Politiikka

”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsen oikeus vanhempaan on vahva.

Ainoa tapa välttää syyllistymästä kansainvälisen oikeuden rikkomiseen on tuoda sekä lapset että aikuiset takaisin al-Holin leiriltä Syyriasta Suomeen. Näin sanoo Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson.

”Tässä on kaksi näkö­kohtaa. Ensinnäkin mahdol­lisiin sota­rikoksiin ja ihmis­oikeus­loukkauksiin syyllistyneet ihmiset tulee saada oikeuden eteen. Toinen on se, että kansainvälisen oikeuden mukaan lasten etu menee aina etusijalle.”

Ongelma Johanssonin mukaan on se, että on hyvin epätodennäköistä, että paikan päällä Syyriassa saataisiin lasten äideille – eli rikoksiin mahdollisesti syyllistyneille ihmisille – järjestettyä kunnollinen oikeudenkäynti.

Lain mukaan taas lapsi voidaan erottaa vanhemmistaan vain hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa, ja erottaminen vaatii perusteellisen lastensuojeluviranomaisen arvioinnin. Sellaista taas ei voida tehdä kuin Suomessa.

”Näistä syistä järkevin ja ainoa ratkaisu, jossa ei tehdä mitään oikeudellisesti väärin, on tuoda sekä lapset että äidit mahdollisimman pian Suomeen.”

Al-Holin leiri Syyriassa on ollut viime päivinä kiivaan keskustelun kohteena. Leirillä on Isisin riveissä taistelleiden vierastaistelijoiden omaisia: tämän hetkisen tiedon mukaan 11 suomalaista naista ja 33 lasta.

Olot leirillä ovat vankileirin omaiset, peruselintarvikkeista on pulaa ja suolistosairaudet leviävät. Pelastaa lapset ry:n mukaan olosuhteet ovat niin kaoottiset, että avustustyöntekijät eivät voi tehdä juuri muuta kuin yrittää pitää lapset hengissä.

Viime viikkoina ripulista kärsivien määrä leirillä on kasvanut, YK:n apua koordinoiva Ocha-järjestö on kertonut. Sen mukaan syitä ovat kuumuus, huono hygienia ja puhtaan juomaveden puute.

Hallitus ei ole vielä päättänyt, tuodaanko leirillä olevat Suomen kansalaiset kotimaahan. Ainakin osa eduskuntaryhmistä suhtautuu varauksellisesti äitien auttamiseen.

Pääministeri Antti Rinne (sd) sanoo, että päätöksen valmistelu on yhä kesken.

”Siellä on inhimillisiä asioita, turvallisuutta ja oikeudellisia asioita, jotka on otettava huomioon. Kaikkien näiden huomioon ottaminen siten, että ratkaisu on perusteltavissa eri näkökulmista, vaatii nyt vain aikaa. Teemme sen eteen töitä niin paljon kuin osaamme ja pystymme, jotta asia saadaan nopeasti ratkaistua.”

Oppositioon siirtyneen kokoomuksen puheen­johtaja Petteri Orpo otti keskiviikko­na yhteisö­palvelu Twitterissä jyrkän linjan äitien suhteen. Hänen twiittinsä perusteella edes kaikkia lapsia ei tulisi automaat­ti­sesti hakea Suomeen.

”Suomen ei pidä auttaa Isis-vaimoja palaamaan. En tunne mitään sympatiaa niitä kohtaan, jotka ovat vapaaehtoisesti lähteneet Suomesta palvelemaan terroristijärjestöä. Lasten kohdalla pitää harkita tapauskohtaisesti”, Orpo kirjoitti.

Kansalaisjärjestöt ovat HS:n soittokierroksen perusteella Orpon kanssa täysin eri mieltä. Suomen Unicefin mielestä sekä Isis-naiset että lapset pitäisi tuoda Suomeen.

”YK:n lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa huomioi­maan aina ensi­sijaisesti lapsen edun. Lapsia koskevat päätökset pitää aina tehdä pikaisesti ja esimerkiksi huostaan­ottopäätökset yksilöllisesti. Se ei ole nyt Syyriassa mahdollista, vaan päätökset pitää tehdä Suomessa,” sanoo Suomen Unicefin ohjelma- ja vaikuttamistyön johtaja Inka Hetemäki.

Hetemäen mukaan lapsen oikeus vanhempiinsa on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa äärimmäisen painava periaate. Sopimus on myös maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus, minkä pitäisi lisätä sen painoarvoa kansainvälisen oikeuden näkökulmasta.

 

”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä.”

”En väitä, että tämä olisi helppo tilanne, mutta ihmettelen Suomen hitautta tässä asiassa, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä. Uzbekistan on jo hakenut 156 kansalaistaan, äitejä ja lapsia”, Hetemäki sanoo.

Unicef on paikan päällä al-Holin leirillä. Hetemäen mukaan Unicef voi auttaa suomalaisia viranomaisia esimerkiksi tekemällä yhteistyötä Syyrian Unicefin kanssa, jotka voivat ottaa edelleen yhteyttä Syyrian viranomaisiin.

Suomen Punaisen ristin kansain­välisen avustus­toiminnan johtaja Kalle Löövi korostaa myös lasten oikeuksien ensi­sijaisuutta.

”Punaisen ristin linja perustuu siviilien suojeluun, ja siviilien suojelussa lapset ovat ensisijaisia. Lapsen etu taas on useimmiten se, että vanhempia ja lapsia ei eroteta”, Löövi sanoo.

Pelastakaa lapset ry:n kotimaan ohjelmajohtaja Riitta Hyytinen ei ota täysin ehdotonta kantaa, että sekä lapset että äidit on tuotava Suomeen.

”Jokaisen lapsen näkökulmasta pitää arvioida, onko lapsen edun mukaista erottaa vanhemmastaan. Se riippuu myös iästä. Jos sylivauvaa lähdettäisiin äidistä erottamaan, kyllähän se aika kohtuuttomalta tuntuisi. Lapsilla on myös taipumus murehtia erillään olevia vanhempiaan. Tässä tilanteessa etenkin vanhemmat lapset ymmärtäisivät, miten vaikeisiin olosuhteisiin vanhempi jäisi leirille”, Hyytinen sanoo.

Hyytisen mukaan lastensuojelupäätöksen voi periaatteessa tehdä etänä Suomesta käsin ulkomailla olevista lapsista, mutta se vaatii viranomaisyhteistyötä paikallisten kanssa. Se taas ei ole tällä hetkellä Syyriassa mahdollista.

Suojelupoliisi kommentoi eilen HS:lle, että leiriltä mahdollisesti palaavat ihmiset voivat olla turvallisuusuhka Suomelle. Supo pitää todennäköisenä, että naiset verkostoituisivat keskenään, ja heistä tulisi osa Suomeen jo muodostunutta jihadistista alamaailmaa. Myös lapset voisivat Supon mukaan olla uhka.

”Lapset ovat joutuneet olemaan konflikti­alueella hyvin vaikeissa oloissa ja ovat altistuneet siellä väkivallalle ja propagan­dalle. Ajan oloon myös heistä voi aiheutua turvallisuus­uhkaa, jos integroiminen suomalaiseen yhteiskuntaan ei onnistu. On todennäköistä, että palatessaan lapset tarvitsisivat pitkäaikaista tukea ja apua”, kommentoi Supon viestintäasiantuntija Minna Passi Helsingin Sanomille tiistaina.

Amnestyn Frank Johansson pitää mahdollista turvallisuusuhkaa liian vähäisenä perusteena jättää ihmiset leirille.

”Selvää on, että he ovat radikalisoituneita. Mutta kyllä minulla on vahva luottamus siihen, että suomalaiset viranomaiset pystyvät seuraamaan näitä naisia. En pitäisi uhkaa niin vakavana, että sen perusteella pitäisi jättää nämä naiset ja lapset todella surkeisiin olosuhteisiin, jolloin Suomi toimisi vastoin kansainvälisen oikeuden periaatetta laittaa lasten hyvinvointi etusijalle.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  2. 2

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  3. 3

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi ammottava halkeama Espoossa

  4. 4

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  5. 5

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  6. 6

   Lokki kaappasi koiran puutarhasta ja lensi paikalta lemmikki mukanaan Britanniassa

  7. 7

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  8. 8

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  9. 9

   Lappu seinällä kehottaa käymään suihkussa, kun kokelaat koodaavat kellon ympäri: HS seurasi Helsingin uuden ohjelmointikoulun ”erittäin vaikeaa” karsintaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  3. 3

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  6. 6

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Natalie Portmanista tulee naispuolinen Thor uudessa Marvel-elokuvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää