Politiikka

Tässä on perussuomalaisten uusi johto: tiukkaa maahanmuuttolinjaa, mutta pehmennyksenä myös sosiaaliasioita

Varapuheenjohtajia ovat kokeneet kansanedustajat Arja Juvonen ja Juho Eerola sekä Jussi Halla-ahon oikeana kätenä pidetty Riikka Purra. Puoluesihteeri Grönroos edustaa heitäkin jyrkempää maahanmuutto- ja EU-linjaa.

Perussuomalaisten johto uusiutui lauantain puoluekokouksessa. Kansallismielinen ja maahanmuuttovastainen linja, joka tuli valtavirraksi jo viime puoluekokouksessa, jatkuu ja vahvistuu.

Maahanmuutto­kriitikoiden keskellä toiseksi varapuheenjohtajaksi nousi silti Arja Juvonen, joka on profiloitunut enemmän sosiaali- ja terveysasioissa kuin ärhäkkänä maahanmuutto­kriitikkona. Tämä voi olla puolueen kannalta onnistunut valinta, koska se laventaa kuvaa puolueen kiinnostuksen kohteista.

Viimeksi Jyväskylän puoluekokouksessa niin kutsutut halla-aholaiset valtasivat puolueen koko johdon, mikä johti puolueen repeämiseen kahtia. Nyt useammassakin puheenvuorossa kiiteltiin sitä, miten yhtenäinen puolue nykyisin on.

HS esittelee uudet kasvot, jotka johtavat puoluetta seuraavan kaksivuotiskauden uudelleen valitun puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa.


Simo Grönroos

Puoluesihteeri

Simo Grönroos on 36-vuotias espoolainen kuntapoliitikko, koulutukseltaan filosofian maisteri ja puolueen ajatuspajan Suomen Perustan toiminnanjohtaja. Hän liittyi 16-vuotiaana ensin nationalistijärjestö Suomen sisuun ja suomalaisuutta korostavaan Suomalaisuuden liittoon ja myöhemmin perussuomalaisten jäseneksi.

Grönroos on ollut perussuomalaisten nuorten pääsihteeri vuosina 2009–2012.

Grönroos oli ehdolla sekä eduskunta-, että eurovaaleissa, mutta ei päässyt läpi. Vaaleissa hän kertoi muun muassa haluavansa torjua haitallista maahanmuuttoa ja esitti, että Välimeren yli tulevat siirtolaisvirrat tulee käännyttää järjestelmällisesti pois Euroopasta.

Grönroosin mielestä EU:sta tulee tehdä kaupankäynnin edistämiseen keskittyvä itsenäisten valtioiden yhteistyöelin tai vaihtoehtona on Fixit eli Suomen ero EU:sta.

”Milloin työltä ja luottamustehtäviltä ehdin, niin vapaa-aikaa vietän mielelläni lautapelejä pelatessa, pubivisoissa käydessä, pyörän selässä, teatterissa tai Columboja katsellessa DVD:ltä”, Grönroos kertoo kotisivuillaan.


Riikka Purra

Ensimmäinen varapuheenjohtaja

Riikka Purra, 42, on ensimmäisen kauden kansanedustaja Uudeltamaalta. Sitä ennen hän oli puolueen poliittinen suunnittelija, joka muun muassa veti Laura Huhtasaaren presidentin­vaalikampanjan.

Häntä on luonnehdittu Jussi Halla-ahon oikeaksi kädeksi.

”Viimeiset 15 vuotta minua on erityisesti liikuttanut maahanmuutto”, Purra kertoi HS:n vaalikoneessa ennen eduskuntavaaleja. Hän on kovan linjan maahanmuutto­kriitikko.

Puheenjohtaja­kampanjassaan Purra luonnehti olevansa poliittinen eläin ja argumentoivansa ja väittelevänsä mielellään. Tämä on näkynyt jo eduskunnassa.

Purran vahvaa asemaa puolueessa kuvaa se, että hänet valittiin nyt keväällä eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi. Hallintovaliokunta on perussuomalaisten perinteisesti himoitsema valiokunta, koska se käsittelee muun muassa maahanmuutto- ja poliisiasiat.

Purra kertoi kampanjassaan, että hänellä on perussuomalaiseksi poikkeuksellisen hyvät mediasuhteet. Purran mukaan mediaa on vain pakko sietää ja osata käsitellä.

”Osaan tulkita medialogiikkaa erinomaisesti”, Purra kirjoittaa blogissaan. Hänen puolisonsa on toimittaja.


Arja Juvonen

Toinen varapuheenjohtaja

Arja Juvonen, 51, on kolmannen kauden kansanedustaja Espoosta. Hän on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen.

Juvonen on hoitotyön ammattilainen, koulutukseltaan vanhustenhoitaja ja geronomi, joka on työskennellyt vanhusten ja ikääntyneiden kehitysvammaisten parissa. Hän käyttää eduskunnassa usein puheenvuoroja sosiaaliasioista ja on ajanut myös varusmiespalveluksessa loukkaantuneiden asiaa. Maahanmuuttopolitiikka ei ole hänen päähuolenaiheensa.

Viime aikoina Juvonen on kiivaillut vanhusten hoitajamitoituksen puolesta ja epäillyt uuden hallituksen viivyttelevän sen kanssa.

Juvonen äänesti aikoinaan ainoana perussuomalaisena tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Hän oli myös kaatamassa kansalaisaloitetta, jossa avioliitto haluttiin säilyttää miehen ja naisen välisenä. Tästä äänestyksestä hän sai eduskuntaryhmältä huomautuksen. Kumpikin näistä äänestyksistä oli ennen perussuomalaisten hajoamista, soinilaisena aikana.

Juvonen on kotoisin Siilinjärveltä. Hänen isänsä toimi aikoinaan aktiivisesti perussuomalaisten edeltäjäpuolueessa SMP:ssä.

”Minulla on muistikuva, kuinka noin 3-vuotiaana istun Veikko Vennamon sylissä valkoisessa kiikustuolissa”, Juvonen kertoo kotisivuillaan.


Juho Eerola

Kolmas varapuheenjohtaja

Juho Eerola, 44, on kolmannen kauden kansanedustaja Kotkasta. Hän on istunut perussuomalaisten varapuheenjohtajistossa vuodesta 2011 alkaen.

Eerola valittiin kesän alussa eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi.

Eerola on ennen kansanedustajan uraa tehnyt töitä maahanmuuton ja turvapaikan­hakijoiden parissa Kotkassa pakolaisohjaajana ja tulkkikoordinaattorina. Lisäksi hän oli ravintolanpitäjänä ennen kuin nousi eduskuntaan.

Hän kertoo harrastavansa kaikkea kulttuuriin ja liikuntaan liittyvää. Hän toimii laulajana yhtyeessä nimeltä Suuri Tuntematon. Kyseinen yhtye julkaisi pari vuotta sitten härskin videon, joka osaltaan esti Eerolan pääsyn Pohjoismaiden neuvoston presidentti­ehdokkaaksi. Eerola johti tuolloin Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskuntaa.

Eerolasta syntyy joskus kuva, ettei hän ota asioita kovin vakavasti. Timo Soini nimitti Eerolaa ”hoksnokkapojaksi”.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google laajentaa Haminan datakeskusta 600 miljoonalla ja aloittaa koulutusohjelman SAK:n kanssa

  2. 2

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  3. 3

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  4. 4

   Milla Welling halusi lastenvaateompelimon kovan työttömyyden Joensuuhun, ely-keskuksen virkailija ehdotti tehdasta Pietariin

  5. 5

   Takkia heilauttanut tuulenvire paljasti, että Donald Trump kuljettaa mukanaan seteleitä: ”Tykkään jättää tippiä hotelleissa”

  6. 6

   HS löysi historiallisen kuvan 15-vuotiaasta Teemu Pukista – Super­tähden ensimmäisessä ottelussa kuuluttaja kaljoitteli ja järjestystä yritti valvoa tuleva ministeri

   Tilaajille
  7. 7

   Puudutusaine muutti naisen veren siniseksi Yhdysvalloissa

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Nälkäiselle Cristiano Ronaldolle hampurilaisia antanut nainen ilmoittautui: ”Hän oli kaikista ujoin”

  10. 10

   Kapitalismi kasvoi kieroon ja uhkaa nyt horjuttaa jopa demokratiaa, kirjoitti Financial Times – Mikä meni vikaan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  4. 4

   Lopetuspäätös Sannikka & Ukkola -ohjelmasta tehtiin jo viikkoja sitten: ”Minulla ei ole tekemistä keskiviikon tapahtumien kanssa”, sanoo Ylen Riitta Pihlajamäki

  5. 5

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  6. 6

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  7. 7

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  8. 8

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  9. 9

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  10. 10

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää