Politiikka

Vasemmistoliittoa tukeva järjestö jakoi vaalirahaa vastoin lakia: ”Ymmärtääkseni tästä ei ole laissa edes mitään sanktiota”

Vaalirahoituslain isäksi luonnehditun ministeri Lauri Tarastin mukaan 10 vuotta voimassa ollutta lakia voisi olla syytä arvioida uudestaan.

Suomen vaalirahoitusjärjestelmä mahdollistaa ehdokkaille epätarkkojen tietojen toimittamisen ja lainvastaisen lahjoituksen saamisen ilman seuraamuksia.

Kevään eduskuntavaalien ehdokkaiden rahoitusilmoitukset osoittavat, että näihin mahdollisuuksiin myös tartutaan.

”Ymmärtääkseni tästä ei ole laissa edes mitään sanktiota. Ainoa rangaistus on tämä julkinen paheksunta”, sanoo Tapani Sillanpää.

Sillanpää on Pohjolan Yhteisön puheenjohtaja. Yhdistys on tukenut tällä vuosikymmenellä säännöllisesti vasemmistoliittoa ja sen vaaliehdokkaita. Kevään 2019 eduskuntavaaleissa se tuki 10 000 eurolla Oulun vaalinpiirissä ehdokkaana ollutta vaalikauden 2011–2015 kansanedustajaa Risto Kalliorinnettä (vas).

Pohjolan Yhteisö ei kuitenkaan ole vasemmistoliiton jäsen, minkä vuoksi 10 000 euron avustus on laiton. Ainoastaan puolueet ja niiden jäsenyhdistykset saavat lahjoittaa yli 6 000 euroa saman ehdokkaan vaalikampanjaan.

”Ilmeisesti silloin vaalien aikaan tai vaalien jälkeenkään tämä yhdistys ei ollut tällaisista rajoitteista tietoinen, kuten en ollut minäkään. Itse asiassa ei olla vaalirahoituslakia niin tarkkaan tutkittu”, Kalliorinne itse sanoo.


HS kertoi keskiviikkona, että kevään eduskuntavaaleissa kansanedustajiksi ja varaedustajiksi valitut ehdokkaat saivat rahoitusta yhteensä 3,95 miljoonaa euroa tuntemattomiksi jääviltä lähteiltä.

Tämä on noin 40 prosenttia ehdokkaiden ilmoittamasta 9,7 miljoonan euron kokonaispotista, joka kerättiin kampanjointikulujen kattamiseksi.

Lue lisää: Miljoonien eurojen vaalirahan alkuperä jää piiloon – Antti Häkkäselle lähes 100 000 euroa tuntemattomista lähteistä

Kalliorinne kertoo tulleensa asiasta tietoiseksi vasta jätettyään vaalirahoitusilmoituksensa Valtiontalouden tarkastusvirastoon kesäkuussa. Tuolloin Iltalehti kertoi Harry Harkimon saaneen 38 800 euroa vaalirahoitusta Liike Nytiltä, jota ei ole rekisteröity puolueeksi.

Siinä missä puolueilla ja niiden jäsenyhdistyksillä on velvoite ilmoittaa yli 1 500 euron vaalituista, Pohjolan Yhteisön ja Liike Nytin kaltaisten yhdistysten ei tarvitse näin tehdä. Julkisista lähteistä ei myöskään saa niiden taloustietoja: yhdistyksen on toimitettava tilinpäätös Patentti- ja rekisterihallitukseen vain, jos sen toiminta on suurta.

HS kävi läpi kaikki vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen jätetyt 277 vaalirahailmoitusta. Ilmoituksen tekevät läpi menneet kansanedustajat ja heidän varaedustajansa. Selvityksessä paljastui useita epäselvyyksiä.

HS kertoi aiemmin, että vaalirahoitusilmoitusten perusteella pääministeri Antti Rinteen tukiryhmä on avustanut muita Sdp:n ehdokkaita kaksissa vaaleissa. Valtiontalouden tarkastusvirasto katsoo, että tämä ei vastaa vaalirahoituslain tarkoitusta.

Lue lisää: Antti Rinteen tukiryhmä kierrätti vaalirahaa Sdp:n muille ehdokkaille kaksissa vaaleissa – Puolue muutti ilmoitusta HS:n kysyttyä asiasta


Vaalirahoituslain noudattamisessa ja ilmoitusten täyttämisessä on horjuntaa myös laajemmin.

Varsinaissuomalaisen kansanedustajan Eeva-Johanna Elorannan (sd) tukiryhmä Oikeudenmukainen Suomi ry merkitsi saaneensa itseltään 32 100 euron avustuksen.

HS:n yhteydenoton jälkeen Eloranta kuitenkin korjasi ilmoitustaan ja merkitsi rahoituksen käsittävän 17 400 euroa omia varoja, 10 800 euroa yritysten lahjoituksia sekä yksityishenkilöiltä ja muilta tahoilta yhteensä 3 900 euroa.

Myös kansanedustaja Juha Pylvään (kesk) ja Heidi Viljasen (sd) vaalirahoitusilmoituksille lahjoituksen antajaksi on merkitty on tukiryhmä eli ehdokas itse.

Lisäksi kansanedustajiksi valitut Ilkka Kanerva (kok), Aki Lindén (sd), Antti Rantakangas (kesk) ja Katja Taimela (sd) ovat ilmoittaneet saaneensa rahoitusta yhteensä 200–1 300 euroa enemmän kuin heidän tarkemmalle rahoitusyhteenvedolleen on merkitty. Toisin sanoen näiden summien osalta tiedossa ei ole, onko tuen antanut yksityishenkilö, yritys, puolue tai puolueyhdistys tai jokin muu taho.


Laitonta tukea vastaanottanut Kalliorinne odottaa nyt, millaisiin toimenpiteisiin Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) vaalirahoitusvalvonta ryhtyy.

Vaalirahoitusvalvonnan näkökulmasta Kalliorinteen tuessa ei kuitenkaan ole ongelmaa. Kalliorinne on täyttänyt velvoitteensa, koska hän on toimittanut virastolle vaalirahoitusilmoituksen. Virasto ei valvo sitä, ylittääkö lahjoitussumma lain asettaman ylärajan.

Vaalirahoituslaki tuli voimaan kymmenen vuotta sitten. Taustalla oli vaalirahakohu, joka alkoi, kun keskustan kansanedustaja Timo Kalli sanoi jättäneensä yli 1 700 euron tukia ilmoittamatta, koska siitä ei seurannut sanktiota.

Nykyään ehdokas voi saada uhkasakon, mikäli hän jättää vaalirahoitusilmoituksen kokonaan toimittamatta. Uhkasakko voisi nykymaailmassa koitua myös Kallin kontolle, sillä VTV voisi puuttua olennaisesti virheellisten tai puutteellisten tietojen ilmoittamiseen.

VTV tarkistaa vaalirahoitusilmoitusten oikeellisuuden vertaamalla niitä jokaisen ehdokkaan toimittamiin lisätietoihin. Vaalirahoitusvalvonnan johtava tilintarkastaja Pontus Londen kertoo, että lisätiedot voivat tarkoittaa esimerkiksi tiliotetta tai vapaamuotoisempaa, ulkomuistista laadittua selvitystä kampanjan tuloista ja menoista. Lisätiedot ovat lähtökohtaisesti salassa pidettäviä asiakirjoja.

Jos ehdokas jättää lisätiedot toimittamatta, vaalirahoitusvalvonnalla ei ole VTV:n tulkinnan mukaan valtuuksia vaatia niitä uhkasakon tai liioin muiden seuraamuksien uhalla. Lain voimassaolon aikana lisätiedot eduskuntavaalikampanjoista ovat jääneet uupumaan vain kerran, kun Arkadianmäeltä vuoden 2015 vaaleissa pudonnut Pertti Hemmilä (kok) jätti ne neljä vuotta sitten toimittamatta.


Vaalirahoituslain isäksi luonnehdittu ministeri Lauri Tarasti on VTV:n kanssa toista mieltä. Hänen mukaansa lainsäädäntö mahdollistaa lisäselvityksien penäämisen edustajilta yhtä järein keinoin kuin vaalirahoitusilmoitustenkin.

Tarasti kuitenkin katsoo, että lakia voi olla tarpeen arvioida uudestaan, kun sitä on sovellettu kymmenen vuotta. Hänen mukaansa olisi myös pohdittava, pitäisikö sääntöjen rikkomisesta koitua seuraus, jos summat ovat suuria.

Pienten lahjoitusten syynäämistä hän ei pidä tarkoituksenmukaisena – kuten ei sitäkään, että sääntöjen rikkomisesta seuraisi uhkasakkoa raskaampi rangaistus.

”Koko tämä järjestelmä tippuu omituiseen tilaan, jos kuka tahansa voi tehdä rikosilmoituksen ehdokkaasta. Kun ottaa huomioon poliittiset intohimot, vaalit siirtyisivät käytäviksi oikeussaleissa.”

Nykyinen vaalirahoitusjärjestelmä nojaa ajatukseen ”poliittisesta vastuusta”, sekä Tarasti että VTV:n Londen toteavat. Mitä se tarkoittaa?

”Sitten voidaan lukea asiasta lehdistä ja lööpeistä, ja äänestäjät itse arvioivat, miten seuraavissa vaaleissa äänestävät”, Londen sanoo.

Myös Tarasti myöntää, että sääntöjen noudattamisen valvonta on käytännössä ulkoistettu medialle.

Londenin mukaan nykylainsäädäntö on VTV:n näkökulmasta selkeä. Hän muistuttaa vaalirahoitusvalvonnan esittäneen jo aiemmin, että kaikilla ehdokkailla tulisi olisi vaaleissa käytössä erillinen kampanjatili.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  6. 6

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  7. 7

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  8. 8

   Huuhkajilla on nyt käytössään huippukärkipari, ja vastaavanlainen nähtiin A-maajoukkueessa viimeksi 13 vuotta sitten

  9. 9

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  10. 10

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää