Politiikka

Kuplat eivät täysin särkyneet, mutta Eurooppa puhuu -tapahtuman tuhannet keskustelut keräsivät silti kiitosta ”elin­tärkeydestä rauhan kannalta”

Lähestulkoon kaikki palautetta antaneet suomalaiset osallistuisivat HS:n 11. toukokuuta järjestämään Eurooppa puhuu -tapahtumaan toistekin.

Mikä valikoituu yhteiseksi kieleksi, kun helsinkiläinen 68-vuotias tutkija ja itävaltalainen 28-vuotias opiskelija keskustelevat? Ruotsi, kenties hieman yllättäen. Erilaisten kielten ja alueiden rajat voivat Euroopassa kuitenkin ylittyä tälläkin tapaa, kuten Marjukka Mäkelän ja skandinaavisia kieliä opiskelevan Andras Daradicsin esimerkki Eurooppa puhuu -tapahtumasta osoittaa.

Noin 14 700 muutakin eurooppalaista 33 maasta kohtasi toisensa virtuaalisesti tai kasvokkain lauantaina 11. toukokuuta keskustellakseen erimielisyyksistään ja kenties myös murtaakseen omia ennakkoluulojaan. Eurooppalaisten vuoropuhelun lisäämistä varten saksalaislehti Die Zeitin aloitteesta perustettuun tapahtumaan ilmoittautui lähes tuhat osanottajaa myös Suomesta.

HS teki ensimmäistä kertaa tämänkaltaista yhteistyötä useiden eurooppalaisten medioiden kanssa ja saattoi lukijoita yhteen rajojen yli. Hankkeeseen osallistui yhteensä 16 eurooppalaista mediaa.


Tapahtuman anti oli lähes tuhannen tapaamisista annetun palautteen perusteella positiivinen. Mahdollisuutta vuoropuheluun tuntemattoman kanssa pidettiin hyvänä kokemuksena – joskin moni mainitsi pettyneensä siihen, ettei päässytkään ”kuplastaan” ulos aivan toivotussa määrin.

Suuressa osassa keskusteluja kävi siis samoin kuin HS:n maaliskuun lopulla järjestämässä Suomi puhuu -tapahtumassa: etukäteen erimieliseksi oletetun keskustelukumppanin kanssa löytyi lopulta yllättävän paljon yhteistä.

Kaikille tämä ei kuitenkaan tullut yllätyksenä. Myös palautteista ja esimerkiksi Die Zeitin kokoamasta tilastosta näkyy, että tapahtuma on houkutellut sellaisia keskustelijoita, jotka ajattelevat esimerkiksi EU:n tulevaisuudesta jo valmiiksi melko yhtenäisellä tavalla. Die Zeitin tilaston mukaan lähes kaikki vastaajat ovat sitä mieltä, että EU on parantanut eurooppalaisten elämää.

Lähes kaikki tapahtumasta palautetta antaneista noin 70 suomalaisesta osallistujasta osallistuisivat tapahtumaan uudelleenkin. Moni myös ilmaisi haluavansa pitää yhteyttä keskustelukumppaninsa kanssa myös tulevaisuudessa.

Monen parin välimatka kurottiin umpeen esimerkiksi videopuhelun välityksellä, mutta osa onnistui kohtaamaan myös kasvokkain. Näin tekivät muun muassa suomalainen yliopisto-opiskelija Saana Lehti ja 36-vuotias lentoturvallisuustarkastaja Jochen Gielen Belgiasta. HS haastatteli Lehden puhelimitse.


Kaksikko vastasi jokaiseen seitsemästä etukäteen esitetystä kysymyksestä eri tavoin. Opettavaisimmaksi osoittautui Gielenin mukaan keskustelu Venäjä-suhteista. Kysymys siitä, pitäisikö EU:n tiivistää suhteitaan Venäjän kanssa, oli suurin vedenjakaja monessa muussakin suomalaisen kanssa käydyssä keskustelussa.

Die Zeitin mukaan juuri tämä kysymys jakoi maita kaikkein eniten. Kreikan, Norjan, Suomen ja Saksan osallistujista suuri osa oli tiiviimpien Venäjä-suhteiden kannalla, kun taas monissa entisissä itäblokin maissa, esimerkiksi Puolassa, suurin osa oli päinvastaista mieltä.

Myös Lehden mukaan kysymys siitä, pitäisikö EU:n tiivistää suhteitaan Venäjän kanssa, jakoi hänen ja Gielenin vastauksia eniten.

Erilainen näkökulma selittyy Lehden mukaan todennäköisesti sillä, että Gielenillä ei ollut asiasta yhtä paljon tietoa vahvan mielipiteen muodostamiseen.

”Suomessa asiaa painotetaan aina poliittisessa keskustelussa. Hän kertoi, että koskaan ei ole Belgiassa kohdannut vastaavaa”, Lehti sanoo.

”Tulimme yhdessä päätelmään, että selitys on luultavasti maantieteellinen ja historiallinen myös. Belgia on Euroopan yhteisön perustajamaita. Suomessa historia painottuu enemmän kylmään sotaan ja Neuvostoliittoon”, Lehti sanoo.

Lehti itse oli Venäjän-suhteiden tiivistämisen kannalla, kuten yhteensä 61 prosenttia suomalaisosallistujista.

HS kertoi, kuinka osallistujien vastaukset seitsemään etukäteen annettuun kysymykseen muun muassa polttoaineverojen nostamisesta ja Venäjä-suhteiden tiiviydestä vaihtelivat eri maissa.

Maastrichtissä Alankomaissa parhaillaan opiskeleva Lehti piti käyntiä Brysselissä onnistuneena ja tapahtumaa mielekkäänä, vaikka Gielen olikin monessa kysymyksessä samaa mieltä. Lehti myös toteaa, että osallistuisi tapahtumaan uudelleenkin.

HS tutustui keskustelijoiden jättämään palautteeseen. Yhteistä jutunjuurta löytyi monella keskustelijalla myös muista aiheista kuin etukäteen annetuista seitsemästä kysymyksestä. Esimerkiksi eri kielten asema ja Britannian EU-ero puhuttivat useaa keskusteluparia.

Kaikki keskustelujen aikana koetut oivallukset eivät aina vaikuttaneet olevan poliittisesti latautuneita, vaan moni kertoo oppineensa uutta myös toisen maan historiasta ja kulttuurista. Eräs vastaaja mainitsee oppineensa uutena asiana sen, ettei revontulia olekaan helppo havaita, toisin kuin stereotypia suomalaisesta luonnosta saattaisi kenties antaa olettaa.

Ruotsalainen Jörg Bachmann piti kohtaamistaan Sanomatalon kahvilassa Helsingissä tapaamansa suomalaisen Kim Floorin kanssa hyvänä. Bachmann pohti kuitenkin sitä sitä, olisiko keskustelukumppanit pitänyt jakaa iän mukaan.

”Tapaamiseni oli hyvä, mutta luulen, että olisin hyödynyt enemmän, jos olisin puhunut jollekulle omasta ikäryhmästäni, joka kohtaa samanlaisia haasteita mutta jolla on niistä erilainen mielipide”, Bachmann sanoo.


”Meidän pitäisi olla edistyksellisempiä ja tehdä asioita, ei vain puhua niistä”, kommentoi puolestaan saksalainen Arne Hansen-Dörr. Tapahtuman kaltaiselle vuoropuhelulle vaikutti olevan tilausta myös tulevaisuudessa.

”P.S., järjestäkää maailma puhuu -tapahtuma!” Hansen-Dörr totesi.

Saksalainen Christiane Bauer mainitsi Eurooppa puhuu -tapahtuman tarjonneen tilaisuuden kohdata ihmisiä maanosan toiselta laidalta. Tämä hänen mielestään voi edistää ymmärrystä ja auttamaa löytämään kompromisseja sen sijaan, että sosiaaliset erot repeäisivät laajemmiksi.

”Mielestäni Euroopan ’projekti’ on vaarassa epäonnistua, koska eri puolilla maailmaa oikeistolainen liikehdintä ja nationalismi ovat palanneet, siis ’trumpismi’, oman maan laittaminen etusijalle. Vain vahva demokraattinen ja liberaali Eurooppa voi pysäyttää tämän kehityksen”, kommentoi Bauer.

”Eurooppa puhuu -tapahtuman kaltaiset projektit ovat elintärkeitä rauhan, suvaitsevuuden ja kehityksen kannalta”, Bauer sanoi.

 

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty on 14-vuotias ja elää väärän suku­puolen kehossa

  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  4. 4

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  5. 5

   Maailma jännittää Trumpin ja Xin tapaamista – osa asian­tuntijoista pelkää kauppa­sodan laajenemista ja pikaista taantumaa

  6. 6

   KT: Kuntien henkilöstö­kulut kasvavat 150 miljoonaa euroa enemmän kuin hallitus on laskenut

  7. 7

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  8. 8

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  9. 9

   Some teki teinityttöjen paineista jatkuvia, mutta se on vain yksi syy heidän yhä pahenevassa pahoinvoinnissaan

   Tilaajille
  10. 10

   Vastaanottokeskuksen avaaminen 2015 sai Kauhavan tolaltaan, nyt Migri sulkee sen ja kaksi muuta keskusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  8. 8

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää