Politiikka

Rinteen hallituksen isosta avustaja­joukosta nousi kohu: Näin Sdp:n puolue­sihteeri perustelee valtiosihteerien suurta määrää

Puolueet sopivat jo hallitusneuvotteluissa, että valtiosihteereitä tulee Rinteen hallituksen ministereille yhteensä 15 ja erityisavustajia noin 70.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) viiden puolueen hallitus on saamassa huomattavasti suuremman joukon avustajia kuin Juha Sipilän (kesk) hallituksen ministereillä oli.

Valtiosihteereitä on tulossa yhteensä 15 ja erityisavustajia noin 70. Pääministeri on saamassa seitsemän, muut puolueiden puheenjohtajat viisi ja loput ministerit kukin kolme avustajaa, kerrotaan Rinteen esikunnasta.

Edellisellä Juha Sipilän (kesk) kolmen puolueen hallituksella oli neljä valtiosihteeriä ja 42 poliittista erityisavustajaa.

Myös ministereitä on Rinteen hallituksessa enemmän eli 19, kun Sipilän hallituksessa heitä oli lopulta 17.

Suuri avustajajoukko tarkoittaa myös suurempia menoja.

Ministereitten erityisavustajien palkkaus on valtioneuvoston kanslian mukaan 4 500–7 100 euroa kuukaudessa riippuen koulutuksesta ja kokemuksesta. Pääministerin valtiosihteerin palkka on yli 12 000 euroa ja muiden valtiosihteereiden noin 9 800 euroa kuukaudessa.

Kasvavista avustajakuluista on noussut julkisuudessa kohu.

Miksi Rinteen hallitus päätti moninkertaistaa valtiosihteerien määrän ja kasvattaa huomattavasti avustajakuntaa?

”Valtionhallinto on iso koneisto. Asiat eivät saa seisahtua ja jäädä hoitamatta sen takia, ettei poliittinen valmistelu toimi”, selittää pääministeripuolue Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Puolueet sopivat valtiosihteerien ja erityisavustajien määristä ja jakautumisesta puolueiden kesken hallitusneuvotteluissa. Asiaa valmistelivat puoluesihteerit omassa pöydässään.

Rönnholmin mukaan etenkin EU-puheenjohtajuuskausi teettää töitä vielä myös sen jälkeen, ja valtiosihteereitä tarvitaan eri kokouksiin sijaistamaan ministereitä. Siihen eivät erityisavustajat kelpaa.

”Kyllä meidän pitää saada EU-puheenjohtajuuskaudesta maksimaalisesti irti”, Rönnholm sanoo ja huomauttaa, että nyt avustajien määrissä palataan Sipilän kautta edeltäneiden hallitusten aikaan.

Myös kansainvälisessä vertailussa Suomen avustajakunnat ovat Rönnholmin mukaan pieniä, ja esimerkiksi Ruotsissa ollaan ”eri sfääreissä”. Yhdellä ministerillä on 8–9 erilaista poliittista avustavaa henkilöä”, sanoo Tukholmasta keskiviikkona tavoitettu Rönnholm.

Rönnholmin mukaan juuri edellisen hallituksen aikana kävi ilmi, että suuret uudistukset, kuten sote, edellyttävät huolellista valmistelua.

”Asiat pitää asettaa mittasuhteeseen. Mikä on se hinta, jos ne jumittuvat?”sanoo Rönnholm, joka on itsekin on ollut erityisavustajana sekä liikenne- ja viestintäministeriössä että valtiovarainministeriössä.

Kokemuksensa perusteella Rönnholm sanoo, että töitä erityisavustajilla kyllä riittää. ”Rekrytointi ei aina ole helppoa, sillä etenkään perheelliset eivät helposti lähde 16-tuntisia työpäiviä paiskimaan”, Rönnholm sanoo.

Rinteen hallituksen aikeita palkata enemmän avustajia kuin Sipilän hallitus on arvostellut esimerkiksi EK:n johtava asiantuntija Jukka Manninen Twitterissä.

Mannisen mukaan puolueiden rahoitus on vääristynyt, kun esimerkiksi puoluetuki on laskenut, kun taas avustajien palkkausmenot ovat nousseet ja nousevat yhä.

Manninen vertaa tilannetta Jyrki Kataisen hallitukseen, jossa oli myös 19 ministeriä, mutta yhteensä vain 48 valtiosihteeriä ja erityisavustajaa.

Hallitusneuvos Kari Peltonen valtioneuvoston kansliasta tähdentää, että puolueet ovat neuvotteluissaan itsenäisesti päättäneet uuden hallituksen avustajien määrän, vaikka pääministerin valtiosihteeri toimii valtioneuvoston kansliassa.

Peltonen muistuttaa kuitenkin, että poliittisten valtiosihteerien määrä on eri hallituksissa vaihdellut. Sipilän hallituksessa se painui poikkeuksellisen pieneksi, kun yhtä hallitusryhmää kohti oli vain yksi valtiosihteeri.

Sipilän hallitus korosti ensin niukkuutta ministereitten ja avustajien määrissä. Alkuun oli määrä tulla toimeen jopa 12–14 ministerillä, mutta lopulta päädyttiin 17:ään, kun esimerkiksi oikeus- ja työministerin yhdistelmäpestin saanut Jari Lindström (sin) uupui työtaakkansa alle.

”Tarkoitus aikoinaan oli, että poliittiset valtiosihteerit sidottaisiin ministereihin, ei niinkään ministeriryhmiin. Ja onhan nyt tulossa myös Suomen puheenjohtajakausi EU:ssa, joka teettää kovasti töitä”, Peltonen sanoo.

Valtiosihteerit nimittää valtioneuvosto, mutta erityisavustajat kutsuu töihin ministeri. Esimerkiksi elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk) kutsui erityisavustajakseen hallintotieteen maisteri Kari Jääskeläisen, joka aiemmin työskenteli liikenneministerin erityisavustajana.

Myös valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) kertoi tiistaina erityisavustajistaan, joihin kuuluu muiden muassa oikeustieteen kandidaatti Jukka Ihanus. Hän oli myös elinkeinoministeri Lintilän erityisavustajana edellisessä hallituksessa sekä aiemmin toimihenkilökeskusjärjestö STTK:ssa johtaja.

Tähän mennessä valtiosihteereistä on virallisesti nimitetty vasta pääministerin valtiosihteeri, joka on oikeustieteen kandidaatti Raimo Luoma. Luoma toimi tähän asti Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajana. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa valtiovarainministerin valtiosihteerinä sekä virkamiehenä työ- ja elinkeinoministeriössä.

Valtioneuvoston kansliaan on nimitetty valtiosihteeri pääministerin toimikaudeksi vuodesta 1990 lähtien. Pääministerin valtiosihteeri johtaa pääministerin lähimpänä apuna asioiden valmistelua valtioneuvostossa ja seuraa hallitusohjelman toteutumista.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) valtiosihteeriksi on tulossa eduskunnasta pudonnut Olli-Poika Parviainen, joka jo avusti Ohisaloa Luxemburgissa EU:n sisä- ja oikeusministerikokouksessa.

Keskustan valtiosihteereiksi olisivat Iltalehden mukaan pääsemässä eduskunnasta niinikään pudonneet Juha Rehula, Tuomo Puumala ja Kimmo Tiilikainen.

Muille ministereille kuin pääministerille alettiin palkata valtiosihteereitä Matti Vanhasen (kesk) punamultahallituksen aikana vuonna 2005.

Valtiosihteeri on ministerin”oikea käsi” ja eräänlainen varaministeri, kun taas erityisavustajat hoitavat enemmän juoksevia asioita.

Poliittisten valtiosihteerien järjestelmä on herättänyt pitkin matkaa keskustelua ja arvostelua siitä, mikä on virkamiesten ja näiden ”varjovallankäyttäjien” työnjako, ja missä vaiheessa poliittinen ohjaus tulee kuvioihin esimerkiksi lakien valmistelussa.

Toisaalta hallituksia on paljon arvosteltu juuri heiveröisestä lainvalmistelusta. Sekä valtiosihteereille että erityisavustajille on riittänyt yllin kyllin töitä, koska myös uudistuksia on neljän vuoden vaalikausiin mahdutettu paljon.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Nämä kymmenen väitettä paljastavat onko elämäsi hyvällä tolalla, sanoo koko kansan terapeutti Pirkko Lahti

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Hallissa tapettiin päivässä 600 sikaa, pari sataa nautaa ja vähän muita päälle”

  6. 6

   Suomi vetää EU-puheenjohtajuuden säästöbudjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa, vieraille tarjotaan hanavettä eikä avajaisgaalaa järjestetä

  7. 7

   Hampaidenpesu muistuttaa elintärkeästä rutiinista, joka unohtuu herkästi lomalla

  8. 8

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  9. 9

   Demarit kaivoivat K-linjan naftaliinista

  10. 10

   ”Pelkäsimme, että totuus ei koskaan paljastuisi” – Guantánamoon suljettu terroristi­epäilty vaatii tuomioonsa lievennystä raa’an kidutuksen vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  8. 8

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  9. 9

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  10. 10

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   U. Pekka Kinnunen on kuvannut karhujen yksityis­elämää vuosi­kymmenten ajan – HS:n erikois­artikkeli vie ainut­laatuiselle matkalle metsiemme valtiaan elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää