Politiikka    |   Lauantaivieras

Annika Saarikko ei nostaisi opintotuen tulorajoja

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko lupaa purkaa korkeakoulujen hakijasumaa lisäämällä aloituspaikkoja, mutta opintotukeen ei ole tulossa suurta remonttia.

Ministeri Annika Saarikon (kesk) titteli on nyt tiede- ja kulttuuriministeri, mutta ei siinä suinkaan kaikki.

Saarikolle kuuluvat myös ammattikorkeakoulut ja yliopistot, kirkko, urheilu, nuoriso ja opintotuki. Kollega, opetusministeri Li Andersson (vas), vastaa varhaiskasvatuksesta ja kouluasioista.

Juha Sipilän (kesk) hallituksessa Saarikko oli perhe- ja peruspalveluministeri. Suuren osan hänen ajastaan ahmaisi sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen valmistelu, josta ei lopulta tullut valmista.

Saarikko on yhä keskustan sote-vastaava, ja hän tuleekin Antti Rinteen (sd) hallituksen ensimmäisestä sote-kokouksesta haastatteluun, jossa on tarkoitus puhua korkeakoulutuksesta.

”Olen todella iloinen uudenlaisesta, sivistysmyönteisestä vastuualueestani”, Saarikko kiittelee.

Viimeksi vastaavaa, koulutuspuoltakin sisältävää sivistyssalkkua kantoi keskustan mandaatilla Marjatta Väänänen 1970-luvulla.

Saarikko on tyytyväinen saatuaan etäisyyttä sote-murheisiin. Huolta piisaa silti korkeakouluistakin, vaikka myös korkeakouluväen ensireaktiot hallitusohjelmaan olivat varovaisen myönteiset.

Sitkeä huolenaihe on esimerkiksi hakijasuma, kun tänä kesänäkin noin 100 000 pyrkijää jäi yhteishaussa ilman korkeakoulupaikkaa.

Hallitusohjelman mukaan korkeakoulujen aloituspaikkoja onkin määrä lisätä ”merkittävästi”, mikä purkaisi sumaa. Rahoitusta siihen ei ole ohjelmassa erikseen osoitettu.

Saarikon mukaan opetusministeriö esittää nyt paikkojen väliaikaista lisäystä ja toivoo, että budjettiriihessä löytyisi siihen myös erillisrahoitus.

”Kyse on jopa tuhansista aloituspaikoista, mutta pitää huolellisesti valmistella, mille aloille ne suunnataan.”

Tosin turkulainen Saarikko päätti jo varsin ripeästi, että Turun yliopisto saa pitkään haluamansa luvan kouluttaa myös konetekniikan diplomi-insinöörejä.

Opiskelijavalintojen muutoksetkin stressaavat, mutta Saarikon mukaan nyt ei ole tarkoitus lähteä oitis perumaan uudistusta, joka tulee voimaan täysimääräisesti vasta ensi vuonna.

”Tuplagiljotiinin purku on nuoren näkökulmasta pohjimmiltaan hyvä asia”, Saarikko puolustaa uudistuksen pääperiaatetta.

Vastedes ylioppilastodistuksen ja pääsykokeen huomioon ottava yhteispistevalinta poistuu. Noin puolet opiskelijoista valitaan vain todistuksen ja loput vain pääsykokeen perusteella.

Kaikilla korkeakouluihin päässeilläkään ei tunnu menevän hyvin. Pari viikkoa vellonut keskustelu korkeakouluopinnoista on keskittynyt kielteisiin puoliin, kuten mielenterveysongelmiin, joita opiskelijat ovat tuoneet esiin Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) kyselyissä.

Tuoreinta eli vuoden 2016 kyselyä tekemässä ollut lääketieteen tohtori Kristina Kunttu tosin huomauttaa, että korkeakouluopiskelijoiden kokema ahdistus on samaa luokkaa kuin muunkin nuoren aikuisväestön.

Yliopisto-opiskelijoiden etujärjestö Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) peräsi heinäkuun alussa opiskelijoille oikeutta lomaan ja loma-ajan toimeentuloon. Syntyi toraa siitä, ahdistaako kotoa lähtö ja opiskelu nuoria enemmän kuin koskaan ennen. Kuntun mukaan vastaava kohu nousi myös esimerkiksi 1970-luvun alussa.

Saarikko suhtautuu tuoreeseen kohuun kaksijakoisesti.

”Kun luin SYL:n kannanoton, vähän nostelin itsekin kulmakarvoja, että mitä viestiä he nyt oikein haluavat välittää.”

Samalla hän tuomitsee päättäväisesti myös ivailun laiskottelevista tai turhaan valittavista opiskelijoista.

”Aina pitää olla sydämensivistystä ja puhua kauniisti”, ministeri sanoo ja perää empatiaa vastakkainasettelun sijaan.

”Jos opiskelijoiden lomankaipuusta syntyy keskustelua heidän hyvinvoinnistaan ja toimeentulostaan, sehän on vain hyvä.”


Saarikon mukaan on ”ihan mahtavaa”, että nyt uskalletaan puhua opiskelijoiden ja muidenkin nuorten henkisestä pahoinvoinnista.

”Onhan se parempi, että ihmisiä on jonossa mielenterveyspalveluihin kuin että he putoaisivat kelkasta ja valuisivat pinnan alle kuten ennen.”

Mutta auttaako heitä pelkkä puhe?

”Kyllä puheellakin on merkitystä. Eihän voisi olla poliitikko, jos ei uskoisi puheeseen”, Saarikko puuskahtaa.

Saarikko viittaa jo edellisen hallituskauden aikaansaannoksiin eli YTHS:n säilyttämiseen ja sen palveluiden laajentamiseen ammattikorkeakoulujenkin opiskelijoille. Myös opintopsykologien puoleen voi kääntyä.

Rinteen hallitusohjelman mukaan oppilas- ja opiskelijahuoltoa vahvistetaan 29 miljoonalla eurolla, mutta se koskee peruskoulua ja toista astetta eli lukiota ja ammattikoulua, joihin oppivelvollisuus on laajentumassa.

Opintotukeen on luvassa vain indeksikorotuksen palautus syksystä 2020 alkaen ja huoltajakorotukseen 25 euron lisä.

Muut nykyiset hallituspuolueet kuin keskusta lupailivat vaaliohjelmissaan varsin höveleitä lisiä korkeakouluopiskelijan opintorahaan, joka on nyt 250 euroa kuukaudessa.

Vasemmistoliiton tarjous jopa ylitti Sdp:n kuulun ”vappusatasen” eläkeläisille, sillä korkeakouluopiskelijoiden opintorahaan piti tulla heti 101 euron korotus. Hallituksen ohjelmaan asti tämä satanen tai edes rippeet siitä eivät päässeet.

Opintotuesta vastaava Saarikko tunnistaa nykyisen opintotukijärjestelmän puutteet ja byrokratian.

”Minun pitää rehellisesti tunnustaa, etten itsekään osaa sitä ulkoa.”

Pikaista isoa remonttia opintotukeen ei siis ole luvassa, vaan Saarikko näkee sen osana sosiaaliturvan uudistusta, joka on usean vaalikauden ponnistus.

”Jotta saadaan vertailukohtaa monimutkaiselle ja opintojen etenemiseen sidotulle nykymallille, opiskelijat voisivat olla yksi kohderyhmä hallituksen tulevassa kokeilussa negatiivisesta tuloverosta. Se on hyvä jatko perustulokokeilulle.”

Sosiaalipoliitikoksi tunnustautuva Saarikko ei innostu viimeksi opintotuista vastanneen ministerin Sampo Terhon (sin) ajamasta opintotuen tulorajojen nostosta. Yhdeksän tukikuukauden tuloraja on nykyään noin 12 000 euroa.

”Sosiaaliset tulonsiirrot tulee ohjata niille, jotka niitä todella tarvitsevat”, Saarikko linjaa, vaikka kannustaakin opiskelijoita työntekoon.

”En näkisi työtä kirouksena, eikä opiskeluaika ole pelkkää opintojen suoritusta vaan kokonaisuus uusine kokemuksineen”, Saarikko sanoo ja puolustaa myös muita kuin oman alan töitä.

Saarikko kirjoitti ylioppilaaksi Lauttakylän lukiosta 2002. Keväällä 2013 hän valmistui filosofian maisteriksi Turun yliopistosta pääaineena mediatutkimus. Välillä hän teki kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon. Opintojen ohessa Saarikko oli toimittajana, tiedottajana ja opettajana.

”Paras työkokemukseni oli Jalasjärven ja Peräseinäjoen kunnallissanomissa. Jutunteossa näin koko elämän kirjon lasten uimakouluista kesäsaunoihin.”

Viisi kysymystä Annika Saarikolle

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Ihan viimeksi tapasin Savonlinnan kaupungin ja oopperajuhlien johtoa. Oli puhe koulutuspaikoista ja oopperajuhlien avustuksista.”

2. Ketä oppositio­poliitikkoa arvostat?

”Kansanedustaja Kai Mykkäsessä (kok) on optimismia, idealismia ja yhteistyökykyä. Edellisessä hallituksessa teimme hyvää yhteistyötä esimerkiksi lähisuhdeväkivallan torjunnassa. Siinä poliisi ja peruspalvelut kohtaavat.”

3. Mikä ilahduttaa sinua?

”Tällä hetkellä ilahduttavat mansikat, joita ostan tuoreena joka päivä, ja on niitä jo pakastettukin. Myös vauvaan valmistautuminen tuo lämpimiä ajatuksia, sillä edessä on uudenlainen elämänvaihe.”

4. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Kesken on Tommi Kinnusen kolmas romaani Pintti, ja seuraavaksi otan lukulistalle Rakel Liehun Helenen.”

5. Mitä teet viikonloppuna?

”Luvassa on Pohjanmaa-viikonloppu. Kulttuuriministerinä vierailen puolisoni kanssa Tangomarkkinoilla. Sitten menemme ystävien mökille ja vielä huvipuisto Powerparkiin. Poika odottaa sitä kovasti.”

Kuka?

Annika Saarikko


 Syntynyt Oripäässä 1983.

 Tiede- ja kulttuuriministeri kesäkuun alusta. Oli edellisessä hallituksessa perhe- ja peruspalveluministeri heinäkuusta 2017 alkaen.

 Varsinaissuomalainen kolmannen kauden kansanedustaja.

 Työskennellyt myös tiedottajana, toimittajana ja erityisavustajana.

 Keskustan varapuheenjohtaja 2010–2016.

 Turun kaupunginvaltuutettu vuodesta 2013.

 Koulutukseltaan filosofian maisteri Turun yliopistosta (2013). Pro gradu käsitteli Matti Vanhasen avioerojulkisuutta Ilta-Sanomissa 2005.

 Naimisissa, yksi nelivuotias lapsi. Odottaa toista ja jää vuodeksi äitiyslomalle elokuun alussa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Perheenisä Kim Holvialan silmien alla liikkui vuosia huumeita – Nyt hän kertoo, miten Tor-verkon pimeä huumekauppa toimii

   Tilaajille
  3. 3

   ”Merkittävin päätös, minkä Kone on koskaan tehnyt” – Suomalaisella hissijätillä on edessään valtava valinta, joka ei ole vain yhtiön omissa käsissä

  4. 4

   Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

  5. 5

   67 kylmän sodan ydinpommia jätti jälkensä: Marshallinsaarilla säteilee paikoin voimakkaammin kuin Tšernobylin alueella

  6. 6

   Pyöräilijöiden suosima Pohjoisbaana kärsi vauriosta heti ensimmäisenä talvenaan: nyt uudehkon pyörätien kunto on paikoitellen karmea

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Rankan treenin jälkeen seuraava tunti on palautumisen kannalta tärkein, ja silloin kylmästä suihkusta voi olla haittaa

  9. 9

   Ihmiset ovat erilaisia lukemattomin eri tavoin, mutta yhdessä asiassa he ovat samanlaisia

  10. 10

   Mitä jos kahdeksan­vuotiailla olisi äänioikeus tai valtio myisi kaikki talousmetsänsä? HS pyysi asiantuntijoita pohtimaan kahdeksaa tulevaisuudenkuvaa Suomesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  3. 3

   Kaiken nähnyt kaupunkitutkija jättää Helsingin yliopiston ja sanoo viimeisen sanansa: Helsinki ei ole vieläkään oikea kaupunki

  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Pahan olon tunnustaminen ihmissuhteessa on hyvä merkki

  6. 6

   Brittilehti The Guardian lyttää tylyin sanakääntein suomalaisten rakastaman Helene Schjerfbeckin näyttelyn: ”Kylmä suihku kakkoslaatuista taidetta”

  7. 7

   Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

  8. 8

   Kaksi olutta päivässä nostaa painoa jopa pari kiloa kuukaudessa

   Tilaajille
  9. 9

   Venäjä-trollien vainoama Ylen toimittaja Jessikka Aro oli Yhdys­valtain alahuoneen kuultavana Venäjän informaatio­sodasta

  10. 10

   HS selvitti Rinteen hallituksen avustajien taustat: Tässä ovat hallituksen näkymättömät vallankäyttäjät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  8. 8

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää