Politiikka

Laura Huhtasaari lopettaisi vapaan liikkuvuuden ja kutistaisi Euroopan unionia sisältäpäin: ”En halua kustantaa muiden tomaatteja”

Perussuomalaisten europarlamentaarikoksi nouseva varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari uskoo, että Euroopan oikeistopopulistit pystyvät siirtämään mahdolliset erimielisyydet sivuun ja puhaltamaan yhteen hiileen.

Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa saattoi aistia, että eurovaalien tulos ei ollut toiveiden mukainen.

Oikeistopopulistiset puolueet lisäsivät toki kannatustaan, mutta kokonaisuutena katsoen ne eivät saaneet äänivyöryä. Vaaleja pidettiin pikemminkin voittona Euroopan unionin integraatiota kannattaville voimille. Vihreät ja liberaalit saivat ison äänisaaliin.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho puhui rauhoittelevaan sävyyn siitä, että ”iso laiva kääntyy hitaasti” ja ”politiikka on maratonlaji”.

Puolueen varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Laura Huhtasaari vietti maanantaiaamupäivän tulosta pohtien. Hän sai 92 585 ääntä, kolmanneksi eniten Suomessa, ja nousee Euroopan parlamenttiin.

Huhtasaaren johtopäätös on se, että tulos oli oikeastaan aika hyvä. Hän sanoo, että vaalitappion kärsineistä sosiaalidemokraateista ja keskustaoikeistosta siirtyi EU-myönteisiä äänestäjiä ”EU-kiimaisiin ryhmiin”, eli vihreisiin ja liberaaleihin.

”EU-myönteisten määrä ei kuitenkaan kokonaisuudessaan lisääntynyt, toisin kuin EU-kriittisten määrä. Eli jakolinjat vain vahvistuivat, mutta mitään EU-myönteistä aaltoa ei tullut. Myönteisyys unionia kohtaan on pikemminkin lipsumassa.”

Huhtasaari toistaa, että ”mitään vihreää tai EU-myönteistä aaltoa” ei vaaleissa nähty.

”Vihreät ei ollut yhdessäkään EU-maassa isoin puolue. Kansallismieliset puolueet olivat suurimpia esimerkiksi Italiassa, Ranskassa ja Britanniassa. Iso laiva kääntyy hitaasti, ja politiikka on maratonlaji.”

Huhtasaaren mukaan tulos kertoo siitä, että oikeisto–vasemmisto-akselin sijaan poliittinen jakolinja kulkee nyt ”isänmaallisten ja globalistien välillä”.

Kansallismielisten äänimäärän kasvu on ”alku sille, että EU:ta saadaan järkeistettyä”.

Euroopan unionin järkeistäminen ei kuulosta kovin radikaalilta, pikemminkin keskitien linjalta.

Perussuomalaiset onkin hieman pehmentänyt retoriikkaansa. Puolue ei enää puhu EU-erosta. Huhtasaaren mukaan syynä on se, että pieni viennistä riippuvainen Suomi ei kestäisi sitä ”kostomentaliteettia”, jonka EU on kohdistanut todennäköisesti eroavaan Britanniaan.

Kyseessä on kuitenkin yleiseurooppalainen ilmiö. Oikeistopopulistit eivät enää puhu niinkään EU:n hajottamisesta kuin sen muuttamisesta.

Huhtasaarikin sanoo, että perussuomalaiset pyrkii kutistamaan unionin sisältäpäin. Huhtasaari haluaa EU:n, joka on ”itsenäisten valtioiden vapaakauppa-alue” ja jonka toimivalta ulottuu vain sisämarkkinoihin.

Mitä se tarkoittaa?

”Meidän pitää palauttaa itsenäisyytemme EU:n kautta. Päätösvalta takaisin, rajat takaisin, oma keskuspankki takaisin, Suomen lainsäädäntö ei olisi enää alisteinen EU:n lainsäädännölle.”

Huhtasaari sanoo, että EU ei saa sanella jäsenmaille, miten niiden pitää hoitaa omat asiansa. Hän mainitsee esimerkkinä sen, että EU kielsi ”hyvät, ilmastoystävälliset hehkulamput”.

”Markkinat annettiin ongelmajätteelle, energiansäästölampuille. Niissä on elohopeaa. Hehkulampussa taas on lasia ja rautaa, sen voi kierrättää. Kesällä ei paljon valoa tarvita, ja talvella ne lämmittävät”, Huhtasaari sanoo.

Hän viittilöi kadulle päin Helsingin Kampissa sijaitsevasta kahvilasta, jossa haastattelu tehdään.

”Muuten, katsoin kun tuolla oli taas joku härpäke, siis joku sähköpotkulauta. Siis tällainen sähköllä toimiva roina ei ole ekologista, pyöräily ja kävely ovat.”

Huhtasaari jatkaa: maiden pitää kyetä turvaamaan oman teollisuutensa toiminta ”realistisella ilmastopolitiikalla”. Suomalaisille metsänomistajille ei saa kertoa Brysselistä käsin, miten Suomessa saa hakata metsää. Metsästäjiä ei pidä ohjeistaa siitä, mitkä pedot ovat vaarallisia.


Tulonsiirrot on saatava pois unionista.

”EU haluaa koko ajan kasvattaa itseään, kerätä lisää veroja. Silloin kun on kaikki rahat, voi ohjailla kansallisvaltioita haluamaansa suuntaan”, Huhtasaari sanoo.

”En halua kustantaa muiden tomaatteja. Suomi on nettomaksaja, kaikki raha mitä saamme takaisin on omaa rahaamme. Ja EU määrää, miten sitä pitää käyttää! Seuraava rahoituskehys on taas yksi kuolinisku maataloudellemme.”

Muitakin tavoitteita on. Rahaliitosta pitäisi erota. Nyt taantuma lähestyy ja Suomen valuutta ei jousta, toisin kuin Ruotsin, Huhtasaari sanoo.

Vapaa liikkuvuus pitää lopettaa, koska ”EU on pistänyt vapaan liikkuvuuden turvallisuuden edelle”.

”En näe mitään ongelmaa siinä, että rajoilla näytetään passia. Suomeenkin on tullut terrori-isku.”

Huhtasaari puhuu politiikasta innostuneesti ja hänen puhetapansa on asiasta toiseen poukkoileva. Hän siirtyy puhumaan Japanista ja Australiasta, ”nationalistisista maista, jotka valvovat rajojaan”.

”Minäkin jouduin näyttämään passia kolmesti kun menin Japaniin, eikä se haitannut, päinvastoin. Suurlähettiläs sanoi Japanissa, että voit vaikka heittää lompakon Tokion kadulle ja hakea sen seuraavana päivänä. Ja jos eksyt, älä pelkää, täällä on turvallista.”

Erasmus-ohjelmaa Huhtasaari kannattaa, mutta vaihto-opiskelun voi järjestää muutenkin kuin EU:n kautta, hän lisää.

Halla-aho lähtee tällä viikolla Brysseliin neuvottelemaan Euroopan oikeistopuolueiden uudesta parlamenttiryhmästä, jota kokoaa italialaisen Lega-puolueen puheenjohtaja Matteo Salvini.

Halla-aho sanoi maanantaina Uudelle Suomelle, että oikeistopuolueiden ryhmittymään on sitoutunut liittymään yhdeksän puoluetta yhdeksästä eri maasta. ”Niillä on yhteenlaskettuna meppejä reilut 70”, Halla-aho sanoo Uudelle Suomelle.

Huhtasaari uskoo, että oikeistopuolueet pystyvät siirtämään mahdolliset erimielisyydet sivuun ja puhaltamaan yhteen hiileen.

”Meitä yhdistävät liittovaltiokehityksen ja islamisaation pysäyttäminen sekä maahanmuutto.”

Huhtasaari ei halua tässä vaiheessa kommentoida, ottaisiko hän ryhmään minkä tahansa puolueen, joka sitoutuu ajamaan näitä tavoitteita.

Missä raja kulkee? Käykö esimerkiksi Kreikan uusnatsipuolue Kultainen aamunkoitto?

”En aio nyt kommentoida näitä. Katsotaan sitten, kun päästään neuvotteluissa eteenpäin, missä rajat menevät.”

Pitäisikö jäsenpuolueella olla näiden tavoitteiden lisäksi muita kriteereitä, eli voisiko vaikka uusnatsipuolue olla mukana?

”Henkilökohtaisesti olen Israelin ystävä ja olen sitä mieltä, että antisemitismi on noussut EU:ssa tosi paljon. Ranskasta on muuttanut kymmeniätuhansia juutalaisia Israeliin, koska heitä vainotaan. Eli minkäänlaista juutalaisvastaisuutta en hyväksy. Juutalais-kristilliset arvot ovat nimenomaan se, joka Eurooppaa yhdistää.”

Mitä tämä tarkoittaa vaikka Kultaisen aamunkoiton liittymisen suhteen?

”Siinä vaiheessa kun neuvottelut ovat käynnissä, niin kaikki asiat otetaan huomioon.”

Suhde Venäjään on jakanut Euroopan oikeistoa. Huhtasaari uskoo, ettei tästä tule ongelmaa, koska uudessa ryhmässä ”Venäjä ei ole meidän aiheenamme”.

”Siinä ryhmässä on myös aika paljon Venäjän-vastaisuutta. Kaikki me toivomme, että Venäjän toimet Ukrainassa loppuisivat.”

Huhtasaari ei pidä joidenkin oikeistopopulistien tiivistä suhdetta Venäjään ongelmallisena. Hän sanoo, että välit ovat likeiset muillakin, sillä tunnetut sosiaalidemokraatit ovat edistäneet Venäjän kaasuputkihanketta.

”Kyllähän tämä Venäjä-kysymys on paljon meidän ryhmäämme laajempi.”

Vaalivalvojaisissa Huhtasaari puhui kiitospuheessaan myös lehdistönvapaudesta. Euroopassa oikeistopuolueet esimerkiksi Puolassa, Unkarissa ja Itävallassa ovat pyrkineet puuttumaan riippumattoman median toimintaan.

Eikö tässä ole ristiriita?

Huhtasaari sanoo, että hän kannattaa lehdistönvapautta, ”vaikka meillä on täysin yksipuolinen media Suomessa”.

Hän myöntää, että joissain maissa ”on oma historiansa, ja siellä taustalla on tiettyjä heikkouksia”. Perussuomalaiset eivät kuitenkaan katso asiakseen puuttua toisten maiden asioihin, ja maiden kehittyminen vie aikaa, Huhtasaari sanoo. Sitä paitsi, hän lisää, Unkarissa on menty pääministeri Viktor Orbánin johdolla oikeaan suuntaan lähes kaikissa asioissa.

Orbanomics toimii: työttömyys on laskenut, vauvoja tulee paljon lisää, plus ei todellakaan tarvitse pelätä terrori-iskuja, eli maahanmuuttopolitiikalla on suojeltu omaa valtiota.”

Mielipidetiedustelujen ja vaalituloksen perusteella voisi sanoa, että Euroopan unioni on suositumpi kuin kymmeniin vuosiin.

Pelkääkö Huhtasaari, että oikeistopopulistit häviävät kamppailun unionin suunnasta?

”Uskon, että olemme historian oikealla puolella. Kansallisvaltio on hieno keksintö, ja olemme nähneet, mihin globalismi on johtanut. Se on johtanut turvattomuuden ja rikollisuuden lisääntymiseen, islamisaatioon, menetettyihin alueisiin Ranskassa. Malmö on sotatoimialue, siellä pienet lapset löytävät käsikranaatteja.”

EU on suosittu vain siksi, että kansalaisiin on purrut ”mielikuvamarkkinointi ja agendajournalismi, jota Hesarikin harjoittaa”, Huhtasaari sanoo.

Huhtasaaren mukaan oikeistopopulisteja on pitkään onnistuttu pitämään Euroopassa heikkoina ”hajota ja hallitse” -taktiikan avulla. Nyt puolueet muodostavat niin vahvan ryhmän, että sen pelotevaikutus on iso.

Huhtasaari sanoo, että ei kannata tuijottaa vain vaalituloksia, vaan sitä, miten tämä pelote tepsii. Esimerkiksi Tanskassa oikeistolainen kansanpuolue hävisi eurovaaleissa, mikä johtui Huhtasaaren mukaan siitä, että muut puolueet olivat jo ottaneet kansanpuolueen turvapaikkalinjan omakseen.

”Sehän se päämäärä on: tehdä omasta ideologista valtavirtaa. Jos haluat muuttaa maailmaa, tämä on paras tapa.”

Huhtasaari uskoo, että kymmenen vuoden sisällä Euroopan unioni näyttää hyvin toisenlaiselta.

”Näen, että tämä hetki on vedenjakaja. Laiva kääntyy nyt, mutta se kääntyy hitaasti.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  4. 4

   Maailma jännittää Trumpin ja Xin tapaamista Japanissa: ”On tehty sellainen virhe, että tullit on tuomittu vain Trumpin hulluudeksi”

  5. 5

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  6. 6

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  7. 7

   Some teki teinityttöjen paineista jatkuvia, mutta se on vain yksi syy heidän yhä pahenevassa pahoinvoinnissaan

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvaltain ilmailuhallinto: Lentokieltoon asetetuissa Boeing 737 Max -koneissa uusi mahdollinen riskitekijä

  9. 9

   Wayne Rooneylta upea oivallus – omalta kenttäpuoliskolta lähtenyt laukaus yllätti maalivahdin

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  6. 6

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  7. 7

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  8. 8

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  9. 9

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  10. 10

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää