Politiikka

”Ootko sä jutsku?” Itäkeskuksessa eurovaali­ehdokkaalle esitetty kysymys alle­viivaa Euroopassa elettäviä vakavia aikoja

EU-parlamentissa tärkeään valta-asemaan nousseet vihreiden Heidi Hautala ja kokoomuksen Petri Sarvamaa kertovat Into piukeena eurovaaleista -podcastissa, miten perinteiset puolueet rakentavat vastavoimaa äärioikeiston mahdolliselle vaalivoitolle sunnuntain eurovaaleissa.

Pitkänhuiskea valkotukkainen Euroopan parlamentin jäsen Petri Sarvamaa (kok) oli äskettäin kampanjoimassa Helsingin Itäkeskuksen Tallinnanaukiolla. Häntä lähestyi ”asiallisen näköinen nelikymppinen mies”, joka kysyi Sarvamaalta hätkähdyttävän kysymyksen.

”Menin paiskaamaan kättä, ja hän katsoi tiukasti silmiin ja kysyi, että ootko sä jutsku. Tämä on todella pysäyttävä juttu”, uudelle kaudelle pyrkivä Sarvamaa kertoo tämän päivän Into piukeena eurovaaleista -podcastissa.

Mies oli kysyttäessä vahvistanut, että hän tiedustelee, onko Sarvamaa juutalainen. ”Ja sitten hän sanoi, että meitä on monta ja me tulemme päättämään tulevaisuudessa, että ketkä täällä saavat syntyä ja elää.”

Sarvamaa pitää kohtaamista esimerkkinä siitä, miten vakavia ja vaarallisia aikoja Euroopassa eletään. Hänen kanssaan ohjelmassa esiintyvä vihreiden euroedustaja Heidi Hautala sanoo, että perinteiset puolueet valmistautuvat jo sen varalle, että äärioikeisto korjaisi suuren äänisaaliin sunnuntain eurovaaleissa ja maltillisemmat ryhmät häviäisivät paikkoja.


”Tähän varaudutaan jo. EU:n toimintakyky ja parlamentin toimintakyky pitää pystyä kaikissa oloissa turvaamaan. Se tapahtuu sillä tavalla, että kynnelle kykenevät ja vastuuta kantavat ryhmät tekevät entistä enemmän yhteistyötä keskenään”, Hautala sanoo.

Voit kuunnella Into piukeena eurovaaleista -podcastin tästä:Kyselytutkimukset ennakoivat, että perinteisesti EU-parlamentissa yhteenlasketun enemmistön saavuttaneet keskustaoikeistolainen EPP-ryhmä ja sosialistien ja demokraattien S&D-ryhmä eivät enää saa enemmistöä kokoon. Tällöin Hautalan mukaan liberaali Alde-ryhmä ja vihreät ovat valmiita liittymään yhteisrintamaan oikeistopopulisteja vastaan.

Sarvamaa komppaa Hautalaa ja sanoo, että ”voin vakuuttaa”, että yhteistyötä maltillisten puolueiden välillä tiivistetään.


Italian oikeistopopulistinen varapääministeri Matteo Salvini kokoaa parhaillaan yleiseurooppalaista ryhmää, joka esimerkiksi ajaa eurovaluutan romuttamista ja jopa koko EU:n purkamista.

Suomen perussuomalaiset haluaa myös liittyä Salvinin joukkoihin. Aiemmin HS:n podcastissa vieraillut perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja europarlamenttiin pyrkivät Laura Huhtasaari totesi, että nyt on aika aloittaa EU:n purkaminen ja kansallismieliset ryhmät eivät enää pelkää kertoa tavoitteitaan.

Hautala ja Sarvamaa kutsuttiin studioon osin siksi, että heidän arvioidaan nousseen poikkeuksellisen vaikutusvaltaiseen asemaan EU-parlamentissa. Äskettäisessä Votewatch-järjestön raportissa Hautala rankattiin EU-parlamentin kaikkien jäsenten keskuudessa 11:nneksi vaikutusvaltaisimmaksi mepiksi ja Sarvamaa sijaluvulle 14.

Ehdokkaat pääsevät ohjelmassa kehumaan itseään ja selittämään, mihin sijoitukset perustuvat. Parlamentin varapuhemiehen Hautalan mukaan hän on luonut ensin tärkeän aseman omassa ryhmässään, minkä lisäksi hän on ajanut pitkään samoja teemoja.

”Minulla on ollut pitkän tähtäimen prioriteetteja, esimerkiksi avoimuuden edistäminen oikeastaan jokaisessa paikassa, missä haistelen asiaan kuulumatonta salailua”, Hautala sanoo.

Sarvamaan mukaan rankkaukset kertovat siitä, miten merkittäviin tehtäviin euroedustaja eli meppi onnistuu parlamentissa pääsemään. Hän on esimerkiksi budjettivaliokunnan ensimmäinen varapuheenjohtaja.

”Se, miten me olemme Heidin kanssa nousseet [sijoituksessa], sehän johtuu vain siitä, että meillä on runsaasti esittelijän tehtäviä, meillä on vaikutusvaltaiset paikat valiokunnissa ja meillä on näin ollen vaikutusvaltaa omissa poliittisissa ryhmissämme”, Sarvamaa sanoo.

Kokoomus kuuluu parlamentin suurimpaan, 217-paikkaiseen emoryhmään EPP:hen, kun taas vihreiden kattoryhmä on viidenneksi suurin 52 paikallaan. Hautalan sijoitus alleviivaa, kuinka myös pienen maan ja pienemmän puolueryhmän edustaja voi raivata itselleen tärkeän paikan päätöksenteossa.

Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen oli kolmas suomalaismeppi, joka oli rankattu sadan vaikutusvaltaisimman euroedustajan joukkoon.

Molemmat mepeistä kiistivät näkemykset, joiden mukaan euroedustajien rankkauksessa pärjäisi kikkailemalla ja että listaukset olisivat ”aika tuubaa”, kuten eräs parlamentin työtä seuraava suomalaisasiantuntija sanoi nimettömänä HS:lle. Tämän asiantuntijan mukaan Hautala ja Sarvamaa olisivat ”ihan solideja meppejä molemmat, mutta eivät mitään sateentekijöitä”.

Sarvamaa peräsi asiantuntijan puoluekantaa, kun taas Hautala sanoi, että hän on ottanut monia kantoja, jotka eivät esimerkiksi suomalaista metsäteollisuutta innosta. Tämä toi esiin sen, että parlamentin ympärillä leijuu monia poliittisia ja ideologisia intohimoja.

Votewatchin raportissa on käytetty työhön ja asemiin liittyviä määrällisiä pisteytysmittareita, minkä lisäksi europarlamentaarikkojen painoarvoa on kysytty anonyymisti 234 ihmiseltä, jotka tuntevat meppien työtä.

”Ei se mikään lottokone ole. Eivät nämä mitään Raamatun sanaa ole, mutta on se ihan selvää, että nämä jostakin kertovat”, Sarvamaa sanoo.

”Jos Euroopan parlamentissa omaksuu vastuunalaisia tehtäviä, niin ei sitten ole aikaa sellaiseen tehtailutyyppiseen toimintaan”, Hautala toteaa.

Ehdokkaat intoutuivat podcastissa myös haastamaan toisiaan. Hautalan mukaan Sarvamaan edustama EPP-ryhmä ei ota tarpeeksi vakavasti ilmastonmuutosta tai eriarvoisuuden poistamista.

”Ja sitten meillä on Petrin kanssa ollut pieni erimielisyys läpinäkyvyydestä. Olen varapuhemiehenä ajanut reformia kulukorvauksien käyttöön, ja Petri on ollut enemmän varauksellisella linjalla”, Hautala sanoo.

Sarvamaa puolestaan toteaa, että häntä ”harmittaa todella rajusti” vihreiden suhtautuminen ilmastopolitiikkaan.

”Tässä asiassa ja aina aiemminkin ympäristöön liittyvissä kysymyksissä vihreillä on hyvä tarkoitus, he ajavat hyviä asioita. Mutta heiltä jää katveeseen se realismi ja taloudellinen ulottuvuus.”

Sarvamaan mielestä vihreät ”ovat jopa epärehellisesti julistamassa tavoitteita”, jotka eivät voi toteutua. Hänen mielestään vihreiden lähestymistapa ajaa unionia ”päin seinää”, mikä entisestään lisää populistis-nationalistisen äärioikeiston kannatusta.

Hautala ampuu takaisin lainaamalla Sarvamaan puoluetoverin, ranskalaisen Michel Barnierin tokaisua, jonka mukaan ”paras hetki tarttua näihin kohtalonkysymyksiin, kuten ilmastonmuutokseen, olisi ollut vuosia sitten”.

”Se toiseksi paras hetki on nyt.– – – Tarvitsemme uutta ympäristö–talous-ajattelua, joka perustuu ihan tutkimustietoon”, Hautala sanoo.

Ehdokkaiden viime viikolla äänitetty keskustelu studiossa sujui pääosin hyvässä hengessä. Kaksikko jopa kehui toistensa tekemää työtä, mutta pari päivää kohtaamisen jälkeen sävy muuttui.

Iltalehti kertoi Sarvamaan tehneen poliisille tutkintapyynnön Hautalasta, koska Sarvamaan mukaan Hautala on välittänyt virheellistä käsitystä, että Sarvamaa vastustaisi aborttia. Sarvamaa pyysi poliisia tutkimaan ainakin kunniansa loukkaamista sekä vaaleihin vaikuttamista.

Sarvamaa kertoi, että hän oli painanut maaliskuussa 2015 vahingossa väärää äänestysnappia mutta korjannut äänensä heti perään. Hautala vastasi lehdelle, että hänen avustajiensa tuottamasta kuvasta ei ollut aiemmin esitetty korjauspyyntöä.

Viikonvaihteessa kyseinen äänestystaulukko korjattiin vastaamaan Sarvamaan äänestyskorjausta.
Eurovaalien asetelmia, Euroopan tilaa ja EU:n toimintaa purkava podcast ilmestyy tänään yhdeksättä kertaa. Se ilmestyy vielä kahdesti vaalien alla sekä vaalien jälkeisenä päivänä. Suomessa eurovaalipäivä on sunnuntaina.

Vaaleissa valitaan 13 suomalaista euroedustajaa 751-jäseniseen EU-parlamenttiin. Ehdolla on noin 270 suomalaista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty on 14-vuotias ja elää väärän suku­puolen kehossa

  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  6. 6

   Maailma jännittää Trumpin ja Xin tapaamista – osa asian­tuntijoista pelkää kauppa­sodan laajenemista ja pikaista taantumaa

  7. 7

   Some teki teinityttöjen paineista jatkuvia, mutta se on vain yksi syy heidän yhä pahenevassa pahoinvoinnissaan

   Tilaajille
  8. 8

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  9. 9

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  10. 10

   KT: Kuntien henkilöstö­kulut kasvavat 150 miljoonaa euroa enemmän kuin hallitus on laskenut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää