Politiikka

Kuplat eivät täysin särkyneet, mutta Eurooppa puhuu -tapahtuman tuhannet keskustelut keräsivät silti kiitosta ”elin­tärkeydestä rauhan kannalta”

Lähestulkoon kaikki palautetta antaneet suomalaiset osallistuisivat HS:n 11. toukokuuta järjestämään Eurooppa puhuu -tapahtumaan toistekin.

Mikä valikoituu yhteiseksi kieleksi, kun helsinkiläinen 68-vuotias tutkija ja itävaltalainen 28-vuotias opiskelija keskustelevat? Ruotsi, kenties hieman yllättäen. Erilaisten kielten ja alueiden rajat voivat Euroopassa kuitenkin ylittyä tälläkin tapaa, kuten Marjukka Mäkelän ja skandinaavisia kieliä opiskelevan Andras Daradicsin esimerkki Eurooppa puhuu -tapahtumasta osoittaa.

Noin 14 700 muutakin eurooppalaista 33 maasta kohtasi toisensa virtuaalisesti tai kasvokkain lauantaina 11. toukokuuta keskustellakseen erimielisyyksistään ja kenties myös murtaakseen omia ennakkoluulojaan. Eurooppalaisten vuoropuhelun lisäämistä varten saksalaislehti Die Zeitin aloitteesta perustettuun tapahtumaan ilmoittautui lähes tuhat osanottajaa myös Suomesta.

HS teki ensimmäistä kertaa tämänkaltaista yhteistyötä useiden eurooppalaisten medioiden kanssa ja saattoi lukijoita yhteen rajojen yli. Hankkeeseen osallistui yhteensä 16 eurooppalaista mediaa.


Tapahtuman anti oli lähes tuhannen tapaamisista annetun palautteen perusteella positiivinen. Mahdollisuutta vuoropuheluun tuntemattoman kanssa pidettiin hyvänä kokemuksena – joskin moni mainitsi pettyneensä siihen, ettei päässytkään ”kuplastaan” ulos aivan toivotussa määrin.

Suuressa osassa keskusteluja kävi siis samoin kuin HS:n maaliskuun lopulla järjestämässä Suomi puhuu -tapahtumassa: etukäteen erimieliseksi oletetun keskustelukumppanin kanssa löytyi lopulta yllättävän paljon yhteistä.

Kaikille tämä ei kuitenkaan tullut yllätyksenä. Myös palautteista ja esimerkiksi Die Zeitin kokoamasta tilastosta näkyy, että tapahtuma on houkutellut sellaisia keskustelijoita, jotka ajattelevat esimerkiksi EU:n tulevaisuudesta jo valmiiksi melko yhtenäisellä tavalla. Die Zeitin tilaston mukaan lähes kaikki vastaajat ovat sitä mieltä, että EU on parantanut eurooppalaisten elämää.

Lähes kaikki tapahtumasta palautetta antaneista noin 70 suomalaisesta osallistujasta osallistuisivat tapahtumaan uudelleenkin. Moni myös ilmaisi haluavansa pitää yhteyttä keskustelukumppaninsa kanssa myös tulevaisuudessa.

Monen parin välimatka kurottiin umpeen esimerkiksi videopuhelun välityksellä, mutta osa onnistui kohtaamaan myös kasvokkain. Näin tekivät muun muassa suomalainen yliopisto-opiskelija Saana Lehti ja 36-vuotias lentoturvallisuustarkastaja Jochen Gielen Belgiasta. HS haastatteli Lehden puhelimitse.


Kaksikko vastasi jokaiseen seitsemästä etukäteen esitetystä kysymyksestä eri tavoin. Opettavaisimmaksi osoittautui Gielenin mukaan keskustelu Venäjä-suhteista. Kysymys siitä, pitäisikö EU:n tiivistää suhteitaan Venäjän kanssa, oli suurin vedenjakaja monessa muussakin suomalaisen kanssa käydyssä keskustelussa.

Die Zeitin mukaan juuri tämä kysymys jakoi maita kaikkein eniten. Kreikan, Norjan, Suomen ja Saksan osallistujista suuri osa oli tiiviimpien Venäjä-suhteiden kannalla, kun taas monissa entisissä itäblokin maissa, esimerkiksi Puolassa, suurin osa oli päinvastaista mieltä.

Myös Lehden mukaan kysymys siitä, pitäisikö EU:n tiivistää suhteitaan Venäjän kanssa, jakoi hänen ja Gielenin vastauksia eniten.

Erilainen näkökulma selittyy Lehden mukaan todennäköisesti sillä, että Gielenillä ei ollut asiasta yhtä paljon tietoa vahvan mielipiteen muodostamiseen.

”Suomessa asiaa painotetaan aina poliittisessa keskustelussa. Hän kertoi, että koskaan ei ole Belgiassa kohdannut vastaavaa”, Lehti sanoo.

”Tulimme yhdessä päätelmään, että selitys on luultavasti maantieteellinen ja historiallinen myös. Belgia on Euroopan yhteisön perustajamaita. Suomessa historia painottuu enemmän kylmään sotaan ja Neuvostoliittoon”, Lehti sanoo.

Lehti itse oli Venäjän-suhteiden tiivistämisen kannalla, kuten yhteensä 61 prosenttia suomalaisosallistujista.

HS kertoi, kuinka osallistujien vastaukset seitsemään etukäteen annettuun kysymykseen muun muassa polttoaineverojen nostamisesta ja Venäjä-suhteiden tiiviydestä vaihtelivat eri maissa.

Maastrichtissä Alankomaissa parhaillaan opiskeleva Lehti piti käyntiä Brysselissä onnistuneena ja tapahtumaa mielekkäänä, vaikka Gielen olikin monessa kysymyksessä samaa mieltä. Lehti myös toteaa, että osallistuisi tapahtumaan uudelleenkin.

HS tutustui keskustelijoiden jättämään palautteeseen. Yhteistä jutunjuurta löytyi monella keskustelijalla myös muista aiheista kuin etukäteen annetuista seitsemästä kysymyksestä. Esimerkiksi eri kielten asema ja Britannian EU-ero puhuttivat useaa keskusteluparia.

Kaikki keskustelujen aikana koetut oivallukset eivät aina vaikuttaneet olevan poliittisesti latautuneita, vaan moni kertoo oppineensa uutta myös toisen maan historiasta ja kulttuurista. Eräs vastaaja mainitsee oppineensa uutena asiana sen, ettei revontulia olekaan helppo havaita, toisin kuin stereotypia suomalaisesta luonnosta saattaisi kenties antaa olettaa.

Ruotsalainen Jörg Bachmann piti kohtaamistaan Sanomatalon kahvilassa Helsingissä tapaamansa suomalaisen Kim Floorin kanssa hyvänä. Bachmann pohti kuitenkin sitä sitä, olisiko keskustelukumppanit pitänyt jakaa iän mukaan.

”Tapaamiseni oli hyvä, mutta luulen, että olisin hyödynyt enemmän, jos olisin puhunut jollekulle omasta ikäryhmästäni, joka kohtaa samanlaisia haasteita mutta jolla on niistä erilainen mielipide”, Bachmann sanoo.


”Meidän pitäisi olla edistyksellisempiä ja tehdä asioita, ei vain puhua niistä”, kommentoi puolestaan saksalainen Arne Hansen-Dörr. Tapahtuman kaltaiselle vuoropuhelulle vaikutti olevan tilausta myös tulevaisuudessa.

”P.S., järjestäkää maailma puhuu -tapahtuma!” Hansen-Dörr totesi.

Saksalainen Christiane Bauer mainitsi Eurooppa puhuu -tapahtuman tarjonneen tilaisuuden kohdata ihmisiä maanosan toiselta laidalta. Tämä hänen mielestään voi edistää ymmärrystä ja auttamaa löytämään kompromisseja sen sijaan, että sosiaaliset erot repeäisivät laajemmiksi.

”Mielestäni Euroopan ’projekti’ on vaarassa epäonnistua, koska eri puolilla maailmaa oikeistolainen liikehdintä ja nationalismi ovat palanneet, siis ’trumpismi’, oman maan laittaminen etusijalle. Vain vahva demokraattinen ja liberaali Eurooppa voi pysäyttää tämän kehityksen”, kommentoi Bauer.

”Eurooppa puhuu -tapahtuman kaltaiset projektit ovat elintärkeitä rauhan, suvaitsevuuden ja kehityksen kannalta”, Bauer sanoi.

 

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Koputamme vaikka ovelle ja keitämme aamuteet, että varmasti saamme ihmisen töihin”, sanoo työnantaja, joka taistelee Yhdysvaltain kuumilla työmarkkinoilla työntekijöistä

  2. 2

   Punastumisen hetkellä auttaa, jos sanoo mielessään tietyn turvalauseen, neuvoo psykologi ja antaa esimerkin

  3. 3

   Poliisit, syyttäjät ja tuomarit vaativat tehokkaampia pykäliä maalittamista vastaan

  4. 4

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  5. 5

   Hallituksen linja jakaa keskustan kannattajia

  6. 6

   Amerikkalainen maksaa ison laskun kauppasodasta

  7. 7

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  8. 8

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi entinen työministeri Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  10. 10

   Israelin pääministerin vaimo tilasi ravintolaruokia 85 000 eurolla: tuomittiin julkisten varojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi entinen työministeri Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi

   Tilaajille
  4. 4

   Argentiinassa ja Uruguayssa 48 miljoonaa ihmistä jäivät ilman sähköä valtavan sähkö­katkoksen vuoksi, noin puolet saatu palautettua

  5. 5

   Lapio heilui, kun Aarre Heino täytti lastensa toiveen 38 vuotta sitten: Mökki­pihaan ilmestyi uima-allas, jossa vietetään yhä ”etelän­lomaa”

  6. 6

   Jutta Urpilaisen perheeseen tulee toinen lapsi – HS:n haastattelussa Urpilainen kertoo odotetusta puhelusta ja ikimuistoisesta viikostaan

   Tilaajille
  7. 7

   Ompelivatko Isis-naiset pommiliivejä vai ovatko he itse uhreja? Tutkijat ja leirille jumiin jääneiden naisten omaiset vastaavat

  8. 8

   The New York Times: Yhdysvallat on asentanut Venäjän sähkö­verkkoon haitta­ohjelmia, Trump kutsui artikkelia valeeksi ja maan­petokseksi

  9. 9

   Helsingissä myynnissä poikkeuksellinen miniasunto: 13,5 neliön suihkuttomasta yksiöstä pyydetään lähes 100 000 euroa

  10. 10

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Iso osa lenkkeilijöistä sortuu kahteen perusvirheeseen, joiden vuoksi kehitys tyssää parissa kuukaudessa, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  7. 7

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  8. 8

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää