Politiikka    |   HS-analyysi

Hallitusohjelman tekijöillä on edessään yhä kivinen taival, mutta Antti Rinteen viiden puolueen hallitus näyttää syntyvän

Hallitusneuvottelujen venyminen on johonkin mittaan saakka vain hyvä asia.

Hallitusneuvottelujen vetäjä, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti perjantaina, että hallituksen muodostamiseen tarvitaan ehkä vielä noin viikko lisää aikaa.

Viivästymisiä pidetään usein merkkinä siitä, että neuvotteluissa on tullut eteen erittäin suuria ongelmia.

HS:n tietojen mukaan neuvotteluissa onkin ollut ja on vielä luvassa useita kovia vääntöjä, ideologia ristiriitoja ja hermojen kiristymistä. Toisaaltaan ne kuuluvat asiaan, kun neuvotellaan yli viiden miljoonan ihmisen eduista ja palveluista sekä miljardeista euroista.

Pikemminkin voi sanoa niin, että olisi ollut kovin erikoista, jos viisi näin erilaista puoluetta olisi saanut aikaan hallitusohjelman parissa viikossa.

Hallitusneuvottelujen venyminen on johonkin mittaan saakka vain hyvä asia.

Asiat on hyvä käydä läpi niin, ettei hallitus ala horjua heti ensimmäisessä kriisissään. Ideologisesti kirjavan hallituksen yhtenäisyys on koetuksella helpommin kuin Juha Sipilän keväällä eronneen oikeistomielisen hallituksen yhtenäisyys.

Säätytalolla neuvottelevat Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp ovat jokainen odottaneet vähintään neljä vuotta oppositiossa pääsyä valtaan.

Niillä on pakottava tarve päästä muuttamaan esimerkiksi ilmastopolitiikkaa ja koulutusta sekä parantamaan eläkeläisten ja vähävaraisten asemaa.

 

Hallitusohjelmasta tulee todennäköisesti vasemmistolaisin aikoihin.

Toisenlaisessa roolissa on keskusta, joka leikkasi neljä vuotta menoja ja tervehdytti valtion ja Suomen taloutta. Palkintona se menetti 18 kansanedustajaa.

Oikeistolaistumisesta haukuttu keskusta on päättänyt uusiutua ja aloitti uudistumisen lähtemällä neuvottelemaan hallitusohjelmasta, josta tulee todennäköisesti vasemmistolaisin hallitusohjelma aikoihin.

Keskustan rooli on taistella, ettei omistajien ja yrittäjien verotusta kiristetä eikä valtio velkaannu liikaa. Puolue on varmaankin näissä asioissa tiukin, mutta todellisuus ei ole aivan näin yksioikoinen. Eivät muutkaan puolueet halua suin päin velkaantua tai estää taloudellista kukoistusta.

Keskustalla ja erityisesti sen puheenjohtajalla Juha Sipilällä on taatusti ollut välillä vaikea sietää tapaa, jolla hallitusneuvotteluja on viety eteenpäin. Sdp:n johdolla on luotu neuvottelukoneisto, jossa 18 ryhmää on ensin pohtinut ilmiöitä ja sitten etsinyt niihin parannuskeinoja.

Sipilä pitää suoraviivaisesta etenemisestä ja selkeistä numerotaulukoista, mutta nyt taulukoita on eri asioissa joko liikaa tai ei lainkaan.

Keskustassa on ollut vaikea käsittää, miksi ensin mietitään, mihin kaikkeen halutaan käyttää rahaa ja kuinka paljon, ja vasta sitten pohditaan, paljonko on rahaa.

Neuvotteluista kuuluu ymmärrettävästi epäilevää murinaa, mutta hallitusjuna menee eteenpäin. Olennaista on, ettei epämieluisa olo jää pysyväksi, kun hallitus on syntynyt.

Tähän mennessä hallitusneuvottelijoiden tärkein päätös on ollut sosiaali- ja terveyspalvelujen (sote) uudistuksen linjaukset. Keskusta on saamassa ikiaikaisen haaveensa eli itsehallinnolliset maakunnat.

Hallituksen muodostamisen kannalta olikin tärkeää, että sotesta ja maakunnista päätettiin ensin, sillä nyt keskustan on vaikeampi jättää hallitusneuvottelut kesken. Tämä voi olla viimeinen kerta, kun puolue voi saada maakunnat.

Keskusta on neuvottelujen toiseksi suurin puolue ja erittäin hyvissä neuvotteluasemissa. Sille ei olisi lainkaan yhtä kauheaa lähteä oppositioon kuin muille neuvotteluissa mukana oleville puolueille.

Tosin sote- ja maakuntapäätös nosti luovuttamisen riman todella korkealle.

 

Kaikki haluavat panna lisää rahaa koulutukseen.

Soten ohella toinen alustavasti sovittu asia on se, että puolueet uskovat löytävänsä uusiin pysyviin menoihin vähintään miljardi euroa, mahdollisesti enemmän.

Sen lisäksi valtion omaisuutta saatetaan myydä jopa kahdella miljardilla eurolla, joilla rahoitettaisiin väyliä ja tutkimusta.

Näillä rahoilla jokainen saa edistettyä tärkeäksi katsomiaan asioita jonkin verran.

Kaikki haluavat panna lisää rahaa koulutukseen, mutta vaikeampi kysymys on se, kuinka suuren osan uusista menorahoista saavat maanviljelijät ja kuinka suuren eläkeläiset.

Sdp:n Rinne on luvannut parantaa alle 1 400 euroa kuukaudessa saavien eläkeläisten ansioita sadalla eurolla usean vuoden ohjelmalla.

Eläkeläisten ahdinkoon saisi menemään vaikka kaikki ne rahat, joita seuraava hallitus aikoo kerätä lisäveroilla. Myös keskustan vaatimukset kasvavat satoihin miljooniin euroihin.

Iso kysymys on edelleen myös se, millaisilla työllisyyskeinoilla hallitus aikoo uskottavasti päästä 75 prosentin työllisyysasteeseen. Tämä aiotaan kirjata hallitusohjelman perustaksi, mutta se on hankalaa ilman että oletus työllisyysasteesta perustuu johonkin.

Seuraava viikko menee neuvotteluissa siihen, että puheenjohtajat etsivät ratkaisuja kaikkiin niihin kysymyksiin, joihin ei löytynyt ratkaisua niin sanotuissa ilmiöpöydissä.

Puheenjohtajat myös päättävät lopulta, mitkä ideat saavat rahaa ja mitkä eivät. Menoehdotuksia on miljardien eurojen edestä enemmän kuin on rahaa.

Leikkaukset voivat aiheuttaa riitoja puolueiden välillä mutta myös niiden sisällä.

Keskustaa puheenjohtajapöydässä edustaa väistyvä puheenjohtaja Sipilä, jota hänen kriitikkonsa voivat syyttää rikkaiden suojelusta.

Näin käy, jos kriitikoille syntyy kuva, että keskusta mieluummin suojelee varakkaiden ja sijoittajien etuja kuin pitää huolen siitä, että maanviljelijät ja vähävaraiset saavat lisää rahaa.

 

Neuvotteluissa voi syntyä vielä monta aitoa riitaa mutta myös puolueiden kannattajille osoitettuja draamoja.

Sdp:ssä kaikki eivät pidä Rinteen eläkelupauksista, etenkään jos lupauksen rahoittaminen vie liikaa rahaa paremman tulevaisuuden rahoittamisesta.

Myös vihreissä, vasemmistoliitossa ja jopa Rkp:ssä voi olla monia pettyneitä, kun niiden vaatimusten toteuttaminen jää vähintään puolitiehen.

Milloin hallitus on koossa?

Tästä kenelläkään ei ole varmuutta, sillä neuvotteluissa voi syntyä vielä monta aitoa riitaa mutta myös puolueiden kannattajille osoitettuja draamoja.

Hyvä veikkaus on kesäkuun alku, koska sitä ennen ei ole mitään kiirettä.

Säätytalolta tosin löytyvät kaikki ne 18 ihmistä, joista on tulossa ministeri. Jokainen heistä haluaa opetella EU-asioita edes muutaman viikon ennen kuin Suomen EU-puheenjohtajuuskausi alkaa heinäkuun alussa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   HS kysyi eduskunta­ryhmiltä, mitä Isis-leirin suomalaisille pitäisi tehdä: Puolueet painottavat naisten vastuuta ja toisaalta lasten syyttömyyttä

  4. 4

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  5. 5

   Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

  6. 6

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  7. 7

   NHL-seura Hurricanes vastaa mihin tahansa Sebastian Ahosta tarjottaviin sopimusehtoihin, sanoo GM: ”Olemme tehneet sen selväksi”

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Yksi Helsingin tunnetuimmista saarista ei näy Applen kartoissa – Mihin katosi ”ulkosaariston keidas”?

  10. 10

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  7. 7

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  8. 8

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  9. 9

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  10. 10

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  11. Näytä lisää