Politiikka

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni kaipaa ilmasto­keskusteluun ääri­keskustalaisuutta: ”Minusta tuntuu, että meillä on liiaksi vallalla sellainen murheen alho”

Katri Kulmuni haluaa keskustaan lisää suoraa demokratiaa. Turpeesta pitäisi hänen mielestään luopua vasta kun ulkomailta ei enää tule öljyä tai kivihiiltä.

Elinkeinoministeri Katri Kulmunilla on käsissään kaksi suurta vihreää linjanvetoa: energia-asioista vastaavana ministerinä linja suomalaisen metsän käytöstä, ja jos hänet syksyllä valitaan keskustan puheenjohtajaksi, myös puolueen tulevaisuus.

Katri Kulmuni, jos sinut valittaisiin keskustan puheenjohtajaksi, mihin suuntaan veisit puoluetta?

”Menisimme syvemmälle keskustaan. En varmaan siirtäisi yhtään mihinkään, vaan korostaisimme keskustalle tärkeitä asioita.”

Tärkeitä asioita tuoreen elinkeinoministerin keskustassa ovat ainakin alueellinen tasa-arvo, sopusointu luonnon kanssa, yritteliäisyys sekä yhteiskunnan turvaverkko.

”Siitä se oma maailmankuva on hahmottunut”, Kulmuni sanoo.

Pienenevän kannatuksen keskustan tilanne on vaikea. Maanantaisessa HS-gallupissa puolueelle näytettiin historiallisen heikkoa 13,1 prosentin kannatusta, torstaina julkaistussa Ylen mittauksessa kannatus taas painui 11,7 prosenttiin.

Keskustaa vaivaa Kulmunin mukaan tällä hetkellä identiteettikriisi: eksistentiaalinen ongelma, joka koskee sitä, mistä puolueessa todella on kysymys.

”Kun on useammat hävityt vaalit takana ja sitten ollaan hallituksessa neuvotteluiden ja Rinteen vetoomusten jälkeen, niin ihmiset ovat varmasti sellaisessa tilassa, että ’mitäs seuraavaksi, keskusta’.”

Sipilän linja on Kulmunin mukaan ollut hyvä omassa ajassaan, mutta uusia konsteja tulisi kehittää heikoissa kannatusluvuissa pysyvän keskustan nostamiseksi.

Kannattajia ei Kulmunin mielestä ole unohdettu, mutta puolueen tulisi löytää parempia tapoja heidän osallistamisekseen.

”Kaikilla pitäisi olla mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa ja keskustan tehdä se mahdollisimman helpoksi esimerkiksi säännöllisillä nettikyselyillä ajankohtaisista asioista.”

Kulmuni on kuvannut itseänsä äärikeskustalaiseksi. Se on sitä syvänvihreää keskustalaisuutta, jota ei voi asettaa poliittiselle nelikentälle oikeiston ja vasemmiston väliin, hän sanoo.

Ministeripäiviä ei ole vielä takana kovin monta, ja äärikeskustassa vaikuttavat toistaiseksi olevan myös tuoreen elinkeinoministerin poliittiset linjaukset. Kulmuni viittaa haastattelussa tiukasti hallitusohjelmaan ja välttää irtiottoja keskustan linjauksista.

Elinkeinoministerin tehtävässä keskitien löytämistä tarvitaankin, kun vastakkain ovat hallituksen kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ja tarve talouskasvulle.

Yksi kompromissin tarve löytyy metsäkeskustelusta.

Hallitus ehti istua vain hetken, kun vihreät ja keskusta jo ottivat yhteen metsien hakkuumäärästä. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen (vihr) mukaan Suomen puut eivät riitä kaikkiin suunniteltuihin tehdashankkeisiin, mihin Kulmuni taas totesi puun kyllä riittävän.

Luonnonvarakeskus on arvioinut, että puuntuotannollisesti suurin kestävä hakkuumahdollisuus on lähivuosina noin 84 miljoonaa kuutiometriä, kun taas esimerkiksi vihreät on vaatinut hakkuiden rajoittamista noin 65 miljoonaan kuutiometriin. Hallitusohjelmasta taas ei löydy mainintoja hakkuumäärästä.

Metsä on suomalaiselle erittäin henkilökohtainen asia, energia-asioista ministerinä vastaava Kulmuni sanoo. Kun Suomella ei ole koskaan oikein ikinä muuta ollutkaan kuin metsää, muodostuu kaikesta metsään liittyvästä, kuten hakkuukysymyksestä, monelle tärkeä ja tunteellinen.


Mikä on luonnon reunaehtojen kunnioittamista tärkeänä pitävän Kulmunin mielestä hakkuumäärän yläraja?

”Pitää kuunnella tutkijoita, että missä se arvio on. Tällä hetkellä se liikkuu reilussa 80 miljoonassa kuutiossa”, hän sanoo.

Toinen viimeaikainen energiapoliittinen kysymys liittyy turpeeseen. Kulmuni kommentoi turpeen energiakäyttöä ja energiantuotannon ilmastokysymyksiä kesäkuussa Maaseudun Tulevaisuudelle. Jutussa annettiin Kulmunin mielestä virheellisesti ymmärtää, että hän kannattaisi turpeen polttoa.

”Totesin haastattelussa, että turve on sivupolttoaine nykyisissä energialaitoksissa käytössä olevissa kattiloissa. Se on vain fakta, tosiasia, ei mielipidekysymys.”

Hallitusohjelmassa turpeen energiakäytöstä pyritään eroon 2030-luvun aikana. Kulmunin mukaan ensin tulisi vähentää ulkomaisista fossiilisista polttoaineista ja vasta ”sitten kun ei enää yhtään kivihiililaivaa tai öljylaivaa tule”, siirtyä vähentämään kotimaisista polttoaineita eli turvetta.

Siis kannatatko vai etkö kannata turpeen polttoa?

”Se on olemassa oleva tilanne, että sitä käytetään. Se ei ole mielipidekysymys.”

Vaikka turve olisi viimeinen, josta luovutaan, elinkeinoministerin mielestä on selvää, että fossiilisten polttoaineiden käyttö lopetetaan. Kun EU:n tasolla hiilineutraaliutta on tavoiteltu vuoteen 2050 mennessä, Kulmunin mukaan Suomi on varmasti tällöin jo pitkään käyttänyt vain uusiutuvaa energiaa.

”Tulossa on varmasti sellaisiakin teknisiä ratkaisuja, joita en osaa edes ennustaa.”

Vaikka ratkaisut ovat epäselviä, Kulmunin mielestä äärikeskustasta pitäisi ammentaa ilmastokeskusteluun ainakin yritteliäisyyttä ja tulevaisuudenuskoa.

”Minusta tuntuu, että meillä on liiaksi vallalla sellainen murheen alho, että peli olisi jotenkin menetetty.”

Fossiilisuudesta irtautumisen sekä kaiken muun ilmastonmuutoksen vastaisen työn tulee tapahtua teollisuuden kautta, Kulmuni sanoo. Rinteen hallituksen ohjelman mukaan Suomen pitäisi olla hiilineutraali vuonna 2035. Jos tavoitteeseen todella päästäisiin ensimmäisten joukossa maailmassa, se tietäisi hyvää myös Suomen cleantech-yrityksille. Se on Kulmunista iso mahdollisuus.

”Ei ole epäilystäkään, jos suomalainen teollisuus ja eurooppalainen teollisuus pystyvät tekemään sen ensimmäisenä, että siitä ei oltaisi globaalisti kiinnostuneita.”

Tällä hetkellä Kulmunin ja puolustusministeri Antti Kaikkosen välillä käytävä kilpailu keskustan puheenjohtajuudesta ratkotaan lopulta syyskuun alun ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Kulmuni ei ole julkisuudessa niin tunnettu kuin kilpakumppaninsa Kaikkonen, mutta puheenjohtajakilpailusta ennakoidaan tiukkaa.

”Aivan mukava likka Lapista”, lukee Kulmunin Facebook-esittelyssä. Hän viihtyy kenttätyön parissa, innostuu asiapolitiikasta ja alkiolaisesta aatteesta. Torniosta kotoisin oleva Kulmuni on tuttu monelle pohjoisessa.

Vuonna 2010 Kulmuni napattiin toisen silloisen peräpohjalaisen keskustalaisen, Paavo Väyrysen, lehdistöavustajaksi. Vuonna 2013 hänet taas valittiin Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Kulmuni keräsi jo koko Lapin vaalipiirin suurimman äänisaaliin ja toisti saman tempun tänä keväänä.

”Luottamustehtävät kestävät sen hetken verran, mitä sitä luottamusta on. Että sillä tavalla niiden kanssa tulee aina olla nöyrin mielin.”

Kulmunin tähti puolueen puheenjohtajaksi on Ilta-Sanomien puolueaktiiveille tehdyn kyselyn mukaan nousussa. Kenttävaikuttajille lähetetyssä kyselyssä häntä kannatti yhteensä 40,7 prosenttia vastaajista.

Kulmuni on aikaisemmin ilmaissut olevansa valmis valtiovarainministeriksi Mika Lintilän tilalle, jos paikka puheenjohtajana aukeaa.

Keskustan puheenjohtajuus on monesti tarkoittanut myös Suomen pääministeriyttä. Ajatus on Kulmunin mukaan kaukainen – tällä hetkellä tähtäin ja tarmo ovat puheenjohtajuudessa, ja puheenjohtajanakin voitettavana ovat vielä monet vaalit.

Olisiko se tehtävä, johon sopisit?

”Politiikassa palvellaan aina niissä tehtävissä, mihin kansanvalta asettaa. Tulevaisuutta on mahdotonta ennakoida.”

Viisi kysymystä Katri Kulmunille

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Keski-Suomen maakuntaliitto Keski-Suomen hankkeista.”

2. Ketä oppositiopoliitikkoa arvostat?

”Kokoomuspoliitikko Wille Rydmania. Vaikka tulemme ihan eri puolilta maata ja erilaisista taustoistakin, olen oppinut tuntemaan hänet suoraselkäisenä kansanedustajana, joka pitää sen, mitä sovitaan.”

3. Miten piristät itseäsi vaikealla hetkellä?

”Myönnettäköön, että jonkin verran syön irtokarkkia. Sitä tulee sitten popsittua.”

4. Minkä kirjan luit viimeksi?

Svetlana Aleksijevitšin Neuvostoihmisen lopun.”

5. Mitä teet viikonloppuna?

”Ministerin virkaloma alkaa lauantaina, ja aion nauttia raikkaasta ulkoilmasta, lukea ja nukkua.”

Kuka?

Katri Kulmuni


 Syntynyt vuonna 1987 Torniossa.

 Kansanedustaja vuodesta 2015.

 Elinkeinoministeri 6. kesäkuuta 2019 lähtien.

 Keskustan varapuheenjohtaja vuodesta 2016 lähtien.

 Toiminut Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtajana vuodesta 2013 lähtien.

 Koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   Valtion tuki maanviljelijöille kasvaa: Järjestelmän ansiosta viljelijät maksavat eläkkeistään muita yrittäjiä vähemmän

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  4. 4

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  5. 5

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  6. 6

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  7. 7

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

  8. 8

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  10. 10

   Emil Ruusuvuori murskaavan ylivoimainen Glasgow’n haastajaturnauksen loppuottelussa: ”Tämä oli yksi parhaista viikoistani”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  5. 5

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  6. 6

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  7. 7

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  10. 10

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää