Politiikka

Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

Toiseksi eniten ääniä sai vihreiden Ville Niinistö.

Sdp:n Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi. Kun äänistä oli laskettu 100 prosenttia, Heinäluoman äänisaalis oli 128 000.

Heinäluoma, 63, on Sdp:n kokenutta kaartia: hän on toiminut puolueen puheenjohtajana, eduskuntaryhmän puheenjohtajana, puoluesihteerinä, eduskunnan puhemiehenä ja valtiovarainministerinä. Heinäluoma ei ollut ehdolla kevään eduskuntavaaleissa.

Toiseksi eniten ääniä, 112 000 ääntä, sai vihreiden Ville Niinistö.

Niinistö, 42, johti puoluetta vuodet 2011–2017. Kansanedustajana Niinistö toimi 12 vuotta eikä hän ollut enää kevään eduskuntavaaleissa ehdolla.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari sai kolmanneksi eniten ääniä. Hänen äänisaaliinsa oli 93 000 ääntä.

Porista kotoisin oleva Huhtasaari on kotimaakunnassaan hyvin suosittu. Viime eduskuntavaaleissa joka kymmenes ääni Satakunnassa tuli hänelle. Huhtasaari on toisen kauden kansanedustaja ja perussuomalaisten varapuheenjohtaja.

Neljänneksi eniten ääniä, 90 000 ääntä, sai vihreiden konkarimeppi Heidi Hautala. Viidenneksi eniten ääniä sai toinen konkarimeppi, kokoomuksen Sirpa Pietikäinen. Hän keräsi 78 000 ääntä.

Europarlamenttiin valitaan Suomesta 13+1 edustajaa. 13 edustajaa aloittaa työnsä heti vaalien jälkeen, ja 14. valittu edustaja nousee parlamenttiin, jos Britannia eroaa EU:sta ja parlamentin uusi paikkajako tulee voimaan. 14. edustajan paikan saa vihreiden Alviina Alametsä, joka keräsi 14000 ääntä.Edellisten eurovaalien ääniharava oli Alexander Stubb (kok), joka sai sai viisi vuotta sitten 148 000 ääntä. Ihan yhtä korkeaan äänimäärään ei näiden vaalien ääniharava Eero Heinäluoma yltänyt.

Suuri äänisaalis ei kaikissa tapauksissa tarkoita läpipääsyä, sillä eurovaaleissa on korkea piilevä äänikynnys, 7,1 prosenttia. Ehdokaslistan on saatava tämä laskennallinen osuus kaikista vaaleissa annetuista äänistä, jotta yksi ehdokas menisi läpi.

Vuoden 2014 eurovaaleissa Sari Essayah sai yli 61 000 ääntä, viidenneksi eniten koko maassa, mutta ei silti tullut valituksi, sillä kristillisdemokraattien lista ei saanut kokonaisuudessaan tarpeeksi ääniä. Nyt kävi lähes samalla tavalla: Essayah sai 54 000 ääntä, mutta ei päässyt europarlamenttiin.

Pienimmällä henkilökohtaisella äänimäärällä meni läpi perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen, jonka äänisaalis oli 29 000.

He ovat Suomen euroedustajat:

Eero Heinäluoma, Sdp


Eero Heinäluoma (128 000 ääntä) on Sdp:n kokenutta kaartia: hän on toiminut puolueen puheenjohtajana, eduskuntaryhmän puheenjohtajana, puoluesihteerinä, eduskunnan puhemiehenä ja valtiovarainministerinä.

Heinäluoman tausta on ammattiyhdistysliikkeessä. Hän oli pitkään SAK:n palveluksessa muun muassa tiedotuspäällikkönä ja johtajana. Eduskuntaan ja päivänpolitiikkaan hän lähti vuoden 2003 vaaleissa.

Heinäluoman puheenjohtajakaudella Sdp:n kannatus alkoi kääntyä krooniseen alamäkeensä, ja vuoden 2007 vaalitappion jälkeen Heinäluoma jätti puheenjohtajuuden.

Heinäluoma on vahva taustavaikuttaja, joka viihtyy poliittisissa juonikuvioissa. Hän pelaa mielellään šakkia, mutta poliittiset pelit eivät aina ole menneet suunnitelmien mukaan.

Heinäluoma jäi leskeksi 2015. Vuoden 2018 lopulla hän meni uudelleen naimisiin. Puoliso on Sdp:n eduskuntaryhmässä työskentelevä Ayla Shakir.

Heinäluoma ei ollut ehdolla eduskuntavaaleissa, mutta sukunimi säilyy eduskunnassa. Tytär Eveliina valittiin juuri kansanedustajaksi.

Ville Niinistö, vihreät


Vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö (112 000 ääntä) johti puoluetta vuodet 2011–2017. Vihreiden hallitusvuosina Niinistö toimi ympäristöministerinä, ja viime oppositiokaudella hänestä sukeutui hallituksen ärhäkin arvostelija. Kansanedustajana hän toimi 12 vuotta eikä ollut enää kevään eduskuntavaaleissa ehdolla.

Niinistö oli puheenjohtajana suosittu, mutta joutui jättämään tehtävän, koska puolueen sääntöjen mukaan puheenjohtaja voidaan valita enintään kolmelle kaksivuotiskaudelle.

Niinistö on maineeltaan besserwisser, jonka puhetulvaa on vaikea saada katkaistua. Ennen eurovaaleja julkaistussa kirjassaan hän kertoo, miten sai asiasta palautetta ja alkoi ottaa neuvoja vastaan kehittyäkseen vähän rennommaksi tyypiksi.

Niinistö on kotoisin Turusta ja koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri. Hän on ollut naimisissa vihreän ruotsalaispoliitikon Maria Wetterstrandin kanssa, mutta pariskunta erosi 2012. Heillä on kaksi lasta.

Laura Huhtasaari, ps


Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari (93 000 ääntä) testasi maanlaajuista suosiotaan jo viime presidentinvaaleissa. Niissä tuli 6,9 prosenttia äänistä ja kolmossija.

Porista kotoisin oleva Huhtasaari on kotimaakunnassaan hyvin suosittu. Viime eduskuntavaaleissa joka kymmenes ääni Satakunnassa tuli hänelle. Hän on nyt toista kauttaan eduskunnassa.

Huhtasaari on kansallismielinen ja maahanmuuttovastainen EU-kriitikko, joka luonnehtii itseään kristityksi ja uskoo evoluution sijaan luomiskertomukseen. Koulutukseltaan hän on erityisopettaja.

Heidi Hautala, vihreätHeidi Hautala (90 000 ääntä) on vihreän liikkeen veteraani. Hän oli vihertävin ajatuksin jo 1970-luvulla mukana, ensin Kasvis-ravintolan ympärille syntyneessä piirissä, sitten Suomi-lehdessä ja lopulta itse puolueessa. Hautala on ollut vihreissä myös puheenjohtajana 1980-luvun lopussa.

Hautala on myös EU-parlamentissa suomalaisveteraani. Hautala on ollut meppinä kaudet 1995–2003, 2009–2011 ja 2014–2019.

Votewatch-järjestön tuoreessa raportissa Hautala arvostettiin EU-parlamentin kaikkien jäsenten keskuudessa 11:nneksi vaikutusvaltaisimmaksi mepiksi.

Parlamentaarikkokausien välillä Hautala oli näkyvässä asemassa myös kotimaan politiikassa. Hän toimi Kataisen hallituksen kehitysministerinä 2011–2013. Tästä hän erosi kesken kauden, koska oli estänyt valtio-omisteista Arctia Shipping-yhtiötä tekemästä rikosilmoitusta Greenpeacen aktivisteista.

Vihreiden presidenttiehdokkaana Hautala on ollut kahdesti, vuosina 2000 ja 2006.

Hautala on tunnettu Venäjä-kriitikko, joka on toistuvasti arvostellut maan ihmisoikeustilannetta. Venäjä asetti hänelle ja kymmenille muille eurooppalaispoliitikoille matkustuskiellon Venäjälle vuonna 2015.

Sirpa Pietikäinen, kokoomus


Kokoomuksen kokenein meppi on toiminut Brysselissä vuodesta 2008 lähtien. Sirpa Pietikäinen (78 000 ääntä) edustaa kokoomuksen sosiaalireformistista linjaa, ja europarlamentissa hän on profiloitunut vahvan ympäristösääntelyn ja kuluttajansuojan ajajana. Kokoomusmeppien parlamenttiryhmässä EPP:ssä Pietikäinen on oman tiensä kulkija. Hän on äänestänyt europarlamentissa vastoin ryhmänsä linjaa niin usein, että meppien äänestyskäyttäytymistä seuraava Votewatch-ajatushautomo omisti Pietikäisen äänestyskäyttäytymiselle oman raportin.

Pietikäisellä on takanaan pitkä ura kotimaan politiikassa. Ensimmäiselle kansanedustajakaudelle hänet valittiin jo vuonna 1983, ja vuosina 1991—1995 hän toimi ympäristöministerinä.

Henna Virkkunen, kokoomusHenna Virkkunen (71 000 ääntä) valittiin ensimmäiselle meppikaudelleen viisi vuotta sitten. Kansanedustajaksi hänet valittiin vuoden 2007 vaaleissa. Hän on toiminut opetus- sekä hallinto- ja kuntaministerinä. Jyväskylästä kotoisin oleva Virkkunen kuuluu kokoomuksen sosiaalireformistiseen laitaan, ja oli keskeisenä henkilönä mukana tekemässä kokoomuksesta Suomen suurinta puoluetta 2000-luvun alussa.

Miapetra Kumpula-Natri, Sdp


Sdp:n meppi Miapetra Kumpula-Natri (68 000 ääntä) on pyrkinyt profiloitumaan digitaalisuuteen ja telemarkkinoihin liittyvissä asiakysymyksissä.

Kumpula-Natri oli jo nuoresta EU-asioiden vaikutuspiirissä: hän oli töissä Eurooppalainen Suomi -yhdistyksessä, joka kävi tiedotuskampanjoita EU-jäsenyydestä ja eurosta. Myöhemmin hän avusti Sdp:n euromielistä pääministeriä Paavo Lipposta 2000-luvun alussa.

Kansanedustajana Kumpula-Natri oli kolme kautta vuodesta 2003.

Mauri Pekkarinen, keskusta


Keskustalaisveteraani Mauri Pekkarinen (68 000 ääntä) on toiminut kansanedustajana vuodesta 1979, muttei enää tänä keväänä asettanut eduskuntavaaliehdokkaaksi.

Hän on ollut kolme kertaa ministeri ja toiminut myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana vuosina 1999–2003. Pekkarinen haki paluuta keskustan johtoon kesällä 2010, mutta hävisi puheenjohtajataiston Mari Kiviniemelle. Myös vuonna 2012 Pekkarinen pyrki puheenjohtajaksi, mutta vetäytyi lopulta kisasta.

Pekkarista pidetään intohimoisena keskustalaisena ja aktiivisena puhujana. Hänet tunnettiin eduskunnassa liikanimellä terrieri. Pekkarinen on jättänyt jälkensä poliittiseen kielenkäyttöön. Sana pekkarointi tarkoittaa kotiin päin vetämistä. Sen keksi valtiovarainministeri Iiro Viinanen 1990-luvun alussa.

Petri Sarvamaa, kokoomus


Petri Sarvamaa (65 000 ääntä) on toiminut meppinä vuodesta 2012. Ensimmäisellä kerralla hän nousi europarlamenttiin, kun Ville Itälä jätti meppipaikkansa eikä Risto E.J. Penttilä ottanut omaa paikkaansa vastaan. Vuoden 2014 vaaleissa Sarvamaa jäi niin ikään varasijalle, mutta pääsi Brysseliin, kun Alexander Stubb ei ottanut paikkaansa vastaan.

Sarvamaa on pitänyt meppinä esillä budjetti- ja maatalousasioita. Hän toimii Euroopan parlamentin budjettivaliokunnan varapuheenjohtajana. Ajatushautomo Votewatch arvioi Sarvamaan päättyvällä kaudella Euroopan parlamentin 14. vaikutusvaltaisimmaksi mepiksi.

Taustaltaan Sarvamaa on toimittaja. Ennen siirtymistään politiikkaan hän teki kasvonsa suomalaisille tunnetuksi Ylen A-studiossa.

Elsi Katainen, keskusta


Pielaveteläinen Elsi Katainen (55 000 ääntä) on keskustan nykyinen europarlamentaarikko. Hän lähti Brysseliin viime vuoden keväällä muihin tehtäviin siirtyneen Hannu Takkulan tilalle.

Katainen on tyypillinen vahvan maataloustaustan omaava keskustapolitiikko. Kataisella on agrologin koulutus ja hän asuu lypsykarjatilalla maatilayrittäjämiehensä kanssa.

Parlamentissa Katainen on pyrkinyt vaikuttamaan erityisesti maataloutta koskeviin kysymyksiin. Hän on istunut maatalousvaliokunnassa.

Kansanedustajana Katainen on ollut vuodesta 2007 lähtien aina viime kevääseen saakka.

Silvia Modig, vasemmistoliitto


Vuodesta 2011 asti vasemmistoliiton kansanedustajana ollut helsinkiläinen Silvia Modig (52 000 ääntä) jäi eduskuntavaaleissa varasijalle, ja päätti vaalipäivän jälkeisenä aamuna hakea europarlamenttiin.

Eduskunnassa Modig toimi ympäristövaliokunnan varapuheenjohtajana. Modig on ollut Helsingin kaupunginvaltuustossa vuodesta 2008 lähtien. Hänet tunnetaan yhteistyökykyisenä poliitikkona ja hyvänä puhujana.

Aikaisemmin Modig on työskennellyt radio- ja televisiotoimittajana sekä juontajana useissa tv-ohjelmissa.

Modig oli eurovaaliehdokkaana myös vuonna 2014, jolloin hän sai vasemmistoliiton ehdokkaista viidenneksi eniten ääniä ja jäi kauas europarlamentaarikon paikasta.

Nils Torvalds, rkpNils Torvalds (46 000 ääntä) nousi europarlamenttiin ensimmäisen kerran vuonna 2012 varasijalta. Parlamentissa hän on profiloitunut biotalouden kysymyksissä: hän oli keskeisessä roolissa valmistelemassa sääntöjä kehittyneille biopolttoaineille ja teki paljon töitä sen eteen, etteivät EU-säännöt rajoittaisi hakkuiden lisäämistä Suomessa.

73-vuotias Torvalds kuului nuoruudessaan taistolaisiin eli kovan linjan kommunisteihin, ja toimi ruotsinkielisten kommunistien Enhet-lehden päätoimittajana. Hän jätti puolueen 1980-luvulla. Rkp:hen hän liittyi 2006. Suurella yleisölle Torvaldsin kasvot tulivat tutuiksi vuoden 2018 presidentinvaaleissa.

Teuvo Hakkarainen, perussuomalaiset


Viitasaarelainen kolmannen kauden kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (29 000 ääntä) on yksi perussuomalaisten kiistellyimmistä poliitikoista.

Sahayrittäjätaustainen Hakkarainen on tuomittu kiihotuksesta kansanryhmää vastaan tammikuussa 2017. Syynä oli Hakkaraisen Facebook-päivitys Nizzan iskun jälkeen.

Hakkarainen on tuomittu myös pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta. Hän kävi joulukuussa 2017 käsiksi silloin kansanedustajana toimineeseen Veera Ruohoon (kok.) eduskunnan kuppilassa.

Hakkaraisen poliittiset kannanotot keskittyvät etupäässä maahanmuuttoon. Kuten muutkin perussuomalaiset, Hakkarainen suhtautuu EU:hun kriittisesti eikä kannata sen toimivallan lisäämistä.

Oikaisu 26.5.2019 klo 20:19. Jutussa väitettiin ensin virheellisesti, että Ville Niinistö oli nousemassa ennakkoäänten perusteella ääniharavaksi. Todellisuudessa Eero Heinäluomalla oli eniten ääniä, kun äänistä oli laskettu 48 prosenttia.   Oikaisu 27.5. kello 9.16: Uutisessa kerrottiin virheellisesti, että Mauri Pekkarinen olisi toiminut keskustan puheenjohtajana. Hän on toiminut keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana vuosina 1999–2003.´

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  4. 4

   Keski-Eurooppaa koettelevan kuuman ilman kieleke ”lipaisee” Suomeakin

  5. 5

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  7. 7

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  8. 8

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  9. 9

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  10. 10

   Tankojuoppous on yksi Suomen omituisimmista rikoksista, ja poliisi­tarkastajakin myöntää pykälän olevan ”hölmösti rakennettu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Sodanaikainen pommi räjähti Saksassa ja jätti jälkeensä ison kraatterin pellolle

  7. 7

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  8. 8

   Tämän talon ei pitänyt koskaan valmistua – Veturinkuljettaja Rave veisti viimeisen linnansa kiviä myöten itse

  9. 9

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen porvaripoika uskoi parempaan maailmaan, lähti Venäjän vallankumoukseen ja haudattiin Kremlin muuriin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  6. 6

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  7. 7

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  11. Näytä lisää