovat luonteeltaan samanlaiset listavaalit kuin eduskuntavaalit.

”Kun menee äänestämään, kannattaa miettiä ensin puolue ja sitten ehdokas. Saa toki äänestää pelkästään henkilöäkin, mutta ei pidä yllättyä, jos paljon ääniä saavilta listoilta mennään läpi pienemmillä henkilökohtaisilla äänimäärillä.”

Puolueiden tarve maksimoida äänimääränsä on syy ehdokasasetteluun, jossa vastavalittuja kansanedustajia on eurovaaliehdokkaina.

HS-gallupin kärkisijoilla tällaisia ehdokkaita ovat Essayahin lisäksi kuudentena oleva Laura Huhtasaari (ps) ja kahdeksantena oleva Merja Kyllönen (vas). Huhtasaari aikoo EU-parlamenttiin, jos pääsee läpi, mutta Kyllönen on tällä kertaa keräämässä ääniä. Hän aikoo jäädä kotimaan politiikkaan.

Vaaleissa valitaan edustajat Euroopan parlamenttiin seuraaviksi viideksi vuodeksi.

Suomesta europarlamenttiin valitaan 13 + 1 edustajaa. 13 edustajaa aloittaa työnsä heti vaalien jälkeen, ja 14. valittu edustaja nousee parlamenttiin, jos Britannia eroaa EU:sta ja parlamentin uusi paikkajako tulee voimaan.

Nykyisessä parlamentissa kokoomuksella ja keskustalla on kolme edustajaa, Sdp:llä ja perussuomalaisilla kaksi ja vasemmistoliitolla, vihreillä ja Rkp:llä kullakin yksi edustaja.

Ehdokkaita koskevien vastausten perusteella voi tarkastella myös puolueiden koko listan vetovoimaa eli sitä, kuinka moni vastaajista voisi ajatella äänestävänsä ehdokasta puolueen listalta.

Näin mitattuna houkuttelevimmat ovat vihreät, sitten Sdp ja kokoomus. Perussuomalaiset ovat edellä keskustaa.

HS-gallupin aineistosta voi tarkastella myös, millaisia valintoja kyseisen puolueen kannattajiksi ilmoittautuneet tekivät. Kannattajat laittavat ehdokkaita hieman eri järjestykseen kuin koko vastaajajoukko.

Esimerkiksi kokoomuksen ehdokkaista vahvimpia läpimenijöitä kokoomuslaisten mielestä ovat Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen. Jos kokoomus pitää kolme paikkaansa, Sirpa Pietikäinen ja Eija-Riitta Korhola käyvät siitä kovan kisan.

Keskustan kannattajien ykkösvalinta on Elsi Katainen. Mirja Vehkaperä ja Mauri Pekkarinen ovat keskustalaisten mielestä melkein yhtä houkuttelevia.

Perussuomalaisten ykkösnimi on Laura Huhtasaari. Muista ehdokkaista Teuvo Hakkarainen ja Sebastian Tynkkynen ovat vahvimmissa asemissa omiensa keskuudessa.

Vasemmistoliiton kannattajat nostavat Silvia Modigin korkeammalle kuin Merja Kyllösen.

”Suossa tarpomisen vaalit”

Vaalikentillä tunnelma on ollut laimea. Puolueet ovat satsanneet myös mainontaan vähemmän kuin viisi vuotta sitten. Nyt konkretisoituu se, mitä sanotaan vaaliväsymykseksi.

”Suossa tarpomisen vaalit”, tiivistää perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

”Ajankohta on ihan käsittämättömän surkea. Miten saada ihmiset innostumaan edes uurnille?”

Slunga-Poutsalon mukaan perussuomalaisten kannattajat ovat aina olleet vastahakoisia äänestämään EU-vaaleissa. Puolue on yrittänyt viestittää, että äänestämättä jättäminen ei ole oikea tapa protestoida.

Kokoomuslaiset sen sijaan ovat tunnollisia äänestäjiä myös eurovaaleissa. Puoluesihteeri Janne Pesonen uskoo tulevan viikon puheenjohtajaväittelyiden nostavan vähitellen muidenkin vaali-intoa.

”Omaa väkeä ei tarvitse eurovaaleihin patistella. Tuntuma on, että äänestysprosentti voisi jopa nousta viimekertaisesta.”

Eduskuntavaalit ja eurovaalit pidettiin samana vuonna viimeksi vuonna 1999, ja silloin niiden välissä oli kolmisen kuukautta eikä kuusi viikkoa kuten nyt.

”Asetelma, jos eduskuntavaalit on käyty näin lähellä eurovaaleja, on poikkeuksellinen”, sanoo tutkija Sami Borg.

Eurovaalien äänestysprosentti jäi vuonna 1999 ennätysalhaiseksi, 31,4 prosenttiin. Viimeksi 2014 äänestysprosentti oli 39,1.

Borg luonnehtii eurovaaleja politiikasta ja yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneiden vaaleiksi.

”Se on realismia, kun äänestysprosentti on neljänkymmenen prosentin hujakoilla. Heikko prosentti, mutta sen verran näitä politiikasta melko tai hyvin kiinnostuneita meillä on. Ne, joita politiikka, EU tai kumpikaan näistä ei kiinnosta, jättävät vaaleissa äänestämättä.”

Eurovaalien ennakkoäänestys alkoi 15. toukokuuta ja päättyy 21. toukokuuta. Varsinainen vaalipäivä on 26. toukokuuta.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Kantar TNS toteutti tutkimuksen 15.–16.5. Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

 Tutkimukseen osallistuneille esitettiin puolueittain eurokansanedustajaehdokkaat Suomessa. Jokaisen puolueen kohdalla tehtävänä oli ilmoittaa, keitä kaikkia puolueen ehdokkaita voisi ajatella äänestävänsä europarlamenttivaaleissa.

 Tutkimukseen vastasi 1 002 suomalaista. He edustavat 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Tulosten virhemarginaali on suurimmillaan noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  2. 2

   Helsingin käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison vangittavaksi, Helvetin enkelien johtaja epäiltynä samassa vyyhdessä

  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  5. 5

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  6. 6

   Weekendin ongelmista on tullut jokavuotinen perinne, mutta kävijämääriä se ei heilauta – Vain ”totaalinen valhe ja epäonnistuminen” kaataisi festivaalin, sanoo tiedottaja

  7. 7

   Tulvia paennut tiikeri haki suojaa paikallisen asukkaan sängystä Assamissa Intiassa

  8. 8

   Ylöjärvellä pahoinpidelty mies kuoli sairaalassa – Pahoinpitelyn syy: Katsoi tekijää ”epämiellyttävästi”

  9. 9

   Ateenassa maanjäristys, ihmisiä juuttui hisseihin ja puhelinyhteydet katkesivat

  10. 10

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  5. 5

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  6. 6

   Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

  7. 7

   Fitnessmalli Sofia Belórfia epäillään törkeästä rahanpesusta, puolisoa törkeästä doping- ja huumerikoksesta

  8. 8

   Valtion kontrolloima unkarilais­lehti väittää: ”Suomessa ei ole itsenäistä perustus­laillista oikeus­järjestelmää”

  9. 9

   Helsingin käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison vangittavaksi, Helvetin enkelien johtaja epäiltynä samassa vyyhdessä

  10. 10

   Trump jatkoi hyökkäystään demokraattiedustajia kohtaan, yleisö yltyi huutoon: ”Lähettäkää hänet takaisin” – Mutta nyt Trump sanoo, että huutelu tuntui hänestä ”vähän pahalta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  8. 8

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää