Politiikka    |   HS-gallup

Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

Vihreillä on nyt yksi paikka EU-parlamentissa. Heidi Hautala on lähes yhtä suosittu kuin Niinistö. Vaalien korkea äänikynnys vaikeuttaa pienten ryhmien edustajien läpimenoa.

Vihreiden ehdokkaat Ville Niinistö ja Heidi Hautala nousevat kärkeen HS-gallupissa, jossa suomalaisilta kysyttiin, keitä he voisivat ajatella äänestävänsä europarlamenttivaaleissa.

Heistä Niinistö on entinen kansanedustaja, vihreiden puheenjohtaja ja ministeri, joka ei aiemmin ole ollut ehdolla EU-vaaleissa. Hautala on nykyisin vihreiden ainoa euroedustaja.

Ehdokkaiden vetovoimaa selvittävässä gallupissa kolmanneksi nousee Sdp:n entinen kansanedustaja Eero Heinäluoma.

Kantar TNS selvitti Helsingin Sanomille eurovaaliehdokkaiden suosiota internetpaneelilla toukokuussa.

Tutkimukseen osallistuneille esitettiin puolueittain EU-vaaliehdokkaat. Jokaisen puolueen kohdalla saattoi ilmoittaa, keitä kaikkia puolueen ehdokkaita voisi ajatella äänestävänsä toukokuun lopun eurovaaleissa.

Vastaaja sai siis kertoa useita nimiä toisin kuin aidossa äänestystilanteessa, jossa voi valita yhden ehdokkaan 269:n ehdolla olevan joukosta. Eurovaaleissa vaalipiirinä on koko maa, eli ketä tahansa ehdolla olevaa voi äänestää.

HS:n kysely ei mittaa niinkään ehdokkaiden todellista kannatusta, vaan heidän tunnettuuttaan. Viimeksi viisi vuotta sitten vastaava kysely ennusti ykköspaikan oikein: tuolloin kokoomuksen Alexander Stubb oli suosituin niin HS-gallupissa kuin tosielämässä.

Vaalitutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta ei ylläty Ville Niinistön kärkisijasta.

”Niinistö oli suosittu puheenjohtaja ja sai puolueen kannatusta nousuun. Tällaisessa kysymyksenasettelussa puolueiden johtotehtävissä tai ministereinä toimineet ovat suuressa etulyöntiasemassa”, Borg sanoo.

Istuvia europarlamentaarikkoja on puolet kärkikymmeniköstä, vaikka he EU-parlamenttiin lähdettyään eivät ole samalla tavalla mediajulkisuudessa kuin kotimaan poliitikot.

”Oletan, että ne ihmiset, jotka ottavat näissä kyselyissä kantaa, myös äänestävät eurovaaleissa. Äänestäjäkunta on selvästi seuloutuneempi ja yhteiskunnallisesti valveutuneempi verrattuna eduskuntavaaleihin. Se väki tietää ja tuntee europarlamentaarikot”, Borg sanoo.

Neljäntenä HS-gallupissa on kristillisdemokraattien Sari Essayah, joka valittiin juuri kansanedustajaksi. Hän on sanonut olevansa valmis europarlamenttiin ainakin Suomen EU-puheenjohtajuuden ajaksi eli vuoden loppuun saakka.

Suunnitelmaa mutkistaa se, että eurovaaleissa on korkea piilevä äänikynnys, 7,1 prosenttia. Ehdokaslistan on saatava tämä laskennallinen osuus kaikista vaaleissa annetuista äänistä, jotta yksi ehdokas menisi läpi.

Vuoden 2014 eurovaaleissa Essayah sai yli 61 000 ääntä, viidenneksi eniten koko maassa, mutta ei silti tullut valituksi. Kristillisdemokraattien lista ei saanut kokonaisuudessaan tarpeeksi ääniä.

Tuolloin pienimmällä äänimäärällä läpi pääsi Rkp:n Nils Torvalds, joka sai 29 000 ääntä.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä muistuttaa, että EU-vaalit ovat luonteeltaan samanlaiset listavaalit kuin eduskuntavaalit.

”Kun menee äänestämään, kannattaa miettiä ensin puolue ja sitten ehdokas. Saa toki äänestää pelkästään henkilöäkin, mutta ei pidä yllättyä, jos paljon ääniä saavilta listoilta mennään läpi pienemmillä henkilökohtaisilla äänimäärillä.”

Puolueiden tarve maksimoida äänimääränsä on syy ehdokasasetteluun, jossa vastavalittuja kansanedustajia on eurovaaliehdokkaina.

HS-gallupin kärkisijoilla tällaisia ehdokkaita ovat Essayahin lisäksi kuudentena oleva Laura Huhtasaari (ps) ja kahdeksantena oleva Merja Kyllönen (vas). Huhtasaari aikoo EU-parlamenttiin, jos pääsee läpi, mutta Kyllönen on tällä kertaa keräämässä ääniä. Hän aikoo jäädä kotimaan politiikkaan.

Vaaleissa valitaan edustajat Euroopan parlamenttiin seuraaviksi viideksi vuodeksi.

Suomesta europarlamenttiin valitaan 13 + 1 edustajaa. 13 edustajaa aloittaa työnsä heti vaalien jälkeen, ja 14. valittu edustaja nousee parlamenttiin, jos Britannia eroaa EU:sta ja parlamentin uusi paikkajako tulee voimaan.

Nykyisessä parlamentissa kokoomuksella ja keskustalla on kolme edustajaa, Sdp:llä ja perussuomalaisilla kaksi ja vasemmistoliitolla, vihreillä ja Rkp:llä kullakin yksi edustaja.

Ehdokkaita koskevien vastausten perusteella voi tarkastella myös puolueiden koko listan vetovoimaa eli sitä, kuinka moni vastaajista voisi ajatella äänestävänsä ehdokasta puolueen listalta.

Näin mitattuna houkuttelevimmat ovat vihreät, sitten Sdp ja kokoomus. Perussuomalaiset ovat edellä keskustaa.

HS-gallupin aineistosta voi tarkastella myös, millaisia valintoja kyseisen puolueen kannattajiksi ilmoittautuneet tekivät. Kannattajat laittavat ehdokkaita hieman eri järjestykseen kuin koko vastaajajoukko.

Esimerkiksi kokoomuksen ehdokkaista vahvimpia läpimenijöitä kokoomuslaisten mielestä ovat Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen. Jos kokoomus pitää kolme paikkaansa, Sirpa Pietikäinen ja Eija-Riitta Korhola käyvät siitä kovan kisan.

Keskustan kannattajien ykkösvalinta on Elsi Katainen. Mirja Vehkaperä ja Mauri Pekkarinen ovat keskustalaisten mielestä melkein yhtä houkuttelevia.

Perussuomalaisten ykkösnimi on Laura Huhtasaari. Muista ehdokkaista Teuvo Hakkarainen ja Sebastian Tynkkynen ovat vahvimmissa asemissa omiensa keskuudessa.

Vasemmistoliiton kannattajat nostavat Silvia Modigin korkeammalle kuin Merja Kyllösen.

”Suossa tarpomisen vaalit”

Vaalikentillä tunnelma on ollut laimea. Puolueet ovat satsanneet myös mainontaan vähemmän kuin viisi vuotta sitten. Nyt konkretisoituu se, mitä sanotaan vaaliväsymykseksi.

”Suossa tarpomisen vaalit”, tiivistää perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

”Ajankohta on ihan käsittämättömän surkea. Miten saada ihmiset innostumaan edes uurnille?”

Slunga-Poutsalon mukaan perussuomalaisten kannattajat ovat aina olleet vastahakoisia äänestämään EU-vaaleissa. Puolue on yrittänyt viestittää, että äänestämättä jättäminen ei ole oikea tapa protestoida.

Kokoomuslaiset sen sijaan ovat tunnollisia äänestäjiä myös eurovaaleissa. Puoluesihteeri Janne Pesonen uskoo tulevan viikon puheenjohtajaväittelyiden nostavan vähitellen muidenkin vaali-intoa.

”Omaa väkeä ei tarvitse eurovaaleihin patistella. Tuntuma on, että äänestysprosentti voisi jopa nousta viimekertaisesta.”

Eduskuntavaalit ja eurovaalit pidettiin samana vuonna viimeksi vuonna 1999, ja silloin niiden välissä oli kolmisen kuukautta eikä kuusi viikkoa kuten nyt.

”Asetelma, jos eduskuntavaalit on käyty näin lähellä eurovaaleja, on poikkeuksellinen”, sanoo tutkija Sami Borg.

Eurovaalien äänestysprosentti jäi vuonna 1999 ennätysalhaiseksi, 31,4 prosenttiin. Viimeksi 2014 äänestysprosentti oli 39,1.

Borg luonnehtii eurovaaleja politiikasta ja yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneiden vaaleiksi.

”Se on realismia, kun äänestysprosentti on neljänkymmenen prosentin hujakoilla. Heikko prosentti, mutta sen verran näitä politiikasta melko tai hyvin kiinnostuneita meillä on. Ne, joita politiikka, EU tai kumpikaan näistä ei kiinnosta, jättävät vaaleissa äänestämättä.”

Eurovaalien ennakkoäänestys alkoi 15. toukokuuta ja päättyy 21. toukokuuta. Varsinainen vaalipäivä on 26. toukokuuta.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Kantar TNS toteutti tutkimuksen 15.–16.5. Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

 Tutkimukseen osallistuneille esitettiin puolueittain eurokansanedustajaehdokkaat Suomessa. Jokaisen puolueen kohdalla tehtävänä oli ilmoittaa, keitä kaikkia puolueen ehdokkaita voisi ajatella äänestävänsä europarlamenttivaaleissa.

 Tutkimukseen vastasi 1 002 suomalaista. He edustavat 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Tulosten virhemarginaali on suurimmillaan noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  3. 3

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  4. 4

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  5. 5

   Miksi Jokerit ei nöyrry ja lopeta kiemurtelua, kun siihen on vielä mahdollisuus?

  6. 6

   Yhteen Suomen parhaista lukioista jäi yllättäen 35 vapaata paikkaa, uusi haku aiheutti hakemusten vyöryn

  7. 7

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  10. 10

   17-vuotias poika raiskasi päihtyneen 15-vuotiaan tytön Espoossa, oikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  5. 5

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  6. 6

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  7. 7

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  8. 8

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  9. 9

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  10. 10

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää