Politiikka

Eurovaaleista povattiin oikeistopopulistien aaltoa, mutta niskan päälle pääsivätkin EU-myönteiset puolueet – HS kysyi kolmelta asiantuntijalta, mistä tulos kertoo

HS pyysi kolmea Euroopan unionin asiantuntijaa analysoimaan vaalitulosta Suomen ja Euroopan kannalta. EU-myönteiset puolueet voittivat, ja tutkijat arvioivat, että kyse saattoi olla vastareaktiosta oikeistopopulistien nousuun.

Eurooppaan äänestettiin sunnuntaina uusi parlamentti. Sosiaalidemokraatit ja keskustaoikeisto hävisivät odotetusti, ja vihreät sekä oikeistopopulistit voittivat.

Suomessa vaalien suurin puolue oli kokoomus. Vihreät kasvatti kannatustaan merkittävästi viime vaaleista ja sai puolueen historian parhaan tuloksen.


HS pyysi kolmea asiantuntijaa arvioimaan, mistä vaalitulos kertoo niin Suomessa kuin muualla Euroopassa.

Timo Miettinen, yliopistotutkija, Eurooppa-tutkimuksen keskus, Helsingin yliopisto

”Näissä vaaleissa ei äänestetty perinteisen vasemmisto-oikeistojaon mukaisesti vaan ennen kaikkea siitä, onko EU hyvä vai huono asia. Pitäisikö EU:n toimia vahvemmin vai pitäisikö sen olla löyhempi kansallisvaltioiden välinen unioni?

Tuntuu, että monessa maassa keskeinen jakolinja kulki nimenomaan näiden kahden vaihtoehdon välillä.

Yksi esimerkki tästä on Puola, jossa EU-vastainen Laki ja oikeus -puolue näyttää saavan ihan hyvän tuloksen, mutta vastavoimaksi nousee toinen ryhmittymä, joka on nimenomaan profiloitunut EU-myönteisenä. Toinen hyvä esimerkki näkyy Britanniassa, jossa jakolinja menee brexit-puolueen ja liberaalidemokraattien sekä vihreiden välillä.”

”Suomessakin ehkä perussuomalaisilta odotettiin ainakin viime gallupin mukaisesti vähän parempaa tulosta. Nyt näyttää siltä, että EU-vastustukselle ei kuitenkaan ole Suomessa niin suurta kaikupohjaa kuin aikaisemmin on ajateltu.

Perussuomalaisten odotettua huonompaa tulostaa selittää ensinnäkin äänestysprosentti, joka on matalampi kuin kansallisissa vaaleissa. Perussuomalaisten kannattajat eivät lähde äänestämään yhtä hanakasti EU-vaaleissa.

Toiseksi tulos liittyy osittain varmasti tähän Venäjä-kysymykseen, ja osittain myös siihen, ettei tarjolla ole Jussi Halla-ahon karisman omaavaa ehdokasta.

On kuitenkin paljon ihmisiä, sellaista taksikuskijengiä, joka voisi äänestää Halla-ahoa, mutta ei ehkä koe Laura Huhtasaarta tai Teuvo Hakkaraista samalla tavalla omakseen. Ehkä ehdokasasettelu ei ollut niin vahvaa kuin viime kerralla.”

”Vihreiden nousu on iso tarina, joka näkyy Euroopan tasolla. Se näyttää ylittävän kaikki odotukset. Jos tulos nousee esimerkiksi 70 paikkaan, niin se on todellinen yllätys.

Tässä näkyy varmasti se, että ilmastonmuutos on noussut ihan viime vuosina niin keskeiseksi teemaksi.

Monissa maissa yksi iso trendi on ollut se, että vihreät ovat keränneet ääniä nimenomaan sosiaalidemokraateilta. Se selittää myös vihreiden tulosta esimerkiksi Suomessa, Saksassa ja Itävallassa. Sellainen nuori, urbaani, vasemmalle kallellaan oleva mutta ei kuitenkaan vasemmistopuolueita sympatisoiva äänestäjä valitsee vihreät.

Lisäksi näissä vaaleissa on varsinkin Suomessa puhuttu paljon siitä, että kaikkien merkityksellisten ilmastotoimien pitää tapahtua EU-tasolla. Silloin on luonnollista, että se puolue, jolla on ikään kuin eniten asiantuntemusta ja osaamista tässä asiassa, menestyy nimenomaan EU-vaaleissa.”

”Tätä tulosta on kehystetty EU-vastaisten voimien kannatuksen kasvuna, mutta nähdäkseni tämä on tosi vahvasti EU-myönteinen tulos.

Toinen tapa nähdä tilanne on se, että politiikan tutkimuksessa tiedetään talouskriisien muokkaavan poliittista kenttää yleensä kahdessa aallossa. Ensimmäinen on äärioikeiston nousu, toinen on puoluekentän fragmentoituminen ja uusien voimien nouseminen.

Euroopan parlamentin tasolla nähdään nyt nimenomaan tämä toinen aalto. Sosiaalidemokraatit ja keskustaoikeiston EPP eivät enää pidä yksinkertaista enemmistöä, vaan liberaaliryhmän ja vihreiden nousun myötä parlamentti on entistä hajanaisempi, ja jakolinjoja on enemmän kuin pelkkä oikeisto ja vasemmisto.”

”Jos vaaleista hakee yllätyksiä, niin Euroopan tasolla vihreiden nousu on ehdottomasti sellainen. Ehkä myöskin se, että monessa maasssa laitaoikeiston nousu näyttää jäävän odotuksia laimeammaksi.

Tämä saattaa liittyä juuri tähän fragmentaatioon. On selvä, että monia kansallisia vaaleja, kuten Suomea, Saksaa ja Hollantia, on määrittänyt pikemminkin tämä fragmentaatio kuin oikeistopopulismin nousu. Ja on luonnollista, että se näkyy myös Euroopan parlamentin tasolla.

Ehkä tämä on koko ajan ollut se oikea tarina näistä vaaleista, ei niinkään oikeistopopulismin nousu. Se kehystys, millä näitä vaaleja lähestyttiin, oli väärä.”

Katalin Miklossy, yliopistonlehtori, Aleksanteri-instituutti, Helsingin yliopisto

”Vanha EU:n puolueryhmien kartta on nyt hyvin vahvassa muutoksessa. Vaaliennusteissa elämme tavallaan yhä vanhassa maailmassa ja katsomme näitä tuloksia kuin viisi vuotta sitten, jolloin kuvio oli paljon selvempi.

Mutta nyt olemme muutoksen kourissa, eikä meidän pitäisi tuudittautua siihen, miltä tilanne näyttää tällä hetkellä. Emme tiedä, miltä tämä tulos näyttää viikon päästä. Se tulee muuttumaan heti kun puolueet saavat edustajansa parlamenttiin ja katsotaan, mitkä puolueet liittyvät mihinkin, tai millaisia uusia ryhmiä perustetaan.

Vihreän liikkeen voitto näkyy vain lännessä. Idässä ei ole vihreitä liikkeitä lähes missään. Taas kerran kyse on siitä, mitä me haluamme nähdä.”

”EU-vastaisten puolueiden voitosta odotettiin paljon isompaa. Voi olla, että EU-myönteisiä äänestäjiä lähti niin paljon liikkeelle juuri vastareaktiona.

Tämä sama ilmiö näkyi aika pitkälti koko Euroopassa ja Suomessakin. Median tasollakin luotiin kauhukuvia, että perussuomalaiset nousee jopa suurimmaksi puolueeksi, ja se ehkä laittoi äänestäjille kipinää kinttuihin. Oli yllättävää, ettei perussuomalaiset saanut parempaa äänitulosta.

Vihreitä hyödytti myös se, että tämä on ilmastonmuutoksen vuosi. Siitä puhutaan kaikkialla. Ei ole kyse vain jaosta EU-myönteisiin liberaaleihin ja EU-kriittisiin kansalliskonservatiiveihin. Vaikka vihreät ovat lähtökohtaisesti liberaaleja ja kallellaan vasemmistoon, uskon, että ilmastonmuutoskeskustelu toi heille äänestäjiä liberaali-konservatiivi -akselin ulkopuolelta.”

”Kieltämättä on kuitenkin niin, että EU-kriittiset puolueet lisäsivät edustustaan. Tällä hetkellä nämä puolueet ovat kolmessa europarlamenttiryhmässä, jotka yhtäältä ovat ryhmittäytymässä uudelleen, mutta jotka pystyvät joka tapauksessa puhaltamaan yhteen hiileen paremmin kuin liberaalit, jotka ovat yleensä hajanaisempia.

Lisäksi EPP-ryhmässäkin konservatiivit ovat tällä hetkellä niskan päällä. Hekin ovat kansalliskonservatiiveja ja maahanmuuttokriittisiä.

EU-skeptisyydessä ei ole kyse vain äärioikeistosta, vaan monessa massa nimenomaan keskustaoikeisto ja -vasemmisto ovat haastaneet tätä EU:n integraatiokehitystä. Tämä ei koske vain Visegrad-ryhmää (Puola, Tšekki, Slovakia, Unkari) vaan myös Kroatia, Bulgaria, Romania ja Slovenia yhä enemmän kyseenalaistan EU:n liberaalin demokratian arvoja.”

Antti Ronkainen, väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto

”Vaalitulos on aika yllätyksetön. Oli selvä, että suuri konservatiivien ja sosiaalidemokraattien koalitio menettää Euroopassa enemmistön, jolloin kiinnostava kysymys oli se, voittaako pro-EU vai anti-EU -liike.

Nyt näyttäisi, että ainakin Suomessa EU-myönteiset tahot selvästi voittivat. Sitä voi pitää jonkinlaisena yllätyksenä, mutta eihän tuossa nyt mitään kovin dramaattisia muutoksia ollut.

Perussuomalaisia eduskuntavaaleissa äänestämään innostunut porukka ei selvästi vaivautunut nyt äänestämään. Voi olla kyse ihan siitäkin, että ehdokasasettelussa oli jotain vikaa.

”Suomi selvästi kärsi eduskuntavaalien ja eurovaalein läheisyydestä.

Puolueet löivät kaikki paukut eduskuntavaaleihin. EU-keskustelut olivat hieman vasemmalla kädellä vedettyjä, media uutisoi enemmän Säätytalon rappuskävelyitä kuin EU-vaalitenttejä, ja ehdokkaatkin olivat enemmän Säätytalolla kuin kampanjoimassa.

Venäjä-kysymys on voinut vaikuttaa perussuomalaisten vaalitulokseen. Olli Kotron lausunto on saattanut säikäyttää äänestäjiä.”

”Euroopassa keskeisin tulos on se, että konservatiivit ja sosiaalidemokraatit menettävät enemmistön parlamentissa. Se vaikuttaa parlamentin dynamiikkaan. Liberaaliryhmä Alde täydennettynä Emmanuel Macronin ryhmällä pitää huomioida myös parlamentissa. Se on paljon suurempi tulos kuin äärioikeiston parikymmentä lisäpaikkaa.

Alde on nyt pelin paikassa, koska se on Eurooppa-neuvostossa tasavahva keskustaoikeiston EPP-ryhmän kanssa, ja nyt se on vaa’ankieliasemassa parlamentissa. Tämä on suurin asia, joka määrittää ensi tiistaina alkavia johtajanimityksiä.

On kiinnostavaa, millaiseksi EPP:n, sosiaalidemokraattien ja Alden suhde muodostuu parlamentissa, ja millaiseksi parlamentin ja Eurooppa-neuvoston suhde muodostuu johtajanimityksissä. On vaikea nähdä, että EPP luopuu kärkiehdokkaastaan Manfred Weberistä, mutta on yhtä vaikea nähdä, että sosiaalidemokraatit ja Alde tukisivat konservatiivista Weberiä.

Tällöin esiin voi nousta musta hevonen, kuten Michel Barnier, joka kuuluu kuitenkin EPP:hen. Jos parlamentti ja neuvosto alkavat riitelemään, se ei anna kovin dynaamista kuvaa EU-myönteisistä voimista.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa olevan jotain outoa ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  2. 2

   YK:n huumeraportti: Maailman­laajuinen opioidi­epidemia on vielä luultuakin pahempi

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut kaikkien tuntemaksi vihaiseksi tasa-arvoloukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  6. 6

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  7. 7

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu

   Tilaajille
  8. 8

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  9. 9

   Kuva hukkuneesta isästä ja tyttärestä kertoo siirtolaisten ahdingosta Yhdys­valtojen ja Meksikon rajalla

  10. 10

   Villeimmänkin riemun jälkeen onnellisuus tuppaa palautumaan lähtötasolle – viisi faktaa onnellisuudesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  5. 5

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  8. 8

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  9. 9

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  11. Näytä lisää