Politiikka

Työttömyystuet uudistetaan ja aktiivimallin leikkurit puretaan: Näillä keinoilla Rinteen hallitus aikoo luoda 60 000 työpaikkaa

HS kokosi haltuunsa saamastaan hallitusohjelmaluonnoksesta keinot, joilla uusi hallitus pyrkii saavuttamaan 75 prosentin työllisyystavoitteensa ja rahoittamaan tekemiään menolisäyksiä.

rac
Antti Rinteen hallitusohjelma nojaa vahvasti siihen, että yhä useampi suomalainen saa töitä ja se tuo julkiseen kassaan lisää rahaa. Helsingin Sanomien haltuunsa saamassa lähes valmiissa hallitusohjelmaluonnoksessa listataan keinoja työllisyyden nostamiseen, mutta merkittävä osa keinoista jää myöhempään valmisteluun.

Yhtäkään niin sanottua kovaa keinoa eli velvoitteiden kiristämistä tai sosiaalietuuksien heikentämistä hallitusohjelmaan ei tule. Sen sijaan Rinteen hallitus pyrkii esimerkiksi kannustamaan työttömiä töihin nykyistä henkilökohtaisemmalla palvelulla sekä auttamaan vaikeasti työllistyviä ihmisiä eri tavoin.

Hallitusohjelmaluonnoksessa todetaan, että 75 prosentin työllisyysasteen saavuttamiseksi työllisiä on oltava vaalikauden päätteeksi 60 000 henkeä enemmän kuin tämänhetkisessä ennusteessa. Hallitusohjelmaluonnoksen mukaan puolet vaadittavista keinoista on oltava valmiina elokuun 2020 budjettiriiheen mennessä.

”Ellei näin ole, budjettiriihessä arvioidaan aiemmin päätettyjä menolisäyksiä, jotka on tehty suhteessa tekniseen julkisen talouden suunnitelmaan”, hallitus linjaa. Muotoilu viittaa siihen, että hallitus voisi perua jo päättämiään menolisäyksiä, jos riittäviä keinoja työllisyyden kohentamiseen ei löydy.

Kuten HS jo aiemmin kertoi, osa toimenpiteistä on määrä löytää kolmikantaisessa valmistelussa eli yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa.

”Kolmikantaisen valmistelun piiriin kuuluvat ainakin työttömyysturvan uudistaminen ja siihen liittyvät työvoimapoliittiset toimet, vaikeasti työllistettävien ryhmien työllisyyden parantaminen sekä paikallinen sopiminen”, ohjelmaluonnoksessa sanotaan.

Seuraavassa listataan hallitusohjelmassa mainitut työllisyystoimet. Niille ei ole hallitusohjelmaluonnoksessa kirjattu esimerkiksi arvioita siitä, kuinka paljon kukin keino voisi työllisyyttä lisätä.

Työttömyysturvan ja työttömien palveluiden uudistus

Työttömyysturvan aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan. Tilalle hallitus valmistelee mallin, jossa ”työttömän työllistymissuunnitelmassa sovitaan henkilökohtaisesta työnhakuvelvoitteesta ja palveluista, kuten esimerkiksi koulutuksesta ja kuntoutuksesta”.

Samalla kun työttömyysturvan velvoitteista tehdään nykyistä henkilökohtaisempia, myös työvoimapalveluita on määrä kehittää nykyistä henkilökohtaisemmiksi. Seuraamusjärjestelmää eli karensseja ”kohtuullistetaan”.

Työttömyysturvan uudistuksen tavoitteena on lyhentää työttömyysjaksojen kestoja ja helpottaa lyhytaikaisen työn vastaanottamista. Hallitusohjelmaluonnoksessa ei eritellä, miten tämä käytännössä toteutuu.

Työttömyysturvan uudistus on yksi asioista, jotka hallitusohjelman mukaan valmistellaan työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Yksityisen sektorin palkkatuen lisääminen

Hallituksen tavoitteena on lisätä merkittävästi palkkatuen käyttöä yrityksissä. Palkkatuki tarkoittaa sitä, että julkisen sektori maksaa osan työntekijän palkkakustannuksista yritykselle.

Hallitus aikoo yksinkertaistaa palkkatukea siten, että työnantaja saa sitovan palkkatukipäätöksen ennakolta. Lisäksi käyttöön on määrä ottaa työllistämisseteli.

Kolmannen sektorin palkkatuen uudistaminen

Hallitus haluaa tehdä järjestökentän palkkatuesta vaikeasti työllistyville henkilöille uudenlaisen väylän avoimille työmarkkinoille. Tämä tapahtuu niin, että nykyiseen palkkatukeen kytketään yksilöllistä tukea, työkyvyn kartoitus ja muita palveluita.

Tavoitteena on myös nostaa ”vaikeasti työllistyvien osatyökykyisten, vammaisten, pitkäaikaistyöttömien ja maahanmuuttajien” palkkatuen enimmäismäärää.

Yksinyrittäjän työllistämiskynnyksen alentaminen

Yksinyrittäjän riskiä palkata ensimmäinen työntekijä madalletaan luomalla hallinnoltaan mahdollisimman kevyt tuki ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen. Hallitusohjelmaluonnoksessa ei eritellä, mitä tämä tarkoittaa.

Nuorten työllisyyden tukeminen

Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle tai alle 30-vuotiaalle valmistuneelle taataan joko työ-, työharjoittelu-, työkokeilu-, työpaja-, oppisopimus- tai kuntoutuspaikka kolmen kuukauden aikana työttömyyden alkamisesta.

Osatyökykyisille ”työkykyohjelma”

Osatyökykyisille tehdään työkykyohjelma, jolla helpotetaan heidän työllistymistään. Yksityiskohtia ei hallitusohjelmaluonnoksessa avata.

Osatyökyvyttömyyseläkkeen lineaarinen malli

Työkyvyttömyyseläkkeellä olevien ihmisten työnteon estäviä kannustinloukkuja puretaan ottamalla käyttöön osatyökyvyttömyyseläkkeen lineaarinen malli. Se tarkoittaa, että työkyvyttömyyseläke pienenisi suoraviivaisesti, jos eläkkeensaajan ansiotulot ylittävät ennalta määritellyn suojaosan.

Edellä mainittujen keinojen lisäksi hallitus aikoo muun muassa pyrkiä lisäämään työperäistä maahanmuuttoa erikseen laadittavalla toimenpideohjelmalla.

Hallitus selvittää hallitusohjelmaluonnoksen mukaan työllisyyskeinojen purevuutta ja tavoitteiden täyttymistä hallituskauden puolivälitarkastelussa.

”Jos näyttää siltä, että tavoitetta ei saavuteta, hallitus ryhtyy määrätietoisiin toimenpiteisiin tavoitteen saavuttamisen varmistamiseksi. Hallitus ei sulje mitään työllisyyttä parantavaa keinoa tarkastelun ulkopuolelle”, hallitus linjaa.

Työllisyyden nousu on hallitukselle erittäin tärkeää, sillä kuten hallitusohjelmaluonnoksessakin sanotaan, se on ”tulopohjan keskeisin yksittäinen elementti”.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  4. 4

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  5. 5

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  7. 7

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  8. 8

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  9. 9

   Tankojuoppous on yksi Suomen omituisimmista rikoksista, ja poliisi­tarkastajakin myöntää pykälän olevan ”hölmösti rakennettu”

  10. 10

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Sodanaikainen pommi räjähti Saksassa ja jätti jälkeensä ison kraatterin pellolle

  7. 7

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  8. 8

   Tämän talon ei pitänyt koskaan valmistua – Veturinkuljettaja Rave veisti viimeisen linnansa kiviä myöten itse

  9. 9

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen porvaripoika uskoi parempaan maailmaan, lähti Venäjän vallankumoukseen ja haudattiin Kremlin muuriin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  6. 6

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  7. 7

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  11. Näytä lisää