Politiikka

Perussuomalaisten johto meni Jussi Halla-ahoa lukuun ottamatta paljolti uusiksi – puolue­sihteeriksi Suomen sisuun kuuluva Simo Grönroos

Puoluesihteeri Simo Grönroosin mielestä perussuomalaisilla, perussuomalaisilla nuorilla ja Suomen sisulla on samanlainen linja maahanmuuttoon ja etnonationalismiin.

Perussuomalaisten nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho, 48, jatkaa puolueen puheenjohtajana. Perussuomalaisten puoluekokous Tampereella valitsi hänet lauantaina uudelle kaksivuotiskaudelle puolueen johtoon.

Halla-aholla ei ollut vastaehdokkaita.

Kokouksessa puolueen johto meni muuten suurelta osin uusiksi. Puoluesihteeriksi nousi puolueen ajatuspajan toiminnanjohtaja Simo Grönroos, 36, ja ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi kansanedustaja Riikka Purra, 42. Kumpikin on profiloitunut maahanmuutto­kriitikkona, ja maahanmuuton vastustamiseen he keskittyivät myös esittely­puheenvuoroissaan.

Toiseksi puheenjohtajaksi oli tunkua, ja lopulta paikalle valittiin kansanedustaja Arja Juvonen, 51. Hän on profiloitunut erityisesti sosiaali- ja terveysasioissa. Juvonen kukisti kahden äänestyksen jälkeen kansanedustaja Sebastian Tynkkysen, 30.

Kokouksessa valittiin vielä illan päätteeksi kolmanneksi varapuheenjohtajaksi Juho Eerola, 44. Puolueen tasa-arvosääntöjen takia kyseessä oli miespaikka.

Emopuoluettaan radikaalimpia kannanottoja esittävät perussuomalaiset nuoret eli Ps-nuoret ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia puoluejohdolle viime viikkoina. Yhdenvertaisuusvaltuutettu katsoi pari viikkoa sitten, että perussuomalaiset nuoret rikkoivat etniseen alkuperään perustuvaa syrjinnän kieltoa twiitillään.

Puoluesihteeri Simo Grönroos ei kuitenkaan näe poliittista ongelmaa Ps-nuorten etnonationalistisessa linjassa.

”Se on huonosti brändätty [tuotteistettu] ja huonoa viestintää. Ei kai [itse linja] ole muuta kuin sitä linjaa, mitä puoluekin ajaa. Että maahanmuuttopolitiikan pitää palvella suomalaisten etua”, Grönroos sanoo.

Jussi Halla-aho kommentoi niin sanottua twiittikohua niin, että Ps-nuorissa on joitakin väärässä puolueessa olevia henkilöitä.

”No, täytyy varmaan puheenjohtajan kanssa keskustella ja tutkia asiaa”, Grönroos sanoo.


Grönroos on ollut nationalistisen Suomen sisun jäsen 16-vuotiaasta lähtien. Grönroos sanoo, että Suomen sisun jäsenyydellä on ”hyvin suuri merkitys” hänelle.

”Kun kiinnostuin maahanmuuttoasioista, niin Suomen sisu oli ainut, joka järkevällä tavalla nosti maahanmuuton ja monikulttuurisuuden ongelmia. Sitten lähdin mukaan poliittiseen toimintaa ja kun 20 vuotta on vierähtänyt, niin tässä sitä ollaan.”

Grönroos on kuulunut perussuomalaisiin vuodesta 2006. Hän on ollut puolueen nuorisojärjestön pääsihteeri vuosina 2009–2012. Hän on puolueen ajatuspajan Suomen Perustan toiminnanjohtaja ja espoolainen kuntapoliitikko.

Grönroos sanoo, että puolueen oma media on hänen ykköskehittämis­kohteensa ”vihamielisessä mediaympäristössä”.

Uuden puoluesihteerin mukaan perussuomalaisten ja Suomen sisun linjassa ”ei ole ongelmaa” suhteessa toisiinsa.

”Perussuomalaiset ajaa maahanmuuttokriittistä linjaa ja Suomen sisu on ollut siinä jäänyt taustalla”, Grönroos sanoo.

Puoluesihteeri kertoo myös pysyvänsä Suomen sisun jäsenenä, vaikka Jussi Halla-aho kertoi lauantaina Helsingin Sanomissa jättäneensä järjestön. Halla-ahon lähtöä pidettiin lauantain julkisessa keskustelussa merkkinä siitä, että hän haluaa tehdä perussuomalaisista aiempaa hallituskelpoisempia.

Grönroos sanoo, että hän ei ole ”huomannut suurempaa ristiriitaa” Suomen sisun ja perussuomalaisten linjausten välillä.

Perussuomalaisten puoluekokous vetää viikonloppuna linjaa sen suhteen, saavatko niin kutsuttujen etnonationalistien ajatukset lisää valtaa perussuomalaisten puoluekokouksessa. Etnonationalismi tarkoittaa geenien eli perimän merkityksen korostamista kielen ja kulttuurin yli suomalaisuuden määrittelyssä.

Lue myös: Lapin perussuomalaiset nuoret toivovat puoluekokoukselta ”aikamoisia yllätyksiä”, mutta arvelevat, että edessä voi olla puhdistus

Ratkaiseva kysymys on mielipide siitä, voiko suomalaiseksi tulla vai pitääkö suomalaiseksi syntyä.

Grönroos vastaa kysymykseen: ”Kyllä suomalaiseksi lähtökohtaisesti synnytään.”

”Jos suomalainen muuttaa Somaliaan, niin ei hänestä täysi somali tule. Jos somali muuttaa Suomeen, niin ei hänestä suomalaista tule, vaikka Suomen kansalainen voi tulla.”

Ensimmäinen varapuheenjohtaja Purra ei kuulu nationalistiseen Suomen sisu -järjestöön toisin kuin uusi puoluesihteeri Grönroos. Purra ei sanojensa mukaan myöskään aio liittyä sisulaisiin.

Hänen mielestään oli perusteltua, että puheenjohtajaksi valittu henkilö [Jussi Halla-aho] eroaa sellaisista poliittista toimijoista [Suomen sisu] , joka ei ole se puolue, johon hänet on valittu puheenjohtajaksi.

”Simo Grönroos ja Jussi Halla-aho ovat varmasti kyllä ihan samoilla linjoilla näissä asioissa”, Purra sanoo.

Etnonationalistisissa kysymyksissä ratkaisee usein mielipide siitä, voiko suomalaiseksi tulla vai pitääkö suomalaiseksi syntyä. Purra on tässä varovaisemmalla linjalla kuin puoluesihteeri.

”Tämä on surkea kysymys, koska tästä mennään seuraavaksi siihen, että onko adoptiolapsi suomalainen. Totta kai adoptiolapsi on suomalainen, kun hän viettää täällä aikaa, hänellä on suomalaiset vanhemmat ja hän käy suomalaista koulua”, Purra muotoilee.

Purran mielestä siis ”suomalaiseksi voi tulla, vaikka ei olisi syntynyt täällä”.

”Mutta se, että tänne tulee maahanmuuttajia jatkamaan omaan kulttuuriaan niin, että he eivät halua antaa aitoa panostaan Suomen ja suomalaisen yhteiskunnan kehittämiseksi. Niin silloin ei suomalaiseksi missään nimessä tulla vain tulemalla tänne ja vaatimalla palveluksia valtiolta”, Purra linjaa.

Purra ei osaa suoraan luetella tarkkoja vaatimuksia sille, millaisia palveluksia Suomelle pitää tehdä, päästäkseen suomalaiseksi.

”Jos on valmis osallistumaan suomalaiseen yhteiskuntaan, arvostamaan perusarvojamme ja elämään täällä, niin se on täysin ok.”

Jussi Halla-aho nousi perussuomalaisten puheenjohtajaksi kaksi vuotta sitten Jyväskylässä pidetyssä myrskyisässä puoluekokouksessa, joka johti perussuomalaisten hajoamiseen ja uuden sinisen puolueen perustamiseen.

Viime eduskuntavaaleissa perussuomalaisten kannatus kohosi jo hajaannusta edeltäneelle tasolle, kun taas siniset eivät saaneet läpi yhtään kansanedustajaa. Vaalien jälkeen julkaistuissa mielipidetiedusteluissa perussuomalaiset on ollut suosituin puolue ennen Sdp:tä.


Halla-aho kävi avauspuheenvuorossaan läpi lähimenneisyyttä. Hänen mukaansa puolueen tavoitteet ennen vaaleja olivat kovia, mutta harva olisi silti osannut ennustaa, miten hyvin lopulta meni. Hän kehotti suhtautumaan tyyneydellä gallupeihin, sillä hyvät tulokset voivat hänen mukaansa aiheuttaa ”väärää hyvän olon tunnetta”.

Halla-ahon mukaan vaalikampanjat ovat osoittaneet, miten tärkeää puolueen on päästä suoraan yhteyteen äänestäjien kanssa.

”Monen käsitys meistä perustuu siihen, mitä valtamedia kertoo. Ja mehän tiedämme, mitä se kertoo”, Halla-aho sanoi. Hänen mukaansa valtamedian ”propaganda” on johtanut vääristyneisiin mielikuviin, jotka eivät voi kuin muuttua paremmaksi suorassa kontaktissa.

Halla-aho sanoi kaikkien muiden puolueiden paitsi perussuomalaisten ja vihreiden olevan sisäisesti jakautuneita. Kumartaessaan joka suuntaan muut puolueet samalla pyllistävät toisaalle, mikä johtaa kannatuksen menetykseen.

”Olemme olemassa emmekä suostu katoamaan”, Halla-aho sanoi.

Hänen mukaansa perussuomalaisten olemassaolo pakottaa muut puolueet korjaamaan omia linjauksiaan, kuten on käynyt muuallakin maailmassa.

”Me olemme ylivoimaisesti suurin puolue duunareiden keskuudessa ja erittäin suuri yrittäjien keskuudessa. Etelärannassa ja Hakaniemessä tätä muutosta ei ole vielä ymmärretty”, Halla-aho sanoi.

Halla-aho on toiminut viime vuodet europarlamentaarikkona. Hänet valittiin eduskuntavaaleissa kansanedustajaksi, ja hän palaa heinäkuun alussa eduskuntaan EU-parlamentin kauden päättyessä.

Tampereen puoluekokoukseen on ennakkoon ilmoittautunut 1 671 kokousedustajaa, joista hieman yli 1 200:lla on äänioikeus. Luku kasvaa kokouspäivien aikana, sillä ilmoittautua voi vielä paikalle tullessa. Lauantaina iltapäivällä paikalla oli 1 383 kokousedustajaa, joista noin tuhannella oli äänioikeus.

Määrä on huomattavasti pienempi kuin kaksi vuotta sitten Jyväskylässä, jolloin puheenjohtajakisa veti paikalle vajaat 3 000 osanottajaa.

Tampereen puoluekokousyleisö on enimmäkseen keski-iän ylittänyttä. Nuoria ei ole silmiinpistävän paljon paikalla. Yhden HS:n haastatteleman kansanedustajan mukaan paikalla on monia sellaisia, joita hän ei ole aiemmin puoluekokouksessa nähnyt, eli tästä päätellen uutta väkeä on saatu aktivoitua mukaan. Kuka tahansa jäsen voi osallistua puoluekokoukseen, kun monissa puolueissa puoluekokousedustajat valitaan jäsenyhdistyksissä ja piireissä etukäteen.

Kokouksessa paljon ehdokkaita

Puoluekokouksessa käytiin lauantaina kisaa puoluesihteerin ja varapuheenjohtajien paikoista.


Ensimmäisen varapuheenjohtajan paikasta kilvoittelivat kansanedustajat Riikka Purra ja Leena Meri. Aiempi paikan haltija Laura Huhtasaari aloittaa heinäkuussa EU-parlamentissa. Kokouspaikalla mukaan kisaan ilmaantui vielä Lauri Sallinen.

Toisen varapuheenjohtajan paikka kuului Teuvo Hakkaraiselle, joka kuitenkin luopui varapuheenjohtajuudesta saatuaan vakavan varoituksen eduskuntaryhmältä pahoinpitelyjupakan jälkeen. Hakkarainen kävi eduskunnassa kokoomuksen kansanedustajan Veera Ruohon kimppuun. Kohu ei häirinnyt Hakkaraisen vaalimenestystä: hänet valittiin ensin kansanedustajaksi ja sitten EU-parlamenttiin.

Toisen varapuheenjohtajan paikalle oli useita ehdokkaita, Arja Juvosen lisäksi muun muassa kansanedustajat Mika Niikko, Sakari Puisto, Mika Raatikainen ja Leena Meri.

Aiempi kolmas varapuheenjohtaja Juho Eerola halusi jatkaa. Häntä vastassa viimeisellä äänestyskierroksella oli Sebastian Tynkkynen.

Puoluesihteeriksi ehdokkaita oli peräti 12, eikä selvää ennakkosuosikkia ollut.

Grönroos voitti täpärästi Arto Luukkasen, joka on Venäjä-tutkija ja yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Grönroos sai 538 ääntä, 28 ääntä enemmän kuin Luukkanen.

Nykyinen puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo valittiin viime vaaleissa kansanedustajaksi. Slunga-Poutsalo oli puoluesihteerinä kuuden vuoden ajan, mikä on hänen mukaansa tehtävässä sopiva ”kulutusikä”.

Perussuomalaisten puoluekokous Tampereen messukeskuksessa jatkuu vielä sunnuntain, jolloin muun muassa valitaan uusi puoluevaltuusto ja kuullaan Jussi Halla-ahon linjapuhe.

Puoluevaltuusto on merkittävä puoluekokousten välinen vallankäyttäjä ja valitsee myös puoluehallituksen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  2. 2

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  3. 3

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  4. 4

   Ensimmäistä kertaa Suomessa esiintynyt Christina Aguilera loihti Poriin spektaakkelin – Lady Marmaladen esittäjä on yhä aikamme tärkeimpiä popmuusikoita ja feministejä

  5. 5

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  6. 6

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  7. 7

   Työvoimapula on syrjäseutujen vitsaus, Lieksassa ongelma haluttaisiin ratkaista lisäämällä työperäistä maahanmuuttoa

  8. 8

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  9. 9

   Weekend-festivaali siirtyi Hietaniemestä Suvilahteen, mutta riita viime vuonna tuhotusta hautausmaan kivi­muurista jatkuu yhä

  10. 10

   Helsingissä on alettu järjestää juhlia, joissa ahdistelu on harvinaisen selvästi kielletty: Järjestäjien mukaan tavallisissa yökerhoissa ei välttämättä ole ”turvallista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  6. 6

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  7. 7

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  8. 8

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  9. 9

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  10. 10

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää