Politiikka

Jussi Halla-aho tekee pesä­eron eurooppalaisiin kumppani­puolueisiin: ”Perinteiset puolueet pelaavat Putinin ja Kremlin pussiin”

Halla-aho ja hänen EU-parlamenttiin pyrkivä entinen avustajansa Olli Kotro kiistivät Ilta-Sanomien uutisen, jonka mukaan Kotro vaatisi viisumivapautta Venäjän kanssa ja Suomen irtaantumista Schengen-sopimuksesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, että hänen puolueensa suhtautuu hyvin kriittisesti Venäjään, ja perussuomalaisilla on näkemyseroja Venäjään suhtautumisessa monien muiden kansallismielisten eurooppalaispuolueiden kanssa.

Perussuomalaiset valmistelee tulevassa EU-parlamentissa yhteistyötä Venäjän-mielisten puolueiden, kuten italialaisen Legan, Ranskan kansallisen liittouman ja viikonvaihteessa puhjenneessa Venäjä-skandaalissa rypevän Itävallan vapauspuolueen FPÖ:n kanssa.

”Heillä on toisenlainen suhtautuminen Venäjän kehitykseen. Perussuomalaisilla on täysin selkeä linja tämän asian suhteen, toisin kuin muilla suomalaisilla puolueilla. Meidän linjamme ei ole juurikaan muuttunut vuosien saatossa”, Halla-aho sanoo HS:n haastattelussa.

Halla-aho sanoo puolueensa olevan ”ainoa suomalainen puolue, joka on johdonmukaisesti pitkän ajan kuluessa suhtautunut hyvin kriittisesti Venäjän toimintaan lähialueellaan ja Venäjän sisäiseen kehitykseen”.

Ilta-Sanomat kertoi maanantaina, että Halla-ahon entinen avustaja ja eurovaaleissa ehdolla oleva Olli Kotro (ps) olisi vaatinut Kremlin-mielisen uutistoimisto Eurasia Dailyn haastattelussa, että ”Suomen on irrottauduttava Schengenin sopimuksesta ja perustettava Venäjän kanssa erityinen viisumivapaa vyöhyke”.

Kotro ei halunnut vastata HS:lle uutisen sisältöön vaan viittasi omaan Facebook-päivitykseensä, jonka mukaan Ilta-Sanomat vääristeli otsikossaan ja jutussaan hänen sanomisiaan.

”IS väittää jutussaan tänään, että olisin ehdottanut viisumivapautta Venäjän kanssa Schengenin ’tilalle’ . Se ei pidä paikkaansa. Olisi absurdia ehdottaa, että viisumivapaus Venäjän kanssa tulisi Schengenin ’tilalle’, sillä Schengen on eurooppalainen järjestely. Olen sanonut, että Schengenistä tulisi päästä eroon, koska en kannata vapaata liikkuvuutta”, Kotro toteaa.


Myös Halla-aho kommentoi Ilta-Sanomien juttua Facebookissa. Hänen mukaansa ”yksi tämän tapauksen opetuksista on, että venäläiselle medialle ei lähtökohtaisesti kannata antaa haastatteluja, koska haastateltavan sanomisia yleensä käytetään venäläisen agendan edistämiseen”.

”Perussuomalaiset vastustivat viisumivapautta Venäjän kanssa jo ennen Ukrainan kriisiä eli aikana, jolloin useimmat muut puolueet innoissaan kannattivat sitä. Linjamme oli oikea silloin ja on oikea nyt. Kaikkein mielenkiintoisinta on, että jopa venäläinen media kelpaa suomalaisille tiedotusvälineille lähteeksi silloin, kun on tilaisuus hutkia perussuomalaisia”, Halla-aho kirjoittaa.

Halla-aho kertoo HS:lle, että itävaltalaisen FPÖ:n tulee nyt selvittää, onko sikäläisessä jupakassa kyse vain yksittäisen poliitikon korruptiosta. FPÖ:n johtaja ja varaliittokansleri Heinz-Christian Strache joutui eroamaan, kun hänen nähtiin videolla vehkeilleen oligarkin sukulaiseksi väitetyn naisen kanssa.

Perussuomalaiset, FPÖ ja muut puolueet ovat järjestäytymässä Italian Lega-puolueen johtajan ja varapääministerin Matteo Salvinin kokoamaan ryhmään eurovaalien jälkeen.

Onko teille ongelmallista toimia Euroopan parlamentissa samassa ryhmässä FPÖ:n kanssa?

”Meillä on yhteisenä tavoitteena se, että tulevaan Euroopan parlamenttiin saataisiin koottua mahdollisimman suuri liittovaltiokriittinen ja maahanmuuttokriittiinen ryhmä. Ymmärrämme, tunnistamme ja tunnustamme sen tosiseikan, että monissa asioissa eri [eurooppalaiset] puolueet – osittain historiallisista ja maantieteellisistä syistä – ovat asioista eri mieltä”, Halla-aho kertoo.

Halla-ahon mielestä tärkeintä on tunnistaa ne teemat, joissa Venäjään eri tavoin suhtautuvat ryhmät jakavat samat tavoitteet, erityisesti maahanmuuttoon suhtautumisessa.

Kokoomuksen eurovaaliehdokas Tuomas Tikkanen syytti maanantaina, että ”perussuomalaiset pelaavat Kremlin ja Putinin pussiin fanaattisessa EU-vastaisuudessaan”. Ehdokas Olli Kotroon viitaten Tikkasen mielestä ”perussuomalaisten varomaton suhtautuminen Venäjä-mielisiin on uhka Suomen kansalliselle turvallisuudelle”.

Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala puolestaan totesi Twitterissä: ”Ei ole epäilyksen häivääkään, ettei perussuomalaisilla olisi kytkentöjä Venäjään uuden eurooppalaisen poliittisen ryhmittymänkin kautta. Olli Kotro on ollut neuvottelemassa yhteisistä tavoitteista.”

Hautala kertoo HS:lle, että hänen mielestään Salvinin kanssa liittoutuessaan perussuomalaiset kiinnittyvät voimakkaasti Venäjän-mieliseen politiikkaan.

”He ovat sellaisessa seurassa, jossa voimallisesti halutaan edistää Venäjän intressejä EU:ssa, mukaan lukien pakotteiden purkaminen”, Hautala sanoo.

Hänen mukaansa on totta, kun Halla-aho kertoo olleensa johdonmukaisesti kriittinen Venäjän politiikkaa kohtaan. Hautalan mukaan kriittisyys ei kuitenkaan paljoa paina, jos Salvinin johtama emoryhmä haluaa ajaa jotain muuta linjaa.

”Siinä voi kysyä, kumpi on vahvempi, perussuomalaiset vai tämä liittouma. Salvini jyrää mennen tullen perussuomalaiset. Kuinka kauan yksittäinen puolue voi olla totaalisesti eri linjoilla?”

Hautalan mukaan on syytä käydä perusteellisesti läpi se, missä määrin eurooppalaispuolueet ovat saaneet rahoitusta Venäjältä, kuten ranskalaisen Marine Le Penin johtaman Kansallisen liittouman kohdalla on tapahtunut. Hautala ei ole törmännyt tietoihin, että perussuomalaiset olisi saanut Venäjältä rahallista tukea tai lainoja.

Jussi Halla-ahon mielestä perussuomalaisten Venäjä-suhde on selvä.

”Sanoisin, että perinteiset puolueet Euroopassa pelaavat Putinin ja Kremlin pussiin esimerkiksi sallimalla haitallisen maahanmuuton, joka aiheuttaa poliittista kaaosta.”

Halla-aho ei halunnut ottaa suoraan kantaa puolueensa ensimmäisen varapuheenjohtajan ja EU-parlamenttiin pyrkivän Laura Huhtasaaren aiempaan kommenttiin HS:lle, jonka mukaan ”EU:n purkaminen on syytä aloittaa nyt”.

Sen sijaan Halla-aho määritteli puolueensa EU-tavoitteet näin:

”Haluamme jarruttaa ja kääntää poliittisen integraatiokehityksen Euroopan unionissa. Meidän mielestämme EU:n pitää olla lähinnä yhteistyöelin, joka keskittyy sellaisiin toimintoihin, jotka tuottavat oikeaa lisäarvoa jäsenmailleen ja niiden kansalaisille.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  2. 2

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Hallissa tapettiin päivässä 600 sikaa, pari sataa nautaa ja vähän muita päälle”

  5. 5

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  6. 6

   Demarit kaivoivat K-linjan naftaliinista

  7. 7

   Kuvia Helsingistä: Emilia Kangas­luoma kuvasi selfieitä ottavia turisteja

  8. 8

   Hampaidenpesu muistuttaa elintärkeästä rutiinista, joka unohtuu herkästi lomalla

  9. 9

   Suomi vetää EU-puheenjohtajuuden säästöbudjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa, vieraille tarjotaan hanavettä eikä avajaisgaalaa järjestetä

  10. 10

   ”Pelkäsimme, että totuus ei koskaan paljastuisi” – Guantánamoon suljettu terroristi­epäilty vaatii tuomioonsa lievennystä raa’an kidutuksen vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  8. 8

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  9. 9

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  10. 10

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   U. Pekka Kinnunen on kuvannut karhujen yksityis­elämää vuosi­kymmenten ajan – HS:n erikois­artikkeli vie ainut­laatuiselle matkalle metsiemme valtiaan elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää