Politiikka

Tuore sisäministeri Ohisalo asetteli Suomelle ”rauhan ja sovittelijan roolia” ensimmäisessä EU-kokouksessa

Uusi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) matkusti ensimmäisenä työpäivänään sisäministerien EU-kokoukseen Luxemburgiin. Pöydällä ovat EU:n maahanmuuton kinkkisimmät kysymykset.

Luxemburg

Torstaina virkavalansa vannonut Suomen uusi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) päätyi heti ensimmäisenä työpäivänään perjantaina kansainvälisen maahanmuuttopolitiikan ytimeen: Euroopan unionin sisäministerien kokoukseen Luxemburgiin.

Pöydällä oli muun muassa Euroopan unionin palautusdirektiivin uudistaminen, mikä tähtää Euroopassa laittomasti olevien ihmisten tehokkaampaan palauttamiseen kolmansiin maihin. Kokouksessa käytiin läpi myös yleistä maahanmuuttotilannetta. EU on yrittänyt uudistaa yhteistä turvapaikkalainsäädäntöä tuloksetta jo vuosien ajan.

Sisäministerit päättivät Luxemburgissa neuvottelukannasta palautuksiin. Muutokset koskevat esimerkiksi säilöönottoaikoja ja paon riskin arviointia.

Suuret linjat EU:n maahanmuuttopolitiikassa ovat edelleen auki. Yksi vaikemmista kysymyksistä on se, pitäisikö turvapaikanhakijoita jakaa tasaisimmin eri EU-maihin. Erimielisyyttä on myös, pitäisikö jako tehdä vapaaehtoisesti vai pakolla.

Yhteisymmärryksen löytäminen on yksi Suomen tehtävistä heinäkuussa alkavalla puheenjohtajuuskaudella.


Ohisalo esitteli kokouksessa Suomen puheenjohtajuuslinjaa, ja muistutti ministereitä siitä, että Suomen teema on kestävä kehitys. Tämä tarkoittaa lentopäästöjen kompensointia ja sitä, ettei Suomi jaa puheenjohtajalahjoja.

Ohisalo alkaa johtaa sisäministerien kokouksia heinäkuussa.

”Rauhan ja sovittelijan roolia tullaan tuomaan esille, jotta saisimme tuotua yhteistä luottamuksen henkeä eurooppalaisille maille”, Ohisalo sanoi kokouksen päätyttyä.

Perjantaina osa eurooppalaisista sisäministereistä oli osallistunut aamiaistapaamiseen, jonka tarkoituksena oli vaihtaa ajatuksia entisten Isis-taistelijoiden mahdollisesta tuomitsemisesta.

Esillä on ollut Al-Holin leiri, jossa on Isis-taistelijoiden perheitä. Leirillä on 44 suomalaista. Edellisen hallituksen sisäministeri Kai Mykkänen (kok) linjasi, että mikäli täysi-ikäiset kansalaiset palaavat Suomeen, heidät otetaan kiinni.


Ohisalo joutui perjantaina heti tiukan paikan eteen, kun häneltä kysyttiin Suomen uuden hallituksen linjausta Isis-leirin asukkaista.

”Tästä ei ole käyty hallituksen kanssa keskusteluja. Lähtökohta on, että lasten oikeudet toteutuvat. Palataan tähän sitten myöhemmässä vaiheessa”, Ohisalo sanoi.

Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg oli yksi aamun keskusteluissa, joissa käytiin läpi mahdollisuuksia pystyttää kansainvälinen tuomioistuin entisten Isis-taistelijoiden tuomitsemiseen.

”Kyseessä oli konsultoiva tapaaminen, jossa tehtiin päätös siitä, että asiaa viedään eteenpäin. Pitää vielä tutkia mekanismeja, joilla tämä kansainvälinen tuomioistuin toimisi”, Damberg sanoi toimittajille perjantaiaamuna.

Tuomioistuimen mahdollisesta sijainnista tai perustamisajasta ei ole Dambergin mukaan vielä tietoa, mutta maiden kesken on yhteisymmärrys siitä, että vaihtoehtoa tutkitaan vakavasti.

Pohjoismaista Ruotsi ja Norja ovat jo kotiuttaneet muutamia Al-Holin leirillä olleita orpolapsia. Seitsemän saman perheen ruotsalaislasta saapui Ruotsiin toukokuussa. Tällä viikolla viisi orpolasta matkusti Syyriasta Norjaan.

”Nämä lapset ovat kokeneet asioita, joita lasten ei pitäisi kokea. He ovat erityisen haavoittuvia, koska he ovat yksin, ja siksi olemme priorisoineet heidän auttamisensa”, sanoi Norjan pääministeri Erna Solberg Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan.

Suomen uuden hallituksen on nyt linjattava, kotiuttaako Suomi esimerkiksi suomalaisia lapsia, joiden vanhemmat ovat kuolleet, mikäli heitä on leirillä.

”En osaa sanoa”, ministeri Ohisalo sanoi perjantaina.


”Meillä on yhteinen käsitys siitä, että lapset ovat hankalassa tilanteessa ja voivat leirillä huonosti. Pohjoismaat suhtautuvat kuitenkin eri tavoin orpolapsiin tai lapsiin, joiden identiteetti ei ole selvillä”, sanoi puolestaan Ruotsin sisäministeri Damberg.

Pääministeri Antti Rinne (sd) kommentoi Al-Holin leirin tilannetta toukokuussa Ylen tentissä, kun hallitusneuvottelut olivat vielä kesken. Rinteen mukaan asiaa selvittämään tarvitaan kansainvälinen tuomioistuin. Rinne sanoi myös, että Suomen kansalainen on oikeutettu palaamaan riippumatta siitä, mitä ulkomailla on tapahtunut.

Damberg sanoi Luxemburgissa, että leirin asukkaiden kotiuttaminen riippuu myös eri maiden lainsäädännöstä. Hänen mukaansa ruotsalaisviranomaiset eivät pysty hakemaan leiriltä pelkästään lasta, joka erotettaisiin leirillä olevasta vanhemmasta.

Sisäministeriön mukaan Suomen lainsäädäntö ei aseta esteitä lasten tuomiselle Suomeen edellyttäen, että äiti tähän suostuu ja luovuttaa lapsen tuotavaksi Suomeen.

”Äidin suostumuksesta voidaan kuitenkin tehdä poikkeus silloin, kun se on lapsen edun mukaista. Jos vanhemman ja lapsen etu on ristiriidassa, on lapsen etu ensisijainen”, sisäministeriöstä kerrotaan sähköpostitse.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Nämä kymmenen väitettä paljastavat onko elämäsi hyvällä tolalla, sanoo koko kansan terapeutti Pirkko Lahti

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Hallissa tapettiin päivässä 600 sikaa, pari sataa nautaa ja vähän muita päälle”

  6. 6

   Suomi vetää EU-puheenjohtajuuden säästöbudjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa, vieraille tarjotaan hanavettä eikä avajaisgaalaa järjestetä

  7. 7

   Hampaidenpesu muistuttaa elintärkeästä rutiinista, joka unohtuu herkästi lomalla

  8. 8

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  9. 9

   Demarit kaivoivat K-linjan naftaliinista

  10. 10

   ”Pelkäsimme, että totuus ei koskaan paljastuisi” – Guantánamoon suljettu terroristi­epäilty vaatii tuomioonsa lievennystä raa’an kidutuksen vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  8. 8

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  9. 9

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  10. 10

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   U. Pekka Kinnunen on kuvannut karhujen yksityis­elämää vuosi­kymmenten ajan – HS:n erikois­artikkeli vie ainut­laatuiselle matkalle metsiemme valtiaan elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää