Politiikka    |   HS-gallup

Kokoomus suosituin puolue euro­vaaleissa, vihreät ja perus­suomalaiset kamppailevat lisä­paikasta

HS:n teettämän gallupin perusteella vihreät saisi lisäpaikan ja keskusta menettäisi yhden. Perussuomalaiset jäisi niukasti ilman kolmatta euroedustajaa ainakin siihen saakka, kun Britannia on eronnut EU:sta.

Kokoomus on nousemassa jälleen Suomen suurimmaksi puolueeksi eurovaaleissa, käy ilmi HS:n teettämästä kyselystä. Toiseksi eniten kannatusta on perussuomalaisilla ja kolmanneksi eniten Sdp:llä.

Viiden vuoden takaisiin eurovaaleihin verrattuna suurin voittaja olisi vihreät ja suurin häviäjä keskusta. Vihreät on Kantar TNS:n toteuttaman kyselyn perusteella saamassa niukasti toisen paikan Euroopan parlamentissa ja keskusta menettämässä kolmannen paikkansa.

Muiden puolueiden paikkamäärät pysyisivät ennallaan. Suomesta valitaan parlamenttiin kolmetoista edustajaa.

Vihreiden lisäksi myös perussuomalaisten ja Sdp:n kannatusluvut ovat kasvamassa selvästi neljän vuoden takaisesta.

Perussuomalaisia ilmoittaa äänestävänsä 16,3 prosenttia vastaajista, mutta gallupin perusteella se ei aivan riittäisi kolmannen edustajan saamiseen. Puolue saisi kuitenkin Suomelle jyvitettävän lisäpaikan, jos Britannia eroaa Euroopan unionista.


Kokoomuksen 20,1 prosentin kannatus riittää isolla erolla ykköspaikkaan, mutta tulos olisi puolueen huonoin eurovaaleissa. Kokoomus on perinteisesti menestynyt eurovaaleissa paremmin kuin kansallisissa vaaleissa.

Politiikan tutkijan Antti Ronkaisen mukaan tämä johtuu eurovaalien tavallista heikommasta äänestysaktiivisuudesta.

”Eurovaaleissa äänestävät niin sanotusti valveutuneet henkilöt eli ne, jotka seuraavat politiikkaa keskimääräistä enemmän. Se tukee porvaripuolueita.”

Kokoomus on ollut suurin puolue kaikissa paitsi ensimmäisissä, vuonna 1996 järjestetyissä eurovaaleissa.

”Kokoomuksen ykkössija gallupissa ei ole yllätys myöskään siksi, että puolueella on vahva ehdokaslista: kaikki kolme istuvaa korkean profiilin meppiä eli Sirpa Pietikäinen, Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen ovat mukana.”

Myös vihreitä nostaa Ronkaisen arvion mukaan kärkiehdokkaiden suosio. Ville Niinistö ja Heidi Hautala ottivat kaksoisjohdon HS:n maanantaina julkaisemassa vetovoimagallupissa.

Lue lisää täältä: Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

HS:n tuoreen kyselyn tulokset ovat tavallista epävarmempia, sillä äänestysaktiivisuuden arvioiminen on vaikeaa. Vuoden 2014 vaaleissa äänestysprosentti oli 39,1.

Nyt ennakkoäänestys on ollut vilkkaampaa kuin viisi vuotta sitten, mutta se ei vielä ennusta lopullisen äänestysprosentin kasvua. On myös mahdollista, että aiempaa suurempi osa äänestäjistä on päättänyt äänestää ennakkoon.

Kantar TNS:n mittauksen tulokset perustuvat oletukseen siitä, että äänestysaktiivisuus pysyy ennallaan tai kasvaa vain hiukan.

Ronkainen sanoo jännitystä kohdistuvan etenkin siihen, onnistuuko perussuomalaiset lopulta saamaan yhden lisäpaikan.

”Jos minun pitäisi veikata, yksi mahdollinen muutos gallupin tuloksiin voi vaalipäivänä olla, että perussuomalaiset vie Rkp:n ainoan paikan.”

Rkp:n kannatus kyselyssä on 6,8 prosenttia eli sama kuin edellisissä eurovaaleissa. Silloin Nils Torvalds pääsi Euroopan parlamenttiin läpimenijöistä pienimmällä henkilökohtaisella äänimäärällä.

Gallupin tulosten perusteella perussuomalaisten tarraaminen kolmanteen paikkaan ei veisi paikkaa Rkp:ltä. Viimeisessä paikassa on kiinni mittauksen mukaan vihreät, joten kahden paikan saaminen ei ole puolueelle itsestäänselvyys.

Perussuomalaisten kannatus ollut tänä vuonna rivakassa kasvussa. On silti vaikeaa ennakoida, kuinka suuri osa puolueen kannattajista innostuu äänestämään eurovaaleissa.

Edellisissä eurovaaleissa puolue kuului voittajiin ja sai lisäpaikan. Sen 12,9 prosentin kannatus jäi silti huomattavasti joidenkin mielipidemittausten ennakoimista luvuista.

HS:n vetovoimagallupissa perussuomalaisten kärkiehdokas Laura Huhtasaari sijoittui kuudenneksi, mikä povaa hänelle vahvaa tulosta. Puolueen seuraavaksi suosituimmat ehdokkaat Pirkko Ruohonen-Lerner, Teuvo Hakkarainen ja Sebastian Tynkkynen löytyivät sijoilta 19–21.

Saivat perussuomalaiset lisäpaikan tai ei, kansallismielisten puolueiden kannatus näyttää Antti Ronkaisen mukaan nousevan koko Euroopassa yhdeksi vaalien teemoista.

”Jonkinnäköinen kansallismielisten jytky tulee, mutta eurooppalainen politiikka saattaa silti ottaa askeleen päinvastaiseen suuntaan.”

Ristiriita johtuu siitä, että perinteiset suuret ryhmittymät eli konservatiivipuolueiden EPP ja sosiaalidemokraatit ovat ennusteiden perusteella menettämässä enemmistönsä Euroopan parlamentissa.

Samaan aikaan nousua tekee keskustaoikeistolainen liberaalipuolueiden ryhmittymä Alde, johon keskustakin kuuluu. Alde kannattaa Euroopan nykyistä syvempää integraatiota, ja suurten ryhmittymien heikkenemisen ansiosta Alde saattaa saada enemmän vaikutusvaltaa parlamentissa.

”Jos kansallismielisten vaalivoiton seuraus on liberaalien ja Eurooppa-myönteisten vallan kasvu, eurovaalien yksi selkeä seuraus on kulttuurisotien ja poliittisen vastakkainasettelun kiihtyminen”, Ronkainen arvioi.

Tänään tiistaina on viimeinen mahdollisuus äänestää eurovaaleissa ennakkoon. Varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntai 26. toukokuuta.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Mielipidemittauksen toteutti Kantar TNS Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

 Tutkimusta varten haastateltiin puhelimitse kaikkiaan 2 005:tä ihmistä 6.–18. toukokuuta.

 Tutkimuksen otos edustaa Suomen 18 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Puoluekannatusarvio on laadittu tarkastelemalla sekä haastatteluissa saatuja vastauksia että vaalitilastoja viime eduskuntavaaleista.

 Tutkimuksen virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  2. 2

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  3. 3

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  5. 5

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Helsinki Kalasataman tornin huipulta – katso video 134-metrisen asuintalon ylimmistä kerroksista

  7. 7

   Mitä seuraisi, jos koko Suomesta katkeaisi sähköt? Asiantuntijat kertovat

  8. 8

   Elina Lepomäen 116 000 euron vaalibudjetti tähän mennessä isoin, pankkiiri Björn Wahlroos yksi suurimmista tukijoista

  9. 9

   Tämä Nytin Game of Thrones -jaksoarvioita parodioiva Pipsa Possu -analyysikirjoitus on parasta internetissä juuri nyt

  10. 10

   Nettivideon otsikossa ”rasistiseksi poliisiksi” kutsuttu konstaapeli sai sakot rahan vaatimisesta alaikäiseltä pojalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Sunnuntain sähkökatko jätti 48 miljoonaa ihmistä sähköttä Argentiinassa ja Uruguayssa, vian syy on yhä epäselvä

  3. 3

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  4. 4

   Ompelivatko Isis-naiset pommiliivejä vai ovatko he itse uhreja? Tutkijat ja leirille jumiin jääneiden naisten omaiset vastaavat

  5. 5

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  6. 6

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  7. 7

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi entinen työministeri Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi: Vantaan väki­vallan­teon uhri valikoitui sattumalta, epäilty löi rollaattorilla liikkunutta miestä useita kertoja miekalla

  9. 9

   Miksi Suomessa laitetaan oreganoa pizzaan? Italiassa sitä ei näy pöytämausteena

  10. 10

   Europarlamentaarikko Silvia Modig ilmoitti Facebookissa menneensä naimisiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  4. 4

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  5. 5

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää