Politiikka

HS kysyi eduskunta­ryhmiltä, mitä Isis-leirin suomalaisille pitäisi tehdä: Puolueet painottavat naisten vastuuta ja toisaalta lasten syyttömyyttä

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat painottavat yhtäältä Isis-leirin naisten vastuuta, toisaalta lasten auttamista. Kukaan ei kerro, miten molemmat puolet voitaisiin ottaa huomioon käytännössä.

”Tämä on monimutkainen, monella tapaa herkkä asia”, tiivistää Anders Adlercreutz (r).

Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Adlercreutz viittaa niin kutsuttuihin Isis-naisiin ja -lapsiin, jotka tällä hetkellä ovat al-Holin leirillä Syyriassa.

Hallitus pohtii paraikaa, millaisiin toimiin Suomen on ryhdyttävä – tai oltava ryhtymättä. Pitäisikö leirillä olevat suomalaislapset tuoda kotimaahan? Voitaisiinko heidät erottaa äideistään?

Al-Holin leirillä pidetään noin 73 000 naista ja lasta, joista useimpien uskotaan olevan Isisin taistelijoiden perheenjäseniä. HS:n tietojen mukaan leirillä on ainakin yksitoista aikuista suomalaisnaista. Yle on kertonut, että suomalaisnaisilla on mukanaan ainakin 33 lasta.

Raju kuumuus ja paheneva ripuliepidemia ovat kärjistäneet oloja leirillä. Leiriä vartioivat sotilaat ovat myös tehneet pidätyksiä, joissa naisia ja lapsia on viety väliaikaisesti vankilaan, kertovat HS:n leiriltä saamat uudet viestit.

Pääministeri Antti Rinne (sd) sanoi maanantaina Iltalehden haastattelussa, että hallitus tekee päätöksen suomalaisten mahdollisesta avustamisesta lähipäivinä – ”mahdollisimman nopeasti”.

Rinteen esikunnasta ei tiistaina kommentoitu päätöksen tarkkaa aikataulua.

Rkp:n Adlercreutz perää julkiseen keskusteluun malttia ja hallitukselle työrauhaa kysymyksen parissa.

”On syytä epäillä, että ainakin osaan naisista liittyy turvallisuusnäkökulmia. Toisaalta on myös aika iso yhteisymmärrys, että lapsia pitäisi auttaa ja saattaa kotiin. He ovat leirillä syyttöminä. Oleellista olisi pystyä arvioimaan tapauksia yksitellen, eikä kollektiivina”, Adlercreutz sanoo.

Hänen mukaan vaarana on, että asiassa ”muodostetaan kantoja aika nopeasti ja aika heikolla tietopohjalla”.

”On ratkaisu mikä tahansa, se tulee varmasti kohtaamaan kritiikkiä.”

Julkisuudessa niin poliitikkojen kuin asiantuntijoiden suusta on kuultu asiaan painokkaita kannanottoja.

Joukko oikeustieteilijöitä kirjoitti Helsingin Sanomiin mielipidekirjoituksen, jonka mukaan laki velvoittaa yksiselitteisesti auttamaan leirillä olevia suomalaisia.

Suojelupoliisista arvioitiin tiistaina HS:lle, että sekä leirillä olevat aikuiset että lapset voivat olla Suomelle turvallisuusuhka.

Hallituspuolue keskustan hallintovaliokunnassa istuvat kansanedustajat ilmoittivat viime viikolla, ettei Isis-naisia voi tuoda Suomeen. Juha Pylvään, Mikko Kärnän, Hanna Huttusen ja Joonas Köntän allekirjoittaman tiedotteen mukaan pienet lapset voitaisiin tuoda Suomeen heidän äitiensä suostumuksella – iältään vanhemmat, mahdollisesti radikalisoituneet lapset sen sijaan voisivat palata Suomeen vain omin neuvoin.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoo, että hallintovaliokuntaryhmän kannanotto ei edusta kaikkien puolueen kansanedustajien näkemystä.

Tarkoittako tämä, että keskustan eduskuntaryhmän sisällä on jakolinjoja?

”Älä nyt suurentele. Ei ole mitään jakolinjoja. He ottivat reippaan kannanoton, mutta se on heidän kannanottonsa.”

Kurvinen painottaa, että hallitus tekee asiasta linjauksen, eikä eduskuntaryhmä ole muodostanut asiaan varsinaista kantaa. Kurvisen mukaan ryhmä on kuitenkin ohjeistanut ministereitään toimimaan ”turvallisuuskärki edellä.”.

”Mitä ratkaisuja ikinä tehdäänkin, kansallisesta turvallisuudesta huolehtiminen on A ja O. Totta kai noudatamme perustuslakia ja muita oikeudellisia sitoumuksiamme, mutta turvallisuus on ykköstavoite. Pitää kuitenkin muistaa, mistä Isiksessä on kysymys. Se on lähihistorian törkein ja hirvein terroristijärjestö.”

Muiden eduskuntaryhmien puheenjohtajien tavoin Kurvinen ei täsmennä, minkälainen ratkaisu käytännössä voisi täyttää keskustaryhmän molemmat tavoitteet.

”Mielestäni se olisi vastuutontakin.”

Hallituksella on asiasta paremmat tiedot ja operatiivinen vastuu, Kurvinen perustelee.

Oppositioon siirtyneen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo otti keskiviikkona jyrkän kannan leirillä olevien naisten suhteen.

”Suomen ei pidä auttaa Isis-vaimoja palaamaan. En tunne mitään sympatiaa niitä kohtaan, jotka ovat vapaaehtoisesti lähteneet Suomesta palvelemaan terroristijärjestöä. Lasten kohdalla pitää harkita tapauskohtaisesti”, Orpo kirjoitti Twitterissä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa (kok) pitää tärkeänä, että hallitus valmistelee linjaustaan asiantuntijoiden avulla.

”Katsotaan, minkälainen esitys sieltä tulee. On tärkeää käydä läpi linjauksen kaikki vaikutukset mahdollisiin tuleviin vastaaviin tapauksiin.”

Sarkomaa toistaa entisen sisäministerin Kai Mykkäsen (kok) kannanoton, jonka mukaan naisten mahdollista syyllistymistä rikoksiin olisi hyvä käsitellä kansainvälisessä tuomioistuimessa.

”Kuten edellinen hallitus on todennut, aikuisten kohdalla ei ole tarvetta tehdä poikkeusta, kun kerran konfliktialueelle on matkustettu omatoimisesti”, Sarkomaa sanoo.

”Lapset ovat selkeästi viattomia. On tärkeää löytää turvallinen tapa auttaa heitä. Lasten tunnistaminen vaati monessa tapauksessa huoltajien suostumusta.”

Samankaltaisiin äänenpainoihin yhtyy pääministeripuolue Sdp:n eduskuntaryhmää luotsaava Antti Lindtman (sd). Hän kommentoi asiaa avustajansa välityksellä sähköpostitse. Lindtmanin mukaan on tärkeää, että hallitus löytää yhteisen, kansainvälisoikeudellisia velvoitteita ja Suomen lakeja kunnioittavan linjan, joka huomioi turvallisuusnäkökohdat.

”Suomalaistaustaiset aikuiset ovat täysivaltaisia ihmisiä, jotka ovat omasta vapaasta tahdostaan itse lähteneet konfliktialueelle palvellakseen Isisin hirmuhallintoa. Toisaalta alueella on myös Suomen kansalaisuuden omaavia lapsia, jotka on viety Syyriaan tai jotka ovat syntyneet siellä. He ovat täysin syyttömiä tilanteeseensa.”

Kristillidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen (kd) kertoo suhtautuvansa varauksella etenkin äitien mutta myös lasten auttamiseen, vaikka pitää lasten suojelemista tärkeänä. Räsänen rinnastaa tilanteen huostaanottoon, mutta myöntää, ettei tunne kaikkia asian oikeudellisia näkökohtia.

Helsingin Sanomat ei tavoittanut eduskuntaryhmien puheenjohtajia Paavo Arhinmäkeä (vas), Emma Karia (vihr) ja Ville Taviota (ps) tiistain aikana kommentoimaan asiaa. Perussuomalaiset ovat aiemmin kertoneet, ettei Isis-leirin suomalaisten paluuta tulisi heidän mielestään edesauttaa.

Oikaisu 26.6 kello 12:15: Täsmennetty viimeiseen kappaleeseen, että Helsingin Sanomat ei tavoittanut Arhinmäkeä, Karia ja Taviota tiistain aikana kommentoimaan asiaa. Aiemmin tekstissä kirjoitettiin virheellisesti, että he eivät vastanneet ”yhteydenottopyyntöihin”.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin seudun päivystykset ovat kriisissä: Potilaiden määrä kasvaa uhkaavasti, eikä lääkäreitä saa enää edes rahalla

  2. 2

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  3. 3

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

  5. 5

   Trumpin laajalti rasistiseksi tuomitun kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  6. 6

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  7. 7

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  8. 8

   Enoa syytetään 7-vuotiaan sukulaispoikansa murhaamisesta jouluaattona Arabianrannassa, asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

  9. 9

   Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

  10. 10

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  9. 9

   Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää