Politiikka

Suomi vetää EU-puheen­johtajuuden säästö­budjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa, vieraille tarjotaan hana­vettä eikä avajais­gaalaa järjestetä

Suomen puheenjohtajuus alleviivaa ilmasto- ja ympäristöteemoja. Lahjarahat käytetään lentopäästöjen kompensointiin ja kokouksia on vain puolet esimerkiksi Viron puheenjohtajuuteen verrattuna. Kokouspaikkakuntia on vain yksi, kun niitä on aiemmin ollut 21.

Kokouksia pidetään tavallista vähemmän, lahjakasseja ei jaeta, kotimaisella designilla ei pöyhkeillä. Suomea ei juurikaan esitellä, turismia ei tuputeta.

Suurta avajaisgaalaa Helsingissä ei järjestetä. Jopa puheenjohtajakauden visuaalinen ilme on kierrätetty uusiksi kolmentoista vuoden takaisesta aihiosta, jonka suunnittelija on sama kuin silloinkin.

Tällaisella asenteella Suomi valmistautuu heinäkuun alussa ottamaan puoleksi vuodeksi ohjat Euroopan unionin puheenjohtajamaana. Sen sijaan että kirpputorilta tuoksahtavaa meininkiä nolosteltaisiin, sitä suorastaan hehkutetaan.


Kolmatta kertaa EU-puheenjohtajana toimiva Suomi on päättänyt kääntää päälaelleen unionissa vuosikymmeniä vallinneet perinteet, joiden mukaan kokousvastuussa oleva maa hemmottelee vieraitaan, pyrkii saamaan osakseen kaiken mahdollisen huomion ja nauttimaan parrasvaloista.

Kansainvälisen median edustajia valistetaan jo kirjautumisvaiheessa, että Suomen puheenjohtajuuteen liittyvät tapahtumat on keskitetty vain yhdelle paikkakunnalle. Vertailun vuoksi: vuosina 1999 ja 2006 Suomen puheenjohtajuuskaudella kokouksia järjestettiin molempina vuosina 21:llä eri paikkakunnalla, Uudeltamaalta Lappiin.

”Matkustamisen minimoimiseksi Suomessa pidettävät kokoukset järjestetään yhdessä ainoassa paikassa Helsingissä, Finlandia-talolla, jonne on helppo mennä julkisilla kulkuneuvoilla”, kerrotaan kokousvieraille jaetuissa ohjeissa tällä kertaa.


EU-puheenjohtajuussihteeristön päällikkö Anja Laisi kertoo, että EU-vieraille jaettavista pikkulahjoista on luovuttu kokonaan. Noin puolen miljoonan euron lahjabudjetti käytetään ulkomaalaisvieraiden lentomatkojen päästöjen kompensointiin, ilmeisesti ensi kertaa EU:n historiassa.

Tavallisesti EU-maat jakavat kravatteja, huiveja, kirjoja, design-kippoja, hajuvesiä, pikkuherkkuja, maalogoilla varustettuja muistitikkuja, puhelinlatureita ja kahvimukeja. Niin on Suomikin aiemmin tehnyt. Tällä kertaa kokousvieraiden käteen jää tavaran sijaan aimo annos ilmasto- ja ympäristövalistusta.

Monissa EU-maissa puheenjohtajuudet potkaistaan käyntiin suurella gaalalla, joissa kansallispuvut viuhuvat, viulut soivat ja arvovierasrivissä istuvat komission jäsenet ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja.

Suomen vastine gaalalle on Helsingin kaupungin 8. heinäkuuta Kansalaistorilla ja Töölönlahden puistossa järjestämä kansalaistapahtuma, joka on liimattu yhteen juniorijalkapalloturnaus Helsinki Cupin avajaisten kanssa.

Komission Jean-Claude Junckeria tai Eurooppa-neuvoston Donald Tuskia ei tilaisuudessa nähdä. Sen sijaan nähdään esimerkiksi vihtojen sitomista, lavatanssia sekä taiteilija Kaisa Salmen Plastic Mama -teos: kierrätysmuovista koululaisten kanssa valmistettu barokkimekko.

”Meillä ei tule olemaan avajaistapahtumaa, johon tulisi EU:n johtohenkilöitä. Haluamme tuoda esille sen, että EU on osa arkipäivää ja siksi se yhdistetään myös nuorten ja lasten tapahtumiin”, Laisi kertoo.

Hän lisää kuitenkin, että Brysselissä pidetään lokakuussa perinteinen puheenjohtajakauden konsertti, jossa esiintyy Helsingin kaupunginorkesteri Susanna Mälkin johdolla.


Komission päähahmot eli komissaarit käyvät tapaamassa Antti Rinteen (sd) johtamaa hallitusta 4.–5. heinäkuuta, mutta käyntiin ei ole kaavailtu erityisiä juhlallisuuksia.

Kansainvälisen median perinteisen tutustumiskäynnin ohjelmaan on annosteltu monta ripausta kestävää kasvua ja ilmastonmuutosta. EU-kirjeenvaihtajat viedään esimerkiksi katsomaan Paraisilla sijaitsevaa ”hiiltä sitovaa, Itämeri-ystävällistä ja ravinteita kierrättävää” Qvidjan kokeilutilaa.

Suomi pyrkii myös pitämään joitakin valmistelevia kokouksia videokonferensseina. Ilman kerosiinia ei sentään selvitä: puheenjohtajakaudella Suomesta tehdään Brysseliin noin 3 000 edestakaista matkaa, missä on normaalireissaamiseen verrattuna noin tuhannen matkan lisäys.

Ilmastonmuutoksen torjumisen ohella EU:ssa on puhuttu viime vuosina paljon muovijätteen vähentämisestä. Näihinkin talkoisiin Suomi viestii osallistuvansa tarjoamalla kokousvieraille pulloveden sijasta hanavettä.

”Kaikki palaute, mitä itse olen kuullut, on ollut pelkästään myönteistä. Tätä on pidetty todella hyvänä avauksena”, Anja Laisi kertoo.

Suomen säästeliäälle ekolinjalle on myös taputettu ja sangen näkyvällä areenalla. Näin tehtiin Euroopan parlamentissa tammikuun lopussa, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoitti puheessaan, että puheenjohtajuuslahjojen rahat suunnataan lentopäästöjen kompensointiin.

Jotain hajanaista mutta vaimeaa kritiikkiä on kuulunut maakunnista, koska Suomea ei esitellä EU-vieraille laajemmin.

Päätös säästeliäästä linjasta tehtiin jo pari vuotta sitten, kun valtion budjetinlaadinnan yhteydessä tehtiin arviomainen kehysvaraus 70 miljoonan euron puheenjohtajakuluista. Sipilän hallituksen valitsema linja selittyi tiukalla taloudellisella tilanteella.

Eduskunnan sittemmin hyväksymä talousarvio puheenjohtajuudelle on pysynyt täsmälleen samana, ja siinä on Laisin mukaan tarkoitus pysyä.

Vuonna 1999 Suomen puheenjohtajuus maksoi nykyrahaksi muutettuna noin 84 miljoonaa euroa. Vuoden 2006 puheenjohtajuuden kulut olivat 90 miljoonaa.

Suomi säästää myös verrattuna muihin jäsenmaihin. Esimerkiksi Romanian juuri päättyvän puheenjohtajakauden kuluiksi arvioitiin noin 80 miljoonaa euroa.


Jos säästöt ilmaistaan prosenteissa, Suomi on onnistunut karsimaan puheenjohtajuuden suoria kuluja yli 20 prosentilla verrattuna vuoden 2006 ponnistukseen. Kokouspaikkakuntien määrää on karsittu 95 prosentilla, siis 21:stä yhteen.

Säästöjä syntyy erityisesti kokouksia karsimalla. Kun esimerkiksi Viro piti omalla puheenjohtajakaudellaan vuoden 2017 loppupuoliskolla yhteensä noin 275 kokousta, Suomen kokousmäärä on kaikkine oheistapahtumineenkin vain noin 130, Laisi kertoo.Epävirallisia ministerikokouksia Suomessa järjestetään tällä kertaa vain kuusi kappaletta. Huippukokouksia ei kalenterissa ole. Viime kerralla Suomen puheenjohtajuuskaudella pidettiin 147 kokousta, joista kaksi oli suuria turvallisuustoimia vaatineita huippukokouksia. Niissä kävi yhteensä noin 25 000 vierasta, nyt vieraita odotetaan noin 18 000.

Säästäminen saattaa olla EU-piireissä imagollisesti tehokas viesti, sillä Suomen puheenjohtajakaudella alkaa toden teolla vääntö unionin seuraavasta seitsenvuotisesta budjetista. Siinä joudutaan etsimään monia säästöjä, koska suuri nettomaksaja Britannia on jättämässä unionin.


Kokonaissäästöjen laskeminen kansantaloudelle on hankalaa, sillä ulkomaalaisvieraat myös tuovat rahaa Suomeen. Business Finlandin arvion mukaan kongressivieraat kuluttavat Suomessa ollessaan keskimäärin 1 340 euroa.

Näin ollen voi laskea, että ainakin teoriassa EU-vieraat tuovat Suomeen tänä vuonna lähes 25 miljoonan euron edestä tuloja. Vaikeampi on laskea, paljonko Suomi pitkällä aikavälillä mahdollisesti häviää siinä, ettei se näytä itsestään enempää.

 


Puheenjohtajuus tuo Suomeen 18­000 vierasta

Suomi toimii 1. heinäkuuta alkaen kuuden kuukauden ajan jäsenmaita edustavan EU:n neuvoston puheenjohtajamaana. Suomi on aiemmin toiminut vastaavassa tehtävässä kahdesti: vuosina 1999 ja 2006.

Puheenjohtajamaan tehtävänä on johtaa EU:n neuvoston lainsäädäntöön ja muuhun päätöksentekoon liittyviä kokouksia ministereille, suurlähettiläille ja virkamiehille Brysselissä ja Luxemburgissa. Näitä kokouksia on noin 1 500.

Puheenjohtajamaat ovat perinteisesti järjestäneet omalla kustannuksellaan myös epävirallisia kokouksia omassa maassaan.

Rahaa puheenjohtajuuden suoriin kuluihin on varattu 70 miljoonaa euroa, joista noin 45 miljoonaa kuluu henkilöstömenoihin ja 25 miljoonaa kokousjärjestelyihin. Tällä rahalla järjestetään 88 kokousta, minkä lisäksi ministeriöt järjestävät 40 muuta kokoustapahtumaa, kuten seminaareja ja konferensseja.

Lisäksi joitakin miljoonia mennee turvallisuuteen, mutta tätä summaa ei ole budjetoitu suoraan puheenjohtajuuskuluihin vaan se otetaan poliisitoimen menoista. Vuonna 2006 turvallisuuteen kului noin yhdeksän miljoonaa euroa, joista suuri osa kului kahden huippukokouksen turvajärjestelyihin.

Valtioneuvoston kansliaan, ministeriöihin ja Suomen EU-edustustoon Brysselissä on palkattu puheenjohtajuuden ajaksi runsaat 170 lisäihmistä. Heidän lisäkseen käytetään noin sadan kuljettajan ja noin 75:n kokousavustajan palveluja.

Suomessa käy puheenjohtajuuden aikana noin 18 000 kokousvierasta, jotka maksavat matkansa Suomeen itse. Veronmaksajat kuittaavat noin 800 vieraan, kuten ministereiden, majoituksen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  2. 2

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  3. 3

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  4. 4

   Lokki kaappasi koiran puutarhasta ja lensi paikalta lemmikki mukanaan Britanniassa

  5. 5

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  6. 6

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi ammottava halkeama Espoossa

  7. 7

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  8. 8

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  9. 9

   Lappu seinällä kehottaa käymään suihkussa, kun kokelaat koodaavat kellon ympäri: HS seurasi Helsingin uuden ohjelmointikoulun ”erittäin vaikeaa” karsintaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  3. 3

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  6. 6

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Natalie Portmanista tulee naispuolinen Thor uudessa Marvel-elokuvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää