Politiikka

Jussi Halla-aho linjapuheessaan: Sananvapautta rajoittavaa lainsäädäntöä on korjattava

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan sananvapaus on oikeutta ilmaista mielipiteitä, vaikka ne loukkaisivat ja häiritsisivät toisia. Puoluekokous suunnitteli sunnuntaina myös strategiaa tuleviin vaaleihin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vaatii korjaamaan sananvapautta rajoittavaa lainsäädäntöä. Hänen mukaansa lakien tehtävä on suojella kansalaisia ja turvata heidän vapauksiaan, ei varjella päätöksentekijöitä tai mediaa kansalaisten esittämältä kritiikiltä.

Perussuomalaisten puoluekokous päättyi sunnuntaina Halla-ahon linjapuheeseen. Se oli Halla-ahon tyylin mukaisesti lyhyt, noin 13-minuuttinen puhe.

Halla-ahon mukaan sananvapaus on perussuomalaisille keskeinen arvo ja ihmisoikeus. Hänen mukaansa sananvapaus on oikeutta ilmaista mielipiteitä, vaikka ne loukkaisivat ja häiritsisivät toisia.

Perussuomalaisten jäsenet ovat saaneet valtaosan tuomioista, jotka on annettu ihmisryhmää vastaan kiihottamisesta tai uskonrauhan rikkomisesta.

Myös Halla-aho itse on tuomittu vuonna 2012 korkeinta oikeutta myöten sekä uskonrauhan rikkomisesta että kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Tuomio oli 50 päiväsakkoa.

Halla-ahon mielestä on oikeusvaltiolle tuhoisaa, jos mielipiteiden ilmaisemista rajoitetaan. Hänen mielestään vielä tuhoisampaa on se, ettei kukaan tiedä enää, mikä on laillista ja mikä laitonta.

”Laillinen epävarmuus tai oikeusvarmuuden puute johtaa mielivaltaan ja itsesensuuriin.”

Kansainvälisissä vertailuissa Suomi kuuluu sananvapauden kärkimaihin. Toimittajat ilman rajoja -järjestö on nostanut Suomen toiselle sijalle listassa, jossa arvioidaan, missä maailman maassa on vapain lehdistö.

Monessa maassa sijoitusta lehdistönvapausindeksissä laskee oikeusistuimen pyrkimys vaientaa journalismi.

Halla-ahon mielestä vallitsevan linjan arvostelemisesta on tullut Suomessa vaikeaa ja vaarallista.

”Tämän päivän Suomessa maahanmuutosta, islamista, seksuaalivähemmistöistä, Euroopan unionista ja eräistä muista kysymyksistä on tullut uusi Neuvostoliitto. Jos esität niistä vääriä mielipiteitä, olet pimeä voima, Helsingin Sanomia siteeratakseni”, Halla-aho sanoi.

”Ja mikä pahinta, väärien mielipiteiden ilmaisemisesta joutuu yhä useammin taloudellisten tai juridisten sanktioiden kohteeksi”, Halla-aho sanoi viitaten puolueen nuorisojärjestön tukien menetykseen.

Halla-aho luonnehti perussuomalaisten olevan pääoppositiopuolue, joka ei ole populistinen puolue eikä aio räksyttää kaikesta, mitä hallitus tekee. Epäkohdat ja hallituksen virheet sen sijaan nostetaan esiin, Halla-aho lupasi.

”Näillä näkymin puheenaiheista ei tule olemaan pulaa tällä vaalikaudella.”

Halla-aho lupasi puoluekokoukselle, että perussuomalaisen puolueen säännöt uusitaan. Jälleen puoluekokouksessa syntyi sunnuntaina kiistelyä siitä, miten puoluevaltuusto valitaan, ja sen kokoonpanosta käytiin äänestys.

Perussuomalaisilla on ollut tapana, että piirit tekevät ehdotuksen puoluevaltuuston kokoonpanoksi ja nimittävät omat ehdokkaansa tähän puoluekokousten väliseen puolueen vallankäyttäjään.

Tästä on syntynyt aina alueellisia loukkaantumisia ja syytöksiä suhmuroinnista.

”Säännöt ovat vanhentuneet eivätkä sovellu näin suurelle puolueelle”, Halla-aho sanoi. Hänen mukaansa puoluetoimistolla oli puolueen hajoamisen jälkeen vuonna 2017 riittävästi tekemistä sen lisäksi, että sääntömuutosta olisi pitänyt valmistella.

Puolueen sääntöuudistus kaatui edellisessä puoluekokouksessa 2017.

Keskustelun vaalistrategiasta avasi sunnuntaina entinen puoluesihteeri Ossi Sandvik, joka pyrki takomaan realismia kuntavaalivoittoa vuonna 2021 odottavien puoluetovereidensa päähän.

Sandvikin mukaan vaalit saattavat tuntua olevan kaukana, mutta aikaa on vain vajaat kaksi vuotta. Sandvik varoitti vertaamasta eri vaaleja keskenään, sillä kuntavaaleissa kolmen suurimman puolueen joukkoon pääsy vaatii erilaisen työn kuin menestys valtakunnallisissa vaaleissa.

”Kuntavaalit pitää hoitaa ja voittaa joka kunnassa erikseen”, Sandvik sanoi. Hän sanoi, ettei kyseenalaista tavoitetta olla suurin puolue kuntavaaleissa, mutta halusi kuulla, miten tätä uhoavat aikovat asian hoitaa.

Sandvikin mukaan kyse on puhtaasti matematiikasta.

”Suurilla puolueilla on 7 000–8 000 ehdokasta vaaleista toiseen, meillä oli eniten ehdokkaita vuonna 2015, jolloin heitä oli 4 500. Meillä tuottaa tuskaa saada joka kuntaan ehdokkaat, ja jos sinne muutama saadaan ja kilpailijat saavat täyden listan, ei ole mitään toivoa siitä että olisimme suurimpia”, Sandvik arvioi.

”Me olemme menestyneet kuntavaaleissa ja joka kerran on menty rajusti eteenpäin, mutta joiltakin on aina suhteellisuudentaju kateissa tai sitten ei käsitetä mistä on kysymys.


Perussuomalaisten puoluevirkailija Matti Putkonen taas usutti sunnuntaina perussuomalaisia ”näyttävään paskalakikapinaan” eli vastustamaan kiistellyn jätevesiasetuksen toimeenpanoa.

Asetus vaatii, että alle sadan metrin päässä meren tai vesistön rannasta tai pohjavesialueella sijaitsevan asunnon tai vapaa-ajan mökin jätevesijärjestelmän on täytettävä ympäristönsuojelulain puhdistusvaatimukset tämän vuoden lokakuun loppuun mennessä.

Kapinalla on siis kiire. Putkonen lupasi, että puoluetoimisto toimittaa kentälle aiheesta lisämateriaalia.

Perussuomalaiset käsittelivät puoluekokouksessaan sunnuntaina strategiaa maakunta- ja kuntavaaleihin 2021. Löyhän teeman alla sana oli vapaa, ja aiheet risteilivät tuulivoimasta ja kosteusvaurioista jätevesiasetuksen kautta EU:n rahapolitiikkaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  2. 2

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  3. 3

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  5. 5

   Vastustajan kannattajien ele liikutti vaimonsa menettäneen valmentajan kyyneliin: 92 000 katsojan stadion loisti vaaleanpunaisena

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  8. 8

   Lennokki-iskut Saudi-Arabian öljyn­tuotantoon uhkaavat heiluttaa maailman­taloutta

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  6. 6

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää