Politiikka    |   Lauantaivieras

Mahtiliitto Pamin uusi johtaja Annika Rönni-Sällinen: ”Uutta kikyä ei kaivata, se oli traumaattinen kokemus”

Palvelualojen ammattiliiton Pamin puheenjohtajaksi valittu Annika Rönni-Sällinen perää päättäjiltä viisautta luoda kestävämpää työvoimapolitiikkaa.

Palvelualojen ammattiliiton Pamin uudeksi puheenjohtajaksi viime viikolla valittu Annika Rönni-Sällinen, 42, pääsee ensi töikseen tekemään sitä, missä hän on parhaimmillaan – neuvottelemaan työmarkkina-asioista.

Ensi keskiviikkona Rönni-Sällinen osallistuu pääministeri Antti Rinteen (sd) Säätytalolle koolle kutsumaan kokoukseen työllisyydestä.

”Kasvun ja luottamuksen” seminaarin päämäärä ei ole vähäinen: työmarkkinajärjestöjen tulisi auttaa maan hallitusta keksimään tehokkaita konsteja nostaa työllisyysaste paljon puhuttuun 75 prosenttiin, kun se nyt on noin 72.

Työllisyysasteen olisi pakko nousta, jotta hallituksen tavoite julkisen talouden tasapainosta vaalikauden päätteeksi toteutuisi. Tavoitteena on 60 000 uutta työllistä.

Keskusjärjestöjen edustajien lisäksi Säätytalon valtaa keskiviikkoiltana myös suuri joukko toimialaliittojen edustajia, ministereitä ja virkamiehiä, joten kyseessä ei vielä ole varsinainen neuvonpito.

Ratkaisuhakuisena neuvottelijana tunnettu Rönni-Sällinen iloitsee uuden hallituksen ohjelmasta ja aidon kolmikantavalmistelun paluusta, muttei usko, että keskiviikon tilaisuudessa vielä kovin pitkälle päästään: ”Se on enemmän lähtölaukaus.”

Kutsustakin käy ilmi, että seminaarin tavoite on rakentaa hyvän yhteistyön ja tuloshakuisuuden ilmapiiri kolmikantaiselle asioiden valmistelulle.

Pam on naisvaltainen ammattiliitto, jonka noin 220 000 jäsentä työskentelevät kaupassa, majoitus- ja ravitsemusalalla, kiinteistöpalveluissa ja vartioinnissa.

Rönni-Sällinen valittiin sen johtoon runsas viikko sitten yksimielisesti. Alun perin ehdokkaita oli viisi muutakin, mutta he eivät saaneet kannatusta.

”Tosi hienolta tuntui luottamus”, Rönni-Sällinen muistelee valinnan sinetöinyttä nuijankopausta. Sen jälkeen elämä onkin ollut yhtä haipakkaa.

Rönni-Sällinen seuraa liittoa liki pari vuosikymmentä luotsannutta Ann Selininiä. Tämä kertoi jo vuosi sitten jättävänsä Pamin puheenjohtajuuden.

Selin tuli tunnetuksi ärhäkkänä järjestöjyränä, joka ei epäröinyt arvostella avoimesti Juha Sipilän (kesk) ”palkansaajavihamielistä” hallitusta tai lakkoilla sitä vastaan. Yhtä avoimesti hän myös lupasi tukea vasemmistopuolueita eduskuntavaaleissa.


Kunnallispolitiikassa ja kansanedustajanakin olleen isänsä Tero Rönnin tavoin myös Rönni-Sällinen on demari. Hän kuitenkin ajatteli jo nuoruudessa, ettei politiikkaan itse ikinä lähde: ”Varsinkin kunnallispolitiikka näytti olevan ihan hirveää.”

Sen sijaan ay-liike kiinnosti juristin opintojen jälkeen Rönni-Sällistä. Hän kiistää, että Pam olisi vain demareiden äänitorvi.

”Emme ole mikään puoluepoliittinen organisaatio, vaan puolustamme jäsentemme etuja. Ja kun niitä uhataan heikentää, pitää toimia”, Rönni-Sällinen sanoo.

”Sipilän hallituksellahan oli alkuun ihan käsittämätön uhkaustyyli pakkolakeineen, ja loppuvaiheessa myös irtisanomissuojaa yritettiin heikentää”, Rönni-Sällinen muistuttaa.

Aiemmin hallitus oli jo muun muassa pidentänyt koeaikaa, lyhentänyt taloudellisista tai tuotannollisista syistä irtisanottujen takaisinottovelvoitetta ja lisännyt pitkäaikaistyöttömien määräaikaisuuksia.

Myös työttömien aktiivimalli on Rönni-Sällisen mukaan epäonnistunut. Rinteen hallitus aikoo purkaa sen tai ainakin siihen kuuluvan työttömyyskorvausten leikkurin, vaikkakin hallitusohjelman kirjaus edellyttää myös korvaavia toimia.

Ja niitähän nyt tulisi työmarkkinajärjestöjenkin yhdessä miettiä, jotta työn tarjonta lisääntyisi. Tosin työntekijöiden ja työnantajien linjaukset poikkeavat toisistaan.

Rönni-Sällinen toivoo, että työllisyys- ja työvoimapolitiikassa päästäisiin irti leikkauslinjasta.

”Pitäisi olla viisautta luoda kestävämpää työvoimapolitiikkaa. Palveluita ja koulutusta tulisi järjestää yksilöllisten suunnitelmien mukaan eikä ketään saisi jättää yksin. Koko työttömyysturva karensseineen tulisi uudistaa”, Rönni-Sällinen vaatii.

”Mitään uutta kikyä ei kyllä kaivata, sillä sehän oli aika traumaattinen kokemus”, Rönni-Sällinen sanoo ja arvioi, että kilpailukykysopimuksen ”ilmaiset” työaikapidennykset saattavat vielä kriisiyttää syksyllä käynnistyvän tes-neuvotteluiden liittokierroksen.

Erityinen huoli Pamilla on niistä osa-aikaisista ja vajaatyöllistetyistä työntekijöistä, jotka eivät tule palkallaan toimeen, vaan tarvitsevat monta työtä tai lisäksi sosiaalitukia.

”Eihän osa-aikatyötä pidä kokonaan poistaa, mutta kyllä niiden, jotka haluaisivat tehdä kokoaikatyötä, pitäisi sitä myös saada. Kukaan ei elä pääkaupunkiseudulla 20–30 viikkotunnin palkalla”, Rönni-Sällinen huomauttaa.

Vielä huonompi on nollatuntisopimuksilla työskentelevien asema.

Itsekin Rönni-Sällinen aloitti työuransa kaupanmyyjänä. Pamin edeltäjään eli Liikealan ammattiliittoon hän liittyi jo 26 vuotta sitten, kun oli kesätöissä synnyinkaupungissaan Mäntässä. Tuolloin tuli tutuksi myös tuiki tärkeä työehtosopimus, joka turvaa työntekijän vähimmäisehdot.

Nyt Rönni-Sällisella on huoli siitä, etteivät työehdot tai ylipäänsä ay-liike nuoria enää kiinnosta, vaan järjestäytymisaste ja sen myötä jäsenmäärä ovat laskussa.

”Meillähän jäseniä myös tulee ja menee. Vaihtuvuutta on varmaan yhden pienen liiton verran vuodessa”, Rönni-Sällinen sanoo.

”Yksi suuri haaste on nostaa palvelualojen arvostusta. Esimerkiksi siivoustyössä kemikaalit ja menetelmät koko ajan kehittyvät niin, ettei sitä kuka tahansa kadulta voi tulla tekemään, vaan tarvitaan vahvaa perusosaamista ja lisäksi valmiuksia oppia uutta”, Rönni-Sällinen sanoo.

Viisi kysymystä Annika Rönni-Sälliselle

1. Ketä lobbasit viimeksi?

”Sdp:n kansanedustajaa Antti Lindtmania, joka oli hallitusohjelmaneuvotteluissa työelämätyöryhmän vetäjä.”

2. Ketä työnantajapuolen edustajaa arvostat?

”Saako mainita kaksi? Hyvin ratkaisuhakuisia, osaavia ja luotettavia neuvottelijoita ovat Matkailu- ja ravintolapalveluiden MaRan työmarkkinajohtaja Eero Lindstöm sekä Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n lakiasiainjohtaja Markus Äimälä.”

3. Mikä tekee sinut iloiseksi?

”Ihmiset ympärillä, ja tietysti kesä.”

4. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Kesken on Paperisydän, joka kertoo johtaja Gösta Serlachiuksen elämäntarinan. Siinä on mielenkiintoista Mäntän, paperiteollisuuden ja ammattiyhdistysliikkeen historiaa.”

5. Mitä teet viikonloppuna?

”Yritän vähän siivota ja rentoutua. Sunnuntaina on lähtö Naantaliin, jossa alkavat presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.”

Kuka?

Annika Rönni-Sällinen


 Syntynyt vuonna 1976 Mäntässä, asuu Espoossa.

 Koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti.

 Valittiin Palvelualojen ammattiliiton Pamin puheenjohtajaksi kesäkuun alussa 2019.

 Toimi sitä ennen Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n työehdot-osaston johtajana.

 Aloitti ay-uransa vuonna 2002 lakimiehenä Pamissa, jossa oli eri tehtävissä vuoden 2015 alkuun. Siirtyi sitten SAK:n työehtoasioiden päälliköksi ja Pamin sopimuspäälliköksi.

 Naimisissa, kolme kouluikäistä lasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  7. 7

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  8. 8

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  9. 9

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  10. 10

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  3. 3

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  6. 6

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää