Politiikka

Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

Demareiden kuumimmat nimet komissaareiksi ovat Jutta Urpilainen ja Miapetra Kumpula-Natri. Hallituskiireidensä keskellä Rinne ehti käydä Kumpula-Natrin vaalikahveilla.

Aijai. Kun ei ole varmaa tietoa eikä suoraa puhetta, on turvauduttava sanojen, eleiden ja äänenpainojen yhdistelmiin ja niistä juontuviin tulkintoihin.

Ylen torstaina pitämässä puheenjohtajien eurovaalitentissä hallitusneuvotteluja vetävä sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne yritettiin saada kertomaan, kuka on Sdp:n valinta Suomen komissaariehdokkaaksi. Rinne ei suostunut vastaamaan kysymykseen, koska hänen mukaansa keskeneräisten hallitusneuvottelujen takia vielä ei ole edes selvillä, tuleeko hänestä Suomen pääministeri.

Silti hän onnistui suorasanaisesti rajaamaan pois yhden ehdokkaan kolmesta eniten veikkailujen kohteena olevasta demarista. Mutta rajasiko hän pois myös toisen ehdokkaista ja niin ollen paljasti demareiden komissaariehdokkaan?

Yleensä ajatellaan, että komissaariksi voisi nousta puolueen entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen, entinen puhemies Eero Heinäluoma tai euroedustaja Miapetra Kumpula-Natri. Heistä Heinäluoma näytti lentävän raa’asti bussin alle, kun Rinne kertoi haluavansa Suomelle nyt ensimmäisen naiskomissaarin.

”On selkeästi sanottava, että Suomi ei ole koskaan valinnut naista komissaariksi. Nyt olisi minun mielestäni aika mahdollistaa se, että Suomesta voi tulla komissaariksi nainen.– – – Minun vahva mielipiteeni on se, että meillä pitää olla naiskomissaari tarjolla tähän tehtävään.”


Suomella on ollut kolme komissaaria, joista kaikki ovat olleet miehiä. Nyt ei siis ole Heinäluoman aika, vaikka hän järjesti komissaarihaluistaan varta vasten kertovan tiedotustilaisuuden tämän viikon maanantaina.

Jäljelle jäisivät siis Urpilainen ja Kumpula-Natri. Nyt tullaan vaalikeskustelun jännittävimpään yhden sanan kommenttiin, joka Rinteeltä kuultiin ajassa 29.51 ja joka saattoi mennä monelta suomalaiselta ohi johtuen samaan aikaan toisella kanavalla pyörineestä Suomi–Ruotsi-kiekkotrilleristä.

Rinne kommentoi kaikkien kolmen spekuloidun poliitikon olevan ”eri tavoilla pätevöityneitä” komissaareiksi. Kun häneltä kysyttiin, miten mitataan pätevyyttä, Rinne vastasi:

”Osaamisella, ammattitaidolla, sillä millä ylipäätäänkin poliittisissa tehtävissä ihmisiä mitataan. Luottamuksella.”

Sana ”luottamuksella” tuli ikään kuin irtonaisena jatkeena ja yhden sanan lauseena. Kenties Rinteellä oli sanan kohdalla hyvinkin merkitsevä ilme? Vai tuliko se sittenkin melko neutraalisti, yleinen sanahan tuo politiikassakin on?On tunnettu tosiasia, että Rinteen ja Urpilaisen suhteet ovat olleet huonot, jäätävät, viileät tai ainakin etäiset. Joidenkin mielestä puolueessa on yhä traumaa vuoden 2014 puoluekokouksesta, jossa Rinne syrjäytti Urpilaisen puheenjohtajan tehtävistä.

Toisten mielestä asia ei ole enää pitkiin aikoihin kummitellut, ja Rinteen ja Urpilaisen suhteet olisivat aivan asialliset.

”Viimeistään eduskuntavaalien vaalivoiton jälkeen nähdään, että menneet ovat menneitä. Se on enemmänkin ulkopuolisten kehittämää narratiivia. Heillä on hyvät soitteluvälit”, sanoo yksi puolueen sisäpiiriläinen viitaten Rinteeseen ja Urpilaiseen.

