Politiikka

Kansanedustajat saivat entistä enemmän ulko­puolista kampanja­tukea – katso haku­koneesta, kuka antoi poliitikoille vaali­rahaa

Kokoomuksen Elina Lepomäki ja Antti Häkkänen saivat yli 110 000 euron vaalirahansa kokonaan lahjoituksina. Ilmoittajien keskiarvobudjetti oli 35 000 euroa.

Eduskuntavaalien budjetit ovat pysyneet edellisiin eli vuoden 2015 eduskuntavaaleihin verrattuna samalla tasolla. Vuonna 2015 ilmoituksen tehneet ehdokkaat kertoivat keskimäärin 35 800 euron budjetista, ja kevään 2019 ilmoituksen tehneet raportoivat 35 086 euron keskimääräisestä vaalirahasummasta.

Sen sijaan ulkopuolisen tuen osuus näyttää kasvaneen. Kun vuonna 2015 vaalirahailmoituksen jättäneet kansanedustajat kertoivat keskimäärin 56 prosentin ulkopuolisesta rahoituksesta, tukien osuus oli keväällä 2019 kasvanut 62 prosenttiin.

Katso hakukoneesta, mitkä yhtiöt ja yksityishenkilöt tukivat eduskuntaan nousseita ja varasijoille yltäneitä poliitikkoja.Seitsemän eduskuntaan noussutta ehdokasta on julkistanut yli 100 000 euron vaalibudjetin 2019. Kolmen kärjestä kokoomuksen Elina Lepomäki kertoo käyttäneensä rahaa vaalikamppailuun 116 000 euroa, kokoomuksen Heikki Vestman 114 000 euroa ja kokoomuksen Antti Häkkänen 113 000 euroa.

Neljä vuotta sitten, vuonna 2015, eduskuntavaaleissa vain kolmen ehdokkaan eduskuntavaalibudjetit ylittivät sadantuhannen euron rajan.

Kevään 2019 eduskuntavaaleissa varasijalle jäi kristillisdemokraattien Kauko Turunen, jonka vaalibudjetti oli 112 000 euroa. Turunen maksoi kampanjan lähes kokonaan omasta pussistaan, kun taas esimerkiksi Elina Lepomäki ja Antti Häkkänen onnistuivat keräämään koko vaalibudjettinsa lahjoituksina.

Yli sadantuhannen euron eduskuntavaalibudjetin julkistivat myös kokoomuksen Ruut Sjöblom (102 000 euroa) ja kokoomuksen Arto Satonen (vähän yli 100 000 euroa).

Satonen maksoi kampanjastaan itse 91 prosenttia ja Sjöblom 81 prosenttia. Lepomäki sai suurimman osan tuestaan, 88 000 euroa, yksityishenkilöiltä, kun taas Satonen sai yksityishenkilöiltä vain runsaat tuhat euroa.

Yli sadantuhannen euron kerhossa oli niin ikään kokoomuksen Milla Bruneau, joka jäi Turusen tapaan varasijalle. Hän maksoi kampanjastaan itse puolet.

Katso hakukoneesta, miten ehdokkaiuden rahoitus jakautui eri lähteisiin.

Kirjoitus jatkuu hakukoneen alla.Eduskuntaan tai varasijalle nousseet ovat siis käyttäneet edelliskertaan verrattuna keskimäärin vähemmän omia rahojaan kuin vuonna 2015. Tiistaina aamulla vaalibudjettien laskenta oli vielä hieman kesken, sillä Sdp:n Katja Taimela, vihreiden varakansanedustaja Mika Flöjt Oulun vaalipiiristä ja vasemmistoliiton varakansanedustaja Anne Nyman eivät olleet tehneet vaalirahailmoitusta.

Määräajan jälkeen vaalirahoitusilmoituksen jättivät perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko Uudenmaan vaalipiiristä ja keskustan varakansanedustaja Eerikki Viljanen Uudenmaan vaalipiiristä. Näin olleen viiden eduskuntaehdokkaan vaalirahailmoitus on saapunut tai saapuu myöhässä.

Lepomäen kampanjan suurimpia tukijoita on pankkiiri Björn Wahlroos, joka vaalirahoitusilmoituksen mukaan tuki Lepomäkeä 6 000 eurolla. Wahlroos on tukenut Lepomäkeä aiemmissakin vaaleissa. Edellisissä eli 2015 eduskuntavaaleissa Wahlroos tuki Lepomäkeä niin ikään 6 000 eurolla.

Suurimmalla mahdollisella summalla eli 6 000 eurolla Lepomäkeä tutkivat niin ikään tulokärkilistauksissa esiintyneet Kari Juhani Karvinen, peliyhtiö Supercellin perustaja Nicholas Derome, tietoturvayhtiö Stonesoftin perustaja Hannu Turunen, tietojen hävitykseen erikoistuneen Blanccon perustaja Kim Väisänen sekä tulomiljonääri Jaakko Valtteri Harlas.

Yrityksistä Elina Lepomäkeä tukivat eniten eli 6 000 eurolla siivousvälineyhtiö Sinituote, jonka omistaa Ilkka Brotherus perheineen. Suuria yritystukijoita olivat niin ikään taloushallinto- ja kiinteistöpalveluita tuottava Gerako oy ja Suomen Viihderavintola oy. Ne lahjoittivat Lepomäen vaalikampanjaan 5 000 ja 2 000 euroa.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman sai lahjoituksina 76 prosenttia vaalirahoituksestaan. Siihen osallistuivat muun muassa sijoittaja Mikko Laakkonen Espoosta 6 000 eurolla sekä Heikki Vestmanin isä Matti Vestman yhtiönsä kautta 6 000 eurolla ja henkilökohtaisesti 2 900 eurolla.

Vuokrahuoneistoja välittävä Vuokraturva tuki Heikki Vestmania 6 000 eurolla.

Häkkäsen suurimpia tukijoita taas olivat yksityishenkilöt, jotka lahjoittivat hänen vaalikampanjaansa yhteensä 52 000 euroa. Yksikään lahjoitus ei ollut vähintään 1 500 euron suuruinen, joten lahjoittajien nimet jäävät pimentoon.

Yrityksistä Häkkästä tukivat kiinteistöalan Jatke oy ja Suomen Ässäasunnot molemmat 5 000 eurolla. Sahatavan tuottaja ja jalostaja Versowood rahoitti Häkkästä kolmellatuhannella eurolla.

Esimerkiksi Ruut Sjöblomin tukena taas näyttää olleen suku. Suurimmat tukijat olivat tuusulalaiset Karl Erik, Touko Juhani ja Seppo Aatos Sjöblom, jotka kukin lahjoittivat vaalikamppailuun 6 000 euroa.

Nykyisistä ministereistä yritystukea sai muun muassa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr), jota tuki 6 000 eurolla hyvinkääläinen rakennus- ja matkailualan perheyritys Napa-Koli oy. Yrityksistä eniten ministerirahoitusta näyttää antaneen vasemmiston hallitsema monialakonserni Tradeka, joka jakoi edustajille ja varaedustajille yhteensä 35 000 euroa vaalirahaa.

Ministereistä 2 500 euron tuen saivat Tytti Tuppurainen (sd), Sirpa Paatero (sd) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas). Myös muun muassa kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas) ja europarlamentaarikko Merja Kyllönen (vas) saivat 2 500 euron vaalirahapotin.

Vaalirahoittajien joukossa on useita tunnettuja rikastujia, jotka ovat tukeneet lähinnä kokoomuksen ehdokkaita. Suomalainen Lontooseen muuttanut miljardööri Chaim Zabludowicz tuki Ilkka Kanervaa (kok) 6 000 eurolla, miljonääri Jalo Paanasen poika Elmar Paananen taas rahoitti Anne-Mari Virolaista (kok) 6 000 eurolla ja miljonääri Veikko Lesonen Ben Zyskowiczia (kok) 6 000 eurolla.

Lesonen tuki niin ikään 6 000 eurolla varasijalle jäänyttä Juha Hännistä (kok) ja eduskuntaan noussutta Mari-Leena Talvitietä (kok), jotka ovat molemmat oululaisia.

Ahvenanmaan vaalipiirin edustajaa Mats Löfströmiä taas tuki ahvenanmaalainen miljonääri Anders Wiklöf 6 000 eurolla.

Julkkiksista tukijoiden listalla on muun muassa toimittaja Maria Veitola, joka antoi Sdp:n kansanedustajan Hussein al-Taeen kampanjaan 3 500 euroa. Al-Taeen sai niin ikään rahoitusta toimittajalta ja Fazerin sukuun kuuluvalta Paula Salovaaralta 3 000 euroa.

Ehrnroothin ja von Julinien sukuun kuuluva Elsa Fromond tuki Rkp:n Eva Biaudet’ta 3 000 eurolla. Biaudet sai niin ikään rahaa Sophia Ehrnroothilta 2 040 euroa ja Paula Salovaaralta 2 000 euroa.

Kasvuyrittäjä ja -sijoittaja Kim Väisänen tuki vasemmistoliiton kansanedustajaa Anna Kontulaa 3 000 eurolla, mikä on poikkeuksellista, sillä yrittäjien tuen kohteena oli yleensä kokoomus. Vasemmistoliiton kansanedustajaa Mai Kivelää tuki puolestaan 2 000 eurolla kirjailija Risto Isomäki, jonka erikoisalaa ovat ympäristöteemat.

Tiistaina syntyi keskustelua kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimon vastaanottamasta vaalirahoituksesta, jota hän on saanut taustaryhmältään Liike Nytiltä 39 000 euroa. Iltalehden haastatteleman valtiontalouden tarkastusviraston tilintarkastajan mukaan tuki on lainvastainen, sillä se saisi olla korkeintaan 6 000 euroa.

Tämä johtuu siitä, että Liike Nyt ei ole puolue vaan liike. Lain mukaan vain puolue tai puolueyhdistys voi tukea yhtä ehdokasta yli 6 000 eurolla.

Harkimo sanoo Iltalehdelle, että rahat ovat käytännössä hänen omiaan. Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan lainkohdan rikkomisesta ei ole säädetty rangaistusta.

Vaalirahoituslain puoluepoikkeuksen vuoksi esimerkiksi sosiaalidemokraattinen puolue tuki nykyistä pääministeriä Antti Rinnettä (sd) 63 000 eurolla ja kokoomus Petteri Orpoa 29 000 eurolla.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  3. 3

   Nordean pääekonomisti: ”Kiinan kasvuluvut ovat ihmetyttäneet kaikkia”

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  6. 6

   Helvetin enkelien johtaja määrättiin vangittavaksi fitnessmalli Sofia Belórfiin liittyvässä vyyhdessä: ”Perinteisestä poikkeavia elementtejä”, sanoo tutkinnanjohtaja

  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Trump aikoo soittaa Ruotsin pääministerille auttaakseen Tukholmassa vangittuna olevaa räppäri Asap Rockya, pääministeri Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  9. 9

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  10. 10

   Ensimmäistä kertaa Suomessa esiintynyt Christina Aguilera loihti Poriin spektaakkelin – Lady Marmaladen esittäjä on yhä aikamme tärkeimpiä popmuusikoita ja feministejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  6. 6

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  7. 7

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  8. 8

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  9. 9

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  10. 10

   Kaksi vuotta Töölönlahden rannalla toiminut jäätelökioski sai äkkiä kaupungilta lähtöpassit ja ilmoituksen 1 000 euron sakosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää