Politiikka    |   Lauantaivieras

Hallitus voi joutua tekemään mittavia leikkauksia, sanoo Mika Lintilä: ”Minä olen nyt tämän hallituksen ikävä ihminen”

”Pikkuisen minä pelkään, että joissakin ministeriöissä alkaa mopo keulia”, valtiovarainministeri Mika Lintilä sanoo.

Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk) käytöksestä ei huomaa lainkaan, että hän on mahdollisesti jo ensi syksynä entinen valtiovarainministeri.

Hänet nimitettiin valtiovarainministeriksi vasta pari päivää sitten, mutta jo nyt hän on perinteiseen valtiovarainministerin tapaan varoittelemassa muita ministeriöitä menolisäyksistä.

Antti Rinteen tällä viikolla aloittanut hallitus on päättänyt lisätä 1,23 miljardia euroa pysyviä menoja. Tämän lisäksi hallitus myy valtion omaisuutta noin kolmella miljardilla eurolla. Nämä rahat ohjataan ministeriöiden kertaluonteisiin menoihin.

”Pikkuisen minä pelkään, että joissakin ministeriöissä alkaa mopo keulia. On vaara, että ministeriöissä aletaan ajatella, että näillä kertaluonteisilla rahoilla aletaan rahoittaa pysyviä menoja”, Lintilä sanoo.

”Omaisuuden myynnistä saatujen rahojen käyttö loppuu pääasiassa vuonna 2022. Siinä voi tulla paha mieli, mutta sanon jo näin ennakkoon, ettei kannata tulla valtiovarainministeriöön (vm) kysymään jatkoa näihin rahoituskohteisiin.”

Lintilä oli Juha Sipilä (kesk) hallituksen elinkeinoministeri. Hän on HS:n arvoselvityksessä Rinteen hallituksen oikeistolaisin ja konservatiivisin ministeri.

Sipilän hallitus leikkasi menoja neljällä miljardilla eurolla ja sai valtion talouden lähes tasapainoon.

Haastattelun aikana syntyy sellainen kuva, että Lintilä pikkuisen pelkää olevansa nyt hallituksessa, joka turmelee Sipilän tiukan euron perinnön.

”Siksihän minä tässä nyt olen, ettei hallitus sitä turmele. Minä olen nyt tämän hallituksen ikävä ihminen. Se sopii minun perusluonteeseeni”, Lintilä sanoo.

Keskusta valitsee syyskuussa uuden puheenjohtajan, joka mitä todennäköisemmin nappaa Lintilältä valtiovarainministerin paikan. Lintilä ei hae puheenjohtajaksi, jos muita kelpoja hakijoita on tarjolla.

Lintilä sanoo vakavalla naamalla, ettei tiedä loppuuko hänen pestinsä syyskuussa. Hän vakuuttaa, ettei keskustassa ole asiasta sovittu mitään.

”Poliitikon hommat ovat aina pätkähommia. En tietenkään pidä tuolista väkisin kiinni, sillä keskustan kansanliikkeessä aina tehdään sitä työtä, jonka kansanliike antaa.”

Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitus ei ollut vielä edes nimitetty, kun iso joukko ekonomisteja ehti lytätä hallitusohjelman lepäävän huteralla pohjalla.

Hallitusohjelman menolisäykset aiotaan rahoittaa pitkälti niin, että hallituskauden lopussa on 60 000 työllistä enemmän kuin nyt. Kukaan ei voi olla taata, että näin käy.

Se tarkoittaa 75 prosentin työllisyysastetta ja 4,8 prosentin työttömyysastetta. Edellisen kerran näin vähän tilastoituja työttömiä oli noin 30 vuotta sitten aikana, jolloin peruskoulun käyneillekin oli tarjolla monenlaista työtä, toisin kuin nyt.

Kansainväliset suhdanteet ovat pikemmin heikentymässä kuin paranemassa. Työttömät ovat koko ajan vaikeammin työllistettävissä. Lukemattomilla työpaikoilla on työvoimapula.

”Jää nähtäväksi, ovatko kriitikot oikeassa. Kukaan ei voi olla siitä varma”, Lintilä sanoo.

Hän muistelee, kuinka väärin perustein esimerkiksi vuonna 2007 hallitusohjelma tehtiin, kun tuli kansainvälinen rahoituskriisi ja taantuma.

”Totta kai tämä on haasteellinen hallitusohjelma. Mutta kuinkahan kovaa ekonomistit olisivat huutaneet, jos emme yrittäisi 75 prosentin työllisyysastetta?”

Pääministerin lisäksi valtiovarainministerin ja työministerin tehtävät tulevat olemaan mitä todennäköisimmin Rinteen hallituksen vaikeimmat ja keljuimmat pestit.

Ensitöikseen Lintilä sanoo nostavansa haittaveroja.

Hallitus hakee jälleen kerran apua työllisyysasteen nostoon työmarkkinajärjestöiltä. Tällä kerralla päämäärä on löytää yhdessä 30 000 työpaikkaa vuoden kuluttua.

Voi hyvinkin olla, että työmarkkinajärjestöt eivät löydä sopua kovin monista asioista. Eläkeputki voi lyhentyä ja työvoimapalvelut selkeytyä, mutta muuten voikin olla tiukempaa.

Lintilältä ei saa ihan suoraa vastausta siihen, onko hallitus valmis vaikkapa laatimaan lakeja, joita esimerkiksi palkansaajapuoli vastustaa. Sipilän hallitus sai huomata, mikä on hallituksen kantti, kun liitot uhkaavat lakoilla.

”Tässä vaiheessa tätä on ihan turha ennakoida. Hallitusohjelmassa kuitenkin sanotaan, ettei hallitus sulje mitään keinovalikoimastaan, kun se etsii uusia työpaikkoja.”

Hallitus aikoo puolivuosittain tarkastella, miten työllisyysaste on kehittynyt ja millaisiin lisätoimiin pitää ryhtyä. Lintilän mukaan tärkein tarkasteluvaihe on vuoden kuluttua syksyllä, kun hallitus päättää vuoden 2021 budjetista.

”Ensimmäisen vuoden aikana ei varmaan tehdä juuri mitään korjaavia toimia. Vuoden 2020 välitarkastelussa nähdään jo, miten työllisyys on kehittynyt. Siihen kohdistuu tiettyä painetta, sillä bruttokansantuotteen kasvu tulee putoamaan. Itse veikkaisin, että se tulee asettumaan siihen yhden prosentin kieppeille. Mutta sekään ei ole niin suuri ongelma, vaan kasvun esteenä on yksinkertaisesti työvoiman saanti.”

Hän sanoo, että työperäistä maahanmuuttoa pitää lisätä ja osatyökykyisille pitää löytää paikka työelämässä.

”TE-toimistojen kädestä kiinnipitämisen tason pitää nousta, jotta me saadaan ihmiset työelämään. Meillä on aika paljon ihmisiä, jotka ovat pudonneet yhteiskunnan ulkopuolelle. Ikäluokassa 20–30 vuotta on paljon ihmisiä pelkän yläasteen varassa. Heidät pitäisi saada työelämään.”

Hallitusohjelma on rakennettu niin, että ilman työllisyysasteen nostoa myös tämä hallitus voi joutua leikkausten tielle.

Valtiovarainministeriö ennusti keväällä, että työllisyysaste on 73,3 prosenttia hallituskauden lopussa vuonna 2023, ei siis hallituksen nyt kaavailema 75 prosenttia.

Toinen keskeinen kirjaus hallitusohjelmassa on se, että julkisen talouden pitää olla tasapainossa vuonna 2023. Se vaatii 75 prosentin työllisyysastetta. Vm:n laskelmien mukaan se vahvistaisi julkista taloutta lähes kahdella miljardilla eurolla.

Henkivakuutuksekseen hallitus on kirjannut, että tämä sääntö pitää paikkaansa ”normaalin kansainvälisen talouden tilanteessa”, mutta ei määrittele mikä normaali tilanne tarkalleen on.

Jos työllisyys jäisi vaikkapa tuohon 73,3 prosenttiin, hallituksen pitäisi mahdollisesti perua kaikki nyt kaavaillut uudet pysyvät menot esimerkiksi koulukseen ja sosiaalitoimeen tai kohdentaa menoja uudelleen eli leikata jostain muualta.

Tämän lisäksi pitäisi säästää valtion menoista vielä ehkä noin 700 miljoonalla eurolla tai ainakin sadoilla miljoonilla euroilla.

Uskotko, että hallituspuolueet olisivat oikeasti valmiita näin mittaviin leikkauksiin?

”Sen pitää olla mahdollista. Tähän kaikki puolueet ovat sitoutuneet. Ilman tätä kirjausta valtion talouden tasapainosta hallitusta ei olisi. Säätytalolla oli niin valveutunutta porukkaa, ettei heille tarvinnut tätä kovin montaa kertaa toistaa.”

Viisi kysymystä Mika Lintilälle

1. Kuka lobbasi sinua sitkeimmin hallitusneuvottelujen aikana?

”Talousryhmää lobattiin vähän ulkopuolelta. Eniten lobbausta harrastivat muiden puolueiden neuvottelijat.”

2. Minkä toisen puolueen poliitikon arvostus sinun silmissäsi kasvoi erityisen paljon hallitusneuvottelujen aikana?

Thomas Blomqvist [Rkp:n uusi ministeri] on vakaa ja rauhallinen asiaosaaja, jolla on realistinen kuva Suomen talouden isosta kuvasta.”

3. Mikä tekee sinut iloiseksi?

”Onnistumiset, niin henkilökohtaiset kuin lähellä olevien.”

4. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Faktojen maailman.”

5. Mitä teet viikonloppuna?

”Pesen pyykkiä ja nukun.”

Kuka?

Mika Lintilä


 Syntynyt 15. huhtikuuta 1966 Toholammilla.

 Kansanedustaja vuodesta 1999.

 Elinkeinoministeri joulukuusta 2016 toukokuuhun 2019.

 Valtiovarainministeri 6. toukokuuta 2019 lähtien.

 Ylioppilasmerkonomi ja hallintotieteiden maisteri.

 Toiminut Pouttu oy:n talouspäällikkönä.

 Isä Aaro oli kansanedustaja vuosina 1962–1972.

 Puoliso Pirjo Pikkukangas, kaksi aikuista lasta.

 Omistaa kolme ravihevosta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä riittää juhlittavaa: Teemu Pukki on nyt maailmanluokan hyökkääjä, joka nousi heti ryminällä Valioliigan tähdeksi

  4. 4

   Norwichin tähtihyökkääjä Teemu Pukki siirtyi Valioliigan maalipörssin kärkeen hattutempulla ja johdatti joukkueen 3–1-voittoon

  5. 5

   HS-analyysi: Pitäisikö äärioikeistolaista väkivaltaa kutsua terrorismiksi?

  6. 6

   Vantaan Tikkurilantien liikenne poikki kivivyöryuhan takia – poliisi tavoittelee louhintaurakoitsijaa

  7. 7

   Tuusulanjärven rannalla seisoo valtava rakennus, jossa on peräti 90 huonetta ja seitsemän saunaa

  8. 8

   Lapsena Antti Rönkä haettiin kotoa hakattavaksi, nyt hän muistuttaa, että koulukiusaamisen jäljet seuraavat monia aikuisia

   Tilaajille
  9. 9

   Tubettaja Mandimai kertoo faneilleen aivan kaiken ja nyt hän selittää, miksi jopa ero poikaystävästä piti käsitellä satojentuhansien katsojien nähden

  10. 10

   Humala ilman krapulaa ja autolla kotiin – Britti­tutkija kehittää synteettistä alkoholia, näin se toimi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  3. 3

   Mikä meni vikaan, Sdp? Historian menestynein suomalaispuolue juhlii alamaissa, ja syynä saattaa olla ”suuri virhe”

   Tilaajille
  4. 4

   Lapsena Antti Rönkä haettiin kotoa hakattavaksi, nyt hän muistuttaa, että koulukiusaamisen jäljet seuraavat monia aikuisia

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  6. 6

   Tuusulanjärven rannalla seisoo valtava rakennus, jossa on peräti 90 huonetta ja seitsemän saunaa

  7. 7

   Salaperäinen keuhko­sairaus yhdistettiin sähkö­tupakan käyttöön USA:ssa: etenkin teini-ikäisiä joutunut sairaala­hoitoon

  8. 8

   Humala ilman krapulaa ja autolla kotiin – Britti­tutkija kehittää synteettistä alkoholia, näin se toimi

   Tilaajille
  9. 9

   Everstiluutnantti suoritti neljä tutkintoa ennen 40 ikävuotta: ”Olen luonteeltani aika laiska”

  10. 10

   Janos Valmunen yritettiin 90-luvulla pakottaa muottiin ja hänestä tehtiin vitsi – Nyt hän olisi hittiartisti, jos eläisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  8. 8

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  9. 9

   Kun ketään ei saa loukata, sanan­vapauden malli­maasta on tullut lässyttäjien valtakunta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin edustalla on salainen saari, johon ei saa tulla maihin ilman erillistä lupaa ja henkilöllisyystodistusta

  11. Näytä lisää