Politiikka

Tuoreen ministerin Krista Mikkosen lausunnoista roihahti hallituksessa riita, metsien kohtalo jakaa edelleen keskustaa ja vihreitä

Metsien hakkuumääristä kiisteltiin kiivaasti ennen vaaleja, mutta uudesta hallitusohjelmasta ne loistavat poissaolollaan.

Keskustalaiset ovat hyökänneet laajalla rintamalla tuoreen ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen (vihr) tuoreita lausuntoja vastaan.

Torstaina ministeriksi nimetty Mikkonen sanoi, että hän ei näe todennäköisenä kaikkien suunnitteilla olevien sellutehdashankkeiden toteutumista. Hankkeita on tällä hetkellä vireillä useita. MTV:n Huomenta Suomessa puhuneen Mikkosen mukaan Suomen puut eivät riitä, kun hallituksen pitää samalla huolehtia ilmasto- ja monimuotoisuustavoitteista. Mikkonen ei ollut vielä tuolloin vannonut ministerivalaansa.

Tuore elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk) vastasi tähän Ilta-Sanomille, että ”kyllä puuta riittää”. ”Nieluja vahvistetaan ja huolehditaan luonnon monimuotoisuudesta, samaan aikaan huolehditaan siitä, että Suomi on hyvä investointiympäristö”, hän totesi.

Myös keskustan kansanedustaja Hannu Hoskonen tyrmäsi ministeri Mikkosen puheet. ”Se oli täysin hallitusohjelman vastainen teko. Aivan karmeaa”, hän totesi HS:lle.

Hoskosen mielestä tämä johtaisi siihen, että metsäinvestoinnit menisivät jatkossa muihin maihin.

”Se taas johtaisi työttömyyteen ja lisävelkaan. Tällaista sammakkoa valtioneuvoston jäsen ei saa päästää suustaan”, hän sanoi.

Myös keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä kritisoi kovin sanoin Mikkosen lausuntoja.

”Mikkosen antama viesti metsäteollisuudelle on täysin väärä. Olemme hallitusohjelmassa nimenomaan sopineet, että metsien kestävää käyttöä jatketaan ja hakkuita lisätään maltillisesti huolehtien erityisesti teollisuuden tarpeista. Laitan tällaiset sammakot tällä kertaa tulevan ministerin kokemattomuuden piikkiin, mutta tämä ei saa toistua”, hän sanoi tiedotteessa.

Krista Mikkonen totesi ministerivalan jälkeen olevansa edelleen samaa mieltä.

”Olen ymmärtänyt, ettei tämä ole uusi tai yllättävä ajatus. Näinhän ovat aivan kaikki toimijat metsäteollisuudessa todenneet, etteivät kaikki hankkeet mahdu Suomeen. Toivottavasti tällaisin lausuntoihin ei joudu tottumaan, mutta tällaistahan tämä toisinaan on”, hän lisäsi.

Suomen metsien hakkuumääristä keskusteltiin kiivaasti julkisuudessa jo ennen vaaleja, mutta hallitusohjelmasta kyseistä sanaa on turha etsiä.

Keskustelun uusille kierroksille vei metsäyhtiö Metsä Group, joka kertoi keväällä suunnittelevansa Kemiin uutta sellutehdasta. Se lisäisi puun käyttöä vuosittain noin 4,5 miljoonalla kuutiometrillä.

Helsingin yliopiston ympäristöpolitiikan professori Janne Hukkinen ehti jo Ylellä kritisoida hallitusohjelmaa ja kertoi haluavansa hallituksen tekevä metsänhakkuista luvanvaraista.

Vihreät puolestaan esittivät hakkuiden vähentämistä ennen vaaleja. Nyt puolueen Oras Tynkkynen kertoo, ettei hakkuukatto ollut hallitusneuvottelijoiden näköpiirissä missään vaiheessa. Hän istui neuvotteluissa ilmiötyöryhmässä, jossa asiaa pohdittiin.

”Hallitusohjelmassa on mietitty enemmän sitä, miten hiilinielua voidaan vahvistaa ja monimuotoisuus turvata, olivat ne hakkuumäärät mitä tahansa”, hän sanoo.

Tynkkysen mukaan hakkuita on lähestytty kuutiolukujen sijaan enemmän sisältötavoitteiden kannalta. Lisäksi hallitusohjelmassa on Tynkkysen mukaan keskitytty enemmän valtion metsät omistavan Metsähallituksen rooliin, jos hakkuita pitäisi jostain syystä kohtuullistaa.

Luonnonvarakeskuksen ohjelmajohtaja Tuula Packalen kertoo, ettei hallitus edes voi metsienhakkuuta rajoittaa, sillä omaisuudensuoja on Suomessa vahva.

”Yksityiset metsänomistajat ja puunostajat päättävät metsien hakkuista, ei hallitus”, hän sanoo.

Suomen metsämaasta on noin 60 prosenttia yksityisessä omistuksessa.

Packalen kuitenkin lisää, että julkisessa keskustelussa usein unohtuu, että Suomen metsiä turvaavat ja niiden käyttöä rajoittavat lait ja kaavoitus.

”Noin neljänneksellä metsä- ja metsänomaiselle maalle on erilaisia käytön rajoituksia, joilla turvataan metsien monimuotoisuutta ja ihmisten tarpeita, kuten virkistäytyminen. Poliittisia keinoja siis on, ja niitä on käytetty 2000-luvulla entistä enemmän. Siksi tällä hallituksella ei varmaankaan ollut kovin suuria paineita asian suhteen”, Packalen sanoo.

Packalen kehuu kuitenkin hallitusohjelmaa siitä, että ilmasto ja kiertotalous ovat sen keskiössä.

Hallitusohjelman merkittävin kirjaus metsien suhteen on hallituksen tavoite saavuttaa Suomeen hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä. Tähän on erilaisia keinoja, joista metsien hiilinielujen kasvattaminen on yksi mahdollinen.

Metsäteollisuuden metsäjohtaja Karoliina Niemi pitää tavoitetta todella kireänä.

”Tavoite on kymmenen vuotta tiukempi kuin Ruotsilla, ja Saksassa taidetaan puhua vuodesta 2050. Kyllä se aikamoinen tehtävä on saada Suomi hiilineutraaliksi tässä ajassa”, hän sanoo.

Hakkuurajoitteiden puuttuminen hallitusohjelmasta ei yllättänyt Niemeä.

”Osasimme odottaa hallitusohjelmaan kirjauksia keinoista, joilla hiilinieluja ja -varastoja pidetään yllä”, hän sanoo.

Niemen mielestä useat näistä keinoista ovat Metsäteollisuuden mieleen. Esimerkiksi metsien hoidosta, kasvukyvystä ja terveydestä huolehtiminen sekä metsityksen edistäminen ovat tällaisia.

”Ja metsäkadon vähentäminen. Se on myös hienoa, että ohjelmassa on selkeitä linjauksia siitä, että metsänomistajia kannustetaan hoitamaan metsiään oikea-aikaisesti ja aktiivisesti, Niemi toteaa.

Hoitotoimenpiteet parantavat kasvua, mutta samalla ne vähentävät metsätuhoriskiä.

”Ja se riski on kasvussa ilmastonmuutoksen vuoksi”, Niemi sanoo.

Oikaisu 6.6. 19.30: Krista Mikkosen nimi oli kirjoitettu kuvatekstissä virheellisesti muotoon Krista Mikkola.

Fakta

Hiilinielu


 Hiilinielu tarkoittaa hiilen virtaa, joka poistaa ilmakehästä hiilidioksidia.

 Puut sitovat kasvaessaan hiilidioksidia, eli ne ovat hiilinielu niin kauan kuin ne kasvavat. Hiilinielu on eri asia kuin hiilivarasto, johon hiiltä on varastoituna siten, ettei se ole ilmakehässä.

 Puu on siis kaadettuna tai rakennuksen osana hiilivarasto. Kun puut kasvavat, myös niiden sisältämä hiilivarasto kasvaa. Tällöin puu toimii myös hiilinieluna.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  4. 4

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  5. 5

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  6. 6

   Keski-Eurooppaa koettelevan kuuman ilman kieleke ”lipaisee” Suomeakin

  7. 7

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  8. 8

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  9. 9

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  10. 10

   Tankojuoppous on yksi Suomen omituisimmista rikoksista, ja poliisi­tarkastajakin myöntää pykälän olevan ”hölmösti rakennettu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Sodanaikainen pommi räjähti Saksassa ja jätti jälkeensä ison kraatterin pellolle

  7. 7

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  8. 8

   Tämän talon ei pitänyt koskaan valmistua – Veturinkuljettaja Rave veisti viimeisen linnansa kiviä myöten itse

  9. 9

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen porvaripoika uskoi parempaan maailmaan, lähti Venäjän vallankumoukseen ja haudattiin Kremlin muuriin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  6. 6

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  7. 7

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  10. 10

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  11. Näytä lisää