Politiikka

SAK:n ja EK:n näkemykset ovat kaukana toisistaan, kun historiallinen työllisyys­seminaari kokoontuu: ”Olo on kuin Salvador Dalín näyttelyssä”

Työllistymisseteli on vahvoilla ja työttömyystuen porrastaminen heikoilla, kun työllisyyden lisäämisestä aletaan keskiviikkona vääntää.

Hallituksen kunnianhimoisen työllisyystavoitteen jahtaaminen alkaa keskiviikkona, kun joukko ministereitä ja työmarkkinajohtajia kokoontuu pohtimaan työllisyyttä parantavia keinoja.

Tapaaminen on merkittävä, koska hallituksen ohjelma on rakennettu sille perustalle, että suomalaisia saadaan töihin selvästi enemmän kuin nykyään.

Tavoitteeksi hallitusohjelmaan kirjattiin, että työllisiä on vaalikauden lopulla 60 000 enemmän kuin ennusteet povaavat. Hallituspuolueet myös päättivät, että tehtyjä menolisäyksiä arvioidaan uudelleen syksyllä 2020, jos työllisyyttä lisääviä keinoja ei ole saatu kokoon riittävästi.


Työllisyyden parannuskeinoja ei hallitusohjelmassa juuri esitetty, vaan niistä pyritään sopimaan yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Keskiviikon seminaarilta ei vielä odoteta varsinaisia tuloksia, mutta symbolisesti se on merkittävä, jopa historiallinen. Hallitus palauttaa valtaan kolmikantaisen valmistelun, jossa hallitus yhdessä työntekijöiden ja työnantajien kanssa sopii työelämää koskevista asioista.

Kasvun ja luottamuksen seminaari -nimellä järjestettävässä keskiviikon kokouksessa pyritään luomaan lähtölaukaus ja luottamus työmarkkinatoimijoiden yhteistyölle.

Seminaarissa tilanteen esittelevät pääministeri Antti Rinne, valtiovarainministeri Mika Lintilä ja työministeri Timo Harakka. Työntekijöitä edustavat keskusjärjestöjen puheenjohtajat eli SAK:n Jarkko Eloranta, STTK:n Antti Palola ja Akavan Sture Fjäder sekä joukko liittojohtajia.

Työnantajien edustajia ovat muun muassa Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) Jyri Häkämies, Kuntatyönantajien (KT) työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ja Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen. Mukaan on kutsuttu myös toimialaliittojen edustajat.


Työnantajien ja työntekijöiden näkemyserot työllisyyden lisäämisen keinoista nousevat oletettavasti pintaan jo keskiviikkona, sillä ne ovat merkittäviä.

Näkemykset voi karkeasti jaotella niin, että työnantajat painottavat ”kovia toimia”, joille on laskettavissa työllisyyttä lisäävä vaikutus. Usein näihin liittyy sosiaaliturvaa heikentävä elementti.

Esimerkiksi keskiviikkona EK julkisti keinovalikoimansa, jossa keskeisessä osassa oli ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen. Mallissa työttömyysturva olisi alussa nykyistä parempi mutta heikkenisi asteittain työttömyyden pitkittyessä. Se loisi työttömille nykyistä suuremman kannustimen työpaikan etsimiseen entistä varhaisemmin.

EK esittää myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston lyhentämistä.


Työntekijöiden puoli taas painottaa ”pehmeitä keinoja”, joille on vaikeampi laskea työllisyyttä lisäävää vaikutusta. Tästä esimerkkejä ovat työvoimapalvelujen resurssien ja palkkatuen käytön lisääminen sekä panostukset koulutukseen ja työhyvinvointiin.

Tällaisilla keinoilla on helpommin myös pääministeripuolue Sdp:n tuki, mutta pääministeri Rinne on korostanut, että mitään keinoja ei ole suljettu pois työllisyyden kohentamisessa.


Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sanoo olevansa ”äärimmäisen utelias” keskiviikon tapaamisesta. Vartiainen on jo ennen poliitikon uraansa perehtynyt taloustutkijana työllisyyden kohentamisen keinoihin.

”Karu totuus on, että vain kovat keinot yleensä tepsivät”, Vartiainen sanoo.

Hän odottaa erityisesti sitä, miten eri osapuolet kommentoivat mahdollisuutta ansioturvan porrastamisesta.

”Reipas ansioturvan porrastus alaspäin työttömyyden pitkittyessä on sellainen keino, jolla voidaan oikeasti lisätä työllisyyttä.”


SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta on täysin toisella linjalla.

”Itse toivoisin, että uskallettaisiin panostaa vaikeammin mitattavissa oleviin keinoihin.”

Kaukoranta ei ole lainkaan vakuuttunut siitä, että työttömyysturvan porrastus olisi pienimmän tuskan tie työllisyyden kohentamisessa.

Hänen mukaansa porrastaminen kuulostaa ensi alkuun hyvältä, varsinkin jos siihen on liitetty työttömyyden alkuvaiheeseen parannus työttömyyskorvaukseen. Työllisyysvaikutukset syntyvät kuitenkin työttömyysturvan leikkauksista. Jos halutaan merkittäviä työllisyysvaikutuksia, leikkausten tulisi olla merkittäviä.

”Jos hallitus haluaa, että lähdetään leikkauslinjaan, tästä tulee hyvin hankalaa. SAK:n intresseissä ei ole sosiaaliturvan leikkaaminen”, Kaukoranta sanoo.


Yhtenä vaikuttavana keinona työllisyyden lisäämiseksi pidetään sellaista perhevapaauudistusta, joka merkittävällä tavalla kannustaisi pienten lasten vanhempia nopeammin töihin. Tällainen uudistus kuitenkin kaatui jo hallituksen kokoamisvaiheessa keskustan vastustukseen.

Hallituksen keskeisiä toimia työllisyyden kohottamiseksi on näillä näkymin ainakin palkkatuen lisääminen.

Rinne sanoi kesäkuun alussa, että hallituksella on suunnitelmissa rakentaa digitaalinen alusta, josta työtön voi saada tiettyjen edellytysten täyttyessä työnhakuun 760 euron arvoisen palkkatukisetelin.

Kriitikoiden mukaan palkkatuki on tehotonta ja kallista.

Hallituksen työllisyystavoitteen vaikeutta lisää se, että tavoite pitäisi saavuttaa näillä näkymin ilman vetoapua talouden suhdanteista. Talousennusteita on viime aikoina muutettu alaspäin.

”Onhan tämä hankalan näköinen yhtälö, se on selvää”, Kaukoranta sanoo.

Haastetta lisää hänen mukaansa se, että työllisyystavoite on asetettu vuoteen 2023, joten toimien pitäisi ehtiä vaikuttaa vaalikauden aikana. Monet työllisyyttä parantavat keinot, esimerkiksi koulutukseen panostaminen, tuottavat tuloksia vasta pidemmällä aikavälillä.

Kokoomuksen Vartiainen menee hankalan yhtälön kuvailussa pidemmälle. Hän näkee siinä jopa absurdeja piirteitä.

”Minulla on jollain tavalla Liisa Ihmemaassa -olo tai kuin olisin Salvador Dalín näyttelyssä. Vasemmistohallitus on luvannut todella kovan työllisyyskasvun, mutta vasemmistopuolueet ja palkansaajien keskusjärjestöt ovat vanhastaan armotta vastustaneet sellaisia keinoja, joilla tällainen tavoite toteutettaisiin.”

Lisäys 19.6. klo 10.40: Seminaarissa työnantajia edustaa myös Kuntatyönantajat.

Fakta

Yli 10 miljardin euron kysymys


 Työllisyyden kasvattaminen on avainasemassa Suomen hyvinvointivaltion rahoittamisessa Suomen väestörakenteen takia. Yhä pienempi osa suomalaisista on työiässä, joten valtion nykyisten menojen rahoittaminen vaatii, että entistä harvempi työikäinen voi jäädä työelämän ulkopuolelle.

 Työllisyyden paranemisella on julkiseen talouteen kaksoisvaikutus: se lisää verotuloja ja samalla vähentää työttömyyskorvauksiin kuluvia menoja.

 Valtioneuvoston alkuvuodesta valmistuneen selvityksen mukaan työttömyyden laajat kustannukset kansantaloudelle olivat 10,8 miljardia euroa vuonna 2016.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jatkoi hyökkäystään demokraattiedustajia kohtaan, yleisö yltyi huutoon: ”Lähettäkää hänet takaisin”

  2. 2

   Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

  3. 3

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  4. 4

   Kaivosyhtiö Mawson löysi grafiittia Lapista

  5. 5

   Kauniaisissa rysähti taas: kuorma-autot jumiutuvat armottomaan tunneliin, jossa tapahtuu onnettomuuksia kerta toisensa jälkeen

  6. 6

   Instagram piilottaa tykkäykset näkyvistä kuudessa maassa, jotta käyttäjät voisivat henkisesti paremmin

  7. 7

   Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

  8. 8

   Perheenisä Kim Holvialan silmien alla liikkui vuosia huumeita – Nyt hän kertoo, miten Tor-verkon pimeä huumekauppa toimii

   Tilaajille
  9. 9

   ”Merkittävin päätös, minkä Kone on koskaan tehnyt” – Suomalaisella hissijätillä on edessään valtava valinta, joka ei ole vain yhtiön omissa käsissä

  10. 10

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  3. 3

   ”Merkittävin päätös, minkä Kone on koskaan tehnyt” – Suomalaisella hissijätillä on edessään valtava valinta, joka ei ole vain yhtiön omissa käsissä

  4. 4

   Brittilehti The Guardian lyttää tylyin sanakääntein suomalaisten rakastaman Helene Schjerfbeckin näyttelyn: ”Kylmä suihku kakkoslaatuista taidetta”

  5. 5

   Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

  6. 6

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  7. 7

   Perheenisä Kim Holvialan silmien alla liikkui vuosia huumeita – Nyt hän kertoo, miten Tor-verkon pimeä huumekauppa toimii

   Tilaajille
  8. 8

   67 kylmän sodan ydinpommia jätti jälkensä: Marshallinsaarilla säteilee paikoin voimakkaammin kuin Tšernobylin alueella

  9. 9

   Pahan olon tunnustaminen ihmissuhteessa on hyvä merkki

  10. 10

   Hergé kuvasi Tintin avaruusmatkaa tarkasti jo vuosia ennen kuin Neil Armstrong astui Kuun kamaralle tai Juri Gagarin kävi avaruudessa – kuinka se on edes mahdollista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  8. 8

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää