Politiikka

HS:n tiedot: Vanhushoivan sitova 0,7 hoitajan mitoitus toteutuu, kirjataan lakiin siirtymäajalla

Uuteen hoitajamitoitukseen on tiettävästi tulossa siirtymäaika, jolla on tarkoitus varmistaa, että hoitajia löydetään riittävästi eikä kotihoidon tilanne vaarannu. Puolueiden puheenjohtajien pitää vielä siunata hoitajamitoituksen kirjaus.

HS:n tietojen mukaan vanhusten hoivan hoitajamitoituksen vähimmäistasoksi kirjataan 0,7.

Asiaa hallitusneuvotteluissa käsitellyt työryhmä on saanut työnsä päätökseen ja lähettänyt sen eteenpäin puolueiden puheenjohtajien pöytään.

Uuteen hoitajamitoitukseen on tiettävästi tulossa siirtymäaika, jolla on tarkoitus varmistaa, että hoitajia löydetään riittävästi eikä kotihoidon tilanne vaarannu.

Puheenjohtajien pitää vielä siunata hoitajamitoituksen korotus. Kyse on siitä, priorisoivatko puheenjohtajat asian riittävästi, koska rahat eivät riitä kaikkiin puolueiden esittämiin toiveisiin.

Käytännössä tätä voi pitää melko varmana, koska neuvotteluissa mukana olevat puolueet sitoutuivat siihen voimallisesti ennen eduskuntavaaleja. Hoitajamitoituksen korotus on tärkeä etenkin vaalit voittaneelle Sdp:lle.

Hoitajamitoitus tarkoittaisi, että tehostetussa ympärivuorokautisessa palveluasumisessa ja pitkäaikaisessa laitoshoidossa olisi vähintään 0,7 täysiaikaista työntekijää yhtä palveluja saavaa iäkästä henkilöä kohden.

Etenkin Kuntaliitto on ollut hoitajien riittävyydestä huolissaan: 0,7 hoitajan mitoituksen kirjaaminen vähimmäistasona lakiin tarkoittaisi järjestön arvion mukaan noin 4 500:aa uutta hoitajaa, ja kustannukset olisivat yli 200 miljoonaa euroa.

Kuntaliiton mukaan noin 10 000 hoitohenkilöstöön kuuluvaa on jäämässä viiden seuraavan vuoden aikana eläkkeelle, eli uusien hoitajien tarve kasvaisi lähes 15 000:een. Nykyisin hoitajia valmistuu vuosittain noin 1 000.

Hoiva-alan ammattiliitot taas katsovat, että jos työehdot ja palkat paranevat alalla, työntekijöitä kyllä riittää.

Keskustelua hoitajamitoituksen tasosta käytiin kiivaasti eduskuntavaalien alla, kun uutiset vanhusten hoivan väärinkäytöksistä ja ongelmista nousivat pinnalle.

0,7 hoitajan mitoituksen kirjaamista vähimmäistasona lakiin kannattivat kaikki puolueet paitsi kokoomus.

Yhden luvun kirjaamista lakiin on myös arvosteltu siitä, että luvusta tulee helposti enimmäismitoitus, vaikka joissakin tilanteissa hoitajia pitäisi olla vielä enemmän.

Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanta on, että paras hoitajamitoitus on sellainen, joka huomioi vanhusten toimintakyvyn ja erityistilanteet, kuten saattohoidon.

Tässä kuussa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira antoi tuoreen suosituksen mitoituksesta. Sen mukaan vanhukselle, joka kulkee itsenäisesti ja selviää arjestaan pääasiassa yhden hoitajan auttamana, riittää 0,5 hoitajan mitoitus. Vuodehoidossa olevalle tai ihmiselle, jolla on vaikeita käytösoireita, tarvitaan 0,7 hoitajan mitoitus, jos terveydentila vaihtelee.

Toinen pelko on, että entistä huonokuntoisempia vanhuksia pidetään kotihoidossa pidempään.

Toisaalta 0,7 hoitajan mitoitusta on arvosteltu myös siitä, että hoitajia ei yksinkertaisesti löydy ja tuottavuutta parantavat innovaatiot tyrehtyvät.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen sanoo HS:lle, että 0,7 hoitajan mitoitus vähimmäistasona olisi ”todella huono ratkaisu”.

”Teimme maaliskuussa kyselyn kunnille, eikä suurin ongelma palveluissa ollut raha vaan hoitohenkilöstön saatavuus. Tämä on kaavamainen ratkaisu, joka voi helpottaa omaatuntoa hetkeksi, mutta ne, jotka käytännössä palvelut järjestävät, ovat pulassa.”

Karhusen mielestä hoitajamitoitusta pitäisi arvioida selkeästi vanhusten hoivatarpeen mukaan, koska tilanteita on niin erilaisia.

Karhunen on huolissaan siitä, että hoitajamitoituksen asettaminen 0,7:ään vie työntekijät pois kotihoidosta. Nykyään yli 90 prosenttia ikäihmisistä asuu kotona.

”Tämä saattaa myös heikentää digitalisaation ja uuden hoitoteknologian käyttöönottoa, kun kaikki lisäpanostukset menevät hoitajamitoitukseen.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin poliisi tutkii salakatselua – tunnistatko tämän naisten wc:n?

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä seuraisi, jos koko Suomesta katkeaisi sähköt? Asiantuntijat kertovat

  4. 4

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  5. 5

   Halla-aho: Populistiset liikkeet tuoneet Eurooppaan pitkä­kestoisen muutoksen, ”johon kannattaisi henkisesti valmistautua” – HS seurasi Kultaranta-keskustelua

  6. 6

   Media pääsi Kalasataman 134-metrisen tornin huipulle

  7. 7

   Kirjailija Juha Kauppinen eli kaksi vuotta ilman Facebookia, ja näin se muutti hänen elämänsä

  8. 8

   Finanssi­valvonta tuomitsi 110 miljoonan euron sakon lisäerän pörssi­yhtiön pääomistajalle

  9. 9

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  10. 10

   Yöaikaan riehunut nuorukainen hajotti lähes 40 auton sivupeilejä Helsingin Herttoniemen­rannassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  3. 3

   Sunnuntain sähkökatko jätti 48 miljoonaa ihmistä sähköttä Argentiinassa ja Uruguayssa, vian syy on yhä epäselvä

  4. 4

   Ompelivatko Isis-naiset pommiliivejä vai ovatko he itse uhreja? Tutkijat ja leirille jumiin jääneiden naisten omaiset vastaavat

  5. 5

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi entinen työministeri Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi: Vantaan väki­vallan­teon uhri valikoitui sattumalta, epäilty löi rollaattorilla liikkunutta miestä useita kertoja miekalla

  7. 7

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Lapio heilui, kun Aarre Heino täytti lastensa toiveen 38 vuotta sitten: Mökki­pihaan ilmestyi uima-allas, jossa vietetään yhä ”etelän­lomaa”

  9. 9

   Europarlamentaarikko Silvia Modig ilmoitti Facebookissa menneensä naimisiin

  10. 10

   Miksi Suomessa laitetaan oreganoa pizzaan? Italiassa sitä ei näy pöytämausteena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  4. 4

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  5. 5

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää