Politiikka    |   HS-analyysi

EU-mieliset voittivat eurovaalit, ja se voi tarkoittaa myös tiukempaa ilmastokeskustelua

Eero Heinäluoman huikea äänisaalis kasvattaa hänen mahdollisuuksiaan komissaariksi.

Suomen europarlamenttivaalit olivat EU-myönteisten puolueiden voitto tai ainakin torjuntavoitto.

Perussuomalaiset ylsi puolueen historian parhaaseen EU-vaalitulokseen, mutta tulos jäi ainakin HS:n kannatusennusteesta. Läpi meni kaksi ehdokasta.

Eniten ääniä saivat kokoomus, vihreät ja Sdp, jotka kaikki kannattavat vahvaa EU:ta.

Vihreiden äänipotti kasvoi jopa 6,7 prosenttiyksikköä. Puolue ei ole koskaan menestynyt puolueena missään vaaleissa näin hyvin.

Sdp:n sai lisää ääniä, mutta varsin kehnosti ottaen huomioon, että se on maan suurin puolue.

Ihan pelkkää juhlaa vahvasta EU:sta pitävien puolueiden vaali-ilta ei ollut, sillä kokoomus menetti äänistä 1,8 ja keskusta jopa kuusi prosenttiyksikköä.

Lopulta vain saaduilla parlamenttipaikoilla on merkitystä. Vihreät sai yhden ja keskusta menetti yhden paikan EU-parlamentissa. Muuten paikat pysyivät ennallaan.

EU-myönteisiä parlamentaarikkoja Suomella on nyt 11 europarlamentaarikkoa, jotka ovat vahvan EU:n kannalla ja kaksi, jotka haluavat heikentää EU:ta.

Suomen tulos näyttää heijastelevan eurooppalaista trendiä sikäli, että EU-politiikan kannalta äärilaitoja edustavat puolueet ovat saamassa lisää ääniä, vaikka Suomesta paikkasuhteissa ei tullut muutosta.

EU-vaaleissa määritellään keskeiseltä osin Suomessakin noudatettavat lait ja säännöt, mutta miten nyt käydyt vaalit vaikuttavat Suomen sisäpolitiikkaan?

Jos katsotaan hyvin rajatusti vain kotimaan politiikkaa ja puolueiden välisiä valtasuhteita, EU-vaaleilla on varsin pieni merkitys.

Suomessa suurimpana puolueena pysyy Sdp oli sen tulos ihan mikä tahansa EU-vaaleissa.

Vaaleilla on kuitenkin muutakin kuin vain henkistä merkitystä kotimaan politiikan valtasuhteisiin.

Kokoomukselle ja perussuomalaisille menestys EU-vaaleissa antaa ehkä pientä pontta mahdolliselle oppositiotaipaleelle.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo saanee kesäkuussa 2020 vastaehdokkaan. Hänen mahdollisuutensa jatkaa puolueen johdossa ovat sitä paremmat, mitä useammat vaalit hän on voittanut vaikka sitten äänisaalista menettäen.

EU-vaalit saattavat ajan myötä vaikuttaa erityisesti perussuomalaisten sisäisiin jännitteisiin ja tätä kautta Suomen sisäpolitiikkaan.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho on vaalitenteissä esiintynyt maltillisempana ja kompromissinhaluisempana kuin aikoinaan räväköissä blogikirjoituksissaan, joihin hänen nousunsa johtajuuteen pitkälti perustuu.

Halla-aholle voi käydä kuten perussuomalaisten edelliselle puheenjohtajalle Timo Soinille, jos Halla-ahoa aletaan pitää esimerkiksi maahanmuutossa ja kansallismielisyydessä liian akateemisena ja maltillisena.

Kriitikot voivat löytää uuden johtajansa EU-parlamenttiin päässeestä Laura Huhtasaaresta, sillä parlamentissa Huhtasaarella on suurempi sananvapaus kuin Halla-aholla puheenjohtajana.

Kotimaan politiikkaan saattaa vaikuttaa myös se, että perussuomalaiset aikovat liittoutua Italian sisäministeri Matteo Salvinin johtamaan La Legaan.

La Legassa on monta puoluetta, jotka puhuvat lämpimästi Venäjästä.

Venäjämielisyydestä moni perussuomalaisten kannattaja ei välttämättä pidä. Tämä voi aiheuttaa kitkaa puolueen kotimaan politiikassa.

EU:ssa käytävä keskustelu etenkin ilmastopolitiikasta sen sijaan voi lisätä Suomenkin poliittisia jännitteitä.

”EU:hun on tulossa selkeä ­uudehko jakolinja, jossa ovat vastakkain haastattajat eli EU-kriittiset ja EU-tukijat. Tuppaa käymään niin, että EU:ssa oleva jakolinja kopioituu jäsenmaiden tasolla”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

EU-mieleisten ryhmittymissä vihreiden painoarvo kasvaa, joka voi itse asiassa viedä EU:n ilmastopolitiikkaa nykyistä tiukempaan päähän.

Ilmastopolitiikassa suomalaisten puolueiden näkemykset poikkeavat käytännön ratkaisuissa lopulta varsin paljon.

Jos Euroopan unioni ajaa kovin vahvaa ilmastopolitiikkaa, se voi aiheuttaa ristiriitaa vaikkapa hallituksessa, jos seuraavaan hallitukseen päätyvät Sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp.

Vaikka näin ei kävisi, ilmastopolitiikkaa ja ylipäätään Euroopan tulevaisuuteen koskeva poliittinen keskustelu voi lisääntyä ja tulistua eduskunnassa.

Mielenkiintoista on myös nähdä, millaiseen ratkaisuun Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne päätyy, kun hän valitsee puolueen ehdokkaan EU:n komission komissaariksi.

Rinne on sanonut, että nyt voisi olla naisen vuoro. Hän varmaan pitää päänsä, mutta Rinteellä on nyt kuitenkin kova paine pohtia komissaariksi myös Eero Heinäluomaa. Hän oli vaalien suurin voittaja 130  000 äänellä. Yleensä puolueet palkitsevat ääniharaviaan.

Politiikan tutkijan Antti Ronkaisen mielestä vaaleilla ei ole lopulta Suomessa samalla tavalla sisäpoliittista vaikutusta kuin vaikkapa Saksassa ja Britanniassa.

”Ääripäiden painoarvo joka tapauksessa vaaleissa kasvaa. Minusta nämä vaalit eivät vielä ole vedenjakaja, mutta seuraavat ovat, kun näemme mihin suuntaan kehitys jatkuu.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty on 14-vuotias ja elää väärän suku­puolen kehossa

  4. 4

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  5. 5

   Maailma jännittää Trumpin ja Xin tapaamista Japanissa: ”On tehty sellainen virhe, että tullit on tuomittu vain Trumpin hulluudeksi”

  6. 6

   Yhdysvaltain ilmailuhallinto: Lentokieltoon asetetuissa Boeing 737 Max -koneissa uusi mahdollinen riskitekijä

  7. 7

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  8. 8

   Some teki teinityttöjen paineista jatkuvia, mutta se on vain yksi syy heidän yhä pahenevassa pahoinvoinnissaan

   Tilaajille
  9. 9

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  7. 7

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  8. 8

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää