Politiikka |HS seuraa

Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

Suomessa kaikki eurovaaleissa annetut äänet on laskettu. Tässä jutussa HS seuraa ja analysoi tulosiltaa hetki hetkeltä.

Eurooppa: Parlamentin valtapuolueet hävisivät, voittajia liberaalit, vihreät ja kansallismieliset

Italia: Lega voittamassa vaalit

Britannia: Ensimmäiset tulokset lupasivat isoa voittoa Brexit-puolueelle

Ruotsi: Sosiaalidemokraatit suurin, ruotsidemokraateille hienoinen pettymys

 • Kokoomus nousi Suomessa eurovaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Vihreät sai historiansa parhaan tuloksen.
 • Tulospalvelusta näet, miten oma ehdokkaasi menestyi ja ketkä 13 ehdokasta pääsivät läpi.
 • EU-parlamentin ennusteen mukaan keskustaoikeistolainen EPP on odotetusti voittamassa vaalit. Kokoomus kuuluu EPP-ryhmään.
 • Eurovaalien äänestysprosentti nousi Suomessa 42,7:ään. Kautta Euroopan on äänestetty vilkkaammin kuin vuoden 2014 vaaleissa.

HS seurasi ja analysoi tulosiltaa hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä:

Eurooppa: Parlamentin valtapuolueet hävisivät, voittajia liberaalit, vihreät ja kansallismieliset

Euroopan parlamentin perinteiset valtapuolueet, keskusta-oikeistolainen EPP ja keskusta-vasemmistolainen S&D, ovat kärsimässä eurovaaleissa tappion, osoittavat alustavat tulokset.

EPP on saamassa Euroopan parlamenttiin 178 paikkaa, eli 38 paikkaa vähemmän kuin kaudella 2014-2019. S&D on saamassa 152 paikkaa eli 33 paikkaa nykyistä vähemmän.

EPP on siis vaalien voittaja ja samalla niiden suurin häviäjä.

Eurovaalien merkittävin muutos onkin se, että EPP ja S&D menettävät parlamentissa enemmistön, joka niillä on ollut koko parlamentin historian ajan, vuodesta 1979. Niiden yhteenlaskettu osuus parlamentin paikoista putoaa 43,9 prosenttiin. Tämä tarkoittaa, että keskikokoisten ryhmien valta parlamentissa kasvaa, sillä enemmistö esitysten taakse vaatii näiden puolueiden tuen.

Kokoomuksen mepit istuvat EPP:ssä, Sdp kuuluu S&D:hen.

Vaalien voittajia ovat liberaalit, vihreät ja kansallismieliset puolueet.

Liberaalien Alde on saamassa 39 lisämeppiä, mikä johtuu suurelta osin siitä, että Emmanuel Macronin puolue on liittymässä niiden riveihin. Alustavien tulosten mukaan Alde olisi saamassa 108 paikkaa, mikä tekisi siitä parlamentin toiseksi suurimman ryhmän. EPP ja S&D todennäköisesti mielellään hakeutuvat yhteistyöhön integraatiomyönteisen liberaaliryhmän kanssa. Keskusta ja Rkp kuuluvat Aldeen.

"Vihreät aalto" pyyhkäisi näissä vaaleissa Euroopan yli. Menestystä tuli niin Saksassa, Ranskassa kuin Suomessakin. Vihreä ryhmä olisi saamassa 67 meppiä, 15 lisää nykyiseen.

Parlamentin oikean laidan ryhmät ECR, EFDD ja ENF ovat niin ikään kasvattamassa yhteenlaskettua edustustaan. Meppipaikkoja näyttää olevan tulossa 169, eli 14 lisää. Parhaiten laitaoikeisto menestyi Ranskassa ja Italiassa. Italian Legan johtaja Matteo Salvini yrittää nyt perustaa ison kansallismielisen ja maahanmuuttovastaisen ryhmän, joten ryhmien kokoonpano ja keskinäinen suuruusjärjestys muuttunee. Perussuomalaiset kuuluvat nyt ECR-ryhmään, mutta ovat kertoneet lähtevänsä Salvinin kelkkaan.

Tanska: Keskustaoikeisto voittoon, oikeistopopulisteille takapakkia

Tanskassa keskustaoikeistolainen pääministeripuolue Venstre on vaalien selvä voittaja, kun 95 prosenttia äänistä on laskettu. Venstre on tuplaamassa paikkamääränsä neljään 23,5 prosentin kannatuksella.

Toiseksi suurin puolue on sosiaalidemokraatit 21,6 prosentin tuella.

Tulos on voitto Tanskan vanhoille perinteisille puolueille ja tappio Tanskan politiikkaa viime vuodet dominoineelle oikeistopopulistiselle Tanskan kansanpuolueelle, joka saa 10,8 prosenttia äänistä. Sille jäänee EU-parlamenttiin vain yksi paikka.

Oikeistopopulistien ohi menee 13,2 prosentilla sosialistinen kansanpuolue. Lisäksi vasemmistopuolue Radikal Venstre pääsi lähelle Tanskan kansanpuolueen tulosta 10 prosentillaan.

Tanskassa seurataan EU-vaaleja tiiviisti, sillä maassa pidetään kesäkuun 5. päivä parlamenttivaalit. Myös niissä ennustetaan tappiota Tanskan kansanpuolueelle. Tämä johtuu siitä, että vanhat puolueet ovat omineet Tanskan kansanpuolueen tiukan maahanmuuttolinjan. Lisäksi oikeistopopulistien oikealle puolelle on syntynyt vielä äärimmäisempiä vaihtoehtoja.

Italia: Lega voittamassa vaalit

Sisäministeri Matteo Salvinin johtama laitaoikeistolainen Lega on ovensuukyselyiden mukaan voittamassa eurovaalit Italiassa. Puolue on saamassa 27-31 prosenttia äänistä.

Tulos on huomattavasti parempi kuin edellisissä eurovaaleissa viisi vuotta sitten, mutta huonompi kuin mitä tuoreimmat kannatuskyselyt ennakoivat. Vaalien alla Legan gallupkannatus oli korkeimmillaan 37 prosenttia. Eurovaaleissa vuonna 2014 Lega sai 6,2 prosenttia äänistä.

Vaalitulos myös vahvistaa Legaa suhteessa hallituskumppani Viiden tähden liikkeeseen. Populistinen Viiden tähden liike olisi ovensuukyselyiden mukaan saamassa 18,5-23,0 prosenttia äänistä. Vuoden 2014 eurovaaleissa puolue sai 21,1 prosenttia äänistä.

EU-myönteinen Demokraattinen puolue olisi ovensuukyselyiden mukaan saamassa 20,5-25,0 prosentin äänisaaliin ja voi siis nousta Viiden tähden liikkeen ohi Italian toiseksi suurimmaksi europuolueeksi.

Britannia: Ensimmäiset tulokset lupasivat isoa voittoa Brexit-puolueelle

Ensimmäiset eurovaalitulokset Britanniasta kello 24 jälkeen Suomen aikaa ennakoivat suurta menestystä Brexit-puolueelle eri puolilla maata. Brexit-puolue olisi saamassa 31,5 prosenttia äänistä. Euroedustaja Nigel Faragen tänä keväänä käynnistämä uusi Brexit-puolue on ratsastanut vain yhdellä lupauksella: Brexitin pitää toteutua mahdollisimman nopeasti ja vaikka ilman erosopimusta.

Brexitin vastaisista puolueista parhaiten näyttää alustavien tulosten mukaan menestyvän liberaalidemokraatit, joka kannattaa Britannian jäämistä EU:hun. Pieni liberaalidemokraattinen puolue olisi saamassa 12 prosenttia äänistä. Lontoon vaalipiirissä liberaalidemokraatit saivat eniten ääniä: yli 600000. Lontoossa kakkoseksi tuli labour, kolmanneksi Brexit-puolue, neloseksi vihreät ja vasta viidenneksi konservatiivit.

Brexit-puolueen on odotettu keräävän kannattajia etenkin niistä konservatiivipuolueen entisistä äänestäjistä, jotka ovat pettyneet brexitin hitaaseen edistymiseen. Perjantaina eropäivästään ilmoittaneen pääministeri Theresa Mayn konservativipuolue onkin joutunut varautumaan murskatappioon. Myös EU-myönteisten veikataan hyljänneen konservatiivit ja kääntyneen puolestaan brexitiä vastustavan liberaalidemokraattipuolueen puoleen. Joissain paikoin jopa vihreät näyttävät pärjänneen paremmin kuin konservatiivit. Vihreät kannattavat EU-jäsenyyttä.

Myös Jeremy Corbynin johtaman työväenpuolueen veikataan ottavan takkiin eurovaaleissa. Viisi vuotta sitten eurovaalit Britanniassa voittanut Ukip-puolue on puolestaan vaipunut marginaaliin.

Skotlannissa eniten ääniä on saamassa Skotlannin kansallispuolue SNP, alustavat lukemat kertoivat puolenyön jälkeen. Jopa EU-jäsenyyttä puoltaneessa Skotlannissa Brexit-puolue olisi tulossa kakkoseksi. Walesissa Brexit-puolue oli johdossa hieman ennen kello 1:tä Suomen aikaa.

Britanniassa eurovaalit järjestettiin jo torstaina, mutta tuloksia alettiin julkistaa vasta puoleltaöin sunnuntaina Suomen aikaa. Lopulliset tuloket tulevat vasta maanantaina. Britannia joutui pitämään eurovaalit pakon edessä, vaikka maa on eroamassa EU:sta. Muu EU ei suostunut lykkäämään brexit-päivää, jos eurovaaleja ei järjestetä Britanniassakin. Brittihallitus halusi itse lykätä brexitiä, koska brittiparlamentti ei ole vieläkään suostunut hyväksymään erosopimusta, ja edessä häämötti äkkiero eli sopimukseton brexit. Yhdistyneestä kuningaskunnasta valitaan 73 meppiä.

Viro: Reformipuolue voitti Viron eurovaalit, Ekrelle yksi paikka

Viron eurovaaleissa reformipuolue sai kaksi paikkaa, sosiaalidemokraatit kaksi paikkaa, ja keskustapuolue ja Ekre kukin yhden paikan, ja Isänmaa sai yhden Brexit-paikan.

Viron äänikuningatar oli entinen ulkoministeri, sosiaalidemokraattien Marina Kaljurand. 37 prosenttia virolaisista käytti äänioikeutta eurovaaleissa.

Itävalta: Kurzin konservatiivinen ÖVP selvä voittaja

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurzin konservatiivinen ÖVP on voittanut eurovaalit 35,4 prosentilla äänistä.

Toiseksi suurin puolue on sosiaalidemokraattien SPÖ, joka sai 23,6 prosenttia äänistä. Kolmanneksi suurin puolue on skandaaleissa ryvettynyt Vapauspuolue (FPÖ), joka sai kriisistään huolimatta 18,1 prosenttia äänistä.

Neos-liberaalipuolue sai 13 prosenttia äänistä, ja vihreät saivat 8,1 prosenttia äänistä.

Itävallassa on takana korruptioskandaalin täyttämä viikko, joka on ravistellut Itävallan mainetta ja poliittista identiteettiä ja herättänyt myös Itävaltaan laajemmin kysymyksiä eurooppalaisten oikeistopopulistien Venäjä-kytköksistä. Itävallan parlamentti äänestää maanantai-iltapäivänä, onko liittokansleri Kurzin, 32, skandaalin keskellä kokoamalle tynkähallitukselle luottamusta. Todennäköisesti ei ole, mutta vaalivoitto voi parantaa Kurzin asemaa äänestyksessä.

Itävallan videoskandaali alkoi purkautua toissa perjantaina. Saksalaisviestimet julkaisivat salaa ibizalaisella huvilalla kesällä 2017 kuvatun videon, joka paljasti FPÖ:n johtajan ja varakanslerin Heinz-Christian Strachen olevan valmis myymään maansa venäläistä vaalirahaa vastaan. Strache erosi ja Kurz ilmoitti, että edessä on uudet vaalit.

Videoskandaalissa riittää vielä pitkään setvittävää. FPÖ:n Venäjä-yhteydet ja valmius räikeään korruptioon on saanut monet pohtimaan myös muiden eurooppalaisten oikeistopopulistipuolueiden Venäjä-kytkentöjä.

Ruotsi: Sosiaalidemokraatit suurin, ruotsidemokraateille hienoinen pettymys

Ruotsin vaaliviranomainen julkaisi ääntenlaskennan tuloksen puolilta öin Suomen aikaa. Ääntenlaskenta on lähes valmis.

Sosiaalidemokraatit on Ruotsin EU-vaalien suurin puolue 23,7 prosentin kannatuksella. Tulos on hieman heikompi kuin viime EU-vaaleissa. Sosiaalidemokraatit kampanjoi ääriajattelun vastustamisella ja Euroopan työläisten oikeuksien vahvistamisella.

Kokoomus on Ruotsin 2019 EU-vaalien toiseksi suurin puolue 16,7 prosentin kannatuksella. Se kasvatti kannatustaan noin kolme prosenttiyksikköä. Kokoomuksen kampanjan kärki oli turvallisuudessa ja rikollisuuden torjunnassa.

Nationalistipuolue ruotsidemokraatit jäi kolmanneksi. Se sai 15,6 prosenttia äänistä. Puolue on Ruotsin vaalin suurin kannatuksen kasvattaja. Vuoden 2014 EU-vaaleissa puolue sai 9,7 prosenttia.

Silti tulos on ruotsidemokraateille luultavasti hienoinen pettymys. Mittaukset olivat lupailleet toisiksi suurimman puolueen paikkaa. Näissä EU-vaaleissa ruotsidemokraatit ei enää ajanut kansanäänestystä Ruotsin EU-erosta.

Ruotsin ympäristöpuolue ei yltänyt Saksan ja Suomen vihreiden tuloksiin, vaikka Ruotsissa on vaalien alla puhuttu ilmastosta todella paljon. He saivat 11,4 prosenttia äänistä. Syksyn parlamenttivaaleissa vihreät sai kuitenkin vain 4,4 prosenttia äänistä, joten siihen verrattuna tulos oli positiivinen yllätys.

Muiden puolueiden tulokset:

-Keskusta 10,7 %

-Kristillisdemokraatit 8,6 %

-Vasemmistopuolue 6,8 %

-Liberaalit 4,1 %

Ruotsista valitaan europarlamenttiin 20 edustajaa. Ruotsin ainoa eurojäsenyyttä kannattava puolue liberaalit oli vaalien suurin häviäjä. Se näyttää silti säilyttävän yhden edustajan EU-parlamentissa. Feministinen aloite menettää paikkansa.

Kreikka: Eurovaalitappion kärsinyt Alexis Tsipras julistanee ennenaikaiset vaalit

 Eurovaalitappion kärsinyt Kreikan pääministeri Alexis Tsipras julistaa todennäköisesti ennenaikaiset vaalit maahan. Tsipraksen vasemmistolainen Syriza-puolue oli saamassa 25 prosenttia äänistä, kun oppositiossa oleva konservatiivinen Uusi demokratia -puolue oli keräämässä ennusteen mukaan jopa 33,5 prosenttia äänistä.

Sosialistinen Kinal-puolue oli tulossa kolmanneksi 7,7 prosentilla ääniä. Kreikan uusnatsipuolue Kultainen aamunkoitto oli saamassa 4,5 prosenttia äänistä, mikä olisi viisi prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisissä vaaleissa.

Belgia: Äärioikeistolainen puolue triplaamassa äänisaaliinsa

Äärioikeistolainen flaaminationalistinen Vlaams Belang -puolue oli saamassa 18 prosenttia äänistä Belgiassa, eli se oli kolminkertaistamassa edellisten vaalien tuloksensa.

Toisaalta ranskankielisellä sosialistipuolueella oli vankka kannatus Brysselissä ja Valloniassa.

Vaalit voittavan EPP-ryhmän johtaja Manfred Weber lupaa taata vakauden Euroopassa

Eurovaalien voittajaksi nousevan keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän puheenjohtaja Manfred Weber kertoi Twitterissä sunnuntai-iltana, että hänen ryhmänsä pystyy jatkossakin takaamaan vakauden Euroopassa.

”Olemme luvanneet vakautta Euroopan kansoille ja me pidämme tämän lupauksen. Meidän on näytettävä kykymme selvästi erottaa itsemme äärioikeistosta ja äärivasemmistosta, jotka hylkäävät (yhteisen) Euroopan”, Weber toteaa viestissään.

EPP on EU-parlamentin ennusteessa saamassa noin 177 paikkaa 751-jäseniseen EU-parlamenttiin, mikä tekee ryhmästä jälleen suurimman. Tällä hetkellä EPP:llä on 216 paikkaa, joten se heikkenee merkittävästi ja menettää yhteenlasketun enemmistön sosialistien ja demokraattien S&D-ryhmän kanssa.

Tämä tarkoittaa, että jatkossa keskustan eri puolueryhmien välistä yhteistyötä on pystyttävä lisäämään.

Weber on ollut EPP-ryhmän kärkiehdokas vaaleissa, mikä tekee hänestä ennakkosuosikin tulevaksi Euroopan komission puheenjohtajaksi. Jäsenmailla on kuitenkin mahdollisuus ehdottaa jotain muuta ehdokasta tehtävään.

EPP-ryhmää voi heikentää entisestään se, jos se erottaa unkarilaisen Fidesz-puolueen, joka sai murskavoiton ja 13 meppipaikkaa maansa vaaleissa. Fidesz saattaaa myös lähteä EPP:stä omasta aloitteestaan uuteen oikeistoryhmään, jota kokoaa Italian populistisen Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Nämä kymmenen väitettä paljastavat onko elämäsi hyvällä tolalla, sanoo koko kansan terapeutti Pirkko Lahti

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Hampaidenpesu muistuttaa elintärkeästä rutiinista, joka unohtuu herkästi lomalla

  6. 6

   Kuvia Helsingistä: Emilia Kangas­luoma kuvasi selfieitä ottavia turisteja

  7. 7

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  8. 8

   Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Hallissa tapettiin päivässä 600 sikaa, pari sataa nautaa ja vähän muita päälle”

  9. 9

   HS-raati löysi viiden tähden Suomi-siiderin ja tyrmäsi ison panimon tekeleen saippuaiseksi limuksi

   Tilaajille
  10. 10

   Hissillä ylös, pyörällä alas

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  8. 8

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  9. 9

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  10. 10

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   U. Pekka Kinnunen on kuvannut karhujen yksityis­elämää vuosi­kymmenten ajan – HS:n erikois­artikkeli vie ainut­laatuiselle matkalle metsiemme valtiaan elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää