Politiikka

Eduskunta poisti ja palautti sivuilleen oikeuden osin salaaman Finavia-tarkastusmuistion – valiokunta toimi vastoin KHO:n kantaa ”yleisen edun nimissä”

Ministeri Anne Berner (kesk), liikenne- ja viestintäministeriö sekä Finavian hallitus saavat salaamattomassa tarkastusmuistiossa kovempaa ja yksityiskohtaisempaa arvostelua kuin aiemmassa julkisessa muistiossa.

Eduskunta poisti keskiviikkona sivuiltaan kahdeksi tunniksi tarkastusmuistion, joka koskee Finavian johdannaissotkujen selvitystä ja muun muassa entisen ministeri Anne Bernerin (kesk) tekemisiä. Eduskunta jyräsi näin korkeimman hallinto-oikeuden kannan, jonka mukaan tarkastusmuistiosta monta sivua on salassa pidettäviä.

Eduskunta tiedotti asiasta Twitterissä keskiviikkona iltapäivällä.
Muutaman tunnin kuluttua eduskunnan tarkastusvaliokunta päätti palauttaa tarkastusmuistion nettisivuille.
Eduskunnan sivuille palautettu tarkastusmuistio löytyy täältä.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan valiokuntaneuvos Heidi Silvennoinen selvittää erikoista tapahtumaketjua sillä, että hän selvitti muistion julkisuutta eduskunnan pääsihteerin ja apulaispääsihteerin kanssa iltapäivällä. Twitter-keskustelussa oli ihmetelty, miksi eduskunnan sivulla on täysin julkisena Finavian tarkastusmuistio vastoin korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) kantaa.

Korkein hallinto-oikeus päätti viime kesäkuun lopussa salata sivukaupalla tarkastusmuistion havaintoja, koska ne liittyivät asianajajan salassapitovelvollisuuden piiriin tai olivat Finavian liikesalaisuuksia. Lisäksi KHO katsoi, että Finavian ja sen vakuutusyhtiön välimiesmenettelyä ja sovintosopimusta koskevat tiedot ovat liikesalaisuuksia. Muistion salaamista vaati valtionyhtiö Finavia.

”Jos valiokunta katsoo, että yleisen edun nimissä pitää joku eduskunnan asiakirja julkistaa, niin sitten valiokunta julkistaa sen. Eduskunnan valiokunta ei ole sidoksissa korkeimman hallinto-oikeuden kantaan”, Silvennoinen sanoo.

Valtiontalouden tarkastusvirasto on eduskunnan yhteydessä toimiva itsenäinen virasto.

”Julkisuuslaki ja KHO:n tulkinta siitä ei tarkastusmuistion osalta sido eduskuntaa. Valiokunta päättää sen asiakirjojen julkisuudesta eduskunnan työjärjestyksen perusteella”, Silvennoinen sanoo.

Silvennoisen mukaan täysin salaamaton Finavian tarkastusmuistio on ollut eduskunnan sivuilla jo vuosia syksystä 2016 lähtien. Samaan aikaan ainakin kaksi valittajaa on taistellut asiakirjan julkisuudesta hallinto-oikeudessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa, vaikka se olisi ollut saatavissa eduskunnasta.

Yksi oikeustaisteluun lähteneistä on entinen eduskunnan tarkastusvaliokunnan jäsen ja kansanedustaja Mika Raatikainen (ps), mutta hänkään ei saanut täysin salaamatonta versiota tarkastusmuistosta.

Salaamaton muistio sisältää salattua muistiota yksityiskohtaisempaa kritiikkiä liikenneministeriön toimintaa ja silloista ministeriä Anne Berneriä (kesk) kohtaan. Muistiossa on myös kovaa arvostelua Finavian hallitusta kohtaan, mitä ei samalla tarkkuudella ole aiemmin ole julkistettu.

Julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen katsoi keskiviikkona Twitterissä, että eduskunnan riippumattomuus asiakirjojen julkaisemisessa on osa vallanjakoa.Valtiontalouden tarkastusviraston muistiossa on kolme vuotta sitten suurta huomiota herättäneestä Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) tarkastuksesta, jossa liikenne- ja viestintäministeriö eli käytännössä myös silloinen liikenneministeri Berner saivat harvinaisen suorasanaisia moitteita.

VTV:n mukaan ministeriö oli puuttunut Finavian hallituksen toimintaan epäasianmukaisella tavalla, kun hallitus on etsinyt vastuullisia 34 miljoonan euron johdannaistappioille. Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan ministeriö puuttui selkeästi Finavian hallituksen työskentelyyn ja vei siltä päätösvaltaa.

Tarkastusvirasto tutki Finavian johdannaistappioita vuodesta 2012 lähtien ja julkisti asiasta laillisuustarkastuskertomuksen ja osittain salatun tarkastusmuistion.

Bernerin saamat nuhteet johtivat myös poliittisiin seurauksiin, kun Sdp ja vasemmistoliitto esittivät epäluottamusta ministeri Bernerille helmikuussa 2017. Syynä oli eduskunnan tarkastusvaliokunnan kannanotto, jonka mukaan mukaan liikenneministeriö rikkoi toiminnassaan käytäntöjä.

Tarkastusvaliokunnan mukaan ”lopputuloksen epävarmuudesta huolimatta olisi yleisen edun kannalta ollut perusteltua selvittää vastuukysymykset kokonaisuudessaan oikeusteitse”. Kyse oli Finavian johdannaistappioista, joiden selvittelyä Berner ei halunnut viedä oikeuteen.

Berner sai luottamuksen äänin 110–42. Tyhjää äänesti yhdeksän kansanedustajaa, 38 oli poissa.

Asiasta lausui lopulta myös oikeuskanslerinvirasto, jonka mukaan Bernerin ja ministeriön toiminta oli osin omistajaohjauksen periaatteiden vastaista ja että omistajaohjauksen vastuunjaossa ja selkeydessä on puutteita.

Berner ja liikenne- ja viestintäministeriön virkamiehet eivät kuitenkaan rikkoneet lakia puuttuessaan valtionyhtiö Finavian toimintaan johdannaiskaupoista syntyneiden miljoonatappioiden selvittelyssä, apulaisoikeuskanslerin sijainen Kimmo Hakonen kuitenkin huomautti päätöksessään.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Sähkötupakkakriisi pahenee Yhdysvalloissa: tietoja uusista sairastuneista tulvii viranomaisille

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  7. 7

   Kanadan pääministeristä Justin Trudeausta paljastui jo kolmas tapaus, jossa hän esiintyy rasistisessa meikissä

  8. 8

   Patrik Laine pyysi anteeksi kommenttejaan

  9. 9

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  10. 10

   MM-kultaleijona Toni Rajalan persoonallinen tapa ihmetyttää joukkuetovereita Sveitsissä: ”Sitten koko bussi haisee”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  2. 2

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  5. 5

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  6. 6

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  7. 7

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  8. 8

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  9. 9

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  10. 10

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää