Politiikka |HS seuraa

Työllisyys on Rinteen hallituksen tärkein mittari: Lisämenot edellyttävät 30 000 uutta työllistä vuonna 2021

Antti Rinteen mukaan tavoitteena on, että työttömyysaste on hallituskauden päättyessä 4,8 prosenttia.

Hallitusneuvottelujen vetäjä, Suomen todennäköinen seuraava pääministeri Antti Rinne (sd) on esitellyt tulevan hallituksensa ohjelman ja salkkujaon Helsingin keskustakirjastossa Oodissa.

Rinteen mukaan tavoitteena on, että työttömyysaste on hallituskauden päättyessä 4,8 prosenttia. Nyt se on hieman yli kuuden prosentin.

Hallitus aikoo tasaisin väliajoin seurata työllisyyden kehitystä ja tehdä toimia, jos tavoitteisiin ei näytetä päästävän. Esimerkiksi kun 2020 laaditaan budjettia seuraavalle vuodelle, uusia työllisiä pitää olla näköpiirissä 30 000, jotta hallitus voi lisätä uusia menoja kuten on suunniteltu.

Rinteen mukaan kehysbudjetoinnissa on ensimmäistä kertaa mahdollisuus ”vastasyklisiin” toimiin. Tämä tarkoittaa, että julkisia menoja voidaan kasvattaa talouden laskukaudella elvyttämisen nimissä.

”Emme aio tehdä myötäsyklistä politiikkaa”, hän sanoi.

Myös muiden hallitusneuvotteluihin osallistuneiden puolueiden puheenjohtajat esittelivät ohjelmaa. Paikalla olivat keskustan Juha Sipilä, vihreiden Pekka Haavisto, vasemmistoliiton Li Andersson ja Rkp:n Anna-Maja Henriksson.

Tiedotustilaisuuden päätyttyä puoluejohtajat antavat haastatteluita medialle. HS näyttää niitä suorassa lähetyksessä tässä jutussa.

Oodin tilaisuus oli avoin myös kansalaisille, jotka saivat esittää kysymyksiään puoluejohtajille.

HS seurasi tilaisuutta hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä:

Tiedotustilaisuus Oodissa päättyy.

Maakunnat saavat päättää, ulkoistavatko sotea

Mitä sotessa tapahtuu kuntien ulkoistamisille? Antti Rinteen mukaan tämä on itsehallintoalueiden eli maakuntien oma ratkaisu.

"Lähtökohta on se, että palvelutuotanto on julkista toimintaa, mutta ne voivat käyttää kolmatta sektoria tai yrityksiä. Olemassaolevien sopimusten osalta ei tule pakkolainsäädäntöä, että ne ovat nyt poikki."

Henriksson vahvistaa, että maakunnat päättävät itse, miten palvelut järjestetään.

"Uudellemaalle, Helsingin seudulle, etsitään erillisratkaisu", Henriksson sanoo.

Sipilä ei tule hallitukseen eikä ole puhemies

Juha Sipilä sanoo johtaneensa keskustan suureen vaalitappioon. Vastuunkanto tarkoittaa, että en ole ministerinä enkä puhemiehenä, Sipilä vahvistaa.

Media kysyy työllisyydestä

Nyt vuoroon tulevat median edustajat. Ensimmäiset kysymykset koskevat sovittujen menolisäysten perumista, jos työllisyysaste ei nouse.

Rinteen mukaan kehysbudjetoinnissa on ensimmäistä kertaa mahdollisuus vastasykliseen toimintaan.

"Olemme lisänneet sinne 500 miljoonaa euroa vuodessa, miljardi maksimissaan, käytettäväksi tämän vaalikauden aikana, jos tulee olosuhde, jossa tarvitaan poikkeuksellisia toimenpiteitä. Emme aio tehdä myötäsyklistä politiikkaa, joilla vahvistetaan negatiivista politiikkaa, vaan vastasyklistä, joilla korjataan ongelmatilanteita käyttämällä riittävästi rahaa."

HS kysyy, onko työllisyystoimenpiteistä tehty vaikutusarviota ja miten palkkatuen kustannukset otetaan huomioon.

Rinteen mukaan hallituksella on tarkoitus tehdä digitaalinen alusta, josta voi saada palkkatukisetelin, arvoltaan 760 euroa kuukaudessa eli sama kuin työttömyysturvan taso.

Vaikutusarvioita ei ole tehty. Juha Sipilä sanoo, ettei niitä ollut edelliselläkään hallituksella. Keinovalikoima on avoin, nyt on kirjattu ne, joista lähdetään liikkeelle. Sipilän mukaan tätä hallitusta mitataan sillä, miten työllisyys kohenee.

Li Anderssonin mukaan vaikeimmin työllistyvät pitää saada paremmin työhön kiinni kuin nyt. Siihen tarvitaan tukitoimia ja palveluita, ja niistä tulee kustannuksia.

Opiskelijat vuorossa

SYL:n puheenjohtaja ottaa viimeisen kansalaiskysymyksen. Hän on yhä huolissaan opiskelijoiden sosiaaliturvasta, joka on hänen mukaansa 250 euroa kuukaudessa ilman asumistukea. Hän kysyy, millaisia panostuksia opiskelijoille ollaan tekemässä.

Antti Rinteen mukaan opintotuki sidotaan indeksiin ja sinne tulee huoltajakorotus.

"Sosiaaliturvauudistus käynnistyy komiteassa, ja toivon teiltä aktiivista osallistumista. Tarkoitus on miettiä myös opiskelijoiden asema", Rinne sanoo.

Kansalaisten vuoro

Vuolaiden mainospuheiden jälkeen on kansalaisten kysymysten vuoro. Ensimmäinen on kansalainen Sini Harkki, joka on Greenpeacen Suomen maajohtaja. Hänelle Rinne lupaa, että hallitus etenee kohti turpeesta luopumista.

Seuraavakin kysymys tulee energiapolitiikasta. Mistä sähkö, tuonnistako, kansalainen kysyy. Hän kysyy myös, mitä tapahtuu, jos työllisyys ei kehitykään. Myös sotesta tulee kysymys.

Rinne sanoo, että uusiutuvien lisärakentaminen on keskeinen osa hallitusohjelmaa. Myös ydinvoimaloita on valmistumassa. Sähkön siirtomaksuja halutaan alemmaksi, muun muassa niin, ettei kaapeleita enää kaivettaisi maahan niin paljon kuin nyt.

Rinteen mukaan sote-palvelut uudistetaan maakunnissa. On sovittu, että tulee komitea, joka miettii koko aluehallinnon. Pelastustoimi siirtyy uuteen itsehallintoalueeseen.

Rinteen mukaan työllisyyskehityksessä on ankkuri: kun 2020 laaditaan budjettia, pitää olla 30 000 uuutta työllistä, jotta voidaan lisätä uusia menoja kuten on suunniteltu.

Rinne kertoo sosiaali- ja terveysmenoista

Antti Rinne kertoo vielä, että työttömyysaste hallituskauden päättyessä tulee olemaan 4,8 prosenttia, jos kaikki menee kuten suunniteltu. Suomessa ei ole mies- eikä naismuistiin ole ollut näin alhaista työttömyyttä, joten siinä on tavoitetta kerrakseen.

Rinne kertoo myös, että hallituksella oli 570 miljoonaa euroa käytettävissä rahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin ja -etuuksiin. Siitä 270 miljoonaa aiotaan käyttää hoitajamitoituksen parantamiseen 0,7:ään ja lääkäreiden ja hoitajien rekrytoimiseen terveyskeskuksiin.

300 miljoonaa euroa menee perusturvaan. Siitä summasta 183 miljoonaa euroa käytetään pienten eläkkeiden korjaamiseen. Jokaiselle alle 1400 euroa eläkettä saaville tulee 50 euroa puhtaana käteen kuukaudessa, Rinne lupaa.

"Tämä on ensimmäinen vaihe. Pikku hiljaa sitä hilataan sinne sataseen", Rinne sanoo. Hänen vaalilupauksensa oli sata euroa lisää pieniin eläkkeisiin.

Rinne lupaa vielä erikseen, että Savonlinnaan kohdistetaan tukitoimia ensimmäisessä lisäbudjetissa.

Kirjastokierros tulossa, ministerit jalkautuvat eri puolille Suomea

Henriksson kertoo vielä, että hallitus aikoo jalkautua kirjastoihin eri puolille Suomea kertomaan kansalaisille hallitusohjelmasta. Jokainen ministeri käy kolmessa kirjastossa, mikä tarkoittaa jalkautumista noin 60 kirjastoon.

Rkp:n Henriksson muistelee Viisikko-kirjoja

Viimeisenä ääneen pääsee Anna-Maja Henriksson, Rkp. Hänen suurin riemunsa on se, että Rkp on taas hallituksessa.

"Tässä on nyt Viisikko, me olemme seikkailemassa. Yleensä Viisikko-kirjat päättyvät onnellisesti", Henriksson kertaa kirjastomuistojaan Oodin inspiroimana.

Hän antaa erikseen tunnustusta Antti Rinteelle: todella taitava neuvottelija.

Rkp:lle tärkeää on työllisyyteen panostaminen. Hän kertoo uskovansa 75 prosentin työllisyysasteeseen, kun siihen ylletään muissakin pohjoismaissa.

Hän on ensimmäinen, joka nostaa esiin turvallisuusasiat. Poliiseja tulee lisää, oikeuslaitokselle tulee resursseja, rikoslainsäädäntöä muutetaan muun muassa raiskauslainsäädännön osalta.

Tässä ehkä puhuu tuleva oikeusministeri...Henriksson piti sitä salkkua jo aiemmin vuosina 2011-2015.

Ruotsinkielisessä osuudessa Henriksson mainitsee muun muassa Vaasan keskussairaalan paluun laajan päivystyksen sairaalaksi.

Andersson iloitsee eniten aktiivimallin purkamisesta

Vasemmistoliiton Li Andersson sanoo, että ihmiset eivät odota mahdottomia politiikalta.

"Pitää olla mahdollisuus luottaa, että saamme apua kun tarvitsemme sitä ja perusturva kantaa, kun on sen tarpeessa. Ja että koulutus lisää tasa-arvoa ja päättäjät ovat ymmärtäneet ilmastokriisin vakavuuden. Tämä toteutuu nyt hyvin", Andersson sanoo.

Anderssonin mukaan nyt voitiin päättää uusista panostuksista kymmenen vuoden leikkauslistojen jälkeen.

Hän nostaa esiin omia suosikkikohtiaan hallitusohjelmassa. Ensimmäinen on työttömien aktiivimallin purkaminen. Lisäksi hoitajamitoitusta tiukennetaan ja kirjataan se lakiin, minkä lisäksi kotihoitoon annetaan lisärahaa. Perusterveydenhoidon hoitoonpääsyn nopeuttaminen on myös Anderssonin listalla.

"Ennen kaikkea tässä on linjattu lisäpanostuksista koulutukseen, subjektiivinen päivähoito-oikeus palaa, ja toinen aste muuttuu maksuttomaksi. Mielestäni tämä ohjelma on sellainen, joka rakentaa pohjaa paremmalle Suomelle."

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  2. 2

   Turussa ja Tampereella hämmästellään liikenne­ministerin kommenttia nopeiden junayhteyksien aikataulusta

  3. 3

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  4. 4

   16-vuotias vihtiläispoika Aaron Airas nousi miljoonien jääkiekon ystävien tietoisuuteen: siihen tarvittiin 35 tuntia työtä ja yksi hieno piirros

  5. 5

   Joka kymmenes tiedottomana pidetty potilas saattaakin olla tajuissaan, tutkija arvioi

  6. 6

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi halkeama Espoossa

  7. 7

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  8. 8

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  9. 9

   Sovittiinko hallitusneuvotteluissa turvapaikanhakijoiden jalkapannoista vai ei? Hallituspuolueiden kina kirjauksista jatkuu

  10. 10

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  4. 4

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  5. 5

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  6. 6

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  7. 7

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  8. 8

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  9. 9

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  10. 10

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi halkeama Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  11. Näytä lisää