Rinne tunnetaan siitä, että hän pitää laajasti yhteyksiä puhelimella. Hyvät soitteluvälit ovat myös tärkeitä jäsenmaan pääministerin ja komissaarin välillä, kun EU-koneiston eteen pulpahtaa jäsenmaita erityisesti kiinnostavia asioita.

Toinen puolueaktiivi sanoo, että Rinne–Urpilainen-kaksikon suhteita kalvaisi puheenjohtajataistoa enemmän vuoden 2018 presidentinvaali. Urpilainen panttasi tietoa ehdokkuudestaan hyvin pitkään ja jätti lähtemästä kisaan. Ehdokkaaksi nousi Tuula Haatainen, joka onnistui korjaamaan vain 3,2 prosentin äänipotin.

”Se puheenjohtajuushomma oli ihan reilu peli. Se oli kisa, jonka toinen voitti. Mutta presidentinvaaleissa, ei se kivaa ollut, kun toinen jätti viimeiseen asti sanomatta, mitä tekee. Siihen saattaa liittyä tämä luottamusasia”, tämä demari pohdiskeli.

Yhden näkemyksen mukaan Rinne nimittää kuitenkin Urpilaisen komissaariehdokkaaksi ehdottomasti, koska sillä tavalla hän voisi läpsäistä montaa kärpästä yhdellä huitaisulla. Hän voisi osoittaa suuruutta suhteessa menneisiin kärhämiin, eheyttää puoluetta, korjata henkilökohtaista suhdetta Urpilaiseen ja vieläpä vastata laajemminkin esitettyyn toiveeseen naiskomissaarista.

Ja sitten on muistettava tanskalainen tv-sarja Vallan linnake, jonka yhdessä jaksossa poliittinen kilpailija lähetetään Brysseliin, ”jotta kukaan ei enää kuule hänestä mitään” ja ”missä kukaan ei voi kuulla hänen kirkumistaan”.Tätä teoriaa vastaan sotii se, että Rinne tuntuu ainakin eurovaaliväittelyiden mukaan ottavan EU-politiikan hyvin vakavasti. Niinpä Brysseliin halutaan osaava suomalaiskomissaari, joka pitää tarvittaessa Suomen asiaa ja näkökulmia yleiseurooppalaisen koneiston mielessä.

Pitäisikö siihen kiinnittää erityistä huomiota, että viime viikon keskiviikkona Rinne oli Helsingin Kauppatorilla aamukahveilla Kumpula-Natrin vaalitilaisuudessa? Aikamoinen venyminen, kun Rinne oli ollut tiistaina Säätytalolla vääntämässä tulevaa hallitusta ja sama urakka odotti keskiviikkonakin.

Uuden Suomen mukaan Rinne oli torikahveilla todennut, ettei osallistuminen tilaisuuteen ollut kuitenkaan kannanotto sen puolesta, että Kumpula-Natri olisi Rinteen ehdokas komissaariksi. Rinne oli painottanut, että puolueessa on monia hyviä nimiä.

Jos Rinteen torstaisiin puheisiin on uskominen, päätös on vielä tekemättä.

”Sdp ei ole vielä tällä hetkellä siinä asemassa, että Sdp asettaisi ehdokkaan. Se tulee sitten, jos pääministeripuolueen asema tulee”, Rinne sanoi.

Siihen asti kukin voi tahollaan toivoa, että paras nainen voittakoon.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty on 14-vuotias ja elää väärän suku­puolen kehossa

  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  6. 6

   Maailma jännittää Trumpin ja Xin tapaamista – osa asian­tuntijoista pelkää kauppa­sodan laajenemista ja pikaista taantumaa

  7. 7

   Some teki teinityttöjen paineista jatkuvia, mutta se on vain yksi syy heidän yhä pahenevassa pahoinvoinnissaan

   Tilaajille
  8. 8

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  9. 9

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  10. 10

   KT: Kuntien henkilöstö­kulut kasvavat 150 miljoonaa euroa enemmän kuin hallitus on laskenut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää