Politiikka

Jussi Halla-aho tekee pesä­eron eurooppalaisiin kumppani­puolueisiin: ”Perinteiset puolueet pelaavat Putinin ja Kremlin pussiin”

Halla-aho ja hänen EU-parlamenttiin pyrkivä entinen avustajansa Olli Kotro kiistivät Ilta-Sanomien uutisen, jonka mukaan Kotro vaatisi viisumivapautta Venäjän kanssa ja Suomen irtaantumista Schengen-sopimuksesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, että hänen puolueensa suhtautuu hyvin kriittisesti Venäjään, ja perussuomalaisilla on näkemyseroja Venäjään suhtautumisessa monien muiden kansallismielisten eurooppalaispuolueiden kanssa.

Perussuomalaiset valmistelee tulevassa EU-parlamentissa yhteistyötä Venäjän-mielisten puolueiden, kuten italialaisen Legan, Ranskan kansallisen liittouman ja viikonvaihteessa puhjenneessa Venäjä-skandaalissa rypevän Itävallan vapauspuolueen FPÖ:n kanssa.

”Heillä on toisenlainen suhtautuminen Venäjän kehitykseen. Perussuomalaisilla on täysin selkeä linja tämän asian suhteen, toisin kuin muilla suomalaisilla puolueilla. Meidän linjamme ei ole juurikaan muuttunut vuosien saatossa”, Halla-aho sanoo HS:n haastattelussa.

Halla-aho sanoo puolueensa olevan ”ainoa suomalainen puolue, joka on johdonmukaisesti pitkän ajan kuluessa suhtautunut hyvin kriittisesti Venäjän toimintaan lähialueellaan ja Venäjän sisäiseen kehitykseen”.

Ilta-Sanomat kertoi maanantaina, että Halla-ahon entinen avustaja ja eurovaaleissa ehdolla oleva Olli Kotro (ps) olisi vaatinut Kremlin-mielisen uutistoimisto Eurasia Dailyn haastattelussa, että ”Suomen on irrottauduttava Schengenin sopimuksesta ja perustettava Venäjän kanssa erityinen viisumivapaa vyöhyke”.

Kotro ei halunnut vastata HS:lle uutisen sisältöön vaan viittasi omaan Facebook-päivitykseensä, jonka mukaan Ilta-Sanomat vääristeli otsikossaan ja jutussaan hänen sanomisiaan.

”IS väittää jutussaan tänään, että olisin ehdottanut viisumivapautta Venäjän kanssa Schengenin ’tilalle’ . Se ei pidä paikkaansa. Olisi absurdia ehdottaa, että viisumivapaus Venäjän kanssa tulisi Schengenin ’tilalle’, sillä Schengen on eurooppalainen järjestely. Olen sanonut, että Schengenistä tulisi päästä eroon, koska en kannata vapaata liikkuvuutta”, Kotro toteaa.


Myös Halla-aho kommentoi Ilta-Sanomien juttua Facebookissa. Hänen mukaansa ”yksi tämän tapauksen opetuksista on, että venäläiselle medialle ei lähtökohtaisesti kannata antaa haastatteluja, koska haastateltavan sanomisia yleensä käytetään venäläisen agendan edistämiseen”.

”Perussuomalaiset vastustivat viisumivapautta Venäjän kanssa jo ennen Ukrainan kriisiä eli aikana, jolloin useimmat muut puolueet innoissaan kannattivat sitä. Linjamme oli oikea silloin ja on oikea nyt. Kaikkein mielenkiintoisinta on, että jopa venäläinen media kelpaa suomalaisille tiedotusvälineille lähteeksi silloin, kun on tilaisuus hutkia perussuomalaisia”, Halla-aho kirjoittaa.

Halla-aho kertoo HS:lle, että itävaltalaisen FPÖ:n tulee nyt selvittää, onko sikäläisessä jupakassa kyse vain yksittäisen poliitikon korruptiosta. FPÖ:n johtaja ja varaliittokansleri Heinz-Christian Strache joutui eroamaan, kun hänen nähtiin videolla vehkeilleen oligarkin sukulaiseksi väitetyn naisen kanssa.

Perussuomalaiset, FPÖ ja muut puolueet ovat järjestäytymässä Italian Lega-puolueen johtajan ja varapääministerin Matteo Salvinin kokoamaan ryhmään eurovaalien jälkeen.

Onko teille ongelmallista toimia Euroopan parlamentissa samassa ryhmässä FPÖ:n kanssa?

”Meillä on yhteisenä tavoitteena se, että tulevaan Euroopan parlamenttiin saataisiin koottua mahdollisimman suuri liittovaltiokriittinen ja maahanmuuttokriittiinen ryhmä. Ymmärrämme, tunnistamme ja tunnustamme sen tosiseikan, että monissa asioissa eri [eurooppalaiset] puolueet – osittain historiallisista ja maantieteellisistä syistä – ovat asioista eri mieltä”, Halla-aho kertoo.

Halla-ahon mielestä tärkeintä on tunnistaa ne teemat, joissa Venäjään eri tavoin suhtautuvat ryhmät jakavat samat tavoitteet, erityisesti maahanmuuttoon suhtautumisessa.

Kokoomuksen eurovaaliehdokas Tuomas Tikkanen syytti maanantaina, että ”perussuomalaiset pelaavat Kremlin ja Putinin pussiin fanaattisessa EU-vastaisuudessaan”. Ehdokas Olli Kotroon viitaten Tikkasen mielestä ”perussuomalaisten varomaton suhtautuminen Venäjä-mielisiin on uhka Suomen kansalliselle turvallisuudelle”.

Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala puolestaan totesi Twitterissä: ”Ei ole epäilyksen häivääkään, ettei perussuomalaisilla olisi kytkentöjä Venäjään uuden eurooppalaisen poliittisen ryhmittymänkin kautta. Olli Kotro on ollut neuvottelemassa yhteisistä tavoitteista.”

Hautala kertoo HS:lle, että hänen mielestään Salvinin kanssa liittoutuessaan perussuomalaiset kiinnittyvät voimakkaasti Venäjän-mieliseen politiikkaan.

”He ovat sellaisessa seurassa, jossa voimallisesti halutaan edistää Venäjän intressejä EU:ssa, mukaan lukien pakotteiden purkaminen”, Hautala sanoo.

Hänen mukaansa on totta, kun Halla-aho kertoo olleensa johdonmukaisesti kriittinen Venäjän politiikkaa kohtaan. Hautalan mukaan kriittisyys ei kuitenkaan paljoa paina, jos Salvinin johtama emoryhmä haluaa ajaa jotain muuta linjaa.

”Siinä voi kysyä, kumpi on vahvempi, perussuomalaiset vai tämä liittouma. Salvini jyrää mennen tullen perussuomalaiset. Kuinka kauan yksittäinen puolue voi olla totaalisesti eri linjoilla?”

Hautalan mukaan on syytä käydä perusteellisesti läpi se, missä määrin eurooppalaispuolueet ovat saaneet rahoitusta Venäjältä, kuten ranskalaisen Marine Le Penin johtaman Kansallisen liittouman kohdalla on tapahtunut. Hautala ei ole törmännyt tietoihin, että perussuomalaiset olisi saanut Venäjältä rahallista tukea tai lainoja.

Jussi Halla-ahon mielestä perussuomalaisten Venäjä-suhde on selvä.

”Sanoisin, että perinteiset puolueet Euroopassa pelaavat Putinin ja Kremlin pussiin esimerkiksi sallimalla haitallisen maahanmuuton, joka aiheuttaa poliittista kaaosta.”

Halla-aho ei halunnut ottaa suoraan kantaa puolueensa ensimmäisen varapuheenjohtajan ja EU-parlamenttiin pyrkivän Laura Huhtasaaren aiempaan kommenttiin HS:lle, jonka mukaan ”EU:n purkaminen on syytä aloittaa nyt”.

Sen sijaan Halla-aho määritteli puolueensa EU-tavoitteet näin:

”Haluamme jarruttaa ja kääntää poliittisen integraatiokehityksen Euroopan unionissa. Meidän mielestämme EU:n pitää olla lähinnä yhteistyöelin, joka keskittyy sellaisiin toimintoihin, jotka tuottavat oikeaa lisäarvoa jäsenmailleen ja niiden kansalaisille.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Isäni mielestä ilmastonmuutos on yksi iso vitsi, ja vuosi vuodelta etäännymme entisestään” – Näin politiikka saa suomalaiset riitautumaan ja jopa eroamaan

  2. 2

   Keinotekoisella kielellä esperantolla on maailmanlaajuisesti vain noin tuhat äidinkielistä puhujaa, mutta lahtelaisessa perheessä sitä puhutaan kotikielenä

  3. 3

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  6. 6

   ”Laitoin lopulta avioeron vireille ja muutin pois” – Yli 250 lukijaa kertoi HS:lle politiikan aiheuttamista riidoista

  7. 7

   Nopeiden junayhteyksien rakentaminen lähivuosina ei ole realismia, sanoo liikenneministeri Sanna Marin

  8. 8

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  9. 9

   Venäläiset yrittävät jälleen räjäyttää koko maailman, ainakin tv-ruudulla

  10. 10

   Zikaviruksen aiheuttamasta pienipäisyydestä kärsivän Luiz Phillipen piti elää vain kolme kuukautta – nyt hän on kolmevuotias ja hänen elämänsä on paljon odotettua parempaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  6. 6

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  9. 9

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  10. 10

   Moni eroaa loman jälkeen, mutta sen voi estää: ”Parisuhteen laatuun voi lähes aina vaikuttaa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  9. 9

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  10. 10

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  11. Näytä lisää