Politiikka

Kultaranta-keskustelut: Saksan liittopresidentti varoitti kylmästä Venäjä-suhteesta, presidentti Niinistön mukaan EU:n äänen tulee kuulua paremmin

Presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut alkoivat sunnuntaina Naantalissa.

Naantali.

Presidentti Sauli Niinistön isännöimien ulko- ja turvallisuuspoliittisten keskustelujen avajaispäivänä teema oli Euroopan tulevaisuus.

Niinistön kesäasunnolla Naantalissa puhui presidentin lisäksi Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier, joka on tapahtuman päävieras.

Ennen Kultaranta-keskustelujen alkamista Niinistö korosti EU:n jäsenmaiden yhdistäviä asioita.

”Jos löydetään yhteistä, on paljon helpompi lähestyä kysymyksiä, joista ollaan eri mieltä”, Niinistö sanoi lehdistötilaisuudessa.

Hän kuvaili Steinmeieria vanhaksi tutuksi: ”Olemme käyneet hänen kanssaan jo aika paljon keskusteluja. Huomaan, että ajattelumme on hyvin paljon samantyyppinen.”

Niinistön mukaan Suomi haluaa heinäkuussa alkavalla EU:n puheenjohtajuus­kaudellaan edistää sitä, että EU:n ääni kuuluu globaaleissa kysymyksissä paremmin.

Tähän Niinistö viittasi vastatessaan kysymykseen Omaninlahden tapahtumista. Lahdella käytiin kahden säiliölaivan kimppuun torstaina. ”On erittäin tärkeää saada selville se, mistä isku tuli.”

Kysyttäessä Suomen suurinta turvallisuusuhkaa, Niinistö viittasi vuonna 2015 antamaansa vastaukseen. ”Silloin presidentinvaalien aikaan kysyttiin, että minkä näette suurimpana uhkana, ja ilmoitin, että se on ilmastonmuutos.”

Suomessa on viime kuukaudet pohdittu, mitä tehdä kymmenille Isisin ”kalifaatissa” asuneille naisille ja lapsille. Niinistön mukaan kysymys on ”varsin monitahoinen” kuten edellinen ja nykyinen hallitus ovat todenneet. Sen enempää Niinistö ei halunnut asiaa tässä vaiheessa kommentoida.

Niinistö kommentoi lehdistötilaisuudessa myös hallitusohjelmaa, johon hän kertoi tutustuneensa jo ennen sen hyväksymistä. Niinistön mukaan ohjelmassa ei ole paljoa uutta Suomen ulkopolitiikan kannalta. ”Mitä henkilöihin [uusiin ministereihin] tulee, he ovat entuudesta tuttuja. Uskon, että yhdessä tehtäviä ja taakkoja kannetaan.”

Niinistö ei halunnut kommentoida hallitusohjelman talouteen liittyviä kysymyksiä, joita on puitu runsaasti oppositiopoliitikkojen toimesta viime viikkoina. ”Mitä talouteen tulee, on viisainta etten siitä sen enempää lausuisi”, Niinistö sanoi.

Sen sijaan Antti Rinteen (sd) hallituksen nimittämien valtiosihteereiden ja erityisavustajien määrästä Niinistö puhui monisanaisemmin. ”Kun valtiosihteereitä alun perin suunniteltiin, olin presidentti Ahtisaaren kanssa sitä mieltä, ettei sellainen instituutio oikein sovi meidän järjestelmäämme. Vastaavasti ministerinä käytin itse yhtä erityisavustajaa, joten koen olevani jäävi vastaamaan tähän kysymykseen.”

Steinmeier: Suomi on Venäjä-keskustelun eturintamassa

Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin puheesta heijastui huoli Euroopan ja Venäjän suhteista.

Steinmeierin mukaan on viitteitä siitä, että Venäjä on yhä sisäänpäin­kääntyneempi. ”Elämme jännitteiden ja pakotteiden aikaa”, hän sanoi kutsuvieraille Kultarannassa pitämässään puheessaan.

Kylmempään ja kaukaisempaan Venäjä-suhteeseen liittyy riskejä, Steinmeier varoitti. ”Itä-Ukrainan jatkuva konflikti on edelleen raskas taakkaa, samoin Krimin valtaus.”

Samalla Steinmeier kuitenkin totesi, että EU:n tulee olla yhä tietoisempi omasta rajallisuudestaan suhteessa Venäjään. Hän korosti Venäjän kanssa käytävän dialogin tärkeyttä ja tarvetta yhä vahvemmalle EU:n yhteiselle ulkopolitiikalle.

Aihe on Saksassa ajankohtainen.

Saksassa on viime viikkoina virinnyt keskustelu maan Venäjä-suhteista. Saksan itäisimmän osavaltion Saksin pääministeri Michael Kretschmer ehdotti kaksi viikkoa sitten, että Venäjä-pakotteet tulisi kokonaan purkaa. Tätä seurasi arvosteluvyöry, sillä Saksan – ja EU:n – virallisen linjan mukaan pakotteet on sidottu Krimin valtaukseen ja Itä-Ukrainan sotaan ja ne pitävät, kunnes Venäjä ryhtyy noudattamaan Minskin sopimusta.

Niinistö kertoi lehdistötilaisuudessa seuranneensa keskustelua, muttei hän ollut vielä ottanut aihetta esille Steinmeierin kanssa.

Steinmeierin mukaan Suomi on EU:n Venäjä-suhteita koskevassa keskustelussa eturintamassa.

Steinmeier painotti pitkin puhettaan optimismin tärkeyttä, vaikka demokratia, ihmisoikeudet ja kansainvälinen yhteistyö ovatkin koetuksella. ”Optimismi on presidenttien velvollisuus”, hän sanoi.

Steinmeierin mukaan poliitikoilla tulisi ylipäänsä olla itseluottamusta siihen, että demokratia pystyy ratkomaan ongelmia. Tähän Niinistö totesi, että Euroopassa ja muuallakin maailmassa menee itseasiassa paremmin kuin koskaan aikaisemmin.

Steinmeier oli valtiovierailulla Suomessa viime vuoden syyskuussa. Hän kertoo, että vierailusta on lämpimiä muistoja. Steinmeier myös totesi monen asian muuttuneen vierailun jälkeen. ”Ensinnäkin Suomi on jääkiekon maailmanmestari. Hyvä Suomi. Suomella on myös uusi hallitus”, hän sanoi.

Steinmeier on pitkän linjan sosiaalidemokraatti, joka toimi Saksan ulkoministerinä vuosina 2005–2009 ja uudelleen vuosina 2013–2017. Hän on ollut Saksan liittopresidentti maaliskuusta 2017 lähtien.

Keskusteluissa mukana yli sata asiantuntijaa ja vaikuttajaa

Presidentin kesäasunnolla järjestetään sunnuntaina ja maanantaina seitsemättä kertaa ulko- ja turvallisuuspoliittiset Kultaranta-keskustelut.

Tämän vuoden keskustelut keskittyvät Euroopan tulevaisuuteen ja demokratian murrokseen. Tapahtuman otsikko on ”Maailma murroksessa – mihin menee Eurooppa, miten pärjää Suomi?”

Tilaisuuden päävieras on Saksan liittopresidentti Steinmeier. Ennen Kultaranta-keskustelujen alkamista Steinmeierilla ja Niinistöllä oli kahdenvälinen tapaaminen.

Kaksipäivisiin Kultaranta-keskusteluihin on kutsuttu noin sata eri alojen asiantuntijaa ja vaikuttajaa. Tänä vuonna kutsuvieraiden joukossa on ensi kertaa myös joukko opiskelijoita.

Maanantaina käytävät keskustelut käsittelevät turvallisuutta ja demokratiaa. Pääministeri Antti Rinne (sd), perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola ja Helsingin Sanomien Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen keskustelevat aamupäivällä siitä, minkälainen eurooppalaisen turvallisuuden tekijä Suomi on.

Iltapäivällä Sdp:n entinen europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari, keskustan veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen, professori Anu Kantola ja Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski keskustelevat politiikan murroksesta ja demokratiasta.

Viime vuonna Kultaranta-keskustelujen päävieras oli YK:n pääsihteeri António Guterres.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  2. 2

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  3. 3

   Lokki kaappasi koiran puutarhasta ja lensi paikalta lemmikki mukanaan Britanniassa

  4. 4

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  5. 5

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  6. 6

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  7. 7

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi ammottava halkeama Espoossa

  8. 8

   Lappu seinällä kehottaa käymään suihkussa, kun kokelaat koodaavat kellon ympäri: HS seurasi Helsingin uuden ohjelmointikoulun ”erittäin vaikeaa” karsintaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  10. 10

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  5. 5

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  6. 6

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Natalie Portmanista tulee naispuolinen Thor uudessa Marvel-elokuvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää