Politiikka

Perussuomalaisten nuorten avustus perutaan tältä vuodelta, järjestö aikoo kuitenkin jatkaa toimintaansa

Opetus- ja kulttuuriministeriö perii takaisin myös Perussuomalaiset nuoret ry:lle tänä vuonna jo maksetun noin 57 000 euron osuuden.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt lopettaa Perussuomalaisten nuorisojärjestön vuoden 2019 avustuksen maksamisen, Valtioneuvosto kertoo pikaviestipalvelu Twitterissä.
Ministeriö myös perii takaisin Perussuomalaiset nuoret ry:lle tänä vuonna jo maksetun osuuden. Tämän vuoden yhteensä 115 000 euron suuruisesta avustuksesta on ehditty jo maksaa 57 500 euron suuruinen erä. Loput olisi ollut opetus- ja kulttuuriministeriön tekemän päätöksen mukaan määrä maksaa tämän vuoden kesäkuussa.

Avustuksen peruuttamisen syynä on se, että ministeriö katsoo järjestön rikkoneen nuorisolain tavoitteita.

Perussuomalaisten nuorten virallisella Twitter-tilillä julkaistiin aikaisemmin keväällä kuva, jossa oli tummaihoinen perhe. Kuvan yhteydessä kehotettiin äänestämään EU-vaaleissa perussuomalaisia, ”jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä”.

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen pitää nyt tullutta päätöstä omien sanojensa mukaan ”vääryytenä”. Nuorisojärjestö ei hänen mukaansa aio jättää asiaa sikseen, vaan sen lähtökohtana on korjata asia ja palauttaa rahoitus.

”Ehdottomasti reagoidaan tähän ja vaaditaan oikaisua tai mennään tarvittaessa oikeuteen”, Kinnunen sanoo.

Julkisuudessa on aiemmin väläytelty myös sitä, että nuorisojärjestön toiminta loppuisi avustuksen lopettamisen myötä.

Vastineessaan nuorisojärjestö totesi, että avustuksen lopettaminen olisi vastoin suhteellisuusperiaatetta ja johtaisi ”Suomen suurimman puolueen nuorisojärjestön toiminnan loppumiseen”.

Kinnunen kertoo muistavansa lausunnon ja pitävänsä sitä nyt huolimattomasti sanottuna. Nuorisojärjestön toiminta ei siis lopu, vaikka päätös rahoituksen loppumisesta pitäisi.

Kinnunen sanoo HS:lle, että kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun nuorisojärjestön saama avustus on ollut vaakalaudalla.

”Vastaava tilanne on ollut joskus aikaisempinakin vuosina, että opetus- ja kulttuuriministeriö on yrittänyt viedä meidän tukiamme pois milloin milläkin perusteella. Sikäli samaa jatkumoa sille, että nyt on keksitty syitä. Perussuomalaiset nuoret reagoi tähän, että ei me tällaista hyväksytä. Tarvittaessa käydään vaikka uudestaan sitten oikeutta, että tämmöinen okm:n taholta tullut vääryys korjataan”, Kinnunen sanoo.

Avustuksen peruminen koskee siis ainoastaan tätä vuotta. Ministeriön nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylijohtaja Esko Ranto kertoo HS:lle, että järjestö voi siis halutessaan hakea avustusta uudelleen jälleen ensi vuonna.

Pysyvämpi avustuskelpoisuuden vieminen pois vaatisi Rannon mukaan nuorisolain pykälään perustuen sitä, että nuorisolain tavoitteiden vastaista toimintaa olisi ollut ainakin kahtena vuonna.

”Tietysti jälleen ensi vuodeksi [he] voivat hakea avustusta. Sitten arvioidaan, onko toiminta muuttunut sellaiseksi, että se täyttää nuorisolain tavoitteet ja avustus voitaisiin jälleen myöntää”, Ranto sanoo.

Päätökseen ei voi hakea muutosta valittamalla. Siihen on kuitenkin mahdollista hakea oikaisua opetus- ja kulttuuriministeriöltä 30 päivän kuluessa, kuten Kinnunen kertoi HS:lle nuorisojärjestön aikovan.

Mikäli oikaisu jätetään, ministeriössä tutkitaan, onko oikaisulle perusteita. Käsittelyaika on Rannon mukaan yleensä muutaman kuukauden.

”Jos he oikaisuvaatimuksen tekevät, siitä päätös saadaan arviolta alkusyksystä”, Ranto kertoo.

Kinnusen mukaan nuorisojärjestön ja Perussuomalaisten puolueen välillä on jo ollut yhteydenpitoa päätöksen tulon jälkeen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on aikaisemmin kommentoinut asiaa toteamalla, että nuorisojärjestössä on pieni joukko ihmisiä, jotka eivät tunnu ymmärtävän ja hyväksyvän puolueen linjaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kommentoi päätöksen jälkeen keskiviikkona lähetetyssä tiedotteessaan, että nuorisojärjestön tuen perumisen syy on näennäinen. Tavion mukaan kyse on mielivallasta ja syrjinnästä, joka on ”täysin tuomittavaa demokratian ja oikeusvaltion vastaisena”. Tavio myös vertaa tilannetta tiedotteensa otsikossa ”kommunistiajan sortoon”.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä katsoi ministeriölle annetussa lausunnossa, että nuorisojärjestön toiminta on ristiriidassa nuorisolain tavoitteen kanssa.

Ministeriön tiedotteessa kerrotaan, että valtuutetun mukaan toiminnan voi katsoa rikkoneen etniseen alkuperään perustuvan syrjinnän kieltoa tai ainakin loukanneen tummaihoisten suomalaisten ja Suomessa asuvien ihmisarvoa.

Lisäksi esimerkiksi kommentit voivat valtuutetun mukaan luoda vihamielistä ja nöyryyttävää ilmapiiriä tummaihoisia kohtaan.

Ministeriön nuorisotyön ja -politiikan vastuualueen johtaja Henni Axelin kertoo tiedotteessa, että kyse on hänen tietojensa mukaan ensimmäisestä kerrasta, kun nuorisoalan järjestön avustus joudutaan perimään takaisin sen vuoksi, että toiminta on ristiriidassa nuorisolain tavoitteiden kanssa.

Axelinin mukaan järjestön edustajan kanssa on keskusteltu ylilyönneistä myös maaliskuussa eli ennen kohua herättäneen kuvan julkaisemista Twitterissä.

”Meille syntyi käsitys, että järjestössä ymmärrettiin asia. Emme kuitenkaan vielä tuolloin ryhtyneet muihin toimenpiteisiin, kuten avustuksen peruuttamiseen, sillä halusimme antaa järjestölle aikaa ja mahdollisuuden korjata tilanteensa omatoimisesti”, Axelin sanoo tiedotteessa.

Perussuomalaisilla nuorilla oli myös mahdollisuus esittää vastineensa asiaan. Järjestön vastineessa ministeriön oikeus valtionavustuksen perimiseen takaisin kiistettiin, sillä järjestön mukaan sen toiminta edistää nuorisolain tavoitteita.

Vastineessaan perussuomalaiset nuoret myös sanoi, ettei se edusta koko järjestön vaan yksittäisen jäsenen ”erehdyksissään tekemää” päivitystä.

Päätöksessään ministeriö kuitenkin katsoi, että twiitin lähettänyt henkilö on hallituksessa varapuheenjohtajana ja viestintävastaavana eli johtavassa asemassa, joten rooli ei rinnastu vain yksittäisen jäsenen rooliin. Lisäksi twiitti julkaistiin nimenomaan järjestön virallisessa viestintäkanavassa eikä esimerkiksi henkilön yksityiseltä tililtä.

Kuvan Twitteriin ladannut perussuomalaisten nuorten varapuheenjohtaja Toni Jalonen myönsi toukokuun lopulla twiitin olleen harkitsematon ja hyvien tapojen vastainen. Hän kertoi tiedotteessa toimineensa impulsiivisesti idean syntyessä.

”Myöhemmin ymmärsin, että nyt meni metsään, mutta vahinko oli ehtinyt jo tapahtua”, Jalonen kertoi tällöin tiedotteessa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  3. 3

   Brittilehti The Guardian lyttää tylyin sanakääntein suomalaisten rakastaman Helene Schjerfbeckin näyttelyn: ”Kylmä suihku kakkoslaatuista taidetta”

  4. 4

   Tukholmalaisessa vankilassa istuva Asap Rocky on palkannut avukseen pr-toimiston, mitä pidetään Ruotsissa ennenkuulumattomana: Myös Kuninkaanlinnaan on vedottu

  5. 5

   Hergé kuvasi Tintin avaruusmatkaa tarkasti jo vuosia ennen kuin Neil Armstrong astui Kuun kamaralle tai Juri Gagarin kävi avaruudessa – kuinka se on edes mahdollista?

  6. 6

   Meksikolainen huume­paroni El Chapo tuomittiin elinkautiseen vankeuteen Yhdysvalloissa

  7. 7

   Kaiken nähnyt kaupunkitutkija jättää Helsingin yliopiston ja sanoo viimeisen sanansa: Helsinki ei ole vieläkään oikea kaupunki

  8. 8

   Yle: Palkitun teknologiayhtiön osakasta epäillään rahanpesusta Sihteeriopisto-vyyhdissä

  9. 9

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  10. 10

   Pahan olon tunnustaminen ihmissuhteessa on hyvä merkki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  2. 2

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kaiken nähnyt kaupunkitutkija jättää Helsingin yliopiston ja sanoo viimeisen sanansa: Helsinki ei ole vieläkään oikea kaupunki

  4. 4

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  5. 5

   Venäjä-trollien vainoama Ylen toimittaja Jessikka Aro oli Yhdys­valtain alahuoneen kuultavana Venäjän informaatio­sodasta

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Ruotsin WWF: Halloumi voi olla jopa lihaa haitallisempaa

  8. 8

   Pahan olon tunnustaminen ihmissuhteessa on hyvä merkki

  9. 9

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  10. 10

   Kaksi olutta päivässä nostaa painoa jopa pari kiloa kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  8. 8

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää