Politiikka    |   HS-analyysi

Hallituspuolueet käyvät imago­taistelua aivan kuin vaalit olisivat yhä käynnissä: keskusta kärsii ja haukkuu siksi vihreitä

Hallituspuolueet eivät voi pitkään hakata hallitusohjelmalla toisiaan päähän, kirjoittaa HS:n politiikantoimittaja Teemu Luukka.

Keskustan hallitustaival ei ole alkanut suotuisissa merkeissä.

Yleisradion torstaina julkaiseman kannatusmittauksen mukaan keskustaa äänestäisi 11,7 prosenttia kansalaisista, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.

HS:n alkuviikosta julkaisemassa mittauksessa keskustan kannatus oli 13,1, mutta sekin on vähemmän kuin kevään eduskuntavaalien 13,8 prosentin kannatus.

Keskustassa on osattu odottaa, että kannatus laskee edelleen, vaikka jo vaalitulos oli karmaiseva. Äänestäjät ovat ymmällään, eikä keskustassa ole tapahtunut mitään, mikä nostaisi puolueen suosiota.

Silti Ylen mittaustulos oli monelle keskustalaiselle järkytys, koska näin alas puolueen gallupkannatus ei ole vajonnut tiettävästi koskaan.

”Todella huono, aivan sysisurkea tulos. Totta kai se vetää mielen alaspäin ja otsan ryppyyn”, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi Uudelle Suomelle torstaina.

Myös monet muut keskustalaiset kauhistelivat tulosta.

Ylen kyselyn taustatietojen mukaan osa entisistä keskustan kannattajista on hämmennyksen vallassa, eivätkä he osaa sanoa, mitä puoluetta nyt kannattaisivat. Osa on siirtynyt perussuomalaisten kannattajiksi.

Monille kannattajille onkin varmasti vaikea asennoitua tilanteeseen, jossa puolueen hallituskumppaneita ovat Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto, jotka ovat neljä vuotta haukkuneet jokseenkin kaiken, mitä keskusta on tehnyt.

Keskustan tilanne on kieltämättä enemmän kuin hankala.

Puolueen kannatus laskee aikana, jolloin sillä ei ole suunnannäyttäjää. Keskusta etsii historiallisen vaalitappion jälkeen uutta linjaa, mutta sitä on vaikea tehdä, koska Juha Sipilän tilalle valitaan uusi puheenjohtaja vasta syyskuussa.

Siihen saakka puolue ajelehtii enemmän tai vähemmän tuuliajolla.

Ehdolla on kokenut ja pidetty Antti Kaikkonen sekä tuoreempi kasvo ja uutta toivoa herättävä Katri Kulmuni, mutta ei Annika Saarikko, joka olisi todennäköisesti kolmikosta suosituin.

Keskusta otti tietoisen riskin, kun se lähti hallitukseen.

Puolue näki, että hallituksessa se pystyy paremmin ajamaan suurimpien kaupunkien ulkopuolella sijaitsevan Suomen etuja.

Porvarihallituksessa keskusta näytti aivan yhtä oikeistolaiselta kuin kokoomuskin. Keskustan juuret ovat kuitenkin alkiolaisessa liikkeessä, jonka ytimessä olivat sosiaalinen oikeudenmukaisuus, edistyksellisyys, kansainvälisyys ja koulutus.

Nyt keskusta haluaa eroon kovan puolueen maineestaan, mutta se ei kykene välitilansa takia profiloitumaan kunnolla. Ylipäätään politiikan kenttää myös mediassa hallitsevat kovat puheet ja äärilaitojen äänet, jolloin keskitien kulkijana pitää olla aikaisempaa isompi megafoni.

Keskusta onnistui varsin hyvin hallitusneuvotteluissa, mutta se ei näy kannatuksessa. Esimerkiksi äveriäiden ja yrittäjien pitäisi olla kiitollisia siitä, ettei hallitus ota heiltä oikeastaan yhtään enempää kuin porvarihallituskaan.

Myöskin vihreiden suurimmat haaveet jäivät toteutumatta, kuten myös vasemmistopuolueiden toiveet uudistaa omaisuuden verotusta.

”Vallassa olisi sinipuna. Toki vahvalla kokoomuksen painotuksella. Ilman meitä kombo SDP+Kok+Vihr+RKP. Uskon meidän pitävän vihreät paremmin kurissa kuin kokoomus”, kirjoitti Kurvinen Twitterissä torstaina.
Tähän lauseeseen tiivistyy paljon.

”Kyllä se kurittaminen on tapahtunut jo Säätytalolla. Keskusta ei halua vihreiltä mitään muuta kuin sitä, että hallitusohjelmaa noudatetaan”, Kurvinen selitti lausuntoaan Helsingin Sanomien haastattelussa perjantaina. Säätytalolla hän viittaa hallitusneuvotteluihin, jotka pidettiin Säätytalolla.

”Keskustakin ajaa kunnianhimoisia ilmastotoimia. On selvää, että meidän pitää muuttaa elämäntapaamme, mutta kohtuuttomuuksiin ja järjettömyyksiin ei saa mennä”, Kurvinen selventää sanavalintaansa.

Hänen mukaansa ilman keskustaa hallitus olisi tehnyt merkittäviä rajoituksia metsän käyttöön, kieltänyt turkistarhauksen ja lopettanut välittömästi turpeen käytön.

Keskustan imagon kannalta voi olla ihan hyvä olla yhteistyössä vasemmistopuolueiden kanssa, mutta vihreät on isompi ongelma.

Moni keskustan kannattaja saa keskeisen osan elannostaan metsistä, joiden hakkuita vihreät haluavat rajoittaa. Moni ei-kaupunkilainen näkee kaupungeissa pyöräilevät vihreät vihollisena, joka pelastavat maailman nostamalla syrjäseuduilla asuvien kustannuksia ja heikentävät elinmahdollisuuksia.

Alkukesän aikana kiistaa keskustan ja vihreiden välillä on tullut muun muassa hakkuista ja turvapaikkapolitiikasta.

Todellisuudessa kyse on ollut paljolti mielikuvien luomisesta, sillä hallitus ei ole tehnyt vielä yhtään päätöstä, joka olisi muuttanut nykyistä tilannetta mihinkään.

Keskustan ja vihreiden – kuten myös vasemmistoliiton – yhteiselo tulee olemaan vaikeaa, koska puolueet haluavat tulkita hallitusohjelmaa tai ainakin luoda siitä mielikuvia varsin omiin tarpeisiinsa.

Puhujan mukaan hallitusohjelma on joko vihreä, vasemmistolainen tai keskustalainen, vaikka todellisuudessa se on kompromissi kuten hallitusohjelmat ovat aina.

Vihreiden ministereiden on ollut vaikea aukaista suutaan, ettei joku keskustalainen kärnä kaada hallituskumppanin päälle ämpärillistä syytöksiä.

Toistaiseksi muut puolueet ovat suhtautuneet keskustan syytöksiin, jotka ovat kohdistuneet etenkin vihreisiin mutta myös vasemmistopuolueisiin, hillityn ymmärtäväisesti.

”Toivottavasti keskustan tilanne selkiytyy ja rauhoittuu. Vihreät lähtee siitä, että hallitusohjelmaa toteutetaan hyvässä yhteistyössä viiden puolueen kesken”, kommentoi vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari HS:ssa perjantaina.

Hallituspuolueissa ymmärretään, että keskustalla on vaikeaa. Sen on pakko pelata kovaa ja vahtia, ettei hallitusohjelma näytä liian vihervasemmistolaiselta.

Samoin hallitusneuvotteluissa keskustaan heikommin menestyneiden vihreiden pitää näyttää, että suunta muuttuu enemmän kuin se muuttuukaan.

Ikuisuutta hallituspuolueet eivät kuitenkaan voi käydä imagokamppailua ja hakata hallitusohjelmalla toisiaan päähän. Aivan kuin puolueet olisivat unohtaneet, että vaalit menivät jo ja seuraavat ovat vasta parin vuoden kuluttua.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvostosukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meritragedian

   Tilaajille
  3. 3

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niiden suuri etu on, että todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  4. 4

   Näin villiä legendaa kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  5. 5

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  6. 6

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  7. 7

   Ison pörssiyhtiön johtaja ansaitsee viikossa saman kuin työntekijä koko vuonna – katso, ketkä saivat eniten palkkaa, bonuksia ja eläkemaksuja

  8. 8

   Miksi neuvolassa kysytään rokotteista kuin kyseessä olisi lounasbuffet?

  9. 9

   ”Syön vaikka viikon makaronia, jotta koirat saavat ruokaa” – Sata vuotta sitten koiria tapettiin ruoanpuutteen takia, nyt ne ovat miljardibisnestä pyörittäviä kuluttajia

   Tilaajille
  10. 10

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  3. 3

   HS tutustui viisi päivää kestävään reservinkieltäytyjien leiriin ja selvitti, mitä siellä tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  5. 5

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  6. 6

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  7. 7

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  8. 8

   Lisätietoa Luumäen turmasta: Kolme ihmistä nousi autosta selvittämään mahdollisia erimielisyyksiä, kaksi kuoli rekan törmättyä heihin

  9. 9

   Ilmatieteen laitos antaa jo helle­varoituksia: Grafiikka näyttää Suomen tulevien päivien sään

  10. 10

   Keskiajan ”överiyttä” ihannoiva Noora Louhimo toi metalliyhtyeensä Battle Beastin Olavinlinnaan, joka on oiva paikka laulaa miekoista ja kunniasta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